w Greenpeace Polska wydało rewolucyjną książkę kucharską jej rewolucyjny i innowacyjność polega na tym, że poza przepisami na potrawy wegańskie, ale bardzo różnorodne i też takie dosyć proste nieskomplikowane w przygotowaniu mieszczą się w niej przepisy innego rodzaju mszczą się w tej książce przepisy innego rodzaju przepisy na zmianę świata chodzi o 17 rozmów z przeróżnymi oraz osobami i aktywistami aktywistka ami naukowczyni nami naukowcami osobami życia politycznego
Rozwiń »
osobami życia publicznego influencerami ekonomistami, którzy mówią o swoich pomysłach postulatach i właśnie przepisach na zmianę świata na te wywiady są przeplatane przepisami np. na babkę ziemniaczaną pączki w Lozannie kotlety botwinkę kapusta masa jest różnych bardzo ciekawych przepisów ze mną teraz są Marta Palińska z Greenpeace Polska współautorka wywiadów i współautorka książki dzień dobry dzień dobry oraz Joanna Erbel socjolożka autorka książki uchylone w przyszłości zmieni świat na lepsze jednej z książek i jedna z bohaterek książki rewolucyjna książka Kucharska Chambery ja wiem, że to jest najgorszy sposób na rozpoczynanie wywiadów książka to się teraz dostaje 1 dziennikarskie w Dzienniku, ale tutaj akurat pytanie pasuje na czym polega pomysł na tę książkę kontroli z co Janek FSC powiem, że rozmowy z 19 i że faktycznie skupialiśmy się na przepisach zmiany przy czym skupialiśmy się na tym, żeby były to przepisy na zmianę najbardziej osadzone w Polsce stąd też przepisy na lepszą Polskę własny i te przepisy są rewolucyjne też w tym sensie, że staraliśmy się uchwycić przepisy na dogłębne zmiany, których potrzebuje obecny system gospodarce, ale też społeczeństwo my jako kraj NN pomysł myślę, że zainspirował nas lekki sposób obwarzanek Keira Old dokładnie raj obwarzanka rak i w Polsce mówi się obwarzanków ku w języku angielskim mówi o donacje, czyli o pączku z dziurką w środku jest koncepcja ekonomiczna, która mówi o tym, że trzeba zaspokajać potrzeby ludzi jednocześnie nie, przekraczając nieprzekraczający granic planety, ale z tego co pamiętam to w książce jest przepisami uważa dodawał właśnie dokładnie tak, żeby oddać właśnie hołd naszej inspiracji to zamieściliśmy tam też przepis na rozsądnego obwarzanka i właśnie to, że koncepcje ekonomiczne mówi się za pomocą właśnie uważam, że czegoś co można zjeść czegoś co jest smaczne my też jakoś pomyśleliśmy o tym, żeby rewolucyjna książka Kucharska skupia skupia w sobie przepisy oraz inne dane przepis na lepszą Polskę, a jednocześnie to wszystko i tak daje nam przepis taki jest odrębny przepis ne, bo trudno jest gotować ekologicznie w w sytuacji, w której nie mamy na to czasu itd. więc cała historia łączy jeszcze w to, że gotowanie ekologiczne jest kiedy, kiedy zwalnia, kiedy mamy więcej czasu na gotowanie wspólnie na jedzenie wspólnie, ale też na zastanowienie jakich zakupów potrzebujemy albo leży na nas za kiszenie warzyw, które sezonowo są dostępne itd. więc to jest taki jest meta przepis, który wyszedł z tego połączenia przepisów oraz innych przepisów na lepszą Polskę i ono zwiastował dotyczy głównie mieszkalnictwa i miast, ale tak jak powiedział na początku jest też autorką książki, która dotyczy zmiany, która mówi o tym jak zmiana osiągać zachęca w niej działania do optymizmu do uczestniczenia w tych zmianach ta książka Greenpeace trochę jest to tym co możemy osiągnąć lepszej przyszłości on 3 składa w kontekście twojej książki tak bardzo bardzo się składa cieszę się, że ta książka powstała cieszę się, że one z książką kucharską dlatego, że by jedzenie to jest coś co z 1 strony praktyką społeczną z drugiej strony tak może być praktyką energetyczną w tej książce jest mój przepis na chleb z kaszy gryczanej bezglutenowej, którego niezbędnym składnikiem jest to, że po prostu trzeba dobre intencje dobre humory w momencie, kiedy się go robi nastawia najpierw wygaśnięcia, a potem wstawia do piekarnika, bo inaczej nie urośnie i toteż jedzenie pokazuje, że to leki, z jaką intencją przygotowujemy jedzenie w jakim jesteśmy nastroju czy się nie śpieszymy dla kogo gotujemy bardzo mocno wpływa na nas ma, więc ten ta książka Kucharska podana z przepisami na lepszą polskie takimi społeczną ekonomicznymi jest dla mnie trochę przykładem tego pokazującym, że to nie są rzeczy, które są ze sobą oddzielone, czyli ona bardzo mocno polemizuje są taką ucieczkę przed ucieczką wpływa to czy tym co się działo podczas pandemii wszyscy nagle zaczęli gotować swoje robi swoje chleby wykonać swoje swoje swoje kiszonki i na w uważam to wspaniała to jest rewolucyjne rewelacyjne publikacja taka, która też zachęca do tego, żebyśmy ten świat myśleli na wymyślali go na nowo i może spotkali się z kimś przy wspólnym stole właśnie robią tę potrawę i dyskutując o tym co co jest z tej co jest w tej książce, więc wydaje mi się, że będzie hit nadzieję, że w końcu też wejdzie do księgarni poza wysoką wysoko są naszą własną no właśnie, bo książka jest cegiełką dokładnie tak póki co nie póki co w ogóle dopiero drukuje i jest i tworzy się okładka i powstał dopiero pierwsze kilka egzemplarzy natomiast dołączyć można było dołączyć w sprawie tej książki już kilka tygodni temu i wyliczyła jadąc tutaj, że 60 osób dołączyła do prezenty książki na etapie wydawania, więc współ wydaliśmy książkę, ale w ogóle współpraca przy powstawaniu książki pana wielu etapach, bo też na etapie przepisów na lepszą Polskę, które 19 osób ze świata nauki aktywizmu którymi on się podzieliły też na etapie zbierania przepisów na roślinne dania, bo to też były osoby w odpowiedzi na nasze zaproszenie, ale też właśnie teraz na etapie tego współdziałania myślę, że też na etapie realizowania tych różnych przecież postulatów wielu różnych obszarów, których kilka jest związanych z przyrody klimatem, ale bardzo wiele ze sprawiedliwością społeczną klimatyczną i itd. więc póki co książka jest dostępna w księgarniach i raczej nie będzie i jest właśnie z jedynym sposobem zdobycia jest dołączenie do wspierania Greenpeace poprzez regularne wsparcie finansowe można zrobić na stronie rewolucyjne kropkę PL i dojdzie jeszcze przed świętami można zrobić z aż do 15grudnia wtedy by zrobiły wszystko, żeby doszło przed centrum szesnastego będziemy pakowali wysłali to pogadajmy chwilę tych przepisach czy one wszystkie te są takie słuszne jak przepisy na lepszą rzeczywistość czy jest trochę Consort voodoo czegoś nie do końca zdrowego albo słodkiego no, więc jak muzyczna zbiory te przepisy to miejsce bardzo ambitne plany, że tam powinny być w ogóle nie przetworzone jedzenie i wszystko powinno być lokalne i jak najbardziej ekologiczne z drugiej strony mieć taką myśl, że to powinny powinny być składniki dostępne i takie, które można kupić też w mniejszym mieście i nie tylko w centrum dużego miasta, więc może być bardzo ambitne, ale później stara się wytrwać w nich jak najdłużej, ale pewnie w tym np. tofu, które już przetworzonych białkiem, ale jednak białkiem, więc mieliśmy bardzo duża dylematów na temat tego czy ta Soja to, że jednak ślad węglowy tego co jest wysoki powinna mieć swoje miejsce w tej książce czynie, a więc ostatecznie to tutaj jest jest taką adnotację, że marzy nam świat, w którym mamy na tyle dużo czasu, żeby zrobić by samodzielnie sej tam włożyć np. dających 5 kursów które, które zawierają tofu i samodzielnie przygotowywać coś co ma wystarczającą właśnie ilość składników odżywczych, a jednocześnie jest jak najmniej przetworzone jak najbardziej lokalne jak najlepsze dla środowiska, więc transmisja równowagę jest też dużo przepisów, które w 2 zawierają trąbki jak najmniej przetworzone są kartacze z soczewicą z Podlasia właśnie z organizowaniem urosły cenione przez osoby, która właśnie z Podlasia pochodzi nawiązywała do tych smaków, który pamięta z dzieciństwa, ale wiele osób, które przysyłał nam swoje przepisy właśnie nawiązywała do jakiej takiej tradycji i próbowała oraz inne te smaki, które przyznaje też wegańskie pochodzące ze Śląska i nigdy nie ma jednak powiedzieć nazwę Hela w tle KLE jestem z takiego wtedy to z kolei podaje z kiszonym ogórkiem, więc w książce można znaleźć więcej takiej kanapki ze to wpływać śledzia z tego co rozumiem i na co jest kiszona ogórek, ale przecież jestem też Carbo naraz ziemniaka z tego co pamiętam z węgla Rosy jakieś danie kuchni azjatyckiej, więc to też nie jest także, że mamy wyłącznie polskie polskie jedzenie tak jeszcze 1 wątek tych przepisach kulinarnych, bo o oddanie do tej puli swoich przepisów poprosiliśmy też słuszną strawę, czyli kolektyw osób ze świadczeń migracji uchodźstwa myślę trochę o tym, że to co gotujemy odzwierciedleniem naszej kultury nasza kultura w ostatnich latach miesiącach zmienia i nasza Polska kuchnia co być może nie będą już tylko kartacze z Podlasia ale, ale też inne dania, które zostały też włączone w tę książkę można jest lista Joanna ja i jak zobaczą nazwisko, że jesteś jedną z osób, które w tej książce wypowiadają się bardzo ucieszyłem zupełnie nie zaskoczyła, dlatego że mam na Instagramie i wiem, że te dużo gotujesz gotujesz taki niespotykany sposób w tym są jakieś kwiaty jakieś pędy takie dziwne rzeczy hasła tak ogólnie rzeczy, które rosną nowe były pod stopami czy mi więcej 23 lata temu pojawiła się jakaś taka potrzeba, żeby jeść to jest coś co jest jak najbliżej i to nawet niekoniecznie to co jest wyhodowany w ogródku, bo to trzeba mieć talent do tego czas być nie ulegają ogródek i być wybitnym być tym wyższe być tym miejscu i w i faktycznie jest także robi dużo jakiś odkryłam Comarch kiblu ścieki kurde, banki różnego rodzaju opisem rośliny owoce mam też bardzo często także, jakie są dziś na spacerze w jakimś miejscu, które wiem, że nie jest miastem, więc nie jest koło tego auta do rozchodzą sobie zbieramy rzeczy rzeczy są sałatki owoce dzikie owoce i teraz w ogóle myślenie o przyszłości miast jest taki trend, który można nazwać jadalnymi miastami, aby jadalnym ulicami jest takie świadome implementowanie żywności do naszych miast i w momencie, kiedy się zacznie o tym myśleć teraz o tej porze roku to jest trochę ciężko nowo może jakieś resztki jeszcze jarzębiny albo długo nam zostały na drzewach, ale w momencie, kiedy uczymy się, że jedzenie nie z marketu albo nie jest grządki może po prostu rosnąć tylko u nas okazuje się, że w polskich miastach jest bardzo dużo tych roślin nawet Warszawie, a nie jest tak, bo zawsze uczono mnie o tym, że tak warzywa, które zresztą przy drodze są pełne metali ciężkich pieśni dotykając pytanie, przy której drodze, a szczęście, że mamy bezę bez znając jest już bezołowiowej, więc ostatnio razem z to też z grupą osób w tym z kolegą jest podzielnik Maćkiem Małkowskim myślimy o założeniu farmy miejskiej inne zresztą tutaj niedaleko waszej okolicy, na którą zaraz jadę, żeby ją poza pozwiedzać ona jest przemoc się się Kiełkowski, który został wybudowany o tym już wprowadzona benzynę bezołowiową okazuje się, że ma duże znaczenie na NATO jak i w jakim wieku w wiek jak jakość jest gleba oczywiście to wersja prawda taka idealna brzmi, że w momencie, kiedy nauczymy, że żywność może rosnąć w mieście może być bardzo blisko nas czym jest najniższy naprawdę ślad węglowy w to zaczniemy jeszcze silniej walczyć o to, żeby minister żywności naszemu zdrowiu nie przeszkadzało czyli, żeby te auta fabryki różnego rodzaju inne przeszkadzać i zatruwać powietrza skutecznie eliminować z naszego życia my tutaj znowu jest ten motyw, żeby jeść chwasty i coś co rośnie w naszym najbliższym otoczeniem po prostu musimy dokonać pewnej zmiany systemowej, więc zachęcam do takiego lokalnego myślenia do odkrywania różnych chwastów i zanurzenia się to taką bioróżnorodność trawnika nawet w to mówi Joanna Erbel socjolożka autorka m.in. książki uchylone w przyszłości zmieni świat na lepsze jedna z bohaterek książki rewolucyjna książka Kucharska i również była z nami Marta Palińska z Greenpeace Polska współautorka rewolucyjnej książki kucharskiej bardzo dziękuję wam rozmowę dziękuję łazienki skrót informacji
Zwiń «