REKLAMA

Od rosołu po zupę nic – o potędze zup!

Otwarta Kuchnia
Data emisji:
2022-11-21 19:20
Audycja:
Czas trwania:
10:16 min.
Udostępnij:

Rosół, ramen, pho, żurek, pomidorowa, grzybowa, barszcz, soljanka, tom kha... Pożywne i sycące zupy są znane pod każdą szerokością geograficzną! A łączą się tematycznie w tej audycji i z historią cywilizacji, wielkich odkryć geograficznych i ze sztuką!

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dobry wieczór państwu Paulina Nawrocka zapraszam do otwartej kuchni dziś w nie danie podstawowe bazowe w listopadzie szczególnie groźne nie wiem jak państwa, ale Cracovia kilku dni temperatury nocami spadają poniżej zera, więc w takim listopadzie danie kluczowe uwielbiany przeze mnie, czyli zupy nic tak nie rozgrzewa nic tak niepokoi zmarzniętego ciała nie poprawia humoru jak miska pysznej zupy, choć oczywiście moje zdanie bowiem, że są tacy, którzy zup nie poważa ją i Rozwiń » absolutnie mogą się bez nich obejść ja je właściwie cały rok może latem najrzadziej mam na nią ochotę, ale jesienią zimą są nam stale obecne właściwie w każdym wydaniu, bo trzeba też powiedzieć, że tak kuchnia Polska jak światowa ma bardzo wiele do zaoferowania jeśli chodzi o zup i gotuje, więc swojskie Krupniki gęste, że nowe pachnące bliskim Wschodem soczewicą ski gotuje grzybowe ukraińskie Sol Janki tajskie Tomka i przede wszystkim pokrzepiająca buliony czy to swojskie rosołek wietnamskie to czy przeróżne wywary na domowy Ramen tutaj muszę oczywiście zaznaczyć mając świadomość, że mogą słuchać mniej specjaliści od smaków azjatyckich, że Ramen to makaron ani nazwa zupy, choć nie da się ukryć, że pojęcie to w powszechnej świadomości bez VAT tożsame z japońskim daniem zwykło się go używać na określenie właśnie miski parującej zupy z rzeczonym makarony i dodatkami, które w ostatnich kilku latach robi wielką furorę i na polskich stołach i zupy znane są praktycznie pod każdą szerokością geograficzną, choć oczywiście większym wzięciem cieszą się w krajach chłodnym i umiarkowanym klimacie i niezależnie od tego, skąd czerpiemy inspirację do gotowania czy bliższe nam są smaki swojskie raczej w garnku szukamy egzotyki zupa ma cały ocean zalet jest pożywna sycąca, a przy tym często niskokaloryczna odpowiednio przygotowana również bardzo pyszna zupa skutecznie rozgrzewają nawadniają usuwają objawy przeziębienia wspomagają serce, a nawet usprawniają przemianę materii sporo miejsca zupy zajmują w medycynie chińskiej tamtejsze eksperci zalecają od wieków, żeby trzymać ciepłe żołądek co ma być gwarantem lepszego trawienia samopoczucia i ogólnego zdrowia zupy gotuje się w całej Azji bardzo często jada również na śniadanie w wielu częściach Chin do dziś młoda para, kiedy bierze ślub otrzymuje prezencję bulion na płodność, który był gotowany na wolnym ogniu nawet przez 2 tygodnie wg medycyny chińskiej podczas długiego gotowania składników bujanie następuje transformacja materii, która zmienia się energii ci, czyli naszą życiową siłę, która krąży w ciele jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu i energia ta odpowiada nie tylko zdrowie fizyczne, ale również za radość chęć do życia czy dodamy sobie trochę transcendencji do naszego jedzenia zup czy po prostu będziemy korzystać z ich dobrać jest na to już zostawiam państwa gestii w dobrej zbilansowanej zupy powinny być różnorodne składniki, czyli białko ze stronników lotnie sam witaminy warzyw poza tym pożyteczne węglowodany złożone, które dodają energii no i dobre tłuszcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu wszystkie elementy w garnku komponują nam się lekką i łatwo przyswajalny całość, a zupa to jest danie dużo starsze niż garnek nasi przodkowie mieli gotować mięso twarde nasiona w wodzie w zwierzęcych skórach zawieszonych nad ogniem istnieje hipoteza, wg której już neandertalczycy gotowali zupę wskazuje na to odnalezienie szkieletu człowieka, który wiele lat przed śmiercią stracił wszystkie zęby, a mimo to nie umarł składu Carson ryczy w książce jedzenie w dziejach cywilizacji przywołuje ten wątek opisuje zupę jako jedno z czołowych osiągnięć epoki neolitycznej właśnie, dlatego że pozwoliła wspólnocie na karmienie ludzi starych dzięki zupie miały, więc narodzić się podstawę etyki społecznej człowiek wiekowy przestał być dla swych bliźnich ciężarem stał się równoprawnym partnerem, a dopiero 5000 lat przed naszą erą rzemieślnicy opanowali technologię produkcji naczyń ceramicznych, które zaczęły służyć m.in. gotową zupę najstarszy tego typu artefakty odnalezione na Wybrzeżu morza Śródziemnego od tego czasu proces gotowania zup niewiele się zmienią aż do końca dziewiętnastego stulecia w dziewiętnastym stuleciu bowiem pewien wynalazek zrewolucjonizował wiele kuchnia tym wynalazkiem był ekstrakt wołowy co prawda odparowywanie bulionu znane już wcześniej w siedemnastowiecznej Anglii ten sposób wykorzystywały kucharki, które gotowały zupę na wynos w formie zastygły kostek osiemnastowiecznej kostka takiego wysłużonego rosołu niewykorzystaną, podczas której się z wypraw wielkiego żeglarza Jamesa Cooka można oglądać np. muzeum morskim granicz w połowie dziewiętnastego wieku francuscy aptekarze odparował rosół także stał się gęstym musem przelali do foremek i wysuszy Eli, uzyskując tak, jakby tabliczki ból, a nawet właściwie większość dziewiętnastowiecznych książek kucharskich zaczynała się rozdziałem oraz kołach i ból Jonah, ale nie było wcale dobro powszechne mięso było drogie, a kobiety, które w dobie rewolucji przemysłowej podejmowały pracę zarobkową nie miały wielu godzin nastanie gotowanie to zmienił dopiero Niemiec jest w Libii, który wynalazł produkowane Przemysłowo ekstrakt wołowiny, którego pół łyżeczki wystarczyło do ugotowania litra są wśród wiekopomne związanych z zupami wynalazków warto też wskazać wynalezienie zupek instant w Japonii, którą jak na złość świat nazywa zupkę chińską oraz produkcję skondensowanych zup na potrzeby armii amerykańskiej zupę zrobiły furorę zupełnie nie wojennym w kontekście szturmem podbiły serca gospodyń swoją drogą punktowana zupa pomidorowa to temat z pogranicza kulinariów i sztuki, a to za sprawą serii obrazów puszek zupą firmy kabel autorstwa Andy ego Warhola, czyli sztandarowy przykład poparto zupy są niezwykle wdzięczny łatwy w przygotowaniu często robią się same mogą powstać nieomal niczego, chociaż obecna w wielu przedwojennych książkach kucharskich zupa nic to akurat zupełnie zupa zupa słodka serowa z mleka Żółtek Iwanie często serwowane bez sami zapewne na myśl o zupach stają państwo przed oczami raczej opozycję wytrawne rosół pomidorowa Krupnik czy grzybowa albo jedna z tych zup, w której dominuje charakterystyczne dla polskiej kuchni smak Kwaśny czy Żurek ogórkowa barszcz białe moja druga zalewajka czy barszcz czerwony na zakwasie buraczanym zupę uwielbiają też nasi sąsiedzi barszcz przez nas nazywany ukraińskim przez nich po prostu barszczem jest jednak zupełnie inną zupą pełną przeróżnych warzyw dominuje w nim smak słodkim tradycyjnie naturalna słodycz Polaków nie jest tam przełamywane kwaśną nutą co jest typowe dla naszych polskich przepisów zupy przyrządzać stosunkowo łatwo można je robić z powodzeniem tak z mięsem, jakiej wersji jak afgańskiej zupa trochę z definicji jesteś bardzo 0 waste, bo pomieści wszelkie różności, które akurat znalazły się w lodówce taka zresztą dawniej była funkcja zupę w kociołku lądowało wszystko co danego dnia udało się zdobyć czy znaleźć myślę, że w dzisiejszych czasach warto też podkreślić, że zupa jest zdaniem nad wyraz ekonomicznym tanim i stwarzającym niezliczone możliwości interpretacji oczywiście siła czasem tkwi w prostocie i tak jest w przypadku kultowej francuskiej zupę Potash Pach montuje nazwanej tak na cześć słynnego francuskiego farmaceuty, który poświęcił większość życia badaniom popularyzacji i przełamywaniu kulinarnego tabu ziemniaki są niejadalne, czyli Antoine owi Parmentier owi zupa nazywana także Potash Pach wizję to po prostu kram sporów ziemniaków w wersji tradycyjnej zasmażkę zagęszczamy śmietaną zupa, która w popkulturze na swoje miejsce, bo była pierwszą, którą ugotowała zmarła niestety niedawno czuli Powell amerykańska blogerka i pisarka, która zasłynęła odtworzeniem wszystkich przepisów Jolly Child tę historię poznać możemy m.in. w filmie roli Julia Meryl Streep Amy Adams na marginesie powiem, że wspaniały ciepły firm na mroźne listopadowe wieczory, choć ciężko oglądać na głodnego do zrobienia tej prostej zupy wystarczy państwo 1 duży for 23 średniej wielkości ziemniaki pół łyżki soli 2 łyżki masła i jej niecałe 3 szklanki wody albo lepiej bulionu, ale i z wodą wicie ziemniaki pora drobno kroimy smażymy na maśle przez kilka minut, a potem zalewamy wodą gotujemy do miękkości rozdrabniamy widelcem lub blenderem i zjadamy ze świeżą natką pietruszki z grzankami groszkiem wyjściowe z jakimiś trującymi pestkami co tylko państwo wyobraźnia podpowiada to jest taka zupa, którą można zrobić, kiedy nie ma czasu na nic innego z chęcią poznam państwa lub zupy przepisy jeśli mają państwo i związane z zupami ciekawostki to też proszę nadsyłać na adres kuchnia małpa TOK kropkę FM polecenie książkowe dziś tylko troszkę przewrotne, bo niedotyczące co prawda zup, ale za to podobnie jak zupy wymagające tylko 1 naczynia najnowsza książka brytyjskiego kucharza uwielbianego nad Wisłą dzień jego Oliwiera pt. jedno zawiera przepisy nadania jedno gatunkowe jak olbrzymiego jest pomysłowo kolorowo aromatyczne nie, a przepisy mają stosunkowo nieduży stopień skomplikowania mało składników minimum zmywania za to dużo pyszności to Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: OTWARTA KUCHNIA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam z 40% zniżką! Dobrego słuchania w 2023!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA