REKLAMA

Grudniowe i świąteczne tradycje na świecie

Otwarta Kuchnia
Data emisji:
2022-12-05 19:20
Audycja:
Czas trwania:
12:11 min.
Udostępnij:

Grudzień to miesiąc obfitujący w tradycje - również te kulinarne! Dziś o kilku zwyczajach ze świata - ciastkach dla Mikołaja, świątecznym puddingu, słodkich szwedzkich bułeczkach z ponurą historią, i cieście, które wygląda jak pieniek!

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dobry wieczór państwu Paulina Nawrocka witam w otwartej kuchni dość ponury ciut przydługi zimny listopad 2022 roku przeszedł już do historii nastał grudzień miesiąc, który wypełniony jest jak mówiły dzieci z Bullerbyn radością oczekiwania w oknach na balkonach światełka w sklepach domach korzenne zapachy i na każdym kroku jakiś powód do świętowania grudzień obfituje też przeróżne kulinarne tradycje jak świat długi szeroki pomyślałam więc, że miło będzie o nich Rozwiń » państwu opowiadać dziś będzie o różnych tradycjach na świecie w kolejnych tygodniach więcej tych z naszego rodzimego podwórka dziś piątek grudnia jutro do wielu osób przyjść może Mikołaj ja np. jako osoba, lubiąca różne preteksty do celebracji gotowania przez piłam sobie na domowy grunt anglosaski w sumie zwyczaj zostawiania dla Mikołaja reniferów przysmaków dlatego po zakończeniu audycji planuje piec ciastka z dziećmi, skąd ten zwyczaj jak wiele obecnych w przestrzeni publicznej tradycji świątecznych pieczenie ciasteczek przywędrowało do nas z USA Kanady mali Amerykanie szykują co roku poczęstunek dla Mikołaja oprócz własnoręcznie przygotowanych ciastek, ale mają mu mleko do kubka i stawiają na parapecie i Święty w czerwonym braku ukradkiem ma się tym posiedzieć napoić dzieci pamiętają też renifera, które ciągną sanie dlatego na parapecie zostawiają marchewki rano zwykle można znaleźć jakieś ślady uczty tych nocnych gości np. okruchy ciastek czy lekko rozlane mleko popularną w wielu krajach tradycją obecną u nas przecież jest pieczenie pierników pierniki więcej będzie za tydzień, ale jeśli planują państwo upiec piernik dojrzewający to naprawdę ostatni dzwonek by nastawić ciasto, które musi ferment owadzie niektórzy powiedzą, że jest już za późno, bo 3 tygodnie to takie absolutne minimum potrzebne, żeby ciasto dojrzało podobnie rzecz ma się Scream z budynkiem, czyli tradycyjną anglosaską potrawą świąteczną podobno, żeby ten Christmas pudding był idealny należy przygotować 5 tygodni wcześniej, czyli już w połowie listopada trzeba myśleć o świętach, żeby potrawa zdążyła dojrzeć i się przegryźć, chociaż mało, kto chyba współcześnie przygotowuje go w domu, bo jest jednym z tych dań, które Anglicy masowo kupują w sklepach przed świętami współcześnie to jest coś w rodzaju deseru skład wchodzi m.in. cukier brązowy rodzynki kandyzowane skórki owoców cytrusowych jajka przyprawy korzenne jakiś dodatek alkoholu w historycznie kluczowym składnikiem był jednak Łój wołowy, a danie wywodzi się od czegoś zupełnie nie deserowe ego, czyli 15 wiecznej potrawy zwanej plan potrzeć mieszanki okrojonego mięsa cebuli warzyw korzeniowych i suszonych owoców, która była serwowana w postaci takiej zagęszczone zupę czasem przed gotowaniem potraw zawijane specjalną chustę dzięki czemu uzyskała konsystencji puddingu, a mięso warzywa stopniowo znikały z przepisów korzeni Świątecznej tradycji tego dania szukać trzeba chyba w epoce wiktoriańskiej danie uwiecznił zresztą na stronach opowieści wigilijnej Charles DKS ciekawostka taka, że Christmas pudding często wykorzystywany jako przykład takiego dania symbolicznego nie np. tłumaczono, że wg tradycji trzeba przygotować z 13 składników, które mają symbolizować Jezusa 12 apostołów, a w okresie, kiedy powstawały pierwsze reklamy prasowe promowano kryzys budynki jako potrawę do przygotowania, której trzeba wykorzystać składniki z absolutnie każdego obszaru imperium brytyjskiego z Wielkiej Brytanii przeniesiemy się do Skandynawii, bo już przyszły wtorek, czyli 13grudnia najkrótszy ze względu na ilość światła dzień w roku w kwestii obchodzi się z wielką pompą dzień świętej Łucji zwany też świętem światła i tego dnia w całym kraju odbywają się malownicze pochody ubranych na biało dziewcząt w koronach płonących świec w podobny sposób dzień obchodzą zresztą inne kraje skandynawskie mowa w Danii czy Norwegii, ale przecież nie mówiłaby państwo o tym, gdyby nie istotny wątek kulinarny jednym z obyczajów związanych z obchodami 13grudnia jest pieczenie luz katar, czyli drożdżowych bułeczek z szafranem, które popija się korzennym wrogiem i wydaje się, że takie miłe święto kojarzące się z pachnącymi płytkami, ale w rzeczywistości ma dość ponurą, żeby nie powiedzieć przerażającą geneza o tym więcej opowie państwu Magdalena Tomaszewska Wolarek badaczka kultury kulinarnej kierownik Stali na Uniwersytecie SWPS i autorka książek m.in. o tradycjach kulinarnych świecy, ale też Norwegii czy Finlandii otwarta kuchnia czy to jest także to święto świętej Łucji już trochę Skandynawii wprowadza świąteczny nastrój tak naprawdę jest to już okres takiej bardzo dobrze zakrojonych przygotowań do świąt, dlatego że już cały grudzień upływa w krajach nordyckich na świętowaniu na przygotowania do świąt i to jest taki moment dosyć przemysłowe, dlatego że ogólnie dzień świętej aukcji traktowany jest Skandynawia jako ten dzień taki najem rocznie się najbardziej ciemne takie, które najbardziej potrzebuje światła i tutaj dzień świętej Łucji związany jest też światłem właśnie tutaj mamy 2 różne legendy dotyczące tego, dlaczego o obchodzi się świętej Łucji, z czym to jest związane tak naprawdę dzień świętej Łucji zaczęto obchodzić świadczeń od około osiemnastego wieku i mówi się o tym, że po pierwsze jest związane ze świętą Łucję z Syrakuz to była dziewczyna, która urodziła się na Sycylii kiedy, bo bardzo mało dodaje mama ciężko zachorowała miała złożyła śluby, że jeśli jej mama wyzdrowieje to ona zachować czystość do końca, że mamy bardzo szybko wyzdrowiała natomiast ona szybko rosła i stała się bardzo piękną dziewczyną ojej rękę walczyło wielu mężczyzn, ale ona, ponieważ złożyła przysięgę czystości to tak naprawdę odrzucała wszystkich zalotników jeden z tych zawodników jak to niestety w życiu bywa był bardzo zaborcze i bardzo mnie Wlazły odmowę rozzłoszczony doniósł władzom, że Łucja jest chrześcijanką, a za to dziewczyna spotkała sromotna kara, a mianowicie zesłano ją do pracy w domu publicznym ona jednak żaden sposób nie chciała złamać dane ślubów i aby odstraszyć mężczyzn szpeciła się wg ująć sobie oczy długa historia jest nieco mniej dramatyczna, ale nie mniej straszna, dlatego że niektórzy uważają, że święto nie pochodzi od świętej Łucji, ale od Rosji od demona, który nawiedzał właśnie region Nordycki w okresie właśnie 13grudnia i jednym z takich sposobów na od pędzla nie tego demona było właśnie przygotowanie czegoś do jedzenia ten ten demon Lucy on przechodził przez m.in. demonami to przyjmowało trochę coś na kształt takiego bonu no oczywiście, ponieważ też ogólnie uważam, że ten cały miesiąc cały grudzień czy tradycji tutaj chrześcijańskiej czy w tradycji dawnej nordyckiej to był taki okres, w którym łączyły się ze sobą światy świat, żeby świat zmarłych świat demonów świat duchów stąd też tak bardzo istotne było wszystko co przyciąga światło naj z okazji dnia świętej Łucji zaczął panować taki zwyczaj, że najstarsza córka albo najmłodsza wszystko zależało od regionu stawała bardzo wcześnie rano i przygotowywała rodzicom rodzeństwu śniadanie, które składało się Skawę i bułeczek specjalnych władz, które nosiły nazwę lub sekator no właśnie historia jest tragiczna i opowieści jest dość przejmująca, ale wątek spożywczy jest bardzo aktualny obecny i on nas tutaj chyba też najbardziej interesuje, bo to jest właśnie czas, kiedy Skandynawia się piecze wyjątkowe bułeczki bułeczki, które niosą ze sobą światło dlaczego, że dodaje się do nich Szafran, który nadaje piękny złocisty kolor i właśnie też panowało przekonanie, że jeśli się rzucić taką łączkę demonowi to on ucieknie ze względu na to, że to jest taka namiastka słońca plus kat, czyli koty Łucji, bo ponoć też demony dały się kotów, którzy uważali, a więc, jakby tutaj mamy bułeczki, które są zawinięte w ITS dawniej była to litera x no oczywiście dopełnieniem tych Błaszczak są też rodzynki, ale są pachnące delikatne idealnie pasują do kawy herbaty ja myślę, że tutaj nie tylko odstraszają demony, ale też przyciągają asów, a trudno je zrobić w domu nie przepis jest bardzo proste na pewno w internecie można znaleźć wiele jego różnych wersji przepis na luz sekator znajdą też państwo tradycjach kulinarnych Szwecji, więc bez problemu są dostępne w wielu różnych wersjach tutaj zatem wyjątkowy smak bułeczek zresztą przede wszystkim odpowiada Szafran nie może zabraknąć rodzynek myślę, że mogą się państwo pokusić o zrobienie dziękuję bardzo, dziękuję również jeśli jesteśmy przy wypiekach z pewnością na uwagę zasługuje świąteczna tradycja rodem z Francji, ale znana też w innych krajach choćby w Belgii czy Kanadzie, czyli pieczenie burdę na ciasta, które wygląda jak kawałek drewna pieniek albo Polanu tradycja swoje korzenie ma w odległej historii, bo sięga dwunastego wieku, kiedy powszechny był zwyczaj gromadzenia się w Wigilię Bożego Narodzenia wokół domowego paleniska, gdzie płoną specjalnie wybrany na tę okazję bardzo twardy pień drzewa owocowego przed podpaleniem ozdabiano drewno wstążkami skrapiamy oliwą lub słodkim winem owocowym sypana sól pieprz i odmawiano modlitwy popiołu, które miały pozostać po spaleniu polana miał chronić dane domo uderzeń piorunów od sił nieczystych tradycja palenia opóźnione zanikła w tym samym okresie co wielkie piece ogrzewające domostwa Polanu ustąpiło miejsca symbolicznym świeczką, które również podtrzymywała ogień nie wiadomo, kiedy dokładnie pojawiło się ciasto, które symbolicznie nawiązuje do opisanej wyżej tradycji pierwsze wzmianki pochodzą z dziewiętnastego wieku to ciasto zwykle coś w rodzaju biszkoptowe rolady ważne są oczywiście kolory ciasto często jest dodatkiem ciemnej czekolady lub kakao, a na dzień jest jaśniejsze kremowe najważniejszy to jest czas to ostatecznie wygląda wyglądać ma właśnie pieniek czy drewniane polano i będzie często też umieszcza się obok jakieś figurki z cukru lub plastiku nawiązujące do świątecznych tematów to tylko kilka z bardzo szerokiej puli świątecznych grudniowych tradycji na świecie, a w kolejnych tygodniach posłuchacie państwo jeszcze o innych otwarta kuchnia dziś sugestie książkowe trochę w duchu tematu przewodniego dla tych, którzy zainteresowani są właśnie zwyczajami również tradycjami kulinarnymi innych krajów takim osobom na pewno spodoba się lektura książek Magdaleny Tomaszewskiej kolarek tradycje kulinarne Szwed tradycje kulinarne Norwegii czy tradycje kulinarne Finlandii i takim osobom myślę również spodobać się mogą książki Bartka Kieżuna, który pisze o jedzeniu, ale też o sztuce i o zwyczajach właśnie również danych krajach to są m.in. książki Italia do zjedzenia Portugalia do zjedzenia Stambuł do jedzenia czy Aten do jedzenia, które niedawno się okazała smacznego i dobrej lektury Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: OTWARTA KUCHNIA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam z 40% zniżką! Dobrego słuchania w 2023!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA