REKLAMA

Jutronauci: Czy w przyszłe święta zjemy komórkowego karpia?

Gościnnie: Wyborcza, 8:10
Data emisji:
2022-12-23 10:10
Prowadzący:
Czas trwania:
14:58 min.
Udostępnij:

135. odcinek podcastu w programie "Jutronauci". Mięso, które smakuje jak prawdziwe, ma takie same właściwości, ale powstaje bez zabijania zwierząt. Jak się je robi i kiedy będzie powszechnie dostępne? Jakie rodzaje mięs będzie można pozyskiwać metodą laboratoryjną? Czy mięso laboratoryjne będzie bezpieczniejsze od tradycyjnego? I czy będzie na naszą kieszeń? Aleksandra Sobczak, wicenaczelna "Gazety Wyborczej", rozmawia z Wojciechem Witarskim z Instytutu Zootechniki w Balicach. Rozwiń »
Więcej tekstów i rozmów o przyszłości znajdziesz w najnowszej edycji programu "Jutronauci": https://wyborcza.pl/jutronauci Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
partnerem programu Jutronauci jest Sebastian Kulczyk międzynarodowy inwestor twórca InCredibles programu mentoringowego dla młodych przedsiębiorców to jest ósma 10 podcast gazety wybory rozmawiamy o mięsie, które smakuje prawdziwa ma takie same właściwości, ale powstaje bez zabijania zwierząt jak się robi, kiedy będzie powszechnie dostępne ósma 10 podcast gazety wyborczej w dzień dobry nazywam się Aleksandra Sobczak jestem wice naczelną gazety wyborczej witam państwa w Rozwiń » podcaście Jutronauci dziś moim gościem jest Wojciech Świtalski z Instytutu Zootechniki w Balicach dzień dobry witam państwa razem było tworzy pan w laboratorium sztuczne mięso, chociaż pewnie nie jest najlepsze określenie, bo pod względem dietetycznym smakowym pomiędzy zupełnie prawdziwe, ale obywa się bez zabijania zwierząt proszę powiedzieć jak ono powstaje my zajmujemy się w opracowaniu metod z wytworzenia sztucznego miasta jeszcze jesteśmy parę kroków przed chce też czy faktem, że będziemy mogli spróbować go sami, a jeszcze dalej, a jest ten punkt, gdzie będziemy mogli zaoferować szczerze mu gronu konsumentów to mięso dla miejsc zabaw laboratoryjne powstaje w sposób, który imituje naturalny sposób w jaki natura i regeneruje bądź buduje mieście to znaczy mamy komórki, które izolujemy od zwierząt można być biorcami bardzo małe ilości te komórki zwane satelitarnymi, a mają to coś od osoby zwierzęcia regeneracji uszkodzonego mięśnia i są w stanie dzielić się i wlewać w sukienkę miejscowe i specjalnym urządzeniu za biura, które możemy temu kilka nam mnożyć, a następnie uformować z nich gotowy produkt na 3 cały czas podkreślam pracujemy mówi pan biopsja, czyli dobrze założyłam, że to jest możliwe bez zabijania zwierząt docelowo tak cała idea polega na tym, żeby początkowych warunkach hodowli takich komórek utrzymywać je w stanie, w którym mogą od w zasadzie w sposób nieskończony dokonywać podziałów i na tym etapie to szanujemy ma zwiększenia masy tych komórek, a kolejnym etapem jest już sam proces różnicowania się, a tych komórek czy włókna mięśniowe i uzyskanie produktu chodzenia od zwierzęcia czy to jest możliwe przy każdym zwierzęciu czy tak możemy pozyskiwać wieprzowinę wołowinę ryby generalnie idea zakłada, że na każde zwierze jest wciąż w stanie w ten sposób pracować chodzi o metodologię, ale tutaj pisze portal zwierzęta gospodarskie krowy jeśli nie dobry panie skoro, jaka to tutaj ze względu na małe zainteresowanie nauki komórkami zwierząt morskich tutaj jeszcze postęp jest mniejszy niż w przypadku zwierząt czeka jak gospodarskich, a z czego się bierze małe zainteresowanie nauki rybami do tej pory tak naprawdę sam temat sztucznego mięsa nie był dominujący ani nawet widoczne w c zna wc czy plikach dotykających hodowli komórek jako procesu głównie było to poszukiwanie odpowiedzi na problemy, które wręczyły dotykały zwierząt i problemy budowlane próba, że ja tych problemów kwestię jakiś bezpieczeństwa kwestie produkcji tutaj niezwykle gospodarskie, ale też kwestia produkcji jakiś szczepionek innych rzeczy, które może korzystać po izolacji w późniejszych etapach produkcji zresztą polskie było troszkę, a tutaj zaniedbana jeśli chodzi o pozyskiwanie i komórkowych przypisała techniki hodowli i dopiero wzrost taki zarząd zainteresowania tym aspektem badań nastąpił wraz z pewnie się tematu i mięsa pochodzącego z lód morski generalny, więc rozumiem, że na najbliższe święta nie wyrobimy się raczej etycznym karpiem ale kiedy pan myśli, że jest w ogóle możliwa taka etyczna produkcja mięsa już nawet nie, żeby po prostu mięsa trudno powiedzieć co roku, który zamiast tym tematem deklarują, że to będzie trzeba najbliższych kilku lat 5 te daty się, a stopniowo przesuwają realnie rzecz biorąc myślę, że ten produkt, czyli nie są laboratoryjna od zwierząt morskich pojawi się za kilka lat my kilka kilkanaście lat na razie na małą skalę bardziej jako taka ciekawostka czy kolejne dalsze lata pozwolą uzyskać jak znoszące produkcję chodzi o ilość masy tutaj jest wiele problemów związanych problemy techniczne technologiczne, a także prawne np. czy z Unii Europejskiej na tę chwilę takim miejscem nie jest uznawana za bezpieczne nie jest dopuszczalne do sprzedaży jakoś mam problem z pogodzeniem się z tym, że to miasto nie jest uznawane za bezpieczne podczas gdy to przecież zwykłe prawdziwe mięso jest bardzo szkodliwe dla zdrowia przyczyną wielu chorób czy to mięso komórkowe mięso sztuczne, które pan tworzy może nas jakoś uwolnić tych zagrożeń związanych z prawdziwym mięsem tak oczywiście czy może uściśla, bo chyba, że się wyraźnie chodzi o to że, żeby dopuścić jakiś produkt do sprzedaży to trzeba się upewnić, że jest ono bezpieczne certyfikować co stanie na szczyt ten produkt jest niebezpieczne po prostu wymagają odpowiednich certyfikacji, które mogą potrwać kilka lat jeśli normy prawne będą sprzyjały no to pewnie szybciej i nie są laboratoryjne jest bezpieczniejsze względem na fakturze nie ma styczności z bateriami czy pasożytami, a nie grożą nam żadne choroby, które możemy od zwierząt w ten sposób złapać na pewno możemy monitorować skład w ten sposób, żeby mięso miało czas optymalny się względem zdrowotnym skład i co jest też warte zauważenia znaczenia to fakt, że tak naprawdę jedno z ważniejszych przyczyn czemu w ludzką zwróciła się w kierunku prac nad miastem bateryjnym jest bardzo duży zysk jeśli chodzi o zmniejszenie śladu, który stawia człowiek na naszej planecie i prawne instancje rolnictwa możemy z zmniejszyć zużycie energii nawet połowę możemy zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych tak między 70, a 10% i prawie 10 wprost możemy zmniejszyć zużycie wody co bardzo dużym zyskiem i nasi pamiętaj, że w zasadzie 17 emisji gazów cieplarnianych to właśnie jest hodowla zwierząt czas rolnictwa są też jest warte zaznaczenia poza tym należy też pamiętać, że kwestie etyczne też co istotne sam też tutaj problematyki to znaczy mówi się, że mięso laboratoryjne to mięso, które możemy pozyskiwać bez zadawania cierpienia zwierzętom i jesteś bardzo istotne i być może u niego dostępnym dla wegetarian bądź waga, a skąd wątpliwości uczyni czy to jest kwestia po prostu wyborów osobistych wegetarian czy uznają, że to mięso jest na rzeczywiście wolna cierpienia i zarówno zwierząt jak tego ryzyka, które niesie spożycie mięsa dla planety czy jest jakiś element w procesie, które no jest nie wegetariański pana punktu widzenia Itaki tak to jakby spółce, że tak osobistych poglądów to zależy czy zbyt, żeby ktoś z tajnym weganinem i dlatego że unika produktów zwierzęcych czasu stricte pod po prostu stara się zachować także stawać w najmniej cierpienia zwierzętom czy jak najmniejszy ślad stawiać na tej planecie, a tutaj, jakby zdania są podzielone są pierwsze badania konsumenckie, które wskazują, że podejście to tego produktu jest umiarkowanie pozytywne ludzie raczej byliby zainteresowani kupnem, a tak naprawdę ciężko do końca stwierdzić iż, jaki będzie sukces sprzedażowy takiego mięsa jeśli nie nie będzie tego zwrotu oczywiście na półkach sklepowych jak zakładam, że przemysł będzie bardzo zainteresowany, bo obserwuje, zwłaszcza na polskim rynku bardzo widocznym boom na wegańskie wegetariańskie produkty stąd na początku naszej rozmowy wahałam się czy użytego sformułowania sztuczne mięso widzę wszędzie na bardzo różnych produktach stworzonych na bazie głównie Białek roślinnych może to zupełnie wystarczy czy musimy kombinować białkiem zwierzęcym jeśli mamy zamienniki roślinne, które właściwie w tej chwili już smakują jak mięso sen termin już miasto jest też w pewnym sensie wynikiem koniec sporu ideologicznego bo by jest to nazwa, która nie jest to jest nacechowana moim tajne aktywnie i też duży problem, żeby wprowadzić nazwę, która jest w miarę możliwości neutralna jeśli chodzi o stosunek tego produktu tutaj też firmy i procesji miasta ratalnego powalczą Otóż muszę przyznać szczerze generalnie moim zdaniem wszystkie podejścia, które służą zwiększeniu możliwości wyboru i jednocześnie służą do tego, żeby zmniejszyć negatywny niewolnictwa na Planete uważam za dobre podejścia myślę, że jest miejsce wcale dla mięsa tradycyjnego, które moim zdaniem nie zniknie, a dla mięsa laboratoryjnego, które pod względem odżywczym jest najbardziej tego co z tego więcej także smakowym alei dla produktów roślinnych, które też nie została w tym jeśli chodzi o postęp w produkcji wytwarzaniu tych produktów, kiedy pytam pana, kiedy może się upowszechnić ta produkcja zaczął wymieniać sporo przeszkód, które przed nią stoją czy dobrze wnioskuję, że to może oznaczać, że nie tylko będzie to późno, ale też będzie to bardzo drogie jak pan myśli czy to sztuczne mięso ma szansę być porównywalne cenowo do tego prawdziwego myślę, że musi, żeby sam ten przemysł miał szansę zaistnienia trudno powiedzieć do końca, kiedy to nastąpi jest tutaj kilka takich barier, które należy przezwyciężyć naukowcy uczeni pracują nad składem pożywki, w której się takie komórki namnaża i po to, że dotowana pozbawiona śladów w substancje pochodzenia zwierzęcego czy mam na myśli Sarah głównie od od krów także i należy opracować poczuł lepszy istniejący biura to, żeby to prawić wydajność produkcji takich produktów laboratoryjnych, a także samo uzyskanie struktury zbliżonej do struktury mięsa jest dość skomplikowane dużo, zwłaszcza uzyskać coś w formie się zapach jest mimo skórki miast i praw także tutaj formy mięsa mielonego gdzieś ta struktura nie będzie bardzo zróżnicowana uzyskanie mięsa traconego, która będzie miało strukturę miasta taką tropić rzecznego jest dużo trudniejsze tutaj musimy w takim wypadku operować różnymi typami komórek i starać się hodować równolegle do siebie w tym samym czasie i potem jako składasz razem produkt czy coś siebie i są pierwsze publikacje, gdzie udaje się uzyskać naukowcom obiecująco wyglądający fragment miecza, ale niestety jest co ma ona do tej pory bardzo małe i Wczasowej postęp jest zmaganiem o to, żeby można było mówić takim pełnoprawnym mniejsze, które by wizualny będzie bardzo podobne orzeczenia też miejscem, które pozyskamy z września, czyli pierwszy na, tyle że będą kotlety mielone pulpety, a czy pan już takie mięso jadł nie jest jeszcze nie powiem szczerze jestem bardzo ciekawy smak zdania są wydaje się raczej pozytywne jeśli chodzi o ten smak krwi i tutaj ważnym czynnikiem jest struktura jest Tektura mięsa jeśli będzie tam na tkanki łącznej formy powięzi tą samą wrażenie będzie jak kosztować taki bardzo bardzo cenionego mięsa i tutaj to na pewno happy nie jest rzeczą, która może przekonać konsumentów, ale należy podkreślić, że tak naprawdę z dostępnych produktów, które są na rynku tutaj Singapur na szkodę oferuje makiet psy kurczaka to ważnym elementem podobnie też pewnie produkcji miast tradycyjnego ważnym elementem jest tutaj obróbka tego mięsa, żeby obniżyć koszty finalne to staje się produktów roślinnych też i formuje się tą grupę komórek nadający w oczy Zamość np. zdolność do utrzymania wody i tutaj bardzo ważny bardzo myślę kluczowa będzie opracowanie tych technik post produkcji, które jak powiedział obniżą koszty i poprawią wygląd struktura tego mięsa dziękuję bardzo, za rozmowę moim gościem był Wojciech Świtalski z Instytutu Zootechniki w Balicach jak nazwał Aleksandra Sobczak dziękuję bardzo, gazety wyborczej partnerem programu Jutronauci jest Sebastian Kulczyk międzynarodowy inwestor twórca InCredibles programu mentoringowego dla młodych przedsiębiorców Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: GOŚCINNIE: WYBORCZA, 8:10

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam z 40% zniżką! Dobrego słuchania w 2023!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA