w zgodzie ze sobą i naturą poradnik świadomego konsumenta w cyklu naszych podcastów dowiemy się jak zadbać o siebie bliskich jak świadomie robić zakupy nie marnować żywności oraz w jaki sposób podejmować decyzję, aby były dobre nie tylko dla nas, ale także dla środowiska i klimatu na podcast zaprasza sieci sklepów spożywczych Kaufland dzień dobry państwu dzisiejszy odcinek naszego podcastu będzie odcinkiem rok można powiedzieć z jajami będziemy mówić o jajkach ich
Rozwiń »
typach gatunkach dowiemy się co oznaczają te wszystkie literki cyferki na skorupkach czy opakowaniach będziemy rozmawiać też o dobrostanie zwierząt właśnie m.in. tych, które dają nam jaja, a porozmawiamy z panią Danutą Kołodziejczyk Sedlak dyrektorką pionu zakupów w sieci Kaufland Polska oraz panem Bartłomiej Chłodnicki prezesem zarządu polskie fermy grupa producentów dzień dobry dzień dobry i Drodzy Państwo jak wiemy, jaka to jest niemalże produkty Narodowym większość osób je jajka pod różną postacią i w różnych daniach na krótko mówiąc jajka są po prostu podstawowym produktem w naszych koszykach zakupowych tzw. zacznijmy od tego na co w takim razie zwrócić uwagę przy wyborze naszym zdaniem Maciej moim zdaniem warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia jaj czy te pochodzą od polskiej procentów są lokalnie zniesione czy w Polsce no i ważne są wydaje mi się też na konsumenta wybór takiej zostają metody chowu pochodzą one są ekologiczne czy wolnego biegu czy innych metod chowu coraz częściej chyba wybieramy panie Bartłomieju te z wolnego wybiegu prawda tego wolnego chowu tak Polska jest takim rynkiem, że najbardziej obserwujemy wzrost właśnie zainteresowanie jajami wolnego biegu w ostatnim okresie i to od wielu lat widzimy ten wzrost ponad 10, że konsumenci w Polsce skłaniają szykują słowa alternatywy, a w szczególności ku jako wolnego biegu dlatego jeszcze do tej kwestii pochodzenia jajek wrócimy chciałem zapytać czy w ogóle kupujemy dużo jaj jak to wygląda w liczbach statystykach, bo ogólnie, że kupujemy dużo jaj nota wiadomo obecnie opiera się na statystykach przygotowane przez Główny Urząd Statystyczny Polacy jedzą około 160 jej rocznie jednak, opierając się na opinii organizacji zrzeszających producentów jaj ich badaniach kalkulacjach spożycie wskazuje naszym zdaniem na około 200 jaj, więc myślę, że jesteśmy jednym z kraju wiedzących, gdzie spożycie jest na wyższym poziomie średnio tak sobie myślę, że chyba te statystyki zawyża jednak jak tak policzył dobrze w ja rzeczniczka wiecie państwo jajka na twardo na miękko to tak musi być przynajmniej 2× w tygodniu umie w weekend obowiązkowo no zapomniał pan jeszcze w gospodarstwach domowych i pieczeniu gotowaniu, gdzie też bardzo dużo jaj zużywamy nasze gospodarstwa domowe Ano właśnie, bo ja powiedziałem tylko takich przyjemnościach śniadaniowych powiedzmy, a tutaj pani Danuta ma rację przecież są jeszcze ciasta są różne wypieki dodajemy jajko do nie wiem kotleta mielonego chociażby tak oczywiście klienci Kaufland mają możliwość ażeby naszych marketach zakupić te jaja, które dalej gospodarstwach domowych przetwarzamy i wykorzystujemy tutaj wspomnieliśmy już od tych jajach z wolnego chowu i proszę powiedzieć czy zainteresowanie jajami alternatywnych form chowu cały czas cały czas rośnie tak można zaobserwować na okresie ponad 10 ostatnich lat, a w szczególności w ostatnich kilku latach widać systematyczny wzrost zainteresowania jak właśnie poza tymi schodów alternatywnych części łukowego wolno biegowego ekologicznych a jakby takiej najszybszy przyrost może okresie tych wielu lat produkcji w Polsce i również ilość spożywanych wolność nastąpił pani Danuta z tego co, więc tego co słyszałem to w sieci waszych sklepów już się nie dostanie jaj z tego chowu klatkowego my jako firma podjęliśmy w roku bieżącym decyzję o tym, że będziemy oferować klientom Kaufland właśnie ja tylko wyłącznie z chowu alternatywne to jest ich chowu ściółkowego jak i jajka z wolnego wybiegu i nasi klienci tylko takie jajka w naszych marketach mogą zakupić oczywiście decyzja ta ma na celu dbanie o dobrostan zwierząt klienci to zaakceptowali i z tej decyzji są w naszej ocenie zadowolenia myślę też, że wśród naszych wśród Polaków rośnie taka świadomość tego, że Rze, że warto, że warto jednak sięgnąć po te jajka schodów alternatywnych, ale myślę, że przez wiele lat i sięgali my powie, bo one były co tam była dość duża różnica w cenie prawda facta różnica w cenie się nieco spłaszczyła natomiast myślę, że świadomy klient skłonny jest zapłacić nieco więcej za jajko wiedząc, że pochodzi ono właśnie z alternatywnych schodów od marca ani my standardowym asortymencie ani w asortymencie promocyjnej takiego jajka u nas nie można zakupić przejdźmy teraz w takim razie do tej klasyfikacji jaj tak, czyli bierzemy sobie jaj albo opakowanie no i tam mamy różne literki różne cyferki mamy tę słynną jedynkę dwójkę trójkę chyba zerówka jest też co oznaczają te symbole pani bardzo jej oznaczenia ja w Polsce i w całej Unii są takie Samem europejskiej z przodu jest numerek określający metodę chowu oznaczenie 3 oznacza jaja są mu dodatkowego oznaczenie 2 oznacza je skosił ściółkowego i od tego momentu zaczynają się już jako alternatywnych następnie Jedynka, która oznacza jaja słowo na wolnym biegu i 0, która oznacza chów ekologiczny następnie po tych oznaczeniach jest oznaczenie kraju pochodzenia jest bardzo ważne w jajach i jajka pochodzące od polskich producentów polskich ferm są oznaczone symbolem we i pewnie cieszą się największym największym zainteresowaniem tak, bo myślę, że w takich produktach podstawowych bardzo ważny jest aspekt kraju pochodzenia, że to jest kraju, w którym mieszka jak jajka funkcjonuje takie taki pogląd, że polskie jajka są najlepsze, że nie ma lepszych jajek niż w Polsce ja się z tym zgodzę, ponieważ dodatkowo Polska jest wiodącym producentem jaj w unii europejskiej tutaj też bym chciała podkreślić, że na wszystkie jajka, które my oferujemy w naszych marketach są jaja pochodzący z Polski także nam bardzo też zależy na tym aspekcie z 1 strony ażeby oferować towar chamów alternatywnych, a z drugiej strony ażeby to byli polscy producenci i polskie jajka do Drodzy Państwo to, że tak pięknie mówi ja chowu alternatywnego jaja Eko itd. itd. one na pierwszy rzut oka wszystkie wyglądają tak samo wszystkie wyglądają podobnie jak, więc wygląda produkcja jaj za alternatywnych tych form chowu zwolnionego wybiegu z tego chowu ściółkowego i i ekologicznego przedstawiającą produkcję w uproszczeniu to jaja są szczątkowe ego różnią się od jaj klatkowych głównie tym, że kury i ptaki mają swobodę przemieszczania się wewnątrz budynków mają dostęp do ściółki nie są też takich ciasnych klatkach prawda tak mają większy dostęp możliwość ruchu przemieszczają jak również dostęp do ściółki jeszcze to, o czym się żywią prawda to co one same jedzą też jest bez podstawy w Polsce bardzo ważne, że wszystkie pasze są badane są powstałymi nadzorami weterynarii, więc jakoś tych pasz na wysokim poziomie jakościowym no i dalej mamy jaja z wolnego wybiegu od jeszcze łukowych się różni to tym, że ptaki mają dostęp możliwość korzystania z wybiegów co umożliwia swobodne w ciągu dnia przemieszczanie się wypłaca w tych przestrzeniach wprowadzenie naturalnych zachowań grzebanie poszukiwanie rodakowi generalnie duża swoboda ach, tych ataków na wybiegach mają często zadaszenia dziś ma głosować dostęp również do paszy, więc jest to tutaj pełna swoboda, a ja z chowu ekologicznego tych wolno wiekowo się różnią tym, że zdarza pochodzi z produkcji ekologicznych jest również nadzorowana jest certyfikowana przez firmy certyfikujące, czyli Drodzy Państwo na pierwszy rzut oka jajka mogą wyglądać tak samo, ale jednak sami państwo słyszeliście, że komfort tych zwierząt kur jest jest zupełnie inny mówiliśmy już o tym, że Polacy przyzwyczaili się do i chętnie sięgają po to, jajka z od kur z alternatywnego chowu i proszę powiedzieć czy te zmiany w asortymencie nazwijmy czy to był trudny proces dla sklepów dla firm dla sieci nie mojej ocenie nie ma to trudny proces proces ten był przeprowadzany w naszej firmie stopniowo decyzja o odejściu od sprzedaży jaj z chowu klatkowego zapadła w roku 2020 i stopniowo na przestrzeni 2 tysięcznego 2001. roku porozumieniu z dostawcami i producentami odchodziliśmy o sprzedaży jaj z chowu klatkowego tak ażeby w marcu roku 2022 moc w marketach Kaufland oferować jajka tylko schodów alternatywnych, a czy w tym nazwijmy to przejściowym okresie rozmowy z dostawcami odbyły się w miarę płynnie wszystkie te kroki były dostawcami ustalane, a mianowicie Westy mowa ne zostały ilości, które będziemy potrzebować od marca ustaliliśmy, jakie kroki podejmiemy ażeby odebrać od dostawców wyprodukowane dla nas opakowania i myślę panie Bartłomieju, że ten proces był przeprowadzony wzorowo i nie był powiązany z problemami żadnymi tak zgadzam się z tym bardzo ważna jest właśnie ta współpraca, żeby to robić ewolucyjnie i żeby mieć rozłożone na parę etapów i wtedy to płynnie się udaje zwróć, a jak zareagowali konsumenci klienci czy oni, czyli te zmiany dość szybko wyłapali zauważyli klienci mieli okazję zauważyć to, że Kaufland podjął decyzję o odejściu od chowu klatkowego, ponieważ informowaliśmy o tym informowaliśmy ich na stronach naszej gazetki informowaliśmy ich na mediach społecznościowych o podjętych przez nas decyzji i klienci to naszą decyzję przyjęli bardzo pozytywnie przypomnę, że dzisiaj naszymi gośćmi są pani Danuta Kołodziejczyk Sedlak dyrektor pionu zakupów w sieci Kaufland Polska oraz pan Bartłomiej Chłodnicki prezes zarządu polskie fermy grupa producentów jajka takie same jajka pojedyncze surowe to jest jedno tutaj możemy sobie rozpoznać już ustaliliśmy, że są tylko jaja od kurs wolnego wybiegu, a jak wygląda sytuacja jeśli chodzi o te produkty, w których składzie są jajka powiem także Kaufland pracuje aktualnie nad kolejnymi zobowiązaniami zgodnie, z którymi już od 2025 roku wraca, która przetworzonych produktów Marek własne dzieje jajka stanowią ponad 1% udziału stosować będziemy jaja z chowu alternatywnych, a my na chwilę obecną oferujemy takie produkty, gdzie wykorzystujemy właśnie takie jaja są to produkty w marce Cup Classic jak makarony gofry włóczki mleczne biszkopty ponadto w niektórych produktach marki stąd takie dobre jak mają one pasta jajeczna czy też sałatki jarzynowe również wykorzystywane są jaja, ale tutaj wykorzystujemy jaja z wolnego wybiegu, a co robi jeszcze Kaufland w trosce o ten dobrostan zwierząt nie jest to jeden z bardzo ważnych aspektów w naszej polityce zakupowej w tym się wiążą takie tematy jak niewykorzystywanie w produktach naturalnych futer czy opisywanie produktów naturalnymi futrami nie sprzedajemy też mnie i przetworów z kaczek gęsi, które są poddawane przymusowemu kluczowi inna kategoria, w której dla nas bardzo ważne jest dobrostan zwierząt o ryby i owoce morza tutaj wdrożyliśmy politykę w zakresie ochrony właśnie gry i owoców morza nie oferujemy zagrożonych dziko żyjący i nie stawiamy na produkty, które właśnie ten dobrostan zwierząt miałyby zakłócić natomiast stawiamy na produkty pochodzące zrównoważonych połowów lub obszarów niezagrożonych przemówieniem jesteśmy pierwszą siecią handlową w Polsce, która w wybranych sklepach, czyli tych, których mamy lat jedno i oferujemy świeże ryby pozyskane zgodnie z międzynarodowymi standardami zrównoważonego rybołówstwa, czyli MSC i takie właśnie Lady rybne mamy we Wrocławiu w Krakowie Warszawie czy Szczecinie dobrze powiedzieliśmy o mięsie powiedzieliśmy o rybach, a co z produktami roślinnymi, które są przecież, zwłaszcza ostatnio mąż od wielu lat i u nas i w Europie bardzo popularne i taką szeroką ofertę produktów roślinnych oferujemy marce KE Quake ci jak tak sobie myślę o takich naszych codziennych małych krążkach w kierunku tego no właśnie dbania o choćby przez nas ten dobrostan zwierząt ludzie chyba coraz bardziej coraz częściej zwracają uwagę na to co kupują na to, skąd pochodzi dany produkt i półprodukty no i na skład prawda oczywiście zwracają uwagę, skąd pochodzą i następuje transformacja produkcji chowu klatkowego w re chów zwolnionego wybiegu czy chów ściółkowy także tutaj podejmowane przez nas działania zakupowe działania sprzedażowe bardzo wspomagają dobrostan zwierząt Otóż Drodzy Państwo to jest tak naprawdę zamknięte koło po, jeżeli my będziemy zwracać uwagę na to, skąd dany produkt pochodzi będziemy kupować te jaja z alternatywnych form chowu nie z chowu klatkowego to tak jak mówię będzie działało też drugą stronę prawda no, jakby sieci sklepy będą też to oferowały będą wiedziały, że tam tych produktów, po które dotknie sięgamy wiadomo nie ma sensu nie ma sensu wprowadzać do sklepu także wszyscy i sklepy sieci firmy i my zwykli konsumenci klienci możemy możemy na ten dobrostan wpłynąć dobrostan zwierząt, którym dzisiaj rozmawialiśmy z panią Danutą Kołodziejczyk Sedlak dyrektorką pionu zakupów w sieci Kaufland Polska oraz panem Bartłomiejem Chłodnicki prezesem zarządu polskie fermy grupa producentów bardzo pięknie państwu dziękuję dziękuję dziękuję
Zwiń «