dobry wieczór Paulina Nawrocka zapraszam do otwartej kuchni na ostatnią przedświąteczną audycję za kilka dni większość Polaków zasiądzie do wigilii, która w wielu domach jest najbardziej uroczystą kolacją roku myślę że, gdybym zapytała państwa to co na wigilii być powinno bez problemów wymieni byście państwo listę obowiązkowych dań być może pewne zdziwienie przyniosłaby jednak porównywanie owych list, gdy okazałoby się, że na każdej znajduje się coś innego
Rozwiń »
prawda jest bowiem taka, że trudno mówić o klasycznych czy obowiązkowych badaniach, które byłyby takie same jak Polska długa szeroka wiele zależy od regionu rodziny, a nawet konkretnego domu temat fascynuje mnie od lat często wigilijne dania wypytuje zachwycam się tym jak pięknie potrafimy się różnić w tradycji, która zdawałoby się być dość jednolita i tak kilka lat temu przesympatyczne pracy i kartografia ekstremalna opublikował wyniki ankiety dotyczące wigilijnej zupy okazało się, że w zależności od regionu inną zupę na Wigilię padały najczęściej na stołach gości barszcz czerwony po piętach depczą mu jednak grzybowa w Wielkopolsce w wielu domach nastała stawia się Rybno na Podkarpaciu w niektórych śląskich domach serwuje się wigilijny postny Żur, a to nie jest przecież zamknięta lista są domy, gdzie nie ma żadnej zupy takie, gdzie na stole stawia się 3 wazy z 3 różnymi rodzajami zup moim trudnym wspomnieniem dzieciństwa jest np. kompoty suszu serwowany przez moją babcię z makaronem słyszałam o podawaniu na Wigilię zupy owocowej niektórzy na Wigilię jedzą zupę nic, czyli taką delikatną deserowe zupa mleczna z nutą wanilii, którą serwuje się bez owymi kluseczkami na Śląsku Małopolsce występuje też Minutka, czyli zupa, znosząc imienia i inaczej konopi z mlekiem zasmażkę z są tam, w których jada się śledził FK, czyli coś w rodzaju chłodnika drobno pokrojonymi śledziami z całą osobiście wyobrażam sobie jako taką rzadką wersję śledzia w śmietanie jak już przy rybie jesteśmy taką bardzo interesującą zupę jest też zupa Piernikowa na Rybnym wywarze często na głowach karpi niektórzy nazywają ją mączką i historycznych źródłach też tak występuje, ale sama moczka współcześnie popularna na Śląsku częściej funkcjonuje jako słodki deser bez drobnych dodatków rodzaj piernikowego budyniu pełnego bakalii, ale są tam, gdzie te wersje na rybną warzywnym wywarze wciąż się gotuję na Podhalu zdarza się w Wigilię post kwaśnica słyszałam też ogrom owej Fasolowej sam barszcz czerwony też niektórzy serwują z fasolą najpopularniejszym dodatkiem są jednak uszka nie dalej jak wczoraj dowiedziałam się, że są ludzie, którzy serwują barszcz pod wzmożonym uszkami nie przyszłoby mi do głowy brzmi w sumie całkiem smakowicie sami państwo widzicie, że wymieniłem już 20 ZUK i nie sposób wspomnieć wszystkich oczywiście zupa to niejedyny przykład długo przekonana byłam, że takim łącznikiem wszystkich wigilijnych stało są pierogi, a kilka lat temu publicznie powiedziałam o tym na antenie zaczął pisać do mnie osoby, których żadnych pierogów na Wigilię nie było z moim domu rodzinnym zresztą na pograniczu łódzkiego świętokrzyskiego pierogi były samymi grzybami dopiero gdy dorastałam dowiedziałam się, że większość osób w tym farszu jest jeszcze kiszona kapusta dania mamy, więc różne, ale składniki się powtarzają i hołdują chyba najlepszym zasadom żywieniowym są bowiem składniki lokalne i bardzo sezonowe tradycyjny posiłek wigilijny wyrósł bowiem pogańskiego święta, jakim były szczodre gody celebrujący przesilenie zimowe w czasie szczodry kodów kolędowaniu łamano dzielono się chlebem dzieci otrzymywały drobne upominki na stole stawiano dary lasu pola sadu wodę i właśnie idąc tym tropem nadal konstruujemy Wiki winni są, więc z lasu grzyby z pola przeróżne zboża czy pod postacią kaszy pszenicy, a to wigilijnych gołąbka, a to słodkich dań jak choćby skutki czy łamańce ach, sady są suszone owoce, a wody ryby ciekawie to nasze świąteczne dni wyjaśnia prof. Jarosław Romanowski, że to co mamy obecnie na stołach to trochę fuzja tradycji kulinarnych typowo Chłopskich i szlacheckich kapusta z grochem kaszą grzybami warczy na kiszonych burakach czy postny Żur to dania wywodzące się typowo kuchnia biedoty za to szefie ryby eleganckie sosy pracochłonne uszka czy słodkie przysmaki smaku i Bakali pochodziła raczej z kuchni elit poza tym można na naszych stawach odnaleźć fragmenty innych kulinarnych kultur we wspomnieć żydowską chałkę serwowaną w Krakowie tradycyjnie do karpia czy popularną w wielu regionach rybę po grecku, która jednak z Grecją niewiele wspólnego, ale trop smażonych warzyw z dodatkiem pomidorów kieruje nas faktycznie w stronę śródziemnomorskich skojarzy do tego kuchnia kresowa wzbogaciła spis świątecznych dań różne kluski kutię, a wpływy niemieckie sprawiły np. że na Śląsku śledzia serwuje się ziemniaki ziemniaków zresztą i górali nie brakuje mogą być na Wigilię ziemniaczane kluski mogą być MOS kole, czyli placki z ziemniaków pieczone na blasze podawane z pokruszoną bryndzą stopionym masłem u podnóża Tatr podaje się też czasem kuty, czyli kapusta z ziemniakami albo koła tank, czyli danie z ugotowanej kaszy jęczmiennej wymieszanej z pokrojoną bruk ją i planom miasta i jeśli udział brutto na uwagę zasługuje też ciekawe Podhalański zwyczaj, jakim jest spożywanie opłatka z miodem na drugim krańcu Polski, czyli na Podlasiu ciekawą chyba mało znaną w innych regionach potrawą jest się z owsa potrawa przygotowywana z mąki Owsianej lub płatków przyrządzoną na zakwasie chlebowym ponoć rzecz typowa dla Kresów Wschodnich mocno zakorzeniona w tradycję pierwsze wzmianki o tej potrawie pochodzą z dwunastego wieku w naszej kuchni pojawiła się zresztą znacznie wcześniej niż Kisiel owocowy, który spopularyzował się dopiero na początku dwudziestego wieku, kiedy ziemniaki skrobia stały się powszechne na Podlasiu Kisiel Owsiany podawany jest zimno w postaci mocno należały przede wszystkim właśnie podczas kolacji wigilijnej, a od kwietnia tego roku danie widnieje zresztą na liście produktów tradycyjnych dość charakterystyczne dla regionu są też racuszki robione na sodzie oczyszczonej podawane z cukrem pudrem niektórzy robią jeszcze na ile pączki z makiem ma chyba też jest takim wspólnym wigilijnym dla całej Polski mianownikiem i toteż pozostałość po przedchrześcijańskich tradycjach MAK jako roślina mocno oniryczna był bowiem takim łącznikiem ze światem zmarłych u mnie w domu występuje głównie pod postacią makowca na Śląsku bardzo popularne są kiełki albo makówki, czyli deser smaku czerstwy bułek miodu i Bakali są regionalne wariacje dań smakowych z makaronem łazienkami albo kluskami i do tych wszystkich mocno zakorzenionych tradycji dań dochodzą takie, które tradycyjne dla konkretnych rodzin się stały od choćby sałatka jarzynowa, którą w wielu domach podaje się na Wigilię, bo po prostu jest bez mięsa, więc pasuje na tej samej zasadzie są domy, gdzie wigilijny wieczór się ruskie pierogi czy suszy w tradycji piękne jest to, że sami sobie tworzymy dopasowuje do siebie do czasów jakich przyszło nam żyć mogli przed wojną raczyć się na widzieli kawiorem rakami w śmietanie czy wędzonym węgorzem to my możemy serwować suszy jako wielka orędowniczka gastronomicznej tolerancji apeluje, żeby każdy sobie świętował jadu i żył tak jak najbardziej lubię ciekawa jestem bardzo państwa wigilijnych dań tych klasycznych tych zaskakujących z przyjemnością przeczytam coś się państwa jadają obiecuje, że postaram się naprawdę na każdą wiadomość odpisać wystarczy napisać pod adres kuchnia małpa TOK kropkę FM wspomniany już prof. Jarosław Dumanowski kilka lat temu zaapelował by zgłosić polską Wigilię na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO jako właśnie sposób świętowania istotny kulturowo rytuał i to jest moim zdaniem wspaniały pomysł, bo to jest tak żywa wciąż wojujący tradycja, która chyba jednak łączy ani dzieli przynajmniej taką mam nadzieję no ale świętujemy przecież nie tylko katolicy i mają do tego pełne prawo jeśli wziąć pod uwagę ile ze zwyczajów zaczerpnięto garściami z obchodów święta przesilenia i każdy z nas niezależnie od wyznawanej religii ma przecież powodu zawartości w dni będą coraz dłuższe słońca będzie ciut więcej i trochę bliżej do wiosny nie można też nie wspomnieć o tym, że wigilia jako taka bardzo pasuje do współczesnych trendów jedzenie sezonowych potraw zwracanie się w stronę prostej lokalnej kuchni czy wreszcie ograniczania mięsa niezależnie od tego co państwo świętują, gdzie i co ląduje na państwa stole życzę wszystkiego dobrego i smacznego i nie chcę się darzy
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: OTWARTA KUCHNIA
-
-
09:09
-
11:22
-
-
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
27.05.2023 18:00 Szkoda czasu na złe seriale36:31
-
-
27.05.2023 08:00 Weekendowy Poranek Radia TOK FM08:55 W studio: Joanna Sawicka-Skibińska
-
27.05.2023 07:40 Weekendowy Poranek Radia TOK FM15:03 W studio: dr Jakub Majewski
-
27.05.2023 07:20 Weekendowy Poranek Radia TOK FM16:56 W studio: Jakub Wątor
-
27.05.2023 08:40 Weekendowy Poranek Radia TOK FM14:00 W studio: Justyna Nakielska
-
-
-
27.05.2023 11:00 Godzina Filozofów41:46 W studio: Paulina Wilk
-
-
27.05.2023 10:00 Magazyn Filmowy „Do zobaczenia”10:22 W studio: Marianna Zydek
-
27.05.2023 10:40 Magazyn Filmowy „Do zobaczenia”16:28 W studio: Artur Zaborski
-
27.05.2023 12:00 Magazyn filozofa - Tomasz Stawiszyński40:51 W studio: dr Paweł Boguszewski
-
27.05.2023 10:20 Magazyn Filmowy „Do zobaczenia”14:33 W studio: Aniela Gabryel
-
-
27.05.2023 13:40 Homo Science25:54 W studio: dr inż. Anna Wierzbicka
-
27.05.2023 14:20 Człowiek 2.028:09 W studio: dr Bianka Siwińska , Michał Dżoga
-
27.05.2023 15:20 Twój Problem - Moja Sprawa27:14 W studio: Małgorzata Rabczewska
-
-
27.05.2023 17:00 Poczytalni42:25 W studio: Sasha Iwaniuk
-
27.05.2023 16:00 U TOKtora44:18 W studio: Ryszard Piotrowicz
-
27.05.2023 19:00 Godzina Kultury38:58 W studio: dr Kamila Łabno-Hajduk
-
27.05.2023 20:00 Między Słowami
-
27.05.2023 21:00 Weekend Radia TOK FM51:09 W studio: prof. Jan Popczyk , Radosław Gawlik
-
27.05.2023 22:00 Weekend Radia TOK FM51:25 W studio: Małgorzata Szadkowska , dr hab. Paulina Kramarz
-
27.05.2023 23:00 Weekend Radia TOK FM54:42 W studio: Anna Olej-Kobus
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
W maju TOK FM Premium 40% taniej. Podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji.
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL