dobry wieczór Paulina Nawrocka kłaniam się zapraszam do otwartej kuchni obiecywała ostatnio, że w grudniu będzie mocno świątecznie tydzień temu było co nieco różnych grudniowych spożywczych tradycjach na świecie dziś też takiej tradycji będzie, czyli o pieczeniu pierniczków i pierników pierwsze piernikowe skojarzenia to chyba Toruń Polska kuchnia, ale historia miodowych korzennych wypieków sięga daleko poza granice naszego kraju nie pierwsze przepisy pochodzą z czasów
Rozwiń »
antycznych zdaniem niektórych historyków żywności pierwsze znane przepisy piernik pochodzi z Grecji i datuje się na 20004 rok przed naszą erą, a niektórzy za przodków piernika uznają miodowe ciasto z pieprzem, które były wypiekane w antycznym Rzymie wspomina o nich m.in. pić już niezależnie od pochodzenia w okresie późniejszym piernik stał się czasem obecnym we wszystkich miastach hanzeatyckich symbolami powodzenia oraz szerokich kontaktów ze światem no bo żeby piec pierniki trzeba było mieć importowane przyprawy korzenne początkowo wypiekanie pierników zajmowano się za murami klasztorów świeckie zakonnice miały wypiekać pierniki niestrawność ABN nigdy nie reklamowali jako remedium na przeziębienie rozgrzewającej antybakteryjne właściwości przypraw korzennych były bowiem szeroko znane na pierniki były dostępne w dworskich aptekach jak pisze Zygmunt Gloger ich z zaopatrywaniem tych aptek zajmowały się Panny apteczką owe informacje o tym, że pierniki traktowane były jako surowce lecznicze jest sporo poradnikach kompendium medycznych już z szesnastego wieku pierniki były też wspaniałym prowiantem podróżnym, a to ze względu na trwałość długi termin przechowywania wypieki towarzyszył rycerzom na wyprawach wojennych pielgrzymom udającym się do sanktuariów miały wzmacniać dostarczać energii nawet zasad ówczesnej dietetyki zwanej jak tłumaczy prof. Jarosław Dumanowski dietetyką humoralnej dodanie piernika do potrawy np. do ryby mogą zniwelować zimne właściwości pierniki przez obecność miodu i pikantnych korzeń miały zatem działanie rozgrzewające szczególnie pożądane zimową porą SOS piernikowy był staropolskiej kuchni szalenie popularny od około trzynastej wieku piernik warstwa rozwija się już w miastach pojawia się specjalizacja w zawodzie piekarza ne, czyli piernika aż pierwsze wzmianki pierników na ziemiach polskich pochodzą już z trzynastego wieku sama nazwa nawiązuje do dawnego słowa piernik oznaczającego coś pięknego wbrew pozorom to nie Toruń zasłynął jako pierwsze miasto, w których pojawiło się nadawać wypieki Gdańsk następnie Wrocław w Krakowie powstał natomiast pierwszy cech piernika że, ale to miejsce Kopernika wypiekano słynne Katarzynki jakościowo porównywane ze znanymi w całej Europie piernikami norymberskim zresztą właśnie Toruń Norymberga urosły do rangi piernik Karski stolic świata w Toruniu powstało też najwięcej zakładów piekarniczych oferujących pierniki współcześnie w mieście są 2 piernikowe muzea muzeum toruńskiego piernika znajduje się na Starym mieście dziewiętnastowiecznych budynkach najstarszej w Europie fabryki pierników historię ciastek goście poznają dzięki interaktywnej wystawie, która mieści się na 3 piętrach gratką dla smakoszy są też warsztaty jest żywe muzeum piernika, gdzie pod okiem mistrza piernik Karskiego można sobie własnoręcznie zrobić piernik wg tradycyjnej receptury, a w pomieszczeniach zaaranżowanych na Manufakturę z początku dwudziestego wieku ozdobić swoje wypieki lukrem wszystko w otoczeniu eksponatów muzealnych, czyli oryginalnych niemieckich maszyn służących do robienia pierników zabytkowego pieca i kolekcji form woskowych na właśnie do czego te formy o spożywczych aspektach piernika było już sporo, ale nie można zapomnieć, że pierniki funkcjonowały również jako podarunek czy pamiątka dlatego spośród wszystkich ciastek świata to one były najpiękniejsze bogatej różnorodnie zdobione przedstawiono na piernikach władców świętych alegorię eleganckie damy kawalerów ludzi przy pracy sceny życia zwierzęta ornamenty symbole herby wszystko popularny w całej Europie były pierniki w kształcie serca i dziś nie brakuje piernikowych artystów ja właśnie do takiej osoby się wybrałam w Krakowie odwiedziła panią Katarzynę mec Meyer otwarta kuchnia o tym jak pierniki zdobić po co, dlaczego opowie państwu pani Katarzyna Majer, która robi absolutnie istne cuda na piernikach reprodukcje obrazów przestrzenny płaskorzeźby takie kafelki, które mają taką grafika porcelana w stylu angielskim to przepiękne rzeczy wszystko ręcznie robione jak to jest w ogóle możliwe takie dzieła sztuki ciastku ciasto piernikowe daje ogromne możliwości można przygotować ciasto takie, które jest po prostu smaczne i mięciutkie są też przepisy na ciasto, które mniej wyrastają jak nie takiego ciasta używam z tego względu, że mogę w nim rzeźbić właściwie zamiast gminy używam ciasto potem nie kryje i maluje w radiu nie widać, ale to są przy państwa takie właśnie płaskorzeźby np. okrągły piernik na nim głowa kobiety przepięknie zdobiona pomalowane kolorowa duża duża dbałość o szczegóły czyli jakby to jest ciasta i potem jest malowany jest lukier królewski, czyli o bardzo prosty przepis jedno część białka 5 części cukru pudru i parę kropel cytryny można tam dodać i potem można modyfikować konsystencji tego lukru do bardziej płynnej rozrzucają białkiem, a te piękne kolory jak się uzyskuje kolory uzyskuje się poprzez używanie barwników spożywczych wybór jest ogromny są też różne rodzaje barwników w proszku głównie używam takich książkowych, ale są też płynny i można bawić tymi rolnikami lukier jak malować na jego powierzchni rozcięcia my te barwniki wodą bądź alkoholem, a pani używa pędzelki czy jak wykałaczki czeki szpile Czech niektóre z tych zdobień szalenie precyzyjne np. dama z łasiczką odwzorowana bardzo drobiazgowo kafelków są to po prostu pędzle ze sklepu plastycznego okrągłe z takim czy beczki w każdym razie to są pensje, które używają także artyści malarze na, malując obrazy na płótnie drewnie, a skąd się pani widziała, żeby akurat takie piękne pierniki robić, żeby w ten sposób realizować swoją artystyczną pasję właśnie równo 2 lata temu pierwszy raz zrobiło jakiekolwiek pierniki, pokrywając je lukrem to była taka zabawa z dziećmi przedświąteczne zaczęłam szukać informacji na temat pierników okazało się, że dają duże możliwości i w momencie, kiedy się zorientowałam, że można malować na na piernikach no właśnie przypadła w i stało się to moim Hobbit też miałam taki czas, że chciałam malować na kaflach na ceramice nie jest takie proste potrzeba mieć dostęp do pieca ceramicznego w domu mam piekarnik, więc zaczęłam sobie tworzyć piernikowe kafelki, a potem się rozszerzało na takiej właśnie też płasko rzeźbione pierniki dla mnie jest takie podoba się malarskie w dużym stopniu, ale żal chyba jeszcze takie cudeńka no to już decyzja należy do właściciela moje dzieci nie mają z tym problemów i ja już też myślę, że jakoś tam nie czuli łamali na początek pierwsze pierniki, które były mniej udane niż te obecne no tych było mi Szal, a jakieś porady pani dla takich domowych piekarzy ozdabiać, którzy właśnie chcą sobie pierniczki na święta zrobić z dziećmi zrobić jakieś ładne może na choinkę powiesić myślę, że dobrze bawić konsystencji lukru, żeby sobie ją rozrzedza, acz bardzo różnymi kolorami po prostu robić sobie takie testy sprawdzać jak kolory równo łączą się ze sobą po prostu myślę, że może być fajna zabawa to zapytam jeszcze tak ile zajmuje zrobienie np. 1 takiego piernika od takiego, który choćby reprodukcje jakość obrazu albo właśnie takim nie wiem pięknym tutaj malowanym fortepianowym klawiszem jeszcze z tancerką, która chyba wystaje trochę przestrzeni moim problemem jest to, że troszeczkę się w tym zatraca liczy czasu, ale myślę tu działa na moją korzyść bo gdybym czuła okazałoby się, że jest to naprawdę bardzo czasochłonne najpierw trzeba piernika ubiec przygotować ciasto, które musi uderzać chwilę w lodówce trzeba to ciasteczka wyciąć moje ciasteczka są bardzo często wycina ręcznie nie za pomocą foremek to też dodatkowy czas później ja używam glazury z rozszerzonego jajka łyżki jej mleka i pokrywa każdy pierniczki taką glazurą, żeby potem lukier się dobrze trzymał powierzchni ciastka potem jest wydawanie lukru, które musi być przeprowadzony tak dosyć starannie, żeby powierzchnia była estetycznym potem lukier musi schnąć minimal minimum 8 godzin i następnie można go dekorować malować, tak więc ten czas mocno poszatkowany na kilka dni a jakby to liczyć czasowo to myślę, że taki piernik to jest mam taką jak Piechniczek, który jest kopią obrazu NATO myślę, że 34 dni pracy było, więc jestem mocno czasochłonnym takie kafelki krakowskie powietrznym motywami krakowskimi, które tworzy, że wszystko zależy od motywu, bo np. kościół Mariacki czy Sukiennice są bardziej czasochłonne niż Gołąbek ale, toteż jest powiedzmy, że od godzinę 2 do 34 godzinach to wszystko zliczyć można Szanowni Państwo piec pierniki od razu po zrobieniu można ciasta, które odpowiednio długo zorientowało wg staropolskich zaleceń ciasto na fermentowane piernik powinno się nastawiać zaraz po andrzejkach, ale można było dużo wcześniej eksperci z Torunia mówią, że 3 miesiące to optymalny czas leżakowania ciasta, ale im dłużej tym lepiej kiedyś upieczono ponoć piernik ciasta, które dojrzewało aż 67 lat otwarta kuchnia dziś w kąciku książkowym nie piernika ach, ale pewna ciekawostka rewolucyjna książka Kucharska, czyli przepisy na lepszą Polskę bardzo ciekawy projekt gry PiS-u z pogranicza aktywizmu kulinariów do projektu zaproszono różne osoby, które prezentują dobre pomysły na Polskę w wielu obszarach równości praw człowieka dbałości o przyrodę dbałości o dostęp do usług publicznych MO właściwej opieki w tym medycznej, ale i dbania o relacje społeczne są w tej książce rozmowy, ale przepisy na dania kuchni roślinnej jednym z aspektów rewolucyjną ości tej książki jest dystrybucja w formie cegiełek tak, żeby nabycie wiązało się też ze wsparciem idei w takiej polskim w zgodzie z naturą
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: OTWARTA KUCHNIA
-
-
-
-
-
11:01
REKLAMA
POPULARNE
-
02.01.2023 19:20 Otwarta Kuchnia10:47
-
07.11.2022 19:20 Otwarta Kuchnia11:34
-
-
-
-
-
-
-
-
19.12.2022 19:20 Otwarta Kuchnia09:21
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
16.01.2023 19:20 Otwarta Kuchnia11:40 W studio: Michał Kuźmiński
-
-
-
20.03.2023 19:20 Otwarta Kuchnia10:16
-
25.12.2022 16:20 Otwarta Kuchnia09:21
-
11.11.2022 19:00 Otwarta Kuchnia11:34
-
05.01.2023 19:00 Otwarta Kuchnia10:47
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL