REKLAMA

Nie tylko karp w galarecie. Świąteczna kuchnia na nowo z Katarzyną Bosacką

Gościnnie: Wysokie Obcasy
Data emisji:
2022-11-18 15:50
Czas trwania:
25:42 min.
Udostępnij:

Choć karp pojawia się na polskich stołach już od kilku wieków, to dopiero czasy PRL-u zmieniły go w tradycyjną, świąteczną rybę. Mimo tego nie należy odrzucać dziedzictwa słusznie minionego systemu. Karp jest zdrowy! A nawet potrawy, które powtarzają się co roku, da się przyrządzić tak, by zaskoczyć domowników, a nawet samą siebie. Na miesiąc przed świętami Katarzyna Seiler zaprosiła do rozmowy Katarzynę Bosacką - autorkę książek kucharskich, ekspertkę kulinarną i dziennikarkę. Porozmawiamy o tym, jak tchnąć nowe życie w bożonarodzeniowy stół, a równocześnie nie zaprzepaścić wielowiekowej tradycji. Święta nie muszą być tylko przykrym, żywieniowym obowiązkiem. Dajcie się skusić na trochę karpiowego szaleństwa. Rozwiń »
Parterem podcastu jest Polski Karp - Organizacja Producentów. Materiał współfinansowany przez Unię Europejską w ramach programu "Rybactwo i morze" Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
partnerem podcastu jest Polski karp organizacja producentów materiał współfinansowany przez Unię europejską w ramach programu Operacyjnego rybactwo i może my państwa serdecznie w podcaście wysokich obcasów będziemy rozmawiać o tym czy jest jeszcze miejsce dla karpia na świątecznym stole czy ryby i owoce morza to jest coś co Polacy widzą na swoim świątecznym stole jak będzie ten nasz świąteczny stół z udziałem ryb wyglądało ze względu na trudne czasy, w których się Rozwiń » znaleźliśmy wysokie obcasy kościelną dzisiejszego podcastu jest Katarzyna Bosacka dziennikarka ekspertka kulinarna prowadząca kanał na YouTubie Eko posadzka i autorka najnowszej książki obieca mniej niż 5zł na osoba czy dobre dzień dobre to zacznijmy od tego nieszczęsnego karpia, który jest kimś takim symbolem ryb na polskich stołach świątecznych zastanawiam się czy to nie jest trochę także z 1 strony tradycja, ale trochę taki relikt minionych czasów to jest coś czym tęsknią nasi dziadkowie może jeszcze rodzice już te młodsze pokolenia trochę mniej, sięgając po tego karpia i czy jest jakiś sposób na to, żeby te tradycje uratować jeszcze tego karpia w ogóle zatrzymać czy warto tak naprawdę, kiedy wczytamy się kulinaria najróżniejsze artykuły książki poświęcona właśnie tradycją wigilijnym w Polsce czy Rzeczpospolita jeszcze wcześniej to na pewno mamy 2 nurty dotyczące karpia jedni mówią, że to jest sztuczna tradycja szczepiona Polakom w czasach komunizmu w roku 1947 rząd komunistyczny ogłosił karp na polskim każdym stole i od tego czasu była promocja karpia, dlaczego tak się stało, dlatego że po prostu karp był on niczego innego nie było naród był głodny nasz kraj był zniszczony wojną trzeba było szukać tego jedzenia, zwłaszcza zimą, bo przecież wtedy nie było jedzenia-li Fili Giovanniego nie było suszy nie było chętnych możliwości przetworzonych produktów masowo dostępnych naród był głodny Cup był dlatego taka tradycja właśnie związana z Wigilią powstała, ale wróćmy wcześniej, bo tak naprawdę karp pojawił się na polskich stołach można powiedzieć już wieku dwunastym został przywieziony przez cystersów prawdopodobnie gdzieś innej części świata dokładnie nie wiadomo skąd, ale i tu zostało wszczepione w tę tkankę polskich jezior stawów, bo przecież mamy ogromną warunki dla hodowli karpia i w ogóle ryb słodkowodnych szczerze mówiąc mamy więcej tych akwenów słodkowodnych niż tych ryb, które zostało w tej chwili w Bałtyku i rzeczywiście hodowla karpia była rozwijana przez całe wieki, więc on był tutaj obecne natomiast jako taki symbol wigilii rzeczywiście chyba to się zaczęło od roku 1947 po pięćdziesiątym pierwszym roku to był 1 rok, kiedy robotnicy dostawali przed świętami talony na karpia każdy mógł od władzy komunistycznej uzyskać po prostu taki prezent w postaci ryby właśnie jeszcze żywej, bo przecież nikt nie będzie się bawił ubijania karpia zawinięte w Gazeta, bo wtedy nie było torebek foliowych i przeniesione do domu co wtedy ten robotnik robiono nalewał wodowany i wpuszczał tego karty, a ja rzeczywiście z tą z rocznika 70 tego drugiego, więc łatwo obliczyć, że mam 50 lat ja pamiętam, że wszyscy chodzili brudni przed Wigilią, ponieważ był w wannie i to ma też swoje za lat, dlatego że karp jest rybą, która żeruje na dnie niektórzy mówią, że den no właśnie, dlatego że jest przesiąknięta tym zapachem mu w tej chwili w poważnych hodowla robi się w ten sposób, że na 2, a nawet 3 tygodnie przed ubojem karpia z tego stawu o dnie bardzo takim bagnistym, gdzie karp żeruje i wyjada larwy much larwy Corp komarów i innych owadów co jest pożyteczna chyba dla nas tak naprawdę przenoszony jest do takich basenów od dnie betonowej twardym i następuje czyszczenie karpia i wtedy on traci od 10 do 15% swojej wagi i również traci ten zapach swoisty mu, więc to łączenie tego karpia w tej wannie też miało swój w w czasach reżimu nam oczyszczą w tych wanna radni on po prostu miał takie spał oczyszczająca wtedy cała tradycja oraz związana z oczywiście kupowanie karpi w w workach foliowych jeszcze żywych jest czymś mrożącą krew żyłach do tej pory trudno wytłumaczalne dla dzieci trudno też do zrozumienia, bo dla mnie po prostu zwykłe okrucieństwo, dlaczego my jesteśmy w stanie kupić łososia czy pstrąga już ubitego karp koniecznie musi być, żeby nie rozumiem tego naprawdę jak potem jak już mamy tego karpia w domu niezależnie od tego jak udało nam się go do petycji miejmy nadzieję, że jak najbardziej humanitarnych warunkach podać go tak, żeby smakował i dzieciom i rozpieszcza też to starsze pokolenie, które ma dobre wspomnienia z tym związana z tak naprawdę karp to jest jeśli oczyszczone rzeczywiście tego aromatu mu to jest miasto, które dość wartościowe zrobią odcinek programu wiem co jem karpia i rzeczywiście jeśli on jest hodowane zgodnie z takim no rzeczywiście uczciwymi zasadami przez producentów, którzy na tym się znają to mięso rzeczywiście jest wartościowa jest dość bogata jak na rybę słodkowodną tłuszcz co jest zaletą ryb, bo chude ryby są pozbawione tłuszczu nie mają tych bezcennych kwasów omega 3, które poprawiają nam odporność, która dobrze wpływają na skórę włosy paznokcie na układ krążenia to są bardzo ważne kwasy tłuszczowe dla nas i kart ma ich dosyć sporo, więc to mięso nie jest takie biuro to nie jest tak sucha jak np. mięso dorsza oczywiście są smakosze karpia, którzy po prostu pieką smażą można upiec w całości natomiast rzeczywiście problemem karpie są ości zresztą każdej ryby słodkowodnej można mieć też na to sposób można to mięso np. lekko podgotować naparze albo upiec i zdjąć całe mięso łącznie z tymi nawet jakaś mała niewielka ilość za plącze np. zrobić tego kotleta zmiksować albo przemierzyć przez maszynkę wtedy mamy pewność, że żadne 8 będzie wyczuwalna spokojnie może metoda dzieciom w formie takich właśnie punkcików czy odcisków czy do zupy grzybowej np. bo wszystkie smaki wigilii proszę zwrócić uwagę, że się łączą tak naprawdę fasola kapusta z grzybami zupa grzybowa i barszczyk ile by to wszystko gdzieś tam też marki są połączone, więc możemy eksperymentować w kuchni są też, jakie pomysły na chipsy z karpia, gdzie po prostu się kroi IT w odpowiedni sposób szefowie kuchni potrafią robić można się tego nauczyć można znaleźć takie przepisy w internacie i też dokładne objaśnienia i wtedy ości maleńkie się wzmagają karpie chrupiący, ale muszę powiedzieć tutaj, że najlepsze najlepszego karpia na świecie robi Piotr Bosacki prof. Uniwersytetu artystycznego w Poznaniu brat mojego męża, który po prostu zawsze przychodzi z karpiem i trochę zrzuca z następcą odpowiedzialność zakupu tej ryby i w dodatku no przyrządzania, jaka jest jego tajemnica tego karpia ja myślę, że to jest ryba, która bardzo świeża ze sprawdzonego źródła, żeby ze sprawdzonego źródła mają taki certyfikat, który nazwał pan karp to jest zrzeszenie producentów, którzy naprawdę nie oszukują naprawdę termy oczyszczają nie patrząc na tę utratę wagi po to, są jednak pieniądze karmią też jest odpowiedni sposób odpowiedni sposób na powietrza ją stawy, w których są tak karpie no i też odpowiedni sposób taki no powiedzmy nie ma dobrego słowa chyba się użyć tego słowa humanitarne traktują też, żeby to są groby już ubita to nie są ryby, które są żywa en jak już jesteśmy przy eksperymentowaniu, bo rozmawiałyśmy o kotleta skarpie czy chipsach skarpie to zastanawiam się nagle Polacy są otwarci na takie eksperymentowanie czy to jest jednak cały czas skarb jak ryba smażona ryba po grecku i na tym kończymy czy już pojawiają się też jakich nowości może jakieś owoce morza czasami się wkradają na ten Polski stół wigilijny na pewno wszyscy kochają barszczyk na drugim miejscu jest karp jako ta tradycja, która od tego na pewno już wiemy 48 mego roku nadal obowiązuje na trzecie miejsce zajmuje ryba po grecku dla mnie jest to też przepis dosyć niezrozumiałe, dlaczego po grecku skoro Grecy niczym by zielonego pojęcia co to jest zadanie i nigdy czegoś takiego nie przyrządza pewnie to znów jakaś peerelowska wariacja i moda, która wdarła się na te nasze polskie stoły w czasach PRL-u i w dodatku była dosyć strawione dla dzieci rzeczywiście w czasie wigilii największy problem jest z młodzieżą i dzieciakami, bo dla nich jest to jedzenie kompletnie niezrozumiała przedziwna lądujące na stole tylko raz do roku dzieciaki nie znają nas tego jedzenia nie wiedzą, że jeśli byśmy cofnęli się 200300400 lat nawet temu może poza karpiem na taką Wigilię właśnie gdzieś na dworze powiedzmy, bo weźmy porównajmy jednak wigilie w miarę wystawną myślę, że w Chłopskich zagrodach ona wyglądała znacznie znacznie skromniej to na pewno było o tej porze roku, ponieważ nie było uwag nie było przetworzonej żywności nie było suszarek kolorowych opakowań tego typu rzeczy to większość tych produktów, który ma na stołach mamy grudzień koniec grudnia to są produkty tak naprawdę słucha, bo mamy i fasola i mamy bakalie suszone jabłko stąd też kompot z tzw. suszu mamy groch, który też pojawia się, czyli to wszystko są takie MAK, które jest suchy można go było zabrać się latami trzymano go na Wigilię są produkty, które można było uzyskać latem, które jeszcze przetrwały JUD, któremu nigdy nie kończy się data przydatności do spożycia 1 znanymi produkt, który zawsze możemy zjeść do końca dno słoika nawet jeśli podmiot ma 2030 lat w oprócz tego kiszonki czy wszystko to są produkty trybu po prostu przygotowywane w sposób naturalny suszone grzyby czy przesuszenie przez kieszenie no mieli finalizować nieprawda czy nie utwardzanie przemysłowe, bo wtedy nie było ani przemysłu nie było lodówek to jedzenie dlatego jest takie dziwna i takie trudne do zrozumienia dla dzieci, ale można pokombinować, bo jeśli zrobimy zwykłe pierogi ruskie, a do ciasta pod sam koniec dodamy ziarenka maku to wyjdą na pierogi ruskie piegowate już będziemy mieć w nawiązaniu do wigilii i to jest nadal w taki to też ciekawe, że mówi się, że wigilia jest postna, ale ona nie jest przecież wegetariańska, dlatego że pojawia się na stole bardzo dużo ryb się pojawia, tak więc to jest taki paradoks naszej polskiej wigilii to chyba ostatnio pan Krzysztof Bosak był taki bardzo zdziwiony jak poszedł do restauracji w piątek domagał się ryby, a restauracja szef restauracji szef kuchni twierdził to jest restauracja wegetariańska tu nie ma lepiej, kto nie ma przecież ryba jest wegetariańska no nie ryba jest wegetariańska ryba jest mięsem tak samo jak owoce morza, ale w Polskiej tradycji mamy te ryby na stole mamy coraz częściej owoce morza zdarza się, że słyszę, że ktoś zamawia suszy na Wigilię albo właśnie nad tym zastanawiał właśnie czy się pojawiają ludzie, którzy są odważą się na to, bo jednak posiłek taki postny rybne może nie tani, ale rybne w, tak więc myślę, że to takie trendy się pojawiają, tym bardziej że jest to bardzo proste w wykonaniu, bo jeździmy do mamy gwarancję, że to suszy dotrze w dobrej jakości i w upale nam nie umrze, a zatem przyjąć Gotowiec mostu jest naprawdę bardzo przyjemne w czasach można sobie wyobrazić, że ktoś sobie bojkotuje w ten sposób takie tradycyjne święta, gdy trzeba się urodzić po uszy w kuchni i zamawia sobie suszy i też ma EBI myślę, że jest sporo takich osób takich, którzy nie obchodzą obchodzą po swojemu mają swój świat pełen szacunek wolnoć Tomku w swoim domku ja muszę powiedzieć, że moja wigilia jest tradycyjna nasza Bosacki, ale składkowa my się np. dzielimy prawda wujek Piotr przynosi karpia robimy fantastyczne pierogi, bo u nas jest dużo rąk do lepienia jest nas sześcioro ja robię zawsze boczne zakwasie, bo bardzo lubię potem te buraki zakwasu wykorzystuje na 1 000 000 sposobów absolutnie nie wyrzucam sobie z nich grzanki z kozim serem do barszczu robi z nich tartę z resztkami również Sarah Robbie buraki piernikowe następnego dnia np. do kaczki czy do gęsi wtedy mocno przyprawiamy przyprawą do piernika i octem balsamicznym, żeby było lekko kwaśna czy odrobiną miodu i też są zjadane do końca nic nie marnujemy jesteśmy dużą rodziną, a w tym roku będzie to szczególnie ważne, żeby niczego nie wyrzucić z rybami jest chyba szczególnie trudne przejmie w moim domu zawsze jest taki problem, że chce się, żeby tych ryb nie zabrakło na stole, ale potem każdy zje po kawałeczku zostaje cała taca np. smażonej ryby i co wtedy z tą pracą smażonej ryby zrobić, bo jednak zimna ryba to już nie to samo możemy zrobić wiele rzeczy z ryby po grecku np. zdejmuje ma bardzo delikatnie wszystkie warzywa wrzucamy do garnka zalewamy je wodą ewentualnie jakimś bulionem warzywnym dodajemy odrobinę śmietanki odnotowuje miksujemy na gładką masę i mamy wspaniałą zupę rybną, do której dokładamy kawałki rybę ta, która została dno zresztą karp po grecku możemy, żeby zrobić pasta część ściągamy wtedy skóra ktoś, kto jest wielbicielem skur są tacy chrupiących zjada tę skórę możemy też spróbować ze skórą może akurat nam pójdzie możemy zrobić z tego pulpeciki możemy dodać trochę posiekanej czerwonej cebuli do tego kapary trochę majonezu trochę jogurtu mieć wspaniałą pasta rybną, którą możemy wykorzystać możemy też taką rybę po prostu zamrozić ją odmrozić gdzieś na sylwestra, bo rzeczywiście czasem ktoś pyta o takie mnie jak spotykam się z wielbicielami moich programów, jaka dieta jest najlepsza liczne przykłady to białkowa, a może dieta wegańska wszystkiemu od 1 nas męczą jeśli jemy tylko warzywa owoce jeśli jemy tylko białko o własnym momencie następuje zmęczenie nam naprawdę nawet sami mówimy coś za mną chodzi coś bym jadł organizm podpowiada, że chcemy jeść różnorodnie, więc jeśli mamy w Wigilię ryba w pierwszy wstrząs ryba drugi dzień świąt trzeba coś po to, naprawdę tej ryby nie chcemy jeść ale kiedy ono się pojawi po tygodniu odmrożono wydaje nam się taka świeża i taka inna taka nowa chętnie wiążemy tak po prostu działa ludzka psychika właśnie święta to zmęczenie materiału jest najgorsze, więc dlatego chyba fajnie wprowadzać jakieś nowe rzeczy też zaskoczyć rodzinę dzieci czymś nowym ani tym, że co rok jest to samo i potem 3 dni jemy to przysłowiową wannę wielo warzywne jarzynowej sałatki codziennie się tożsamość potem człowiek cieszy, że pójdzie do nie wiem nawet fast foodach i próbuje czegoś innego to prawda jeszcze w dodatku nie wiadomo z tymi łatkami jak jest tam w środku majonez czy to jest sałatka jarzynowa one śledziowe np. to jest ciężka sprawa, dlatego że no właściwie nie możemy robić tego co ma w środku ten majonez ze względu na zawartość bakterii, które mogą tam się mnożyć w czasie rozmrażania też pojawić, więc to jest rzeczywiście problem, ale sałatki jarzynowej możemy zrobić również zupa zupa kram i naprawdę jest smaczna czy mają tylko dobrze doprawić możemy zrobić sałatki jarzynowej tarta to znaczy ja robię także biuro resztki czerstwego chleba Krusza bardzo drobno również najpierw kroje kawałeczki potem tak rękoma rusza wbijamy jajko robi z tego takie ciasto wykładam na papier do pieczenia NATO sałatkę jarzynową odrobinę sera lub tych przepisów, które tam toną w tym żółtym serze, ale ten ten ser może nawet lepsze będzie taki typu parmezan bursztyn, żeby on chrupać pod zębami, żeby to była droga do tego startego na tarce tak nawet jak jakąś końcówka mamy gońców kasa też nie wyrzucajmy wyłóż na chwilę do mleka czy dowody one bardzo ładnie dojdą do siebie ostatnio reanimowała w ten sposób kabanosy, które po prostu nie dało się ich jest były tak twarda można było naprawdę nabawić jakiejś no problemów stomatologicznych włożyłam je na chwileczkę dowody dosłownie 5 minut wystarczyło było znów mile chrupiąca, więc odrobina tartego sera na tej tarcze z sałatką jarzynową i naprawdę da się to zjeść można do tego zrobić po prostu zupa krem z pomidorów i tu kwaśna tu chrupiąca dużo warzyw naprawdę Super takim tematem, który wydaje się, że jest wiecznie żywa nie tylko święta, ale to jak kupić rybę, żeby było świeże i dobre, żeby nie dać się oszukać w sklepie, a w tym roku dodatkowo będziemy patrzeć przede wszystkim na ceny więc, żeby nie dać się oszukać temu co się stanie to bierzemy, ale okazuje się potem, że ta ryba nie jest już pierwsza albo udało się sprzedawcy wcisnąć tam coś nieodpowiedniego po pierwsze, powinniśmy dowiedzieć się, kiedy w sklepie, który lubimy, w którym robimy zakupy jest dostawa ryb jeśli jest to sklep wielkopowierzchniowy, gdzie sprzedawane są ryby waga to bardzo często to dostawa jest raz w tygodniu np. w środę, więc przechodzimy w środę wieczorem kupujemy świeża ryba natomiast jeśli to jest w dyskoncie to oczywiście każda ryba jest zapakowana osobno i ma datę przydatności do spożycia i zwykle układane są w ten sposób, że te, które mają datę już kończącą się są na wierzchu, więc musimy trochę pogrzebać i wyciągnąć te z dołu, ale tak naprawdę nie bardzo żałuję, że nie ma w Polsce już, bo naprawdę jeśli zostało to to jest kilka takich sklepów czy kilkanaście tzw. centrala rybna, kiedy chodziło się rzeczywiście kupowało specjalny sklep pewne, gdzie można było kupić najróżniejsze ryby nie tylko w czasach PRL-u w czasach PRL wiadomo, że to co było to było tak najczęściej były to ryby najtańszej dość ohydne, ale później sklepy całkiem dobrze sobie radziły aż w końcu zostało wykończone przez supermarkety dyskonty, ale mamy to co mamy, więc rada jest taka, żeby starać się wiedzieć, kiedy jest dostawa albo jeśli kupujemy w dyskoncie wybrać tę najdłuższą datą przydatności do spożycia po drugie, lepiej kupić ryba, która jest lepsza jakość i zjeść mniej niż kupić rybę, która jest Pośledniej jakości zła jakość i potem ją wyrzucić, bo nawet jeśli kupimy droższego łososia wędzonego to wcale nie musimy go tak po prostu podać na talerzu możemy dodać do niego Sarek taki naturalny śmietankowe zrobić z niego cudowny Muz i w formie musu napełnić zamrożone połówki cytryny przekrojone horyzontalnie wyjmujemy środek cytrynę używamy do innych działań kulinarnych czy herbatę, a tę połówkę zamrażamy możemy robić to przez cały grudzień i wtedy nam się mnoży tych najróżniejszych połowa akcent bardzo dużo wyciągane przez co mówi ją wkładamy do tego Muz dekorujemy koperkiem mamy świetną rzecz do tego musu wystarczy tak naprawdę dodać tylko i wyłącznie sok z cytryny blendujemy to jest naprawdę chwilka jest smak rybę jest to zdrowe nie jest to drogę, bo Sara 1 kosztuje dużo mnie kilka razy mniej niż w dobrej jakości łosoś np. ale korzystajmy też pstrąg jest wędzony to też jest bardzo dobra ryba, która ma bardzo dużo popiołu to jest właściwie był kiedyś badam właśnie do odcinka wysokich obcasach, która z tych polskich ryb słodkowodnych jest najzdrowsza i karp był zaraz za pstrągiem stron ma dosyć sporo kwasów omega 3 to też jest w miarę tłusta ryba, porównując właśnie chociażby takimi nie wiem częściami czy innymi rybami słodkowodnym, jakie są takie ryby, których raczej moglibyśmy unikać, jeżeli chyba, że zdarzenie jako szczególną sympatią mówią może lepsza już ryba niż cokolwiek innego, ale te gatunki ryb, które może lepiej pominąć w sklepie dorsz jest taką rybą, która bardzo bogata w białko, więc jeśli komuś zależy na tym, żeby ta wigilia była w stylu fit to pamiętajmy, że to jest właśnie doszło ma swoje zalety co ci wszyscy, którzy mają linia pakują uprawiają intensywnie sport to rzeczywiście to duża ilość białka jest potrzebny masa robią masa to wtedy rzeczywiście ten dorsz jest pożądany dla nich, ale z drugiej strony, bo nie był suche trzeba dodać do niego troszkę tłuszczu, bo po prostu będzie za słuch w taki biurowa bardzo po prostu niesmaczne natomiast ja się bardzo cieszę, że minęła już ta straszna moda na pana Boga i jej kuzynka tilapia to były ryby, która wszyscy myśleli, że to są ryby morskie, bo powiedzmy szczerze ryby morskie są dużo zdrowsza niż ryby słodkowodne chociażby z tego powodu, że środowisko morskie jest dużo bardziej bogate składniki mineralne i te ryby są dużo tłustsze w tym tłuszczu jest właśnie ich siła ich zdrowie natomiast panga tilapia, które takiej świadomości popularnej społecznej uchodziły za ryby morskie wcale nie są rybami morskimi to są rybę na potęgę hodowana w Chinach czy w innych krajach azjatyckich i są ryba słodkowodna mają bardzo niewiele wartości odżywczych panga w tym rankingu red przy polskim karpi polskim pstrągów wypadła bardzo blado, więc jeśli jeszcze już tryby Polski już mówi o tym żona płynie bardzo daleko, że jest zamrożona tylko i wyłącznie, że tak średnio jej świeżością, że to nie jest bogata w składniki odżywcze, że jednocześnie emisja dwutlenku węgla przyczyniamy się do tego tak naprawdę jedzmy to co jest najbliżej nas miana chętnie bym założyła, gdy miała czas założyłbym sobie ogródek takie ogromne i po prostu robiła swoje własne zbiory i swoje własne przetwory udaje się coś zrobić od czasu do czasu oczywiście stąd tak aktywna zawodowo, że to jest po prostu niemożliwa jak jest twoja ulubiona świąteczna potrawa z ryby tak, na którą czeka już teraz jak bardzo Lubie wszelkie, żeby w ogóle bardzo lubię ryby, ale bardzo lubi śledcza nie jest często śledzi, bo one wymagają specjalnej obróbki takiej też pochylania się też jest tradycja, dlatego że jeśli w Polsce wiele lat temu wtedy, kiedy nie było lodówek Śledź woleju była prawda albo śledzie solone Barca gdzieś tam, skąd przyjeżdżały i albo były to śledzie bałtyckie to mniejsza, więc to też jest taka tradycja, która jest Śledź był obecny myśleć z rybą tłustą nie jest sobą bogatą w kwasy omega 3 nie jest drogi oczywiście najwspanialsze są matiasy to są takie młode śledzie, które są łowiono u wybrzeży Holandii, która jeszcze nie rozpoczęły tarła, więc są takim rubaszne to są takie wyrośnięte dzieciaki i te śledzie można łowić w są określone normy połowów i można śledzić łowić, ale tylko w mniej więcej od połowy maja do końca czerwca potem już ich nie ma, ale w sklepach znajdziemy oczywiście śledzie ktoś rozwoju, ale Matias oznaczony są takie tłusta gruba pełna wigoru, ale też nieprawda ja najbardziej lubię takie śledzie z beczki kupuje po prostu gruba śledzie z beczki one są bardzo mocno solone, ale bardzo długo pracuje, żeby ta sól z nich weszła na tyle, żeby było w ogóle możliwe do zjedzenia i to śladzie Moczar najpierw wodzie potem płucze potem trochę mleku i mieszamy jogurt z majonezem do tego kraju jabłko dużo bardzo kopru trochę soku z cytryny i w takiej nie w śmietanie tylko w takiej właśnie majonezu niewiele, ale tego jogurtu jest dosyć dużo też ulubione Śledź naszej rodzinie wszyscy się zajadają to muszę powiedzieć śmiesznie się złożyło moje ulubione śledzie też są w takim mają one, jeżeli to jest w ogóle specjalność jednej z kaszubskich restauracji tam goście specjalni jeżdżą głównie na te śledzie w majonezie z cebulką ostro doprawione jeszcze jak już zjeść posiłek tam restauracji można sobie zabrać tych śledzi na wynos, więc każdy wychodzi torebeczkę i zabiera do domu, żeby innym dać posmakować, bo to jest coś tak niezwykłego w każdym razie życzę tobie sobie przepysznych śledzi na świątecznym stole w takim razie skoro nasze ulubione potrawy bardzo dziękuję za rozmowę ja też bardzo dziękuję wszystkim przecież na świat partnerem podcastu jest Polski karp organizacja producentów materiał współfinansowany przez Unię europejską w ramach programu Operacyjnego rybactwo i może Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: GOŚCINNIE: WYSOKIE OBCASY

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam z 40% zniżką! Dobrego słuchania w 2023!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA