REKLAMA

Rozszerzanie diety dziecka

Jak z dzieckiem
Data emisji:
2022-11-13 12:40
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
15:28 min.
Udostępnij:

Rozmówczynią Przemysława Iwańczyka była Michalina Klukowska - specjalistka ds. żywienia dzieci, autorka książki „Chrup! Mlask! Mniam! Rozszerzanie diety i żywienie starszaka”, autorka bloga ''U Wojtusia na talerzu''

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
, jaka jest dzieckiem niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwo z nami Michelina Klukowska specjalistka do spraw żywienia dzieci autorka książki lub blask zmian, czyli rozszerzanie diety żywienie umie starsza AK także autorka bloga Wojtusia na talerzu dzień dobry kłaniam się pań dzień dobry dzień dobry państwu o diecie najmłodszych chciałbym, żebyśmy porozmawiali począwszy od tych, którzy dopiero przychodzą na świat już skończywszy na Rozwiń » tych, którzy wchodzą w etap dorosłości już nie od nich samych zależy nie dym, a może inaczej już od nich samych zależy co będą mieć na talerzu właściwie, jaką drogę powinni obrać rodzice, żeby po pierwsze, te diety rozszerzać się z głową zgodnie z kanonem zdrowotnym, a po drugie, też zachęcać tych najmłodszych by jedli wszystko sięgali po właściwie każdy produkt tak naprawdę, jeżeli chodzi tutaj kwestia podejścia do rozszerzenia diety to wydaje mi się, że nie możemy tego nie zrobić dobrze, jeżeli robimy to głowa, przygotowując się dobrze do tego procesu już powiedzą będąc w ciąży czy nawet, planując dziecko można naprawdę fajnie gdzieś poukładać sobie w głowie jak chcielibyśmy, żeby to przebiegało i teraz tak maluszek przychodzi na świat oni już ma zakodowane przez ten czas życia płodowego, że pozna smaki lubi bardziej lub mniej, bo tak, jakby z rewelacyjnie jest jesteśmy skonstruowanie, że przychodzimy na świat preferencja smaku słodkiego słodki jest mleko mamy słodkie też mleko modyfikowane w zależności od tego czy karmimy dziecko, jakie modyfikowane czy mlekiem mamy to rozszerzanie diety powinno się zacząć około szóstego miesiąca rozszerzamy dietę nie dlatego, że kiedy mamy taki kaprys, że chcemy, żeby nasze dziecko jadło więcej itd. tylko, dlatego że tak naprawdę ten maluszek tego potrzebuje kończą się u niego zapasy pewnych składników odżywczych po prostu musimy wprowadzać do diety różne przeróżne pokarmy to, żeby ten maluch dostawał różne wartości rzeczy, które jego organizm na danym etapie rozwoju potrzebuje, ale nie tylko wartości od rzeczy chodzi chodzi też o to, żeby nauczyć dziecko i jedzenia, bo jedzenie tak jak chodzenie randkowanie mówienie jest umiejętnością, którą trzeba nabyć w Empik i interes tak, jeżeli chodzi o to jak powinniśmy zrobić to tak naprawdę nie ma znaczenia czy decydujemy się na karmienie łyżeczką czy decydujemy się na DW, czyli popularną ostatnich takich latach metodę bobas lubi wybór mówiąc po polsku, gdzie oddajemy tak naprawdę to rozszerzanie diety w ręce dziecka to tak dosłownie, bo dziecko po prostu mając do wyboru różne produkty przed sobą oczywiście podane za serwowane w bezpiecznej formie wybiera, który zje czy czy w ogóle go zje tak naprawdę podajemy wtedy kawałki UE z tak jak już wspomniałem w kawałkach bezpiecznie przygotowanych np. grochu nie jest podawany w formie papki czy w formie przecieru, ale w formie ugotowany, więc dziecko ma jakby możliwość zobaczenia jak w tym roku wygląda i rozgnieć ocenia go czasami nawet rzucenia ścianę zdarza się, ale finalnie, jakby chodzi o to, żeby dać dziecku możliwość Poznania tego smaku i struktury Poznania wyglądu zapachu itd. itd. czyli też tych takich właściwości fizycznych produktu, ale rozumiem, że najlepiej, gdyby tam nie było słodkie alternatywy właśnie do tego zmierzam, że powinniśmy starać się, żeby na tych talerzach znaczy to jest nasz obowiązek jako rodzice wykopie Kunów, żeby na tym talerzu do wyboru znajdowały się produkty zdrowe produkty, które w, których chcemy, żeby te dzieci się znalazły jak też polskie nie tylko polskie zalecenia mówią o tym, że cukier i sól nos nie powinien się dzieci takiego maluszka znajdować natomiast nie mówię tutaj o owocach jak owoce to jest coś co jest absolutnie potrzebne może nie do końca warto od tego zaczynać rozszerzanie diety do tego za, dlatego że tak jak wspominałam na początku rodzimy się z tym takim en ni stąd taką tendencją do tego, żeby ten smak słodki preferować dlatego, jakby logicznie czym wydaje się, że rozszerzanie diety rozpocząć po prostu od odważy szacunków wybrać rozumiem, bo chcę chciałbym dobrze zrozumieć co pani do nas mówi, czyli jeśli dziecko będzie miało do wyboru owoce warzywa to jest duże prawdopodobieństwo, że wybierze owoce po warzywa nigdy nie będzie chciało sięgać zostanie z tym nawykiem na długo natomiast jeśli zacznie od warzyw to później będzie zastanawiać czy te warzywa, które w, których smak już znaczy jednak owoce, których smak dopiero poznaje trochę tak trochę mnie to dlaczego tego nie dlatego, że jakby nie ma cukru określonej kolejności wprowadzania pokarmów do diety PISF przepraszam i to tak naprawdę od rodzica zależy czy wybierze słodkie owoce czy wybierze wytrawny warzywa czy np. od razu mięsko czy czy czy jeszcze jakieś inne inne produkty natomiast chodzi tutaj o to, że jakby, zaczynając od znaków wytrawnych będzie dziecku łatwiej jest akceptować w swoim codziennym Eni może tak dobrze to była wobec tego zapytam czy jako rodzice no, zwłaszcza tutaj odnoszę się do matki która, która nosi to dziecko przed urodzeniem zależy czy czym rodzice są w stanie determinować później gusta kulinarne tak tak wzniośle powiem naszych dzieci i to, jakie smaki będą sięgać przede wszystkim ma znaczenie to co kobieta jest w ciąży i przekłada się później na preferencje dziecka nie do końca tak jest znaczy w pewnym sensie, jakby ten etap programowania żywieniowego rozpoczyna się już w życiu płodowym natomiast nie jest także, jeżeli mama będąc wciąż będzie jadła śledzie zagryzają czekoladą to urodzić chińską, która będzie miało takie same preferencje nie tak naprawdę najważniejsze jest ten czas to Narodzenie to co robimy po prostu po Narodzeniu tego maluszka ANN, jakby tutaj warto się skupić przede wszystkim myślę na tym okresie dlatego, że jakby te pierwsze 3 lata życia dziecka są takim okresem dla wzywanych właśnie tak jak wspominałam programowanie żywieniowe, jeżeli możemy taki sposób bardzo informatycznym powierzchnią mówi o o tej kwestii jak to jest czas, kiedy mamy największy wpływ na to jak będzie, jakie będą preferencje naszego dziecka w stosunku do jedzenia, jeżeli będziemy w tym czasie dbać o to, żeby na talerzu dziecka były produkty różnorodne pełnoziarniste zdrowa, żeby było dużo warzyw owoców, żeby było mało takich produktów przetworzonych z mało też słodyczy takich równych nie mówmy i umów myślę, że tak po prostu jest z tą jest bardzo duża szansa, że nasze dziecko, kiedy już będzie świadomy bardziej tych swoich wyborów żywieniowych będzie sięgało właśnie pod zdrowsze warianty to teraz zadam pani pytanie, które dotyczy mięsa powinniśmy żyjemy w czasach, kiedy ograniczamy jego spożycie rozmaitych powodów choćby jego produkcja wpływa na nas na naszą planetę, ale 2 też do udowodnione jest żoną spożywane nadmiernych ilościach nie jest do końca zdrowe, zwłaszcza w tej części Europy mamy tendencję do przejadania się mięsem, ale z drugiej też strony zna pani pewnie nasi słuchacze babcine powiedzenie jest mięsko będziesz Ross duży nie chcę powiedzieć krąg ludzki i pytanie czy my do tego mięsa powinniśmy zachęcać jako utrwalonego takiego wzorca, że to jest budulec siły werwy i właściwie zdrowia najmłodszych czy jednak od odwlekać ten moment jak najdalej i też dozować też pokazywać miasto nie musi być fundamentem żadnych diet mięso nie musi być fundamentem żadnej diety znam wielu wegetarian, którzy jak też karmią swoje dzieci, stosując dietę wegetariańską jest trochę trudniejsza to nie ukrywajmy do tego że, gdy trzeba dbać też o odpowiednią podaż m.in. żelaza, które u małych dzieci jest naprawdę szalenie ważne no, a jednak mięso MAK ma dość sporo jest ono zdecydowanie łatwiej przyswajalne niż takie np. żelazo pochodzące ze zważyć czy czy innych produktów natomiast to nie jest tak, że powinniśmy się nim objadać raczej mówi się o tym, żeby to mięso było zmieni maksymalnie 3× w tygodniu i to też nie jakimś wymiarze co jeszcze powinniśmy wiedzieć, ale teraz już przechodzące do książki, której pani autorką blask mniam, jakie zagadnienia pani tam porusza wedle jakich sekwencji reguł z mediów i do kogo tak naprawdę ta książka jest skierowana tylko do rodziców tych najmłodszych bądź też wchodzących w wiek starsza AK na co wskazuje że myślę, że nie tylko dla nie tylko dla rodziców, ale też dla wszystkich, którzy tak naprawdę mają do czynienia z takimi maluchami, więc czy będą to np. dziadkowie, którzy bardzo często potrzebują takiego odświeżenia tej wiedzy czy będą to osoby, które gdzieś zajmują się i pracują z dziećmi na co dzień jak najbardziej myślę mogą zajrzeć do tej książki natomiast nie ukrywam, że głównymi odbiorcami myślę będą rodzice rodzice nie tylko takich maluszków, którzy dopiero zaczynają rozszerzanie wiedzy, ale też rodzice dzieci, którzy po prostu są świadomi tego, że mają wpływ na wspieranie i budowanie dobrej relacji z jedzeniem widzieć no tak, ale to co zrobią rodzice to jedno najczęściej dziecko bardzo wcześnie, zwłaszcza dużych miastach trafia pod opiekę placówek przeznaczonych z jedynki bądź też przedszkola lub mniejszym stopniu szkoły to one głównie w głównej mierze biorąc pod uwagę liczbę spędzonych tam godzin kształtują nawyki żywieniowe naszych dzieci, a wiadomo jak to jest w takich instytucjach proszę tego traktować w kategorii zarzucono spogląda się na budżet takiej instytucji i to co jest w stanie zaoferować za pieniądze, które dostaje od gminy bądź też od rodziców to akurat jest prawda, że bardzo często wszelkiego rodzaju Francuz placówki i żłobki przedszkola mogą wpłynąć na nie tak, jakbyśmy chcieli na dietę nasze dzieci, ale trzeba spojrzeć na to też inny sposób, że w placówkach bardzo często właściwie zawsze te posiłki są regularne, a regularność spożywania posiłków to już jest bardzo dobra rzecz nawet nie powiem, że nawet, jeżeli one nie są złe, ale wydaje się, że rośnie tutaj coraz bardziej świadomość wśród rodziców, bo też bardzo często dostaje takie wiadomości od moich obserwatorów czy mam, które po prostu interesują się tematem, że walczą rodzice coraz więcej rodziców trybunie gdzieś czy np. przygotowywać swoje boksy dzieciom do żłobka przedszkola czy rozmawia z innymi rodzicami z placówek na gdzieś na forum czy zgłaszają petycję, jeżeli widzą, że w tych mniej jest coś nie tak natomiast proszę mi wierzyć zauważyłem też taki trend, że coraz więcej szczególnie tych prywatnych przedszkoli nie ukrywajmy naprawdę idzie dobrą stronę, jeżeli chodzi o żywieniu dzieci zdający polskie bolączki jeśli chodzi o odżywianie najmłodszych, o co zaapelowała pani przede wszystkim do rodziców opiekunów zaapelowałem o to, żeby czytać etykiety, wybierając się na na zakupy, dlatego że jest naprawdę bardzo dużo produktów które, które mają dobry skład i często są tańsze nie wybierajmy gotowców tylko, dlatego że mają rysunek powietrzne jakiejś postaci z bajki budujmy naszą świadomość sięgajmy to po różnego rodzaju właśnie źródła czytajmy sprawdzajmy co się dzieje teraz świecie, jakie są zalecenia po prostu miejmy na uwadze to, że te nasze wybory, które teraz podejmujemy mogą mieć wpływ na całe życie naszych racji to jest problem tylko Polski pani zdaniem teraz wykracza poza temat naszej znasz naszego spotkania, bo chciałbym też rzucić to co dzieje się w Polsce jeśli chodzi o żywieniu najmłodszych na naturze się europejskie nie wiem zna pani wyniki takich badań czy czy rzeczy właściwie nie stajemy nie odbiegamy od takiej europejskiej średniej normy właśnie nie tak dawno słyszałem raport nowy opublikowany bodajże przez WHO, ale też komentowany przez GUS, że Polacy polskie dzieci są pierwsze w Europie, jeżeli chodzi o jak tempo przybierania na bardzo może to wynikać z różnych czynników to jest temat myślę o bardzo taki głęboki, który warto było rozważyć de la trochę jest to zatrważające, tym bardziej że naprawdę w porównaniu do innych krajów dostęp do tej takiej żywności droższej do tych alternatywy do takich tradycyjnych słodyczy jest w Polsce naprawdę duży, więc wydaje mi się, że może tutaj gdzieś faktycznie no nie chcę mówić wina nie chcę obwiniać, bo nie może rodzić cóż w UE, ale że może jeszcze brak świadomości jest trochę związane Michalina Klukowski specjalistka do spraw żywienia dzieci autorka książki lub maskę mniam rozszerzanie diety żywienie starsza autorka bloga wójt się na talerzu była naszym gościom dziękuję pani bardzo to spotkań również bardzo dziękuję naszych słuchaczy zapraszamy teraz na informację Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: JAK Z DZIECKIEM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam z 40% zniżką! Dobrego słuchania w 2023!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA