REKLAMA

Przedwojenna warszawska gastronomia

Niedzielny obiad
Data emisji:
2023-01-08 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
15:41 min.
Udostępnij:

Gościem Wojciecha Muzala był Bartosz Paluszkiewicz - twórca i autor strony Przedwojenne restauracje, bary i kawiarnie na FB, autor książki Warszawskie przedwojenne restauracje, bary i kawiarnie

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
no właśnie państwo są jeszcze przed obiadem, a pewnie większość państwa tak to w tej chwili w tej chwili ten od apetyt nam się na pewno zaostrzy to za sprawą naszego kolejnego gościa wartość Walukiewicz 3 twórca autor strony przedwojenne restauracje bary kawiarnie strona jest na Facebooku można zajrzeć, ale jest też książka gruba okazała książka, która na, którą można potraktować taką trochę kulinarną encyklopedie warszawską przez przedwojenną o tym wszystkim Rozwiń » dzisiaj w rozmowie z Bartoszem dzień dobry witam w studiu Radia TOK FM dzień dobry państwu dzień dobry panie redaktorze w największym skrócie na wstępie, dlaczego właśnie tematyka przedwojennych warszawskich restauracji jest dla ciebie tak istotna, że stworzyłeś tę książkę, że prowadzi profil na Facebooku i co z tej tradycji dzisiaj zostało to już tylko coś co pozostaje na na kartach twojej książki coś do czego tylko możemy podjechać czy też może jakieś inspiracje do tego, żeby wprowadź odtworzyć dawne warszawskie matki w domu coś tak może być Drodzy Państwo sam profil mówi się o szeroko pojęte przedwojennej gastronomii nie tylko Warszawa, ale praktycznie cała Polska przedwojenna żyła gastronomią i gastronomia bardzo by się rozwijała ja liczyłem mniej więcej plus minus ziem w okresie międzywojennym działały zamykały się około 50 000 punktów gastronomicznych w całej Polsce to jest bardzo dużo oczywiście restauracji 0102. rzędu bary, ale też oddanie 3 tzw. kuchnie domowe, dlaczego Warszawa, ponieważ mieszkam w Warszawie to Warszawa jest w źródłach najlepiej pisana mamy najwięcej zdjęć i zachowanych karne niektórych tak naprawdę Drodzy Państwo zachowało się około 70 liczby 50 000 dajmy na to, że 12 miała karty ani zachowany został 60 jest bardzo mało, ale dzięki tym kartom tak pan redaktor wiedział możemy zobaczyć co jadano 3 dzisiaj wracamy do kuchni i stylu przedwojennego tak coraz bardziej tak mamy w Warszawie kilka fajnych miejsc, które do tej kuchni wracają starają się odtwarzać te dania, starając się również pod kątem wystroju danego lokalu czy np. same obsługi kelnerskiej racji tego przedwojennego Super sznytu nie tylko Warszawa Poznań Kraków ostatnio byłem w Gdańsku, gdzie również była kolacja zrobiona na wzór obiadów skromnych 1918 roku osób była kuchnia bardzo taka uboga, ale niezwykle smaczna i coraz więcej restauratorów kucharzy przekonuje się do tego, że warto wracać do historii, które fantastyczna, zwłaszcza że teraz znowu wchodzimy w nowe lata dwudzieste oczywiście z czkawką kryzysową nie ma nie ma co ukrywać, ale jeżeli ten kryzys daj Boże przejdzie no to myślę, że za 67 lat bardzo dużo lokali będzie tematyce przedwojennej, bo wracam do historii, które nam się podoba również młodzi ludzie zaczynają zerkać to trochę inaczej nie tylko na historii książkowy, ale zaczynają odkrywać historię swoich rodzin dziadków pradziadków okazuje się, że bardzo dużo ludzi prowadziła restaurację ja poprzez profil na Facebooku przed wojną restauracje bary kawiarnie poznałem wielu osób, których dziadkowie 3 czy pradziadkowie profesora udało się kilka resortów go zlokalizować no właśnie, bo w innych krajach na południe od nas na zachód od nas mamy do czynienia z taką restauratorka tradycją często tradycją rodzinną czy coś co się go gotuje podaje gościom jest przygotowywane o wg starych przepisów sprzed lat i to to często rodziny lokal u nas mamy takie modne restauracje, które serwują często bardzo często też włoska kuchnia była jakaś inna to jest taki model biznesowy, a nie restauracja w takim rozumieniu dawnym czy my mamy szansę wtedy w takim razie trochę odzyskać tej tradycji uważam, że tak uważam, że tak, ponieważ same materiały środowych mamy bardzo wiele samych książek kucharskich począwszy od dziewiętnastego wieku w tym i tych dekad okresu między wolnego mamy sporo więc, gdybyśmy ułożyli myślę, że bylibyśmy książki pod sufit tego bardzo mamy też kilka kart na niektórych kilka ja zaprezentowałem ludzie, którzy karty nie zbierają możemy to świetnie spróbujmy zajrzeć do takiego Eni Ależ, proszę bardzo, jak co pozwoli uchwycić parę mam dla państwa CAR-T pani ze Lwowa panie redaktorze proszę zobaczyć na oryginalną kartę w hotelu europejskiego Warszawy 600 piątego roku mogę państwu powiedzieć, że na śniadania była zupa drobiowa rozmów z makaronem polskim i karp po wypadku zryw podawane podawany był głos z wody w sosie holenderskim, a z takich pierwszy z tych rzeczy np. kurczy po polsku czy kaczka młoda cała z mizerią i na podstawie tych kar na podstawie tych przepisów jesteśmy w stanie naprawdę świetnie to kuchnie przedwojenną nam tutaj inny ponownie pokazać już w wersji nowoczesnej jeśli chodzi o kartę restauracji hotelu krakowskiego we Lwowie to chętnie bym spróbował chętnie bym spróbował tak jak w laboratoriach tak bardzo bogata Klusek Klusek domowych serem SK loki są kotlet wieprzowy po wiedeńsku z kapustą, ale są też Rączka muszki to znaczy móżdżek smażony to mniej, ale można, że pani, że mogę można spokojnie wykonać w domu, jeżeli oczywiście trafimy na dobre móżdżek kończą się też np. taki przepis, jeżeli państwo interesuje się przed innymi przepisami to warto sięgać nawet do internetu na strony np. Polona PL, która ma świetne książki kucharskiej zdigitalizowane można te przepisy odnaleźć nie bójmy się tej przedwojennej kuchni ona była fantastyczna osoba troszkę inna niż dzisiejsze dzisiaj jest trochę lżej tak jak pan nie tylko kuchni włoskiej myśmy się gotowe jesteśmy zmuszeni do 30 minut 40 minut i wychodzimy dawniej jedzono 568 godzin pan Wiernicki w swojej książce to były najlepiej wie, że niektóre imprezy trwały 2448 godzin postu jedzono to jedzono PIT-u i to była, więc to też fajna forma powrotu tego, żeby przy restauracji celebrować wyjście z rodziną znajomymi nie tylko godziny 2, ale naprawdę 67 godzin spróbujmy teraz pobudzić wyobraźnię naszych słuchaczy i spróbujmy pokazać taki przekrój tych lokali, które funkcjonowały przed wojną w Warszawie to znaczy przez związek żeśmy do karty z umową 1 trumna ze Lwowa to są karty na bogato, ale wiadomo, że warszawiak przedwojenne to był zarówno klient, który chce spędzić cały dzień na na uratowanie jak ktoś to szybko coś co dokładnie to opowieść w takim razie o tym jakie były lokale od czegoś co jest byłoby dzisiejszy odpowiednie baru mlecznego do Super restauracji jak większość pisałem tylko 100 lokali albo aż 100 lokali z 4 ulic warszawskiej, które realnie nam się komponują pytanie pana doktora plac teatralny, które słyną ze świetnych restauracji słynna restauracja oaza np. następnie krakowskie Przedmieście, gdzie również byśmy bardzo dobre restauracje m.in. monachijskiego 3 lata ranny był takim właśnie centrum życia wówczas tak można tak krakowskie Przedmieście Lijewski 3 i rosyjski i nowy świat Marszałkowska, gdzie były bary drugiego rzędu resort zdrowia urzędu przed wojną gastronomia to restauracyjnego rzędu czy bardziej dla Kowalskiego dla Kowalskiego dla urzędnika, a tak powiedział resort pierwszego rzędu to w części gwiazdy teatru dyplomaci tego typu dzisiaj restaurację z wniosku myślę czy takie fajne, gdy coś takiego oczywiście z synkiem z orkiestrą, ale i, jeżeli możemy powiedzieć pan urzędnik też mógł np. na niedzielne potańcówki Przyjdź do najlepszej restauracji, zwłaszcza w dobie kryzysu trzeba było się na szeroko pojęte klienta otworzyć klient, który miał przysłowiowe 5zł w kieszeni miał możliwość wyboru restauracji wówczas jeszcze dziś, ale i tak do tej restauracji poszedł, bo mieliśmy taką świadomość, że przynajmniej raz w tygodniu należało zjeść dobrego ciepłego co przed wojną na szybko się jadło w pana jajka ze słoika parówki Kodiaqa ze słoika jak w zalewie octowej genialna scena Roman Wilhelmi i kariera Nikodema Dyzmy serial, gdy przychodzi do piersi pieniądze od Kunickiego chodzi właśnie takiego baru i tak odpowiednia zmrożona substancja w kieliszku bierze śledzia wiata mówi kiełbasy tej lepszej lepszej kilo kiełbasy, a zwłaszcza za lokale na tak dzieje się coś takiego próbuję parają się z Garbarzem zrobią mieliśmy restaurację trzeciego rzędu, gdzie podawano tylko zimne zakąski, gdyż ówczesne sanepid zabrania tego typu lokalach sprzedawać jedzenia, ponieważ większość lokali znajdowała się w prywatnych domach przerabiany 23 pokoje robiono bufet i wstawiono zimnym przekąski różnego rodzaju jakiś pasztety nie pasztety kanapek, które był niesłychanie popularnej tam przychodzą oczywiście osoby mniej, a może też miały swoje knajpki na pęczki i to wszystko działało i to było fantastyczne, że ludzie naprawdę spotkali się w restauracjach w knajpkach w barach kawiarniach dyskutowano rozmawiano bawiono się bardziej niż dzisiaj myślę, że tak dziś przychodzimy jemy robimy zdjęcie wychodzimy płacimy rachunek wówczas znaną kelnera z imienia nazwiska znaną właścicieli znaną no właśnie, które było, bo wiadomo, że ten Kufel będzie miał uszczerbek ten talerz dziś tam też uszczerbek czy było wiadomo, że w najlepszych restauracji, które reklamowały się m.in. tym, że dany szef kuchni pracuje jak dzisiaj troszkę mamy mamy tych kucharzy takich pokazanych przez telewizję, którzy robią fenomenalną karierę i chwali myślimy, że zwycięskiego takiego programu u nas pracuje tak szczerze było chwalono się tym, że dany kucharz np. był szefem kuchni hotelu Bristol czy europejskim przeszedł do restauracji i klientela, zanim podąża bardzo ważna była też komunikacja między właścicielami restauracja potencjalnym klientem była prasa mieliśmy radio prasa była najlepszym nośnikiem formacji, ale zwracano się z ogromnym szacunkiem do potencjalnego klienta szanowną klientelę zapraszamy dzisiaj otwarcie naszego baru będziecie państwo mile widziani z poważaniem zarząd, który się jak pisze dzisiaj większość restauracji nie wiem, kto w ogóle właściciele w okresie między wojny tak jadą tak jak już, w czym wcześniej powiedziałem to ja to odczyt jak taki model biznesowy dla was ten teraz racje, które funkcjonują pojawił się na chwilę w naszej rozmowie wątek sanepidowi tak to to zatrzymajmy się rodzaj na chwilę, bo mam przed są takie zdjęcie dawnej warszawskiej knajpy jak rozumiem to jest dla dla Kowalskiego Olą tak można na chwilę zatrzymać uprasza się nie pluć na podłogę to jest taka tabliczka na szczęście to wzięło Kruszwica grypa w ZAK ale kto by pluł na podłogę w lokalu klient potencjalny klient rzut tytoń np. typowano na wielu zdjęciach, wynosząc pływaczki to było gdzieś tam było popularne, a z racji tego, że coraz mocniej również służba zdrowia działała również sanepid notą pracowało tu taka tabliczka i z chciano, żeby po prostu nie był to w ogonie, bo jak zarazki roznosiły głównie zimy, a sam sanepid działa fenomenalnie i trzeba Anny czapki z głów trochę dlatego sanepidu przedwojennego one z głowy ściągnąć, ponieważ np. dzięki sanepidowi całkowicie przedwojennej gastronomii odeszło od naturalnego lodu, który pozyskiwany był naturalnym oczek wodnych jak Wisła jak stały, który miał ogromną ilość drobnoustrojów wprowadzono sztucznym lodzie lód dzięki temu, że coraz lepiej działała wodociągi była czystsza woda miejska zaczęto nakazywać używania lodu tzw. sztucznego, czyli bez drobnoustrojów, czyli pijąc lemoniady czy Orszady mieliśmy dziś ta pewność, że nie zatrujemy się nie będziemy mieć jakiś tam później żołądkowych problem zwraca uwagę na to ażeby potrawy były smażone na odpowiedniej temperaturze odpowiedni olej no i przede wszystkim tzw. lustrowany restauracji ja wciąż opisem bardzo dużo takich lustracji mogę powiedzieć, że sanepid dawał kary giganty m.in. zamykanie lokalu na 23 tygodnie i właściciel restauracji, że zarządca ma obowiązek napisania na kartę i wywieszenie kartki na drzwiach wejściowych, dlaczego tylko zamknięte powiedzmy jeszcze trochę skaczemy od kulinarnych tematach, ale temat jest bardzo takiej pojemnej i ciekawy powiedzmy o naj fajniejszy po przysmakach przedwojennych warszawskich lokali przede wszystkim były to leki, które były podawane w czwartek ażeby na jeszcze przed postęp piątka popularny był już mówić raki, które były dostępne nie tak jak dzisiaj mamy kilka hodowli tych braków w popularnym wieś, od którego wyławiano, jakie dziś na przedwojennych dają post i te jesiotry niekiedy ważyły poseł po 100200 kg takie filtry wyciągana jest na zdjęcie z hali Mirowskiej Targu rybnego jest taki idiotyczny jest od uwielbiana dziczyznę popularne było Drodzy Państwo zupa pomidorowa z ryżem popularny był sznycel wiedeński każda restauracja miała coś się swojego popularny był bigos dzisiaj rzeczy, które dla nas niezwykle takie proste jak go kiedyś był wytworem bardzo bardzo dobrym bardzo ciekawym oczywiście dużo członków procentowych, ale też prowadzono na fantastyczną kawę mieliśmy ekspresy ciśnieniowe mieliśmy kawiarki, a przede wszystkim przechodzone lekom dla atmosfery i dla potencjalnego kelnera, który nas obsługuje dlatego zapachu dlatego Gwaze Remo miał ceremoniał dokładnie dlatego takiego szczytu, który przed do nas z Francji łączyła śmiał powiedzieć kuchnia przeproszę go słynna przedwojenna to to jest fundament jest kuchnia francuska przedwojenni właściciele jeszcze drugie powiedział jednak tego wieku wyjeżdżali do Francji i pobierali nauki patrzyli jak obsługiwać gości jak podawać co jadano i tak kuchnia oczywiście patrząc na kartę np. Wielkopolską trochę mamy naleciałości niemieckiej we Lwowie będzie mieć trochę naleciałości i wschodniej, ale on bardzo dużo bardzo dobrze trudno tak naprawdę powiedzieć co było takiego ładu w Warszawie, proszę bardzo, ta tak ta wielka księga, która ma w tej chwili przed sobą przedwojenne restauracje bary kawiarnie to jest z 1 strony coś co nam pokazać niektórym przypomnieć być może jak nasze kulinarne tradycje i pewnie zainspirować tytułem podsumowania naszej rozmowy potencjalnych restauratorów czymś co co kiedyś można było w Warszawie niekoniecznie samymi zagranicznymi tematami kulinarnymi, chociaż ja oczywiście zachęcam do czerpania wiedzy i doświadczenia z tejże nie tylko moja książka w ogóle z mojej strony ze wszystkiego co dostępne w Polskim internecie mamy tego bardzo dużo liczę na to, że pojawi się troszkę fajny wysyp takich restauracji, bo warto im też szukamy ciekawych nowych smaków, jeżeli pokażemy na nowo przedwojennymi skoro okaże się hitem dlaczego by nie robić nowego konceptu biznesowego polegającego na kuchni przedwojennej Bartosz Paluszkiewicz twórca autor strony przedwojenne restauracje bary kawiarnie na Facebooku autor książki, które prześlą wspomnień bardzo dziękuję to nasze wczesne popołudnie w niedzielne spotkanie jak właśnie porze obiadowej dzięki dziękuję bardzo, i pomyślność dla państw w nowym roku, a za chwilę dr Iga Kazimierczyk z fundacji przestrzeń dla edukacji sieci organizacji społecznych dla edukacji inicjatywy wolna szkoła o tym nowym roku pod względem pod kątem edukacji będziemy rozmawiać Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA