REKLAMA

Tajniki kuchni polsko-francuskiej

Niedzielny obiad
Data emisji:
2022-12-04 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
14:44 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwo dziś naszym gościem jest Pascal brodnicki dzień dobry witam witam dzień będzie nowe właściwie nie wiem jak cie zaanonsował jest też francuskim kucharzem, który stara się przekonać Polaków do dobrego gotowania czy też polskim kucharzem, który stara się wpleść na nasze naszą scenę kulinarną francuskie wpływy jak siebie pisał może tak na początek zapytam, a ja bym opisał Rozwiń » jako słowo, które znam francuskiego nie wiem jak po polsku pić ją co zaś, że Epic waste po polsku, że po prostu Lou jest to osoby, które jest ze słuchem lubię to mojego jedzenia lub po prostu jedzenie złożyli kulturę no i mieszkań w Polsce jej współpracuje z mieczami już od prawie 20 lat ten wokół no to no to promuje po prostu kuchnią, a domową już od kilku lat, bo jak zacząłem moje przygody właśnie z telewizją no to to były takie czasy, że po prostu było zapotrzebowanie na to, żeby potem pomówić właśnie kuchnię domową i staram się do tej pory to robić to za chwilkę przejdziemy do twoich głosów na polskiej scenie kulinarnej natomiast tak dziś przynajmniej na 2 godziny to pewnie staniemy po 2 stronach barykady, a nie wiemy jedenasta szesnasta polskiego czasu polskiego czasu szesnasta nie wiem jak sobie z tym poradzić będzie okrakiem stał między sympatiami dotyczącymi polskiej piłki i francuskiej urodzi się w Lille prawda jest taki ośrodek szerszej tak ośrodek też znane piłki nożnej komu będziesz kibicował w meczu 1 finał no powiem, że moje ja oczywiście jest podzielony na pół, ale no będę będę miały się uwolnić się kibicować, dlatego że oni potrzebują jak najgorzej z naszej strony takich tulei i wg mnie takie wspierania bardzo się cieszę, że po 36 lat już no, że chodziliśmy z grupy no i trzymam kciuki żeby, żeby Wojtek był taki to jakby właśnie za wielkiego kilka dni temu i żeby żeby no, żeby panowie no no no no, więc grali no tak tak krótko mówiąc będę szczery no i będę kibicował ludzi twój jedno jeszcze nie zrobi to, na które nie zdobywać jeszcze taki projekt dostał wchodzący jedno, ale przyznaje, że ja się przyzwyczaiłem, bo wiele razy musiałem już wybrać tylko przypisuje się Polska Francja i zacznie normalnie sobie także jak jestem w Polsce na to kibicuje funkcje, jakie ten konflikt kibiców Polskę, ale ten w tym roku wyjątkowo będę na odwrót to robił będę kibicował sposób biało czerwoni za to wyszliście z grupy po 36 lat i i że że po prostu no potrzebują nasze wsparcia siebie, ale nie powiem dzisiaj, ale ludzi, ale biały owo, ale dobrze oglądasz model Tax ciekawości zapytam no pewnie, że oglądam nawet jak jak pisaliśmy szli jak ostrzegała tu nie są ciepłem płace, ale miałem telefon z boku i na bieżąco patrzyłem co się dzieje jak właśnie Griezmanna ściele ostatnio były ostatnie call za ostatnie sekundy, choć to do drugiej miejsce, gdzie miałem kolejne inwencji na jej tam, mimo że gotowaliśmy go o pomoc tam były było telewizor no i oglądaliśmy bądź na bieżąco też jak najbardziej przyznaje się, że jestem Boże ja piłka ręczna niż mniejsze niż piłka nożna no jak jest EVO jak jest moim udziałem no coś się ogląda dobrze, a teraz próbuje połączyć wątki i powiedz zniczy i jest zdania, że piłka nożna odzwierciedla scenę kulinarną kulturę kulinarną danego kraju, bo wiadomo, że Francja to duża różnorodność także ze względu na pochodzenie piłkarzy, ale też duża równo różnorodności w kuchni ze względu na położenie geograficzne choćby dostęp do morza Śródziemnego nie tylko do morza Śródziemnego za to Polska kuchnia tak jak Polska piłka tradycyjna momentami siermiężna, ale plan, a na pewno ciężka Wisłę myślę, że to mówić, bo jako właśnie oglądane po cichu Francja Tunezja to ja bym takiego eventu czy przygotowałem ludzi właśnie do meczu Polska agencji na i ja i zlecenie dostałem takie, żeby właśnie robić taki łącznik kulinarne, ale dobrze jedzenie do meczu z Huty w taki taki twór no i właśnie wybierałem wtedy szuka pan i tu jest właśnie taki twór właśnie z agencji no kontra zapiekanki w związku z tym jak najgorzej ja jak najbardziej no jedzenie już do wszystkiego się dołącza do tu każdej emocji każdy moment życiowy oczywiście są potrawy były bardziej będzie Kaczor pasować do meczu albo święta się z każdej okazji znajdziemy właśnie jakiś fajny przepis ości sprzedaje właśnie go do dalszego momentu i dobrze uznajmy, że kuchnia mamy lepszą niż grają nasi piłkarze, mimo że awansowali do 18 finału powiedz proszę przez wszystkie lata już teraz liczymy to dekadach, kiedy jesteście w Polsce potrafi dostrzec taką bardzo dużą zmianę w po pierwsze, upodobaniu Polaków do kuchni w ich otwartości i różnorodności obronną w tym jak się zmienialiśmy też smakując, otwierając się na nowe smaki, gdyby zechciał opisać ten proces o ogromną wieś, bo po pierwsze, jak zaczęłam co nie było tak dostępność składników owo, o którym miał obecny to znaczy jedno wtedy byliśmy dożyję zaginięć jest składników, które było dostępne no to jest nie wiem na warzywa, które są dla mnie jest teraz to pana słów np. pamiętam je bakłażan głogu testy te dzieje trudno dostępny w 2000 jeszcze 0203. czwarty, a teraz teraz co mi się bardzo polowy podoba w Polsce rzecz się też się nie zamykamy w ogóle tak jak na końcu są sekwencje bardzo się o swoje swojej kultury gotować kuchnia francuska na pierwszym proszę, a Polska naprawdę mamy totalną użył różnorodnością i żyjemy bardzo dobrą kuchnią azjatycką m.in. miną Super lament suka słusznie ja możemy też jest Super kuchnią właśnie i francuską włoską Hiszpanką hiszpańską chcieli mamy naprawdę różnorodnością na talerzu w Polsce sieć bardzo mocno się rozwijało w ogóle gastronomia ja bym powiedział, że nawet funkcja troszeczkę się zaklinowała właśnie w swojej tradycji są też dla mnie poza istotnie tradycji i pilnowania posłów co co nasze środków nam zostawili ale, ale ale, ale w Polsce w Polsce mamy już są zbyt Boże tonu nowoczesność mamy w Chile Chile różnorodność, który powoduje, że każdy może znaleźć coś fajnego misia, że przez to, że bardzo dużo też Polacy wyjechali przez jakiś czas mieszkać z zagranicy przynosili ze sobą bardzo dużo wiedzy o różnych z chwilą notowań bardzo dużo też widać, że od kilku lat właśnie różnych szkód kół, które się otwierają mamy młodszych ludzi, którzy po posłów z pełnym miłością i zaangażowanie podziękują osób cudowny składników jest cudowne potrawy, czyli tak no ta mocno mocno się zmienia i to się to się no Jeślinie skosiło cały czas po prostu otwierają się nowe sytuacje niestety przez te ciężkie czasy inflacyjne energetycznej to nas dużo sytuacji też coś się zamykają ale, ale wierzę że, że po prostu wrzucą łączącej te ty też ludzi, którzy mają pełne pasji, bo umówmy się, że no kuchnia to jest to pod względem płacy ciężki kawałek chleba i to jest naprawdę także zwiemy, której zaczynamy pracować nie wybrał, której kosimy pracować bo, bo klient jest królem i no i musimy być naprawdę bardzo zaangażowany z tacy nie to, dlatego że jeśli jakiś słuchać nas słuchają w tej chwili są w kuchni Noto chłopaki nie podaje cieszy, że utrzymujemy wszyscy razem właśnie te ciężkie okresy, a dla wszystkich słuchać no po zapamięta, że może raz w tygodniu a, iż my wspierać w ogóle nasze sytuację i śmie śpiewać po postu ludzi, której są zaangażowani i podziękują po prostu wcześniej przepisów dla nas, żebyśmy po prostu mieli właśnie różnorodność na talerzu jak wspominaliśmy wcześniej czy przybyłej do Polski z powodów kulinarnych czy przyjechałem do w Polsce do powodów ku Diane dobrze usłyszałem tak tak tak tak mnie ja przyjechałem bo, bo wiedzą, bo dziwnie dalej mówi dalej mam ten akcent play czasami używam techniki jak nie znam polskiego słowa to były francuskiego Stradomskiej ska na koniec czeka na reakcje ludzi, ale nie przejechałem przez przez moich rodziców przez mojego taty słyszę chodzi tutaj w Polsce w ogóle w 1940 trzeciego roku do później wyjechał na wakacje 1000 i te wakacje były dość długie bo, bo Włosi po 30 lat w Polsce i przyjechał właśnie z rodzicami, a jakoś się jakoś czułem się u siebie to zły jak przyjechałem jestem tutaj teraz nawet duże jest w Polsce niż jak mieszkałem w swym życiu we Francji, ale chcieli no tutaj jestem Bożej, bo jeśli to jest moje miejsce mój dom no oczywiście 1, że moja pasja mój robić mojej pracy to jest właśnie ku kino to jestem Homo to i dobrego jedzenia obecne a czego brakuje, kiedy jest we Francji polskiej kuchni odwrotnie kiedy, czego brakuje ci w Polsce francuskiej kuchni, kiedy jesteś u nas Wizz co kilka lat temu to było morze dla miło ułatwi jej powiedzieć co nie brakuje w Polsce, ale tak jak wspomniałem to teraz nakłady różnorodność składnikowi WI ja pamiętam takie czasy, że się w Polsce było zabronione właśnie sprzedawania w ogóle serów surowego mleka no to już to jest asy totalny w Polsce można wszystko znaleźć na dowód w sprawie można znaleźć dużo dużo fajnych po prostu UE o sytuacji dużo fajnych właśnie miejsce można zjeść napady i kuchnia wietnamska i włoska tak jak wspomniałem wcześniej z drugą stronę bym powiedział, że sąd nie oczekujemy właśnie troszeczkę to różnorodność oczywiście jak pojedziemy do dużego miasta ci poparli ją Lille to dług uda się znaleźć takiego różnej styl gotowania, ale jednak miesiąc jesteśmy mocno zatrzymane właśnie się z takiej kuźni regla regionalnej są też uważamy jest ona tak jak mówiłem, bo zło istotny bo, bo dzięki właśnie gotowanie takie potrawy z regionu tradycji no to wspierane obszarów wiejskich czujną miną tak jak mówię zawsze jak się spotykam z rolnikami, że dzięki im mniej kucharze może mieć cokolwiek gotować, bo bez średniego składnika takie podstawowego to byśmy nie gotowali chcieli jak ażeby zarzucał teraz jeśli Francuzi nas słuchają i albo Polacy, którzy je słuchają nas pracują w kuchni miesiąc kino wg mnie brakuje wyciąć ja więcej różnorodność więcej różnorodność więcej kultury, bo różnych jedzenie owej oczywiście duże miasta tak jak mówiłem znajdujemy to, ale np. warto spróbować Morzy z 1000 i otwierać się właśnie więcej restauracje tematyka kuchnia Polska i tłumaczy się z Francji to jest właśnie dobrego pieroga, bo dobrze np. co chłodnik albo ta albo chcieli, czyli de etyki no widzisz życie się zmieniało i gazu dobrze że, że teraz w Polsce mamy naprawdę możliwość kupowania różnych podkowy i różnych właśnie kuchni z różnych zakątków świata to jeszcze na koniec pytanie od tego zaczęliśmy dzisiaj też trudno mieć innego gościa niż siebie mecz Polska Francja Polska reprezentacja przypomina, jaką potrawę, a reprezentacja Francji i Francji gra, jaką potrawy tak zaczął zaraz, ale że pan zapowiedzieć o Ts ja ostatnio właśnie rozmawiałem z moim synem, który je ma podwójny podwójny właśnie dziś kulturę w sobie, bo polskie francuskie i zawsze zawsze właśnie on kibicuje właśnie Polskę oni fanem piłki i chęć architekt miejscem wypowiedzieć Polacy zjedzą baguette kinie i temu powiedziałem, że tak oczywiście co się nazywa ironia, że my bagietki zabijemy was w ogóle zapiekanki z bigosem mnie i trochę to jest także nie wiem jeszcze można porównywać właśnie w obu chodzi na jakiś potrawy no ja życzę, żeby dzisiaj biało czerwoni były jak i jak powiedzmy czym jako podstawą bardzo konkretną, której będzie po postu to Kuca właśnie tuzina francuska i mam nadzieję, że po prostu złe, że się dalej Wojtek będzie po miły właśnie swoją pole tak jak właśnie oni jak myślisz strzelał do niego i po prostu Ziemba będzie miał trudno nie do tego się na mnie MBP w gardle stanie tak tak to jest za lata jak materia dziękuję bardzo, nie pasują Brodecki był naszym gościem nie mogą być inaczej Polak Francuz Francuz Polak generalnie znawca kulinariów, ale też fan piłki nożnej dziękuję bardzo, dobry dziękuję pozdrawiam przy okazji wszystkie słuchacze TOK FM oczywiście no kibicujemy jesteśmy za zakupy kami dzisiaj o godzinie szesnastej informację Radia TOK FM przez państwo Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Więcej niż na antenie! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA