REKLAMA

W zgodzie ze sobą – jak kupować i gotować w sposób świadomy?

W zgodzie ze sobą i z naturą
Data emisji:
2022-11-25 14:30
Czas trwania:
20:43 min.
Udostępnij:

Jak ważną rolę odgrywa świadome odżywianie w naszym życiu? Na jakie produkty należy zwrócić uwagę podczas codziennych zakupów? Jak przygotowywać posiłki, by były nie tylko smaczne, ale i zdrowe? Odpowiedzi na te pytania poznamy w najnowszym odcinku podcastu „W zgodzie ze sobą i z naturą”. Rozwiń »

Agnieszka Kuc ekspertka Działu Zapewnienia Jakości w firmie Kaufland opowiada, czym jest Stefa Świadomego Odżywiania oraz jakie specjalistyczne produkty marek własnych można znaleźć w sklepach sieci. Rozmówczyni Jakuba Mędrzyckiego wyjaśnia także, na jakie oznaczenia należy zwracać uwagę, jeśli chcemy mieć pewność, że kupujemy produkty dobrej jakości oraz jaki wpływ na artykuły świeże ma miejsce ich pochodzenia.

Beata Śniechowska zwyciężczyni 2. edycji MasterChef obala zaś mity dotyczące smażenia i zdradza, co powinniśmy wiedzieć o tłuszczach, na których przygotowujemy swoje potrawy. Szefowa kuchni wyjaśnia również, czym zastąpić biały cukier podczas przygotowywania domowych deserów.

Z podcastu dowiemy się także, czym są produkty typu superfoods.

Zapraszamy do słuchania.

Partnerem podcastu jest sieć sklepów spożywczych Kaufland. Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzisiaj w kolejnym odcinku naszego podcastu Drodzy Państwo porozmawiamy o świadomym robieniu zakupów o tym jak nasze codzienne wybory wpływają na nasze zdrowie nasze życie tak naprawdę jak kształtują na co powinniśmy zwracać uwagę co jest dla nas najważniejsze będzie o produktach bio Vegę o tym jak to jest w tym z marzeniem smażyć czy raczej unikać smażenia poszukamy też zdrowych zamienników cukru, żeby pozwolić sobie też na słodką przekąskę bez większych wyrzutów Rozwiń » sumienia, a porozmawiamy z Beatą Wojciechowską szefową kuchni zwyciężczynią drugiej edycji programu Masterchef i Agnieszką kuc ekspercką działu zapewnienia jakości w firmie Kaufland dzień dobry dzień dobry dzień dobry drogie panie jak ważne jest tak naprawdę to zdrowe odżywianie w naszym życiu czy powinniśmy do tego naprawdę przywiązywać dużą wagę ja myślę, że odpowiednio zbilansowana dieta czy też sposób odżywiania to jest takich kluczy do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu do prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów po prostu w naszym ciele a kto przykłada się na dobre samopoczucie zwiększa odporność na stres co jeszcze pomaga zachować zdrową sylwetkę no i chroni nas w tym dobry zdrowy sposób odżywiania przed różnymi chorobami i myślę, że warto do żywienia podejść tak jak do inwestycji inwestycji w zdrowie całego organizmu, a co może pomóc w tych codziennych wyborach na jakie produkty powinniśmy zwrócić uwagę, robiąc zakupy takie codzienne czasu by zdać sprawę, że u podstawy Wiera miny zdrowego żywienia często wymieniane są warzywa i one powinny brać duży udział w tym co w ogóle jemy no ale też nie możemy zapominać o źródłach białka zdrowych tłuszczach węglowodanach no a co jest na niej chyba fajniejsze najpiękniejsze to jest to żyjemy w takich czasach, w których po rynku mamy dosłownie wszystko musimy się po prostu nauczyć mądrze sięgać po produkty, które rzeczywiście będą wspierać nasze zdrowie często sięgamy po troszeczkę odruchowo prawda nie zwracamy uwagę na szczegóły na skład tylko bierzemy tak to co i braliśmy zawsze od od lat tak dokładnie, ale też myślę, że te właśnie strefy świadomego odżywiania w tym bardzo pomagają są dużym ułatwieniem w tym w dzisiejszych czasach pani Agnieszko czym są strefy świadomego odżywiania, jakie tam znajdziemy produkcję strefy świadomego żywienia to jest taki udział w naszych marketach, w których są zebrane produkty właśnie dla świadomego konsumenta, czyli znajdziemy tam produkty bez glutenu produkty bez laktozy zaczęli produkty przeznaczone dla konsumentów będących na szczególnych dietach będą tam również produkty dedykowane dla wegan czy też wegetarian znajdziemy tam również produkty niższej zawartości cukru jak również produkty będące aż takiej grupie zwanej superfood lub stoper żywnością i te produkty wszystkie zostały zebrane w 1 strefie po to, żeby ułatwić wybory Consus świadomych konsumentów, żeby nie musiał biegać po całym markecie tylko aby mógł wejść jedno strefa tam znajdzie wszystkie te produkty zresztą ta strefa jest w bliskim sąsiedztwie stoiska owocowo-warzywnego, więc tutaj mamy to połączenie z tą naszą piramidę żywieniową, czyli możemy zostać w 1 miejscu zakupić zarówno świeże owoce warzywa jak produkty z tej właśnie strefy świadomego żywienia szczęście w ogóle coraz wczoraj więcej sklepów można dostać bez problemu to produkty takie troszkę no związane z trudniejszą dietą tak jak pani wspomniała o produktach bezglutenowych niższej zawartości cukru albo bez cukru, ale właśnie w wielu sklepach one są porozrzucane po całej sali, a wręcz hali i znalezienie tutaj bez rutynowego chleba tutaj jakiegoś bez cukrowego batonika to jest robienie na niemal km taka u nas jest właśnie panie zebrane w 1 strefa w tej sprawie są również wydzielone takie boksy, w których są skompensowane produkty właśnie obniżonej zawartości cukru w drugim miejscu będą te produkty bez glutenu w trzecim bez laktozy także bardzo łatwo można, a można znaleźć produkty kiedyś jak zaczynały się pojawiać wiele wiele lat temu markety supermarkety sieci sklepów spożywczych to one też wprowadzały u siebie tzw. te marki własne, których my na początku się baliśmy, bo te 20 lat temu nam się wydają się kojarzyły jakość taką niską jakością bylejakością itd. itd. ale teraz z tego co wiem są zdrowe zamienniki popularnych produktów właśnie pomoc z marką własną danej sieci absolutnie tutaj też musi się zgodzić z panem redaktorem, że jakość marki własnej 20 lat temu jako marki własnej dzisiaj to to są 2 różne bieguny i w dniu dzisiejszym te marki własne nie są tylko produkty, które się kojarzą z najniższą ceną, ale przede wszystkim czają się z wysoką jakością i jako firma Kaufland wprowadziliśmy oprócz podstawowych artykułów spożywczych marce własnej kilka linii produktów właśnie specjalistycznych i np. produkty bio znajdziemy pod marką kapią produkty dedykowane dla wegan wegetarian będą pod marką Cathay 2, czyli czy też produkty niezawierające glutenu bądź też laktozy pod marką kafli i są to bardzo specjalistyczne odnogi naszej głównej marki własnej, czyli klasyk właśnie dedykowane tym poszczególnym charakterystycznym cechom produktów to jest w ogóle niesamowite drogie panie, że jeszcze parę ładnych lat temu produkty dla wegan dla wegetarian produkty bezglutenowe tam niskie albo zerowej zawartości cukru to był jakiś ewenement do tego trzeba było pojeździć na jakiś specjalnych sklepów zamawiać gdzieś, a dzisiaj Super jest to, że w sklepach możemy naprawdę naprawdę dostać tego w coraz więcej tak zdecydowanie z badania tych, które z tych dni cała masa Jakubowie nie są to tylko produkty znanych producentów, ale również można je znaleźć w gamie produktów marki własnej sieci no właśnie skoro już tutaj zaczęliśmy produkty bio produkty Vegę one mają swoje certyfikaty, na które warto zwrócić uwagę pani Agnieszko produkty wegańskie wegetariańskie będą posiadały certyfikat trwał label wegan dla produktów wegańskich i faula LM wegetarian dla produktów wegetariańskich jak jest to taka charakterystyczna literka FAU na tle zielonym i produkty bez glutenu będą miały certyfikat gluten free, czyli po prostu napis właśnie angielski gluten free produkty bez laktozy laktoza free również analogiczne angielski napis laktozę, czyli i te certyfikaty en dają konsumentowi gwarancję, że te produkty spełniają wymagania określone dla tych poszczególnych rodzajów produktów i nie ma tam ryzyka, że znajdzie się wśród tych produktów produkt zawierający właśnie albo gluten albo laktozę albo w przypadku produktów dla wegan wegetarian produkty pochodzenia zwierzęcego, a ona się różnią jakoś bardzo istotnie od tych no nazwijmy to oni produktów bez certyfikatów tak my się różnią zasadniczo, ponieważ produkty z certyfikatami dają nam gwarancję, że na każdym etapie produkcji od pola do produktu końcowego jest to kontrolowane przez niezależne jednostki certyfikujące audytorzy jeżdżą na pole sprawdzają czy rolnik używa odpowiednich nawozów czy ziemia, na której wyrosły rośliny jest czysta od syntetycznych nawozów także jest to jest to na każdym etapie kontrolowane łącznie z dystrybucją i jako ciekawostkę mogę podać również nasze centra dystrybucyjne podlegają takiemu audytowi certyfikującemu, czyli audytor przyjeżdża do naszego magazynu i sprawdza czy produkty bio nie są przez nas mieszamy z produktami konwencjonalnymi, czyli produktami niepodlegającymi certyfikacji, więc jest ścisła ścisła kontrola tego, aby te produkty były izolowane od nazwijmy to zwykłych produktów, czyli produktów, które nie podlegają tak ścisłym kontrolom i ani analizom jeśli chodzi o tzw. produkty świeże chciałem zapytać jeszcze panią pani Agnieszko jak przy ich wyborze jak istotna jest lokalność skończone, skąd pochodzą myślę, że w Polsce jest w tej chwili bardzo duże duże trend NATO, że chcemy kupować produkty pochodzące z naszego regionu naszej spod naszych sąsiadów to nam też daje gwarancję tego, że te produkty nie będą nadmiernie właśnie nawożone czy też sztucznie nie będzie przy przedłużony termin przydatności, ponieważ ta droga od producenta do sklepu jest bardzo krótka także myślę, że jak najbardziej ma to w tej chwili ogromne znaczenie im również przy doborze naszych dostawców zwracamy dużą uwagę na to, aby byli nasi lokalni jak najbliższy nam producenci teraz tego sklepu chciałbym, żebyśmy przyszli do domu weszli do kuchni i porozmawiali o smażeniu pani Beata w tutaj jest nasza mistrzyni kulinarna i to zdrowe smażenie czy nie zdrowe ja się naprawdę zawsze zastanawiam się coraz bardziej świadomy faktycznej im starszy, tym bardziej zwraca uwagę NATO NATO co na to co je i to jak mam rzucić tego schabowego w niedzielę to się zastanawia się rzucać go czy nie rzuca jak to co jest w tym smażenie, a z tym marzeniem to jest tak jak ze wszystkim wszystko w umiarze wszystko dla ludzi moi drodzy, więc szczerze mówiąc to dobrze byłoby zrezygnować z tego marzenia i zastąpić smażenie innymi sposobami obróbki termicznej, ale bądźmy tutaj reali i przynajmniej starajmy się ograniczyć takie korzystanie z fast foodów na co dzień, a jak już marzymy to wybierzmy najlepszy tłuszcz do smażenia tylko jak to zrobić Ano właśnie to na co, jeżeli chodzi o tłuszcze najbardziej zwracać uwagę tutaj ja nie chcę wchodzić jakoś trudno nomenklatury, ale warto wiedzieć czym jest wysoki punkt dymienia, bo najlepszy tusz do smażenia to taki, który ma wysoki punkt dymienia, a czyn ten punkt dymienia tak naprawdę jest punkt mniej tak naprawdę to temperatura, w której tłuszcz zaczyna ulegać rozpadowi i różnym niekorzystnym przemianom i teraz tak szukamy oleju z najwyższym punktem dymienia najlepiej powyżej 200 °C, czyli znajdzie sza im wyżej tym lepiej czy oznacza to, że później się zapalić, że później zaczyna dymić, więc dla przykładu olej lniany to około 110 stopni masło klarowane około 250 stopniu, jeżeli chodzi o punkt dymienia i pamiętajmy, że musimy sobie zapamiętać na zawsze nierafinowany tłuszcze są Super, ale do sałatek nie do smażenia, czyli do smażenia bierzemy tuż po oczyszczonych rafinowany no dobrze atak prywatnie co pani pani Beato poleciła do smażenia najbardziej ja osobiście bardzo lubię klarowane masło do smażenia ono nie ma tłuszczów trans Otóż nasycone lubię olej kokosowy i inne takie oferowane oleje roślinne jak rzepakowy czy ryżowy okej, a co, a co z oliwą z oliwą Extra vergine smażymy na niej czy nie smażymy, bo tutaj z tego co wiem co słyszałem co są zdania są podzielone ja osobiście nie jestem sobie w stanie wyobrazić przygotowania sufitu czy wizy to bez oliwy z oliwek i tutaj odpowiadam, że do szybkiego podgrzania pokrojonych warzyw czy szkolenia cebulki jak najbardziej o Oliwa Extra vergine się nadaje ona około 180 stopni punkt dymienia możemy też skorzystać z innej z oliwy z oliwek np. ona jest ma taką nazwę handlową Oliwa szansa i wtedy ona ma wyższy punkt dymienia też możemy na niej smażyć, więc krótkie smażenie duszenie Oliwa jak najbardziej krótkie przygotowanie jajecznicy na niskiej temperaturze masło też jak najbardziej pani Beata jeszcze możemy też produkty vege prawda jak wygląda ta kwestia tak jak mówię ja Lubie klarowane masło absolutnie przy produktach wegańskich przy kuchni wegańskiej na klarowanym maśle nie smażymy smażymy np. na oleju kokosowym rzepakowym ryżowym, czyli wszelakie rafinowane oleje roślinne będę pamiętał przy niedzieli przypomnę jeszcze państwu, że dzisiaj są z nami Beata Żmichowska szefowa kuchni zwyciężczynią drugiej edycji programu Masterchef i Agnieszka kuc ekspertka działu zapewnienia jakości firmy Kaufland dobrze zjedliśmy już obiad no to co po obiedzie po obiedzie też chce coś słodkiego prawda, czyli tzw. słodkie pokusy mamy czy możemy przygotować własne zdrowsze odpowiedniki na pewno każdy odpowiedniki, które nie będą miały tych cukrów prostych w sobie będą Super, więc możemy przygotować tak naprawdę wszystko co mamy w sklepach czy marketach wszystkie ulubione słodycze jesteśmy w dzisiejszych czasach dzięki dostępności wielu produktom przygotować bezglutenowe bez laktozy owe i też bez cukrowe słodyczy pod warunkiem, że schodzimy słodką dynią marchewką orzechami orzechami czy daktylami rodzynkami suszonymi owocami, więc jest jest mamy mamy przeogromne możliwości jak nawet nie mamy takich to taki pomysł to wystarczy wpisać jakieś bananowe kulki mocy czy daktylowe batoniki do internatu i na pewno szybko będzie odpowiedź cen cukier, którego powinniśmy unikać kryje się czasem w różnych produktach pod inną nazwą to w ogóle jakoś krytycy no właśnie jak gdzie ten cukier prosty, którego powinniśmy się wystrzegać, ponieważ rząd prowadzi tam do nadwagi takich zaburzeń funkcjonowania organizmu jest nie tylko właśnie w słodyczach typu batonik cukierek on też znajduje się w produktach, które kojarzymy jako produkty wytrawne jak i sosy keczupy et, więc on chowa się pod takimi nazwami glukoza fruktoza sacharoza to jest cukier biały, ale też w syropach syrop glukozowy syrop glukozowy fruktozą rano jak sobie chcemy zjeść zupę mleczną jakąś owsiankę moi fani próbują trochę posłodzić, bo taka jest niewyraźne troszkę mydła czy mamy jakieś zamienniki właśnie tym czym możemy tę poranną zupa śniadanie troszkę nam troszkę sobie posłodzić panie redaktorze 25 lat zupy mlecznej nie jadłam, aczkolwiek przeróżne owsianki gryczana jaglana ski są grane umie w domu codziennie COS oczywiście co z sektorów ja wiem, że kto co lubi, ale mamy naprawdę do dyspozycji wiele zamienników cukrów prostych takim chyba najbardziej popularnym zamiennikiem cukru na tego naszego tradycyjnego jest stewia ona ma 0cal jest co ciekawe 150300× bardziej słodka niż cukier nie stawia jest produktem naturalnym wykorzystuje się dziś stawić, czyli rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej no i otrzymujemy takie chłodziwa, ale z tego co wiemy nie tylko stawia jest chyba teraz można kupić w sklepie jako taki zamiennik cukru popularny stał się teraz też ksylitol, który inaczej się nazywa, a z cukrem brzozowym, ponieważ jest pozyskiwany z kory brzozy on z kolei ma 40% jej kolor niż sacharoza, ale też świetnie się tutaj nadaje używam potwierdzam polecam mój ukochany miał on sprawnie wysoko przetworzony przez pszczoły ma więcej kalorii niż biały cukier, ale ile ma korzyści zawiera minerały enzymy i minut nie zaburza tak równowagi mineralnej organizmu tak samo w takim samym stopniu jak cukier no i wszelakie syropy, ale zrobi takie, które lubimy, czyli syrop klonowy syrop z agawy syrop daktylowiec, a jeżeli mówimy o tysiące to same też suszone te o aktywne czy morele albo pod suszone jabłka świetnie tutaj osłodzą nam poranna przyjemności dobrze jesteśmy pięknie ochłodzenie wychodzimy z domu jedziemy do pracy po drodze zatrzymujemy się na stacji benzynowej, bo musimy dolać paliwa albo nie płyną do spryskiwaczy w naj tutaj kuszą nas różne słodkości batoniki cukierki i inne rzeczy czy możemy jakoś je czym się konkretnym zastąpić z tych tzw. przekąsek na szybko po drodze retoryki projekt kuszą kuszą to prawda, więc chyba najlepiej je wybrać się do pracy czy na studia czy do szkoły ze świeżymi owocami pod ręką mogą być suszone owoce one wprawdzie zawierają sporo cukru no ale jedzone z takim miary my nie stanowi dla nas zagrożenia dla naszego zdrowia szczupłej sylwetki no tak jak już rozmawialiśmy wcześniej może samemu zrobić batoniki owsiane z olejem kokosowym z masłem orzechowym dobrej jakości suszonymi owocami też taką takim prototypem jest zabieranie słupków warzyw i coś czekamy, bo jak warzywa typu marchewka nawet papryka podgryza my sobie dobrze przeżywamy to im dłużej żyjemy tym mamy poczucie żądzą coraz bardziej słodkie tak to prawda jest jest takie odczucie pani Agnieszka zdaje się jeszcze coś do tej do tej zupy mlecznej chciała dorzucić jak jeszcze chciałam nawiązać do tej Hanki myślę, że mogłabym sprzedać taki taki mały trik dla osób, które właśnie lubią słodkie śniadania słodką owsiankę można zastąpić zwykłe mleko mlekiem bez laktozy, ponieważ mleko bez laktozy zawiera zamiast laktozy 2 cukry prostsze, które w naszym odczuciu są bardziej SWOT 3 i w ten sposób nie dając więcej cukru takiego dodatkowego mamy złoty się Daniel i tak samo przy przyrządzaniu deserów chociażby sernika, do którego na pewno używamy mleko można użyć zamiast zwykłego mleka mleko bez laktozy i wtedy automatycznie cała potrawa jest słabsza mamy większe odczucie słodkiego smaku na oto nam chodzi dobrze drogie panie na koniec jeszcze chciałbym zapytać o takie pojęcie takie określenie, którego używa używa się coraz częściej Super Foods co to takiego jest czy warto to jeść krótko mówiąc superfood to po prostu Super żywność, czyli żywność nieprzetworzoną, czyli najprostszym tłumaczeniu tak ale, ale rzeczywiście tak jest, bo to jest żywność nieprzetworzona żywność pochodzenia naturalnego roślinnego oraz bogato minerały witaminy fit związki i ogólnym rozumieniu te wszystkie składniki działają korzystnie na organizm człowieka oczywiście nie o to chodzi, żeby od dzisiaj jest tylko i wyłącznie superfood set, ale o to, żeby codziennie wprowadzać Super produkty typu Super Foods do naszych posiłków właśnie po to, żeby jeszcze bardziej to to jedzenie było bogaty bogatsze składniki odżywcze witaminy minerały i oczywiście mamy nie Super Foods z całego świata mamy tutaj nasiona chia Komosa ryżową jagody Goi ja AK inspiruje inne, ale też mamy często tańsze na wyciągnięcie ręki produkty typu Super Foods polskie to jeszcze na hasło Super Foods pani Agnieszka podnosi rękę chciał tylko dodać, że wszystkie te produkty, o których tutaj bata wspomniała możemy również znaleźć właśnie w naszej strefie świadomego odżywiania są one też zebrane pod hasłem Super żywność moje drogie panie po rozum po tej rozmowie naszej to ja już mogę czuć się najedzony nie za słodzony nie zastrzelony, a i to jeszcze naprawdę z zdrowo odżywiony, a z nami były Beata Żmichowska szefowa kuchni zwyciężczynią drugiej edycji programu Masterchef i Agnieszka kuc ekspertka działu zapewnienia jakości firmie Kaufland dziękuję dziękuję bardzo Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: W ZGODZIE ZE SOBĄ I Z NATURĄ

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Więcej niż na antenie! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA