REKLAMA

Jak zwiększyć spożycie warzyw i owoców?

Życie w Zdrowiu
Data emisji:
2023-01-08 13:40
Audycja:
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
15:01 min.
Udostępnij:

Rozmówczynią Wojciecha Muzala była Alicja Baska - lekarka, dyrektorka organizacyjna i współzałożycielka Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
, a bardzo istotną częścią tego, aby zapewnić sobie życie w zdrowiu jest to, jaką mamy dietę co jest na naszym talerzu i teraz będziemy właśnie o tym rozmawiać Alicja Baska lekarka dyrektorka organizacyjna współzałożycielka polskiego Towarzystwa medycyny stylu życia ze szkoły zdrowia publicznego centrum medycznego kształcenia podyplomowego jest razem z nami dzień dobry w tym także obrona serdecznie będziemy rozmawiać o tym nie w jakiś sposób zwiększyć spożycie warzyw Rozwiń » i owoców, bo w tej chwili to jest powszechna wiedza zarówno wśród ludzi, którzy są uwagę na Vega nami wegetarianami, ale także wszystko, że sami, że warto zwiększać udział warzyw owoców w diecie chyba nikt nie ma w tej chwili co do tego wątpliwości nie, ale i dlatego chociażby spotkaliśmy dzisiaj kwestia zmiany tych proporcji to jak już za to zabieramy nie jest najłatwiejsza rzecz kwestia zmiany jakich przyzwyczajenie się zbieramy do sklepu warzywa też dość dość szybko niektóre psują od jakich rad wskazówek takich ważnych informacji na ten temat moglibyśmy zacząć rozmowę to myślę, że zaczniemy od tych proporcji, o których już też wspomniałeś nie mówiliśmy o tym, że te proporcje są ważne i myślę, że dobrym krokiem na początek jest w ogóle wizualizacja tego jak wygląda talerz zdrowego żywienia, czyli obecne polskie zalecenia żywieniowe kierowane do wszystkich Polaków nie ich, kiedy patrzymy też lustracja wyobrazimy sobie powinniśmy robić chyba, tworząc każdy czy, komponując każdy posiłek to pamiętajmy o tym, że niezależnie od tego czy jesteśmy właśnie weganami wegetarianami czy tzw. wszystko rzeczami połowa talerza to powinny być warzywa i owoce niezależnie w jakim głównym posiłku myślimy to jest połowa naszego talerza często wznowimy się na tym jak wygląda jak tradycyjny Polski oby to okazuje się, że ta Surówka gdzieś na wysokim dodatkiem, ale znacznie więcej powieść naszego talerza stanowi np. kotlet schabowy czy ziemniaki, pamiętając o warzywach owocach też chciałbym zwrócić uwagę na to, że wyłączamy stąd grupy np. ziemniaków myślimy o warzywach owocach inne warzywa nie drobiowych, więc tutaj powiedzmy, że te ziemniaki nie zaliczamy do tego bilansu i nasze zalecenia mówią o tym, że średnio dziennie powinniśmy spożywać uwaga minimum 400 g warzyw owoców dziennie z przewagą warzyw to gdybym miał teraz po wysłuchaniu teraz zabrać się za komponowania jadłospisu dla siebie na dzisiaj to pewnie bym pobiegł do sklepu po kalafior albo w roku w dni co jeszcze mogło być jeśli mają fasolkę to ona w wersji do owocami na pewno będziemy zajmować jeszcze, ale ja jeśli jest pewniejsza ta znaczy dla mnie łatwiejsze, że Francja sięgam po warzywa niż niż owoce, ale ta lista jest dość krótka to znaczy właśnie roku albo kalafior albo np. fasolka taka taka pocięta szparagowa w tej chwili głównie, jakbym mrożona jest dostępna w czy ja tak wąsko myślę czy tutaj można by było rozszerzyć o wiele innych pomysłów na warzywa na obiad teraz mamy trudny sezon obecny sezon zimowy, kiedy faktycznie te świeże warzywa są trochę mniej dostępne natomiast zdecydowanie też mogła być dusza przez cały rok mamy dostępne chociażby nie marchewkę czy inne warzywa korzeniowe ex strych kuchnia Polska w sumie słonie, bo mamy tutaj m.in. np. buraki też możemy przygotować dużo potraw natomiast do ceny są też takie warzywa oczywiście niekoniecznie w tym momencie produkowane w naszym kraju np. papryka pomidorki koktajlowe, które wciąż są smaczne są wygodne do jedzenia tak myślą o tym dlaczego mamy taki problem ze spożyciem warzyw owoców to po pierwsze, one bywają trudne w przechowywaniu trudne w przygotowaniu tak, żeby nam smakowały, a po trzecie niestety przygotowanie często nie wiąże się z dużą inwestycję czasową dużo łatwiej jest sięgnąć po batonika spakować go stoliki w przerwie zjeść niż wyciągnąć pokrojone warzywa słupki, które trzeba wcześniej przygotować myślę, że taką praktyczną radą która, których skład sama też w swoim życiu nie staramy się wdrażać stosować, a propos zwiększania spożycia świeżych warzyw nie i owoców jest zacięcie w ogóle dnia takiego talerza warzyw pokrojonych w słupki, które zamiast plasterka na kanapce mamy obok kanapki całą porcję warzyw dziennie teraz właśnie często marchewka jest to papryka kalarepa, które też jest dostępna pomidorki koktajlowe wspomniane świeże jabłko Gruszka i takiej porcji grzecznie często to ma nawet już samo w sobie 200300 g to później w ciągu dnia jestem naprawdę łatwe, czyli zaczynamy od takiego dobrego startu, jeżeli nie złożymy wciągu śniadania tego jest to bardzo łatwe zapakowanie wzięcia ze sobą np. pudełku do pracy kolejna taka strategia, która myślę, że jest fajna i też wykorzystuje bardzo ważną grupę warzyw czy warzywa liściaste tutaj dzisiaj kontynuujemy może bardzo na tym, jakie wartości, dlaczego te warzywa warto jeść, bo założyliśmy, że są zdrowe, więc po prostu warto, ale wspomnę o tym, że zielone warzywa liściaste bardzo niedoceniana grupa nie mają bardzo ciekawe nie właściwości, jeżeli chodzi o mnie zabezpieczanie naszych funkcji poznawczych nie taki bardzo ciekawe badania tzw. dieta maj, która wspiera dziennie utrzymanie funkcji poznawczych w długim czasie też np. zapobiega chorobie Alzheimera okazało się, że zielone warzywa liściaste takie jak rukola szpinak ruchoma bywa też moją mówiono sałat z rodzaju sałatek najbardziej interes bardzo ważna grupa średnio szklankę dziennie powinniśmy takich liści jest na interesach z taką szklankę np. w postaci zielonych koktajli blendujemy en szpinak jabłko banana cytryny trochę świeżego imbiru gałązki selera naciowego mamy pyszny koktajl, który albo możemy wypić od razu albo może następnego dnia nawet wybić albo możemy wziąć ze sobą w słoiku czy butelce do pracy jeśli mamy sałata Masłowa w lodówce i odrywamy polską na na kanapkę i za widzimy, że ona nam się może niedługo zaprzeczy przecież można posiekać do tego właśnie po pokrojone pomidorki koktajlowe jakoś przyprawić cała oliwy jakoś to robi chyba jak najbardziej tutaj zaś, jeżeli chodzi o różne techniki przechowywania warzyw toteż, jeżeli chodzi zielone warzywa liściaste też wiemy, że możemy sobie trochę ich trwałość, aby wydłużyć, jeżeli wcześniej umiemy dobrze ZUS usłyszymy np. przechowujemy w pudełku, które przykryte zwilżoną na bieżąco ręcznikiem papierowym to on też dość nieźle się przechowują, więc jak najbardziej tak no teraz, jeżeli mamy mówimy o tych warzywach korzeniowych to świetnym sposobem na to, żeby nie tylko warzywa korzeniowe także inne nie włączyć do diety to jest też bardzo szybkim jest po krojenia blachy wazie dynia papryka bata zwykłe ziemia do czasami do piekarnika na zrealizowali SO oraz nie to składniki przyprawy np. komin czy czy inne zależności naszych upodobań nie i toteż jest bardzo wygodne, bo taką 1 blachę np. przez 23 posiłki możemy wykorzystywać też łatwo się przechowuje łatwo się to przynosi np. c, jeżeli byśmy chcieli zabrać do pracy, więc tych sposobów myślę, że jest sporo nawet w tym nie do końca takim sprzyjającym okresie jesienno zimowym jeśli chodzi o wspomniany już w roku czy czy kalafior to bardzo często sobie trochę uatrakcyjnia to danie nie wiem duży to najtrafniejsze określenie na każdy, żeby było smaczniejsze formy po przygotować podsmażyć bułkę tartą na maśle i dopiero co by o tym powiedziała myślę, że wszystko jest dla ludzi, ale wszystko w wymiarze, jeżeli okazuje się, że tej pani Arki jest po szybkich lubiącej tego masła oraz więcej niż tego wyroku czy kalafiora no to już średnio natomiast oczywiście pewnie, jeżeli byśmy chcieli to trochę uzdrowi lotnictwo za sugerowałbym, żeby nie było samo masło tylko np. masło z wymieszane z olejem rzepakowym tak, żeby tych, którzy na strony było mniej, żeby zamiast bułki takiej zwykłej tartej, żeby to było np. pieczywo pełnoziarniste, które dziś tam nocne czasem psyche od czasu do czasu robimy własną bułkę albo np. otręby otręby owsiane, które też można tak odprężyć się podobnie jak robimy to z bułką tartą od razu dużo więcej błonnika dużo więcej dzienne w wartości odżywczych aniżeli taka zwykła biała bułka tarta natomiast myślę, że mamy dużo innych sposobów na tego kalafiora brokuła poza tą bułką i tutaj znowu biurowiec cieniu np. pieczony kalafior absolutnie fantastyczne danie można upiec kalafiora w całości, ale może też w łóżeczkach, a on świetnie pasuje takimi przyprawami bardziej kojarzącymi się z kuchnią bliskowschodnią arabską tutaj znowu komin cynamon Annie albo np. SOS taki na bazie Chiny odrobinę jogurtu Olive nie soku cytryny et i odrobinę w skład syropu Klonowego, czyli mamy taką wariację na temat tego kalafiora zupy krem z kalafiora też bardzo świetnie się sprawdzają teraz, gdy faktycznie te infekcje, o których w poprzednich nie część audycji słyszeliśmy królują tak taki talerz rozgrzewającej ciepłej zupy myślę, że jest dobrą alternatywą również wspierającą tę naszą regenerację brokuł może nawet może braku w roku można jest surowa może nie jest aż tak dobre, ale wśród kalafior uważam, że świetnie broni się też w postaci takiej surowej surowej albo cała Różyczka albo np. taka starta trochę na tarce jako dodatek posypki do sałatki nie też będzie fajna, a te w warzywa mają dużo dodatkowych wartości, gdy są właśnie na surowo niekoniecznie takie przygotowane rozgotowane poddane długiej obu obróbce termicznej rozmawiamy o tym w jaki sposób samodzielnie zwiększyć się spożycie warzyw owoców naszej codziennej diecie, ale to jest także pole do popisu dla państwa dla instytucji państwo jest dla dla dla ustawodawcy jak jest spojrzenie na tę kwestię 3 nasze państwo resort zdrowia wszyscy odpowiedzialni za tę kwestię jak robią dostatecznie dużo, żeby zmieniać wpływać na zmianę naszych przyzwyczajeń na rzecz naszego zdrowia takie trochę podchwytliwe pytania faktycznie dużo w tej w tym postaram się wybrnąć dyplomatycznie duże w tej mnie w tej kwestii zaczyna się dziać nie i na pewno teraz duży nacisk kładziemy na edukację żywieniową dzieci ND wchodzi właśnie powoli projekt inżyniera dusz Wienia, który będzie m.in. zwiększa kompetencje dzieci w zakresie zdrowego odżywiania również te umiejętności praktyczne tutaj będą mnie się pojawiały to bardzo ważne, aby faktycznie to młode pokolenie uczyć tego jak dokonywać właściwych wyborów żywieniowych natomiast na pewno nie jest wszystko to nie jest wystarczające na zmianę nastąpiła zmienił trochę oferta sklepików szkolnych widać zmianę tutaj, a ta oferta zmieniła się na różne sposoby w niektórych szkołach przestały funkcjonować sklepiki szkolne mamy automaty z żywnością wysoko przetworzona, żeby obejść dokładnie, więc niekoniecznie jest to zmiana w dobrym kierunku myślę, że tutaj ważną rolę odgrywają też miejsca żywienia zbiorowego tutaj znowu w szkołach stołówki i odpowiednio wykwalifikowana kadra, która przygotowuje posiłki, które są nie tylko zdrowa także smaczne, toteż jest to miejsce, które trzeba inwestować, jeżeli chodzi o takie działania systemowe i tutaj badania generalnie pokazują, że ten to oddziaływanie na tych najmłodszych bardzo ważne natomiast bez oddziaływania wyższego na całe środowisko też wiele się nie zmieni, bo jednak to środowisko szkolne przedszkolne to jest tylko 1 element tego środowiska, w którym dziecko funkcjonuje i warto było też np. zmienić nawyki żywieniowe rodziców warto byłoby też sprawiać, że łatwiej będzie dokonywać prozdrowotnych wyborów w tym zakupowa, acz właśnie warzywa owoce i taka ciekawa metaanaliza z 2021 roku, która podsumowywała skuteczność różnych strategii właśnie z dziedziny zdrowia publicznego w kontekście zwiększania spożywać owoców pokazała, że np. rozwiązania fiskalne są też bardzo ważnym elementem tutaj obniżanie ceny warzyw owoców około 10% wiązało się ze zwiększeniem spożycia warzyw owoców około 14%, więc widzimy, że to jest też takie, przez który warto inwestować i stosować tego typu rozwiązania, aby zachęcać konsumentów do dokonywania przez rok do wyboru, bo to nie jest tylko włącznie świadomość, ale również chociażby czynniki społeczne ekonomiczne, które odgrywały ważną rolę w naszym żywieniu na koniec jeszcze zapytam o Polski przemysł spożywczy on już jest nastawiony pro zdrowotnie chciałabym powiedzieć, że tak, ale nie do końca wierzy, że tak jest nie i oczywiście w czasach, w których żyjemy, kiedy jednak koncentrujemy się na tym, aby zyski były jak największej konsumpcji, bo jak najwyższa, żeby też najłatwiej było wyprodukować jako żywność powiedziałabym, że łatwiej jest jednak oferować konsumentom żywność wysoko przetworzoną łatwo przetrwa w przechowywaniu dla konsumenta łatwo w wytwarzaniu mnie i tutaj myślę, że dużo jest jeszcze do zrobienia, jeżeli chodzi również tych polskich producentów żywności wiąże nadzieje z systemami znakowania żywności z tym, że te rozwiązania, które zaproponuje nam wkrótce mam nadzieję nie komisja europejska w, jeżeli chodzi o ujednolicanie uspójnienie tego systemu też pomogą również polskim wszy producentom żywności nie w sposób rzetelny informować konsumentów natomiast ten tutaj troszkę się pewnie gdzieś się te cele rozbiegają natomiast dużo faktycznie dzieje się też dobrego, jeżeli chodzi o Polski przemysł spożywczy producentów żywności coraz więcej prozdrowotnych produktów nie coraz więcej też producenci starają się o tym mówić, bo widzę, że konsumenci też tego oczekują sieci spożywcze również różne akcje organizują, które faktycznie promują warzywa owoce, więc set co się zmienia natomiast jeszcze wiele przed nami na pewno Alicja Baska lekarka dyrektorka organizacyjnej współzałożycielka polskiego Towarzystwa medycyny stylu życia ze szkoły zdrowia publicznego centrum medycznego kształcenia podyplomowego była razem z nami bardzo dziękuję za nasze spotkanie za chwilę informacje to AVM najnowszą o godzinie czternastej Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: ŻYCIE W ZDROWIU

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA