dzień dobry państwu Paulina Nawrocka zapraszam do otwartej kuchni z przyjemnością witam się z państwem w nowym 2023 roku życzę sobie państwo, żeby to był smaczny rok wypełnione dobrym jedzeniem w dodatku z danymi w jakimś miłym towarzystwie, bo jak wiadomo dzielenie doświadczeń pozytywnie wpływa na ich odbiór inni inaczej jest doświadczeniami spożywczymi i zazwyczaj w tych audycjach trochę jest w podróży do przeszłości opowieści o pochodzeniu zdań czy składników
Rozwiń »
dziś będzie trochę inaczej audycja nieomal noworoczna sprzyja trochę myśleniu o przyszłości będzie, więc o trendach prognozach przewidywaniach dotyczących tak jedzenie, jakiej kondycji rynku gastronomicznego przejrzałam trochę raportów na ten temat wybrałam kilka godnych uwagi wątków, które państwo przybliżę wygląda na to, że w naszych wyborach konsumenckich coraz bardziej będziemy kierować etyką ekologią i czymś co możemy nazwać potrzebą zrównoważenie coraz bardziej dociera do nas, że ludzi przybywa zasobów ubywa jeszcze muszą wszyscy w naszym wspólnym wysiłkiem powinno być zadbanie o to, żeby następne pokolenia miały co jest w co z upływem lat nie jest wcale takie oczywiste eksperci przewidują, że jako konsumenci będziemy większą uwagę zwracać na komunikaty związane z dobrem planety będziemy też szczególną uwagę zwracać na etykę działań firm i mimo kryzysu płacić np. wyższą cenę w imię idei, a jak już jesteśmy przy ideach i etyce to prostą drogą dochodzimy do tematu kuchni roślinnej chyba wszystkie prognozy zestawienia trendów wieszczą dalszą popularność wegetarianizmu weganizmu i tematów, które się z tym wiążą nowy rok to zresztą dobra okazja by poeksperymentować z taką dietą w mediach społecznościowych popularne już od lat jest akcja weganie Mary, czyli wegański styczeń, która zachęca osoby, które waga nie są do gotowania przez miesiąc bez mięsa z taką pochodną wagę trendów jest dalszy rozwój rynku produktów alternatywnych zamienników przewidywane jest bardzo dynamiczny wzrost popularności produktów zastępujących mięso wędliny konsumenci ewidentnie szukają zastęp kruków mięsa produktów, które mają dużo umami tego mięsnego smaku bardzo dynamicznie będzie też rozwijał się alternatywne przemysł mleczny, czyli wegańskie zamienniki sera nabiału myślę, że to ma związek z tym, że coraz więcej mówi się też o tym jak wysokim kosztem ekologicznym ne jest związany przemysł mleczarski na pewno nasze wybory decyzje zakupowe wpływ będzie miał kryzys gospodarczy takim pierwszym chyba najbardziej widocznym efektem jest ograniczanie wydatków związanych z jedzeniem na mieście wyjściami do restauracji czy zamawianiem jedzenia to oczywiście ma ogromny wpływ na rynek restauracyjnej już teraz lokale muszą podnosić ceny w najniżej by utrzymywać się na rynku na tę sprawę, że konsumenci wolą gotować na własną rękę gastronomia właściwie już od kilku lat zmaga się z problemami wiele restauracji się zamyka wszystko wskazuje na to, że ten trend będzie się utrzymywał tak przynajmniej wynika z mojej krótkiej rozmowy do wysłuchania, które teraz państwa zapraszam od trendy pytałam Magdalenę Tomaszewską Wolarek badaczka kultury kulinarnej szefową w ustawie na Uniwersytecie SWPS i autorka książek kulinarnych otwarta kuchnia myślę, że ostatnie lata w ogóle nie były łatwe, więc to nie jest tylko kwestia ostatniego roku ten też kolejny nie zapowiada się specjalnie różowo inflacja rosnące bezrobocie to będzie miało ogromny wpływ na rynek gastronomiczny, a także na trendy kulinarne, więc jeśli chodzi o takie rzeczy, które będą miały pod górkę będzie trudniej znaleźć odbiorców to na pewno restaurację w szczególności segment Wajda ringowe, które ogólnie bardzo źle zniósł czas zamknięcia pandemii dlatego, że to było restauracje, które raczej nie mogły działać w dostawach druga kwestia jest taka, że coraz mniej osób będzie stać na wydawanie pieniędzy na dobra luksusowe tutaj wychodzenie do restauracji pamiętaj rynkowych to może zostać ograniczone na pewno liczba tych osób się zmniejszy co nie oznacza też rzetelnego zniknie, bo zawsze będą osoby zamożne nawet w czasach kryzysu są osoby, które mogą sobie tego typu rzeczy pozwolić druga kwestia, która też będzie Ziobro w odwrocie jeśli chodzi o trendy to diety pudełkowe też związane bardzo mocno czynnikiem ekonomicznym, dlatego że diety pudełkowe raczej są dużym obciążeniem dla budżetu, więc tutaj część osób ze względu właśnie na inflację na problemy finansowe będzie przerzucał się na jedzenie domowe i tutaj trend się będzie rozwijał ten, który się zawsze rozwija w kryzysie, a mianowicie gotowanie w domu jest to związane zarówno z czynnikiem ekonomicznym jak w samym społecznym, bo gotowanie biesiadowanie poprawia więzi poprawia nastrój więc, jakby gotowanie w domu daje poczucie bezpieczeństwa no, więc bardziej będziemy sięgać po jedzenie domowe, ale właśnie też ze względu na to, że będzie ona po prostu także, a jak gotowanie w domu to będziemy szukać różnych rozwiązań, które pomogą budować domów, więc można się spodziewać większego ruchu na rynku książki kulinarnej jeśli chodzi tutaj o inne media to raczej nie będzie to rozwój tak bardzo blogosfery kulinarnej co przepisów raczej na TikToku na Instagramie ewentualnie przepisów wideo, bo będziemy szukać takich sposobów na jak najszybsze dotarcie do informacji diety pudełkowe kres zainteresowała mnie to, bo ostatnie lata to był chyba taki rosnący trend w szczególnie dużych miastach bardzo dużą popularność, zwłaszcza po nowym roku prawda oczywiście pojawiło się bardzo dużo firm przygotowujących diety pudełkowej tusz nie były tylko diety określonej wartości kalorycznej, a zaczęło się pojawiać też diety dla osób będących na różnych dietach wykluczenia, czyli chociażby dla osób, które cierpią na celiakię czy ja my są na bycie z laktozą owej to jednak się rozwijała ten lekarz rozwiał właśnie, dlatego że rosła zasobność portfela pytanie co będziemy gotować będziemy gotować tania często przeciwnie będziemy starali jakoś wynagrodzić to nie chodzenie do restauracji po prostu będziemy gotować i tak i tak na co dzień raczej będzie po jedzenie bardzo ekonomiczne będziemy też bardzo mocno stawiać na komfort odcień takie jedzenie, które sprawę, że czujemy się dobrze pierogi babci kluski leniwe cała masa takich pytań, których może troszeczkę zapomnieliśmy ona na pewno wrócą do Łask, dlatego że są często bardzo łatwe do przygotowania i też bardzo ekonomiczne więcej to na pewno wróci będą kuchnie azjatyckie zresztą na 2023 roku mówi o tym, że to będzie rok i smaku, który określa się jako misji czy jest to połączenie ostrego ze smakiem słodkim, czyli np. tutaj kuchnia koreańska bardzo się do tego pasuje zainteresował mnie to w sumie połączenia pikantną słodkie no, a nasze swojskie smaki powrót kuchni polskiej myślę, że to też jest po prostu szansę na powrót kuchni polskiej na to, że sobie przypomnimy bardzo bogate dziedzictwo kulinarne mamy tego naprawdę mnóstwo, jeżeli popatrzymy na listę produktów regionalnych potraw regionalnych to każdy znajdzie tam coś dla siebie są produkty wegańskie produkty wegetariańskie, więc kuchnia Polska to nie jest tylko mięso nie są tylko ryby, bo my bardzo często w takim przeświadczeniu żyjemy, ale to jest kuchnia, w której tak naprawdę każda osoba znajdzie coś dla siebie to gotowanie w domu poszukiwania komfort cudów to też taki temat, który przewija się we wszystkich raportach będziemy w jedzeniu szukać ukojenia spokoju w trudnych czasach niektórzy wprost jeszcze modę retro, czyli przysmaki z zeszytów z przepisami naszych mam czy bać kwestie ekonomiczne poszukiwanie oszczędności jeszcze mocniej zwrócą naszą uwagę na nie marnowanie żywności będziemy się starać bardziej gospodarni oszczędni podchodzić do jedzenia i więcej osób zainteresuje się planowaniem posiłków, a nawet ci, którzy do tej pory zakupy robili raczej spontanicznie sięgną po listę na zakupach coraz częściej będziemy też wybierać niekoniecznie idealne produkty czy spojrzymy łaskawszym okiem obite jabłka krzywe marchewki czy przejrzała banany niemarnowania jedzenia jest też zresztą gorącym trendem w branży restauracyjnej kucharze, którzy potrafią wyczarować dania z końcówek uchodzą za pożądanych coraz głośniej restauracjach, które funkcjonują w trybie 0 waste i właściwie nie produkują odpadów, bo eksperci przewidują też, że jeśli już do restauracji się wybierzemy to będziemy chcieli nie tylko dobrego jedzenia, ale przeżycia tak, żeby wizyta była złożonym oświadczeniem restauratorzy będą starali się oferować głębsze doznania zmysłowe coś jak to się mówi z efektem wołał z ciekawostek, które mogą pojawić się na sklepowych półkach na uwagę zasługuje m.in. mleko ziemniaka, które ma dołączyć do bogatej oferty zamienników nabiału modny ma być Newzoo czy azjatyckiej cytrus różne nowe odmiany grzybów, a do picia Cold Brew, czyli napoje stworzone na zimno bezalkoholowe wina piwa Zielona herbata matcha czy wszelka żywność funkcjonalna, która będzie nas leczyć albo poprawiać nastrój swoimi właściwościami bardzo jestem ciekawa co państwo myślą o tych wszystkich trendach czy mają swoje przewidywania na ten 2020 trzecie rok, a może swoje plany kulinarne jeśli chcielibyście państwo nimi podzielić to zachęcam do kontaktu proszę pisać maile na adres kuchnia małpa TOK kropkę FM wszystkie maile czytam chętnie odpisuje jeszcze raz życzę państwu wszystkiego pysznego w nowym roku niech dobrego jedzenia dobrych przeżyć związanych z jedzeniem państwo nie brakuje no i dużo dobrych opowieść o jedzeniu oczywiście też otwarta kuchnia, a jak przy opowieściach jesteśmy to mam dla państwa polecenie książkowe Maddie tereny kuchnie słońca Klaudii rodem książka, którą określiłabym mianem niepozornej, a po, którą sięgnęłam na fali mojej miłości do kuchni włoskiej, które już do państwa opowiadałam ceniona autorka brytyjska pisarka kulinarna antropolożka, która na koncie już ponad 20 książek kulinarnych napisała te poświęconą kuchni morza Śródziemnego książka jest pełna anegdot opowieści o jedzeniu wspomnień każdy przepis określony jest ciekawym wstępem na szczególną uwagę zasługują też piękne zdjęcia pozycja bardzo bardzo inspirująca do gotowania
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: OTWARTA KUCHNIA
-
-
-
-
-
11:01
REKLAMA
POPULARNE
-
02.01.2023 19:20 Otwarta Kuchnia10:47
-
07.11.2022 19:20 Otwarta Kuchnia11:34
-
-
-
-
-
-
-
-
19.12.2022 19:20 Otwarta Kuchnia09:21
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
16.01.2023 19:20 Otwarta Kuchnia11:40 W studio: Michał Kuźmiński
-
-
-
20.03.2023 19:20 Otwarta Kuchnia10:16
-
25.12.2022 16:20 Otwarta Kuchnia09:21
-
11.11.2022 19:00 Otwarta Kuchnia11:34
-
05.01.2023 19:00 Otwarta Kuchnia10:47
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL