REKLAMA

Świąteczne jedzenie. Co jest najlepsze?

Gościnnie: Zdrowa Rozmowa Podcast Gazety Wyborczej
Data emisji:
2022-12-21 06:00
Czas trwania:
18:52 min.
Udostępnij:

Czekasz na pierogi z grzybami czy kluski z makiem? Pilnujesz, by potraw na stole było 12, czy wolisz nie męczyć się w święta? Co jest najzdrowsze na świątecznym stole według dietetyków? Które składniki kojarzone ze świętami warto stosować przez cały rok? Jak rozpoznać dobry cynamon? W tym odcinku "Zdrowej rozmowy" życzymy sobie wszystkiego najsmaczniejszego na święta.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
w tym w kolejnym odcinku podcastu zdrowe rozmowa dzień dobry mówi Kasia Stasiak Margit Kossobudzka dziś porozmawiamy o świątecznym jedzeniu o zaletach świątecznych potraw Margit, jaka jest twoja ulubiona świąteczna potrawa się zastanawiałem właśnie tak ostatnio z czego zrezygnować, bo u nas ciasto bywa za dużo i doszłam do wniosku, że są w zasadzie 3 rzeczy, których nie mogę zrezygnować to są śledzie wszystkich możliwych postaciach wszystkie potrawy smakiem i pierogi Rozwiń » oczywiście, ale z kapustą grzybami także inne jadam tak w w ciągu roku, ale pierogi zostanie grzybami rzeczywiście są takie wigilijne, a ja najbardziej lubię kluski z makiem, który przygotowuje moja mama, kiedy nie spędzam świat z rodzicami robił sama sobie oczywiście wszystko co robi mój tata mój brat, ale pierogi z grzybami ryby Adam przez cały rok kluski z makiem są tylko na Boże Narodzenie te, które lubią muszą być robione ręcznie tuż przed kolacją gliną nie mogą być to gotowy łazanki ze sklepu, który smakuje jak zwykły makaron w świąteczne jedzenie w ogóle święta kojarzą się tylko dobrze taki jest mi obcy ten stres świąteczny może, dlatego że w rodzinie mamy system, który zakłada, że dzielimy się zadaniami, czyli przygotowywaniem potraw mogę powiedzieć, że święta uwielbiam, a ty no i prawdę muszę powiedzieć niestety w radach w razie raczej wypadało nad różnie bywa z tymi świętami mnie, ponieważ umie święta zawsze robiła babcia i do niej zjeżdżała się cała rodzina to było Super, a co jest jak babcia zmarła już wiele wiele lat temu to jakoś dziwnym trafem robienie świat przeskoczył od razu jedno pokolenie na mnie, więc ja zawsze robię ginie i no dopóki dzieci były małe to było dosyć trudne, bo wiadomo, że dużo było dużo wchodziło raczej nie było takiej tradycji, że ludzie przynosili jedzenie natomiast była tradycja, że wynosimy i to nawet całkiem, dobrze więc trzeba to uwzględnić no teraz jest lepiej inaczej ja może słyszeć takie mam na jeszcze 1 syn ma 11 lat, ale reszta jest dorosła w tym roku po raz pierwszy mój syn powiedział mamo biorę na siebie całe pierogi, więc to naprawdę jest duża ulga nota świąteczna atmosfera tak naprawdę nas zaczyna się w sumie chyba dopiero 2 dni przed świętami wcześniej to jakoś tak się biega biega biega, ale jeżeli już to ma tak staram się skupiać na tym co robi jednak odpłynąć trochę taki świąteczny klimat wszystko myślę, że ten świąteczny nastrój popsuć może takie poczucie, że coś trzeba, bo tak każe tradycja jeśli ktoś musi robić jakieś rzeczy tylko, dlatego że taka jest tradycja tak naprawdę nie ma na to ochoty np. gotuje coś, czego większość osób i tak potem nie lada przyjemnością to lepiej sobie odpuścić i na szczęście coraz więcej osób nie czuje przymus stawiania na stole 12 dań na tegoroczną Wigilię 48% Polaków przygotuje mniej niż 12 potraw, a głównym powodem rezygnacji z tej tradycji jest chęć niemarnowania jedzenia właśnie znaczenie mają także wciąż rosnące ceny żywności wszystko to wiemy z badań, które przeprowadził Kantar public dla ugód długo to jest taka aplikacja, która łączy sprzedawców żywności restauratorów, którzy nie chcą uniknąć wyrzucania nadwyżek jedzenia z osobami gotowymi kupić atrakcyjne ceny paczki żywieniowe niespodzianki badanie przeprowadzone przez Good go pokazuje też że, pilnując domowego budżetu jesteśmy skłonni zrezygnować po pierwsze, ryby po grecku tak odpowiedziało 40% badanych potem z karpia 40% osób, a także zdań kolejne świąteczne dni, czyli pieczeni i miast galarety natomiast nawet jeśli zrezygnujemy z tych 12 potraw to prawdopodobnie tak przygotujemy za dużo jedzenia do wyrzucania zepsutego jedzenia przyznaje się aż 39% badanych najczęściej wyrzucane jest w Polsce sałatka jarzynowa ponad połowa Polaków tak mówi potem pieczywo warzywa owoce śledzie ryba po grecku i Aleksandra koronie z tą drugą, która komentowała wyniki zauważyła, że z 1 strony sałatka jarzynowa jest najczęściej wyrzucane ze wszystkich dań z drugiej strony aż 91% Polaków nie wyobraża sobie bez niej stołu wigilijnego tak nie wyobraża sobie nie wyobraża absolutnie stołu wigilijnego sałatki jarzynowej i u nas rzeczywiście ona musi być, ale jest zjadana ostatniej kosteczki marchewki niezależnie od tego jak dużo jest, więc nie należy do 51%, które wyrzucają no ja sobie wyobrażam stół bez tej sałatki moja rodzina sobie nie wyobraża rzeczywiście wszystko zjadają jej nie jadam, a o to co jest najzdrowsze na wigilijnym stole zapytaliśmy dietetyczkę kliniczną doktor nauk o zdrowie Hanną Stolińską posłuchajcie co powiedziała niestety są to święta widzie nie stawiamy na stole surowych warzyw i warzywa są faktycznie jedzone w mniejszej ilości ne dlatego myślę, że fajnie byłoby skupić się na to, żeby przygotować naprawdę dobry w jego los takim wege nowo to czas, kiedy nie jemy mięsa kapusta kiszona pobudzi nasze jelita do pracy, a chodzi o to, że te święta jemy po prostu dużo i to nie jest także my jemy od razu odkładać nam tkanka tłuszczowa tylko faktycznie dużo im pokarmu Dyzio resztek zalega wielka, więc kapusta wigilijna kapusta kiszona jest bardzo dobrym sposobem na to, żeby dostarczyć błonnika pokarmowego, ale również oczywiście probiotyków do pracy naszych elit c i do tego, żeby sobie poradziły z tym ciężkim jedzeniem na pewno trzeba kupić kapustę kiszoną ani kwaszone nią nie w takich dużych wiadra, bo to też ja i chodzę do sklepów czytam etykiety bardzo często kapusta kiszona jest konserwowana sobie nią potasu jest jako konserwant bardzo silny, który nie jest zdrowe i negatywnie wpływa np. na błonę śluzową żołądka, więc warto kupować dobrych źródeł to kapustę kiszoną określić ją grzybami, które dostarczają nam białka również błonnika witamin z grupy EBI faktycznie taka pusta wigilijna jest takim Superfoods na naszym stole drugim superfood natomiast myślę, że jest w baszcie wiele osób na święta nie jest barszczu czerwonego z łóżkami tylko jedzą zupę grzybową z łazienkami i ze śmietaną bardzo często ja natomiast grywała, aby jednak obok tej zupy grzybowej faktycznie sięgnięcie po bard, ponieważ do przygotowania bardzo używamy również zakwas buraczany taki tradycyjny nasz barszcz i on też bardzo dobrze działa na nasze jelita dodatkowo taki barszcz jest bombą żelaza, jeżeli jest zrobiony z zakwasu, więc jest bardzo szczególnie polecany dla osób, które mają problemy z niedokrwistością, które są bardzo aktywne fizycznie, bo wtedy też rośnie zapotrzebowanie na żelazo, a więc taki barszczyk to myślę, że to jest kolejny superfood niekoniecznie trzeba go jej z uszkami, ale można np. kupić sobie w beczkę i też taka bardzo fajna forma spożycia tego barszczu i kolejny składnik, który znajduje się w daniach wigilijnych świąteczny no oczywiście rybę Polacy są bardzo mało gry szczególnie to bardzo ciekawe najniższe spożycie ryb jest nad morzem boimy się tych ryb ze względu na zanieczyszczenia tak dużo mitów jest niestety w tym naszym etycznym świecie, ale myślę, że taka porcja ryby spożyte absolutnie nie spowoduje to, żeby przekroczymy jakiś zanieczyszczenia, tym bardziej że nie wiemy wtedy ryb z poszkodowanych tylko raczej świeże i ryby są oczywiście najlepszym źródłem kwasów omega 3 z tłuste ryby morskie może karp nie należy do dobrych źródeł omega 3 dlatego sugerowałbym, żeby jednak włączyć np. łososia na pewno będą śledzie, ale można zrobić też halibuta czy inne właśnie tłuste ryby morskie i cieszyć się tymi kwasami omega 3, które doskonale wpływają na zdrowie całego organizmu na układ krążenia na pracę naszego mózgu na dobry metabolizm my mają działanie przeciwzapalne tylko ważne oczywiście, żeby te ryby nie były smażone w panierce niebyły smażone na oleju słonecznikowym, bo tam jest dużo kwasów omega 6, które niwelują kwasy omega 3, a więc lepiej, żeby ta była pieczą ewentualnie zrobiono w galarecie czy jakiś waży was jeszcze 1 bardzo ważny produkt, w którym żyjemy praktycznie tylko święta jest to bardzo niedobrze ja swoim pacjentom sugeruje, żeby MAK dodawać np. codziennie do owsianki MAK to jest produkt, który zawiera najwięcej wapnia ze wszystkich produktów spożywczych my rzadko myślimy o tym wapnia wiecie, chyba że mamy osteoporozę czy inne zaburzenia gęstości mineralnej kości, ale na co dzień nie myślimy o zdrowiu naszego układu kostnego, więc myślę, że MAGD jest naprawdę takim świetnym kolejnym superfood na wigilijnym stole, który można dodać do zanęty i oczywiście naszego standardowego makowca ja ze swojej strony jeszcze miała taką prośbę, żeby faktycznie przełamać taki schemat willi i postawić na tym stole jakieś surowe szefa Hanna Stolińska powiedziała nam Maków, którego zalet wiele osób nie docenia zapewne o nich nie wie to samo dotyczy przypraw korzennych, ponieważ oczywiście jak święta no co dodajemy do pierników na 1 raz w roku i potem leżą nieużywane i w związku z tym też, a propos marnowania co roku kupujemy nowe, bo tam wiadomości wyrzuca natomiast warto te przyprawy korzenne jadać przez cały rok w mieszance takiej Korzennej zazwyczaj są cynamon imbir kardamon anyż Gałka muszkatołowa ziele angielskie i pieprz i udowodniono, że związki, które są w nich zawarte mogą podnosić na odporność mają właściwości przeciwutleniające i są przeciwzapalne w związku z tym naprawdę warto jadać je częściej te stany zapalne bardzo często podnosimy tę tematykę ska się w naszych podcastach, ponieważ one towarzyszą nie tylko infekcją, ale też chorobom przewlekłym np. miażdżycy czy cukrzycy w związku z tym wszystko co działa przeciwzapalnie w diecie no warto o tym pamiętać te przyprawy korzenne są jedną z tych rzeczy no poza tym oczywiście no miło nam się kojarzą poprawiają nam humor wprowadzają dobry nastrój no ja np. do herbaty jak dodaje jakieś przyprawy korzenne od razu robi się przyjemni przypominają nam się święta na ja na co dzień zazwyczaj używam cynamonu rzeczywiście dosyć dużej ilości i co jeszcze używano pieprzu, który też zaliczane do tych przypraw korzennych goździków to są chyba 3 rzeczy, które w tej mojej kuchni tak na co dzień przewijają się dość często reszta rzadziej, ale staram się ponieść sięgać częściej przypominać sobie tych cennych właściwościach, bo natyka się jak też sporo cynamonu używam dodaję go do owsianki do owsianki też używam czasem całe mieszanki przypraw korzennych, a do herbaty albo naparu z imbiru dodają całe goździki, jeżeli kupujemy takie gotowe mieszanki przyprawowe tutaj zachęcamy do zrobienia samemu takiej mieszanki ona jest duża transza trafi tak zdrowsza aromatyczna natomiast, jeżeli wybieramy takie mieszanki gotowe no to starajmy się wybierać te takie jak najbardziej naturalny, czyli te, które mają jak najprostszy skład, czyli bez dodatku cukru mąki pszennej, bo to naprawdę dość powszechnie zdarza trzeba po prostu zobaczyć z tyłu co jest na opakowaniu napisane, bo jeżeli cukier jest na pierwszym miejscu to znaczy, że to już nie należy w ogóle się do tego zbliżać, a ja nie przyprawy korzenne też zapach oczywiście tak jak pewnie większość z nas, bo zapach jest ważny w ogóle dla większości dla mnie to szczególnie oczywiście robi atmosferę świąt i zapachem wiąże się nasza pamięć emocjonalna no w dzieciństwie święta pachniały pomarańczami mandarynka ami Unii jeszcze pastą do podłogi na zapewnienie lekko mnie no najpierw oczywiście był ten PRL ze swoimi ograniczeniami, a potem pojawił się sezon na owoce, które trwały cały rok egzotyczna, czyli w tej chwili to już nie jest żaden rarytas, chociaż np. mam taką znajomą, która nadal uważa, że kupowanie dużej ilości bananów święta właśnie jest ten moment, ponieważ jej się tak kojarzy taka pamięć emocjonalna jest z jedzeniem związanej z zapachami Polska wigilia pachnie też oczywiście grzybami mówiłyśmy już sporo grzybach zdrowej rozmowie do niedawna powszechny pogląd, że grzyby nie mają żadnej wartości, a teraz naukowcy wciąż donoszą niezwykłych zdrowotne właściwości grzybów np. obecny w każdym supermarkecie boczniaki jest jednym z najważniejszych grzybów medycznych potrafi m.in. obniżyć poziom cholesterolu, a borowiki zawierają substancje chroniące przed depresją grzyby przestają, więc tylko dodatkiem do potraw śpimy przepisów, które pozwolą nam jadać jak części i grzyby w roli głównej na stole to silny świąteczny trend np. rozkoszne, czyli popularny bloger kulinarny na świąteczny obiad proponuje pieczone boczniaki przypominają żeberka oblane sosem pieczenia owym, a na zdjęciu oraz Kośnego pocznie, kiedy żona ziemniaczanym puree i Małgosia Minta z kolei też słynna blogerka kulinarna, z którą rozmawiałam właśnie, przygotowując świąteczne tak dla wyborczej przypomniała mi, że boczniaki można zrobić też, ale śledzie warto, więc zaglądać na blogi kulinarne przed świętami szukać inspiracji, szczególnie że coraz więcej osób nie chce jeść mięsa nie musimy go podawać na świąteczne obiady nawet jeśli gościmy mięsożerców to wartość ich czymś nowym zaskoczyć, aczkolwiek proponowałabym w takiej sytuacji dać do wyboru po, jeżeli zamiast miejsca dostaną boczniaki mogą być zaskoczeni, chociaż czasami na korzyść zdarzyło mi się już kilka razy i była zawsze informacja, że łamał, ale Super no ja nie jeszcze nie będą poświęca się nie pada już trzecie mięsa nazw pochodzenia bardzo prawda czy mit, a czy są 2 rodzaje cynamonu ten zdrowszy i ten mniej wartościowy i cynamon, który kupujemy w sklepie jest korą drzewa i ten najlepszy pochodzi z ceną owca wodnego zwanego też Celińskim to właśnie z Cejlonu na dzisiaj jest to solanka wywodzi się ta przeprawa produkuje się skoro drzewa, ale to drzewo musi być co najmniej 3 czteroletniej oczywiście lepiej, kiedy jest starsze, bo wtedy ta warstwa kory jest grubsza i surowiec ma lepszą jakość i tak tłumaczyła dr Ewelina Hellmann technolog żywności żywienia z katedry żywności SGGW w Warszawie, ale Apropos tego czy są 2 rodzaje cynamonu tak, ponieważ istnieje jeszcze drugi rodzaj cynamonu jest to cynamon zwany pasja on pochodzi z Chin jest mniej aromatyczne i bardziej łaskawy dla zwykłego konsumenta 2 gatunki cynamonu są dosyć trudne do odróżnienia no oczywiście to oznacza, że istnieje duża pokusa do zastępowania 1 rzeczy drugą i to cały czas dzieje syna Manowiec wonny jest bardzo często uzupełniany tym na manowce pasja to jest mniej więcej tak samo jak w przypadku kaw robusta Arabica natomiast nie oznacza żony jakimś złym cynamonem no raczej jest mniej szlachetnym trochę mniej wartościowym tak jak wcześniej byśmy mówiły o tym, że przeciwzapalne właściwości mają przyprawy korzenne to właśnie cynamon no tutaj wiedzie prym, ponieważ te zawarte w niej związki Poli fenolowe też podnoszą odporność tak jak ta mają właściwości przeciwutleniające, ale zwalczających wolne rodniki działają przeciwzapalnie anty rakową, a olejki eteryczne z kolei stymulują ślinianki do pracy powodują, że nabrałem apetytu mamy większe łaknienie niektórzy pediatrzy zalecają dodawanie niewielki nacisk na moim dzieciom rano np. to śniadanie niejaką, ale też dowiedziano, że może mieć właściwości obniżające poziom cukru w związku z tym w tej chwili też trwają intensywne badania nad tym takim potencjałem przeciwcukrzycowe jeśli chodzi o cynamon to tego jeszcze cynamon cejloński zawiera mniej ku Maryny to jest taka substancja, która w dużych ilościach może potencjalnie trochę szkodzić wątrobie nerkom, aczkolwiek my jemy w tak niewielkich sum ilościach, że to raczej nie ma miejsca tutaj taka praktyczna rada jeśli zdecydujemy się na cynamon w Laskach to musimy najpierw zetrzeć na oczywiście pojawia się problem co z tym zrobić, bo Kora jest bardzo twarda i kucharze polecają tarcze na tarce gwiaździstych oczka, czyli tych samych, których większość z nas używa do tarcia ziemniaków na placki na ewentualnie uczenie kawałka kory porządnym dużym moździerzy warto też powiedzieć, że Polacy najczęściej, wykorzystując nam do słodkich potraw najchętniej do szarlotki, ale cynamon kocha jabłka to prawda, ale również marchewka i warto dodawać do ciasta marchewkowego lub domach Chinek, ale też bardziej wytrawnych potraw doskonale pasuje też ciemnych nie jest np. jagnięcina ciekawski to już wszystko w dzisiejszym odcinku podcastu zdrowa rozmowa jeśli chcecie się z nami skontaktować, bo macie dla nas propozycję tematu zapraszamy na nasz profil na Instagramie zdrowa rozmowa o przyjemności na święta czeka starsza i magika Zawłocka skrzyń usłyszy Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: GOŚCINNIE: ZDROWA ROZMOWA PODCAST GAZETY WYBORCZEJ

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

W maju TOK FM Premium 40% taniej. Podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA