REKLAMA

Ale bigos!

Otwarta Kuchnia
Data emisji:
2022-11-28 19:20
Audycja:
Czas trwania:
10:01 min.
Udostępnij:

Obecny w każdym polskim domu, opisywany w wielkiej literaturze, uwielbiany przez wybitnych artystów – swojski bigos, który zdecydowanie niejedno ma imię! Jak wyglądał kiedyś, jak się zmieniał i czy jest na niego jedynie słuszny przepis?

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzień dobry państwu Paulina Nawrocka dziś w otwartej kuchni opowiem państwu pewnym daniu, która może być wyśmienitym pretekstem do opowieści o kuchni polskiej czy kuchnia Polska jest czym nie jest takie zmiany przechodziła na przestrzeni wielu wielu lat może być też opowieścią o etymologii i pretekstem do rozmowy o gastronomicznej tolerancji i jedynie słusznych przepisach, a daniem tym jest Szanowni Państwo bigos rzecz ciekawa już na płaszczyźnie językowej słowo bigos Rozwiń » funkcjonuje bowiem w Polskim zarówno jako nazwa potrawy, jakie określenie zamieszania od choćby w powiedzeniu narobić komuś miły osób słownik PWN podaje, że to potrawa duszonej kapusty się danego mięsa, ale taka definicja jest prawdziwa dopiero trochę ponad 150 lat, bo kiedyś w bigosie kapusty wcale nie było przez nas z tym siedemnastym wieku rzeczownik bigos miał bardziej ogólne znaczenie był on nie mam się tkaniny dlatego w pamiętnikach Jana Chryzostoma paska, a znacznie później Sienkiewicza czytamy o tym jak to jedni drugich mieliby głosować, czyli czekać na drobne kawałki oczywiście szabelką spierali się też więcej językoznawcy, skąd słowo pochodzi od czego się wzięło, a tropy są aż 3 Mieczysław Karłowicz wywodził słowo bigos od niemieckiego słowa by guz, który oznacza SOS Andrzej Pańkowski natomiast dopatrywał się w tym słowie raczej romańskiego zapożyczenia i wywodził od słowa Guta, który po włosku oznacza Kociołek do gotowania jest trop Łacińskiej wg autorów niemieckiej książki kucharskiej słowo bigos miałoby oznaczać 2 smaki pierwszy człon tego wyrazu i oznacza podwójne drugi Gos miał pochodzić od gustu, czyli smak gust jak było naprawdę zapewne się nie dowiemy, ale myślę, że już sama kwestia językowa pokazuje jak sporną sprawą potrafi być bigos nic dziwnego, że temat przepisu na to danie budzi emocje porównywalne z tymi, które wywołuje dyskusja o sałatce jarzynowej albo ulubionym majonezem po latach dyskusji obserwacji mam nawet taką teorię, że mamy w Polsce PiS 4 000 000 jedynie słusznych przepisów na bigos przy założeniu, że przeciętna rodzina ma 10 osób, a co nam to BCAST jedni robią z kapusty kiszonej inni mieszają ze słodką w niektórych domach to jest winą innych jabłka jeszcze innych koncentrat pomidorowy to są śliwki suszone są śliwki wędzone znam takich co do bigosu dodają rodzynki z wielu przepisów wynika, że bigos jałowcem stoi, a inni zwracają się na samą myśl przed takim dodatkiem sami państwo widzą, że przyczynkiem do debat jest sporo, ale konkluzja 1 nie ma jedynego słusznego przepisu w tej zmienności i podatności na modyfikację cała siła tej potrawy od razu w tym miejscu zachęcam państwa o zabranie głosu w moim mini debacie można słać maile na adres kuchnia małpa TOK kropkę FM chętnie poczytam jak państwo robią BIK co dodają, jakie sekrety stoją za sukcesem tego dania sama historia bigosu liczy kilkaset lat i najprawdopodobniej było obecne na polskich stołach na długo przed tym jak pojawiły się pierwsze wydane drukiem książki kucharskie na jak już wspominałam początkowo w ogóle nie było w nim kapusty w najstarszych działach kulinarnych, czyli m.in. kompendium kulą Stanisława Czernieckiego z 1600 osiemdziesiątego drugiego roku są przepisy na bigos ze szpikiem Gosek zwierzątka w jego SEK Karpiowe, ale bigos powszechny, kiedy Raków i myślę, że współczesnemu Polakowi ciężko było się tymi daniami zachwycić no bo były poprawiane zgodnie z ówczesnymi modami kulinarnym, czyli było dużo słodkich nut odrodzonego cukru ostrości od korzennych przypraw pieprzu cynamonu, a całość za twarz rano mocno egzotycznie cenami limonka ami czasem szczawiu czy agrest w biegu, który Polacy zajadają dzisiaj pojawił się prawdopodobnie w osiemnastym wieku zamiana limonek kapustę kiszoną wynikała z przyczyn ekonomicznych u Lucyny Ćwierczakiewiczowej wydane w 1800 sześćdziesiątym roku książce 365 obiadów zapięć złotych są przepisy w dawnym duchu na bigos z pozostałych pieczenie za warzone jabłkami, ale już na bigos litewski białej kapusty, a obok przepis analogiczny z użyciem kapusty kiszonej nawet książki XX-wiecznej jak grudziądzka nauka gotowania do użytku ludu polskiego zawierały też jeszcze przepisy na bigos bez kapusty w jednym z pierwszych wydań peerelowskiej Biblii kulinarne, czyli kuchni polskiej Stanisława Bergera są przepisy na bieg Gosik skarpie czy szczupaka, który w kolejnych edycjach zniknęły jedną z ciekawszych książek poświęconych rodzimym kulinaria jest książka staropolskiej kuchni autorstwa Marii dla mnie i Henryka litry jego, czyli tak naprawdę Tadeusza żakiety, które postępu wojny pseudonimem napisał książkę w 1979 roku i pisze on tak w skarbcu staropolskich przepisów kuchennych bigos jest jednym z najcenniejszych klejnotów jego tradycje sięgają daleko w przeszłość no i przywołuje tutaj temat bigosu jako potrawy, które przez lata pełniła funkcję żywności na drogę należała do staropolskiego prowiantu podróżnego jak podaje encyklopedia powszechna orkę Branda starzy Polacy, wybierając się dalsze strony kraju, gdy drogi publiczne były zaniedbane, a domy za jest rzadko gdzie spotykano zabierali dobry podróżnych haski obejmujące w sobie, kiedy po kilka garnków dobrze uprawianego opieprzał mego atak zawsze smakowitego w domu Szlacheckim bigos każdy szanujący się szlachcic ponoć przed polowaniem czy też wizytą w gościach zabierał w podróż naczynia z głosem, który długo mógł wytrzymać na niskiej temperaturze się nie psu no i zyskiwał na smaku tak naprawdę z każdym dniem bigos ponoć też w domach szlacheckich stanowił wyposażenie spiżarni, bo był idealną potrawą, którą karmiono np. spodziewanych kości serwowanego nie tylko zimą jesienią jak robimy obecnie, ale był też obowiązkowe np. podczas uczty wielkanocnej w biegu był też jednym z popisowych dań Neli Rubinstein czy wieziony światowej sławy polskiego pianisty żydowskiego pochodzenia Artura Rubinsteina w swojej wspaniałej książce kuchnia Neli wspomina, że podczas pierwszego paryskiego przyjęcia zdecydowała się podać wyrafinowanym przyjaciołom swojego męża właśnie bigos i smakowała wszystkim tak bardzo, że stał się popisowym daniem apotem przyrządzała go podczas wielkich spotkań autów bankietów od Wenecji po nowy Jork nie tylko wybitni pianiści zajadali się bigosem miał być ulubioną potrawą Bolesława Leśmiana Czesława Miłosza czy Leopolda Tyrmanda, a najsłynniejszy chyba opis bigosu daje pan Tadeusz Adama Mickiewicza w kościółkach bigos grzane w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny kolor i w końcu nam słów tylko brzęk usłyszy rymów porządek, ale treść ich miejski nie pojmie żołądek tu dla porządku wspomnę, że w mickiewiczowskim bigosie jest już kapusta nie oczywiście różnego rodzaju najlepsze mięsiwa jeśli ktoś chciałby być doczekać głosowej typologii to pokusiła się nią nieodżałowana Anna Szymandera ska w swojej książce prawdziwa kuchnia Polska jest bigos litewskim tylko ze świeżą kapustą staropolskim tylko z kiszoną klasyczny zmieszaną myśliwskie solidnym dodatkiem dziczyzny oraz danie nazwane przez nią bigos domowy, którego lista składników zajmuje Szanowni Państwo kilkanaście linii jest tam chyba pół lodówki prócz mięs wędlin kiełbasy 2 rodzajów kapusty są śliwki rodzynki rosół wino im to na przypraw, ale mamy w kuchni polskiej przecież wspaniałe bezmięsny bigos którymi zachwycą się nie tylko weganie na uwagę szczególnie zasługują moim zdaniem przepisy Marty Dymek, czyli Jadłonomia, która proponuje m.in. oryginalną wersję z dynią albo bardziej tradycyjną włącznie kami i przepis Michała Korkosz, czyli blogera zwanego rozkoszne na bigos Suską chińską karmy i zwanymi pieczarkami niezależnie od przepisów wszyscy są zgodni co do 1 bigos nie traci walorów smakowych przy wielokrotnym odgrzewania wprost przeciwnie po każdym kolejnym jest coraz lepsze pomiędzy możnego Przem grozić np. trzymając zimą za oknem co również pozytywnie wpłynie na jego smak jeszcze ciekawostka w Meksyku popularna jest kanapka, która nazywa się karny Polaka, czyli polskie mięso jest to Szanowni Państwo coś w rodzaju bułki z bigosem, czyli mieszanką duszonej kapusty mięsa myślę, że to jest całkiem niezły pomysł na fast foodach wydanie naszej narodowej potraw o bardzo wielu książkach wspominałam w dzisiejszej otwartej kuchni, bo do wielu książek zetknęłam, szukając informacji i przepisów jedynie słusznych oczywiście na bigos, ale książką, którą bardzo chciałabym państwu polecić, bo oprócz sprawdzonych przepisów jest winny mnóstwo historii trochę świecie, którego już niema i to jest książka kuchnia Neli właśnie autorstwa Anieli Rubinstein pełno jest przepisów i potraw, które przygotowywała właśnie dla swojego słynnego męża, ale i wspomnieć jeszcze z wychowania w Polsce i podróży po świecie bardzo przyjemna lektura pięknie zachowująca też nasze narodowe kulinarne dziedzictwo Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: OTWARTA KUCHNIA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam z 40% zniżką! Dobrego słuchania w 2023!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA