dobry wieczór państwu Paulina Nawrocka witam otwartej kuchni grzecznie pytam czy mają państwo jakieś noworoczne postanowienia dotyczące jedzenia może zakupów może organizacji kuchni może kulinarnych marzeń pytam, bo ja mam, a są one jak na to czym się zajmuje kwestionuje trochę przewrotny, bo zakładają pewne ograniczanie się po prostu na wielu polach płaszczyznach chciałaby w tym roku chcieć mniej i również mniej wydawać mniej konsumować niekoniecznie w znaczeniu jeść,
Rozwiń »
ale kupować czy wykształca w sobie różne dotyczące konsumpcji pragnienie jest zapewne jakiś odprysk naszych kryzysowych czasów nie jestem w stanie stwierdzić na ile takie przemyślenia są moje ana ile wymusza rzeczywistość, w której wszystko tylko droższe i droższa rozmawiając jednak z ludźmi patrząc na różne noworoczne deklaracje w mediach internecie dochodzę do wniosku, że oszczędności gospodarności wracają do głównego nurtu czy jak to się mówi moim stringów i mogę temu tylko przyklasnąć, bo zdecydowanie żyjemy w czasach nadmiaru, którego efektem ubocznym jest np. straszliwe marnowanie jedzenia, a takim pierwszym krokiem chyba na drodze oszczędniejsze oczy bardziej gospodarnego życia jest właśnie niemarnowania badania pokazują, że kupujemy za dużo żywności dużo więcej niż jesteśmy w stanie zjeść czy przerobić i w efekcie mnóstwo jej ląduje na śmietnikach z tych najbardziej aktualnych badań realizowanych przez zespoły badawcze Instytutu ochrony środowiska państwowego Instytutu badawczego wynika, że na etapach produkcji przetwórstwa dystrybucji konsumpcji w Polsce rocznie marnuje się prawie 5 000 000 ton żywności najwięcej marnują konsumenci aż 60%, czyli blisko 3 000 000 ton pochodzi z gospodarstw domowych, a to oznacza, że w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucanych kosza jest blisko 153kg żywności z czego aż 92kg polskich domach to tak jakby każdego dnia przez cały rok w każdej sekundzie Polacy tylko w swoich domach wyrzucali 184 bochenki chleba nie ja do tego jesteśmy jak cała Unia zobowiązanie do redukcji o połowę ilości marnowanej żywności do 2030 roku czy w skali mikro czy w skali makro nie da się ukryć, że jest się wiązać ja też nie jestem bez grzeszne w tej kwestii bo, choć lubię gotować gotuję dużo co sprzyja sensownym zarządzaniu zawartością lodówki to lubię też robić zapasy lub wyjazdów przewodzić spożywcze pamiątki to sami samo nie orientuje się, że coś mam albo coś już definitywnie powinien zużyć zaczęłam, więc nowy rok mocnym postanowieniem kupowania tylko niezbędnego minimum w spożywczaku i przyjrzeniu się szafką szufladą pełną skarbów zamrażarce no po prostu wyjada zapasy, aby przewietrzyć kuchnię i zrobić miejsce na nowe w swoją drogą bardzo sprzyja kreatywności w kuchni, bo założenie już mówiłam takie, żeby kupować jak najmniej jak najefektywniej wykorzystywać to co już jest no właśnie moją kulinarną kreatywność budzę zazwyczaj na 2 sposoby pierwszy taki, że inspiruje się lekturami, czyli czytam książki kulinarne jak najlepszą beletrystykę puszczam wodze fantazji planuje dania wymyślam kogo chce wydania karmić i to jest zazwyczaj mało gospodarne, bo mam ochotę np. natychmiast lecieć na bazar lub do sklepu po brakujące składniki drugi sposób pobudzenia kulinarnej kreatywności jest natomiast na drugim biegunie, czyli kombinuje z tego co jest to kwintesencja kulinarnej kreatywności w duchu naszych babek prababek, które osiągały absolutne mistrzostwo w gotowaniu z niczego, bo przecież całe 0 waste jest bynajmniej sprawą nową czy odkrywczy technicznie ruch 0 waste zaczął rozwijać się na Zachodzie pod koniec lat dziewięćdziesiątych, stawiając sobie za cel radykalne ograniczenie produkcji śmieci jego założenia można streścić w 5 zasada ograniczy konsumpcję zbędnych produktów zrezygnuj z tych, które zostały wytworzone ze szkodą dla środowiska wykorzystaj ponownie nadać drugie życie nieużywanych przedmiotem recyklingu, a odpady organiczne kompost w tym samym czasie u nas triumfy święcił raczej trend odwrotny co oczywiście wynika z sytuacji geopolitycznej po latach życia w gospodarce niedoborów lata dziewięćdziesiąte były w Polsce karnawałem konsumpcji, choć w pierwszych ekologicznych czasopismo już wtedy pojawiają się teksty ziemi zalewany odpadami i porady jak temu przeciwdziałać dziś świadomość ekologiczna wzrasta co trochę sprawę, że przychylnym okiem patrzymy na to jak funkcjonowało gospodarstwo domowe naszych dziadków, bo jak już mówiłam to co dziś nazywamy 0 waste kiedyś było po prostu gospodarnością i wielką słabość Szanowni Państwo do literatury kulinarnej również retro literatury ku uciesze moich współ domowników wciąż mało książek o jedzeniu i ciągle znosi do domu nowe, a raczej stare, bo nie umiem przejść obojętnie wobec likwidowanych typie teczek akt ciąć mam zatem sporo lektur z okresu PRL, których już same tytuły inspiruje 500 potraw ziemniaków kuchnie oszczędnej gospodyni wreszcie jedna z moich ulubionych taka kuchnia, jakie czasy za 80 tych z takim rysunkiem drobnych monet na władcy lektury pełne pomysłów wskazówek porad dotyczących właśnie niemarnowania gospodarnego gotowania przyrządzania śledzia, ale łosoś lektury będące reakcją na trudne kryzysowe czasy jest w tych książkach, których pomysłów porad, które próby czasu nie przetrwały od choćby kotlety z portfeli czy różne przepisy nadania, w których deficyt kaloryczny uzupełniają się dodatkiem margaryny, ale są takie, które spokojnie stosować można dziś co jedzono kilkadziesiąt lat temu, gdy niewiele było od choćby rozliczne i apetyczne dania ziemniaków i tych bowiem w odróżnieniu od wielu innych produktów nie brakowało dość powiedzieć, że w latach sześćdziesiątych roczne spożycie ziemniaków na głowę w Polsce wynosiła 220 kg, gdy dla porównania Włosi zjadali 55 wskazuje, że mogli nadganiać makaronem w wydanej przez państwo wydawnictwo rolnicze leśne w latach osiemdziesiątych część 500 potraw z ziemniaków pomysłów naprawdę nie brakowało były ziemniaki duszone pieczone kilkadziesiąt ziemniaczanych zup dań z ziemniakami z różnych krajów świata i to nie tylko narodów ZSRR jak precyzują autorzy zapiekanki ziemniaczane omlety rodem z kuchni holenderskiej czeskie buraki ziemniaczaną sznycle rożki racuszki wreszcie ziemniaczane sałatki słodkie propozycję takiej akcji życzymy ciasta kulki z powidłami czy pochodzący z kuchni rumuńskiej słodkie ziemniaczane naleśniki można się z tej ziemniaczane melodie trochę śmiać ja wolę się inspirować kilku przepisów zamierzam skorzystać w innej książce tego okresu kuchni oszczędnej gospodyni Barbara Bittner liczonej wiele praktycznych porad, których nie powstydziłyby się współczesne magazyny portale czy poradniki, ucząc nas żyć bardziej Eko autorka radzi jak żywność przechowywać jak planować posiłki co mrozić co lokować co zużyć od razu i jak zdanie, które nam zostaje wyczarować nie dalej jak kilka lat temu na polskim rynku ukazała się książka, czyli jego Oliwiera z dokładnie taką samą koncepcją były przepisy pomysły na przerabianie pań kolejnego dnia, ale książki oszczędnej gospodyni to niebyła Drodzy Państwo tylko domena poprzedniego systemu i przekonać o tym każdy, kto po buszu po stronach mojej ulubionej polskiej biblioteki cyfrowej dostępnej bezpłatnie dla każdego na stronie polo na PL i tak np. lektura książki oszczędnego posiada autorstwa pani Juliuszowi Kalinowski zaskoczyła mnie już na wstępie gorzką refleksję pozwolę sobie CET może żadna w świecie gospodyni nie ma tyle obowiązków co gosposia Polski musi potrafić wszystko pomyśleć o rzeczach i obowiązkach, które wśród innych krajów ludów spoczywają na państwie rządzie szkole gminie na ziemiach polskich nikt w tych obowiązkach nie zastąpi gorzka refleksja sprzed 110 lat książkę otwiera, ale sama opozycja dostarcza wielu rzetelnych porad jak wprowadzić rozsądne dom mieszczański w tym jak gotować zdrowo jak komponować posiłki, żeby były pożywne smaczne w tym temacie jest też na Polonię pewne perełka książka oszczędna kuchnię jak się w chwili obecnej trzeba Żywiec opracowana przez dr Władysława Wodeckiego, który w trudnych wojennych przecież czasach edukował Polaków z podstaw żywienia tłumaczy czym są białka węglowodany tłuszcze znalazłam tam też przedwojenne określenie kalorii właściwie kilokalorii, który niestety w języku się nie przyjęło Otóż zamiast kalorie dr Kotecki pisał o Che Płocka ach, jako jednostka energii, które jedzenie nam dostarcza wyobraźcie sobie państwo, że o recyklingu też wtedy drukowano Wanda Chaber kantów na zbiorze opowiadań zatytułowanym śmietnik z 1908 roku tłumaczyła m.in. korzyści płynące z odzyskiwania surowców książkę otwiera opowieść o antyku śmieciarzy w warszawskim liczniku, który utrzymywał się ze wspierania rzeczy pozornie nieużyteczne papier oddawał makulaturę szkło do Huty i tu cytat Antkowiak i nigdy przez myśl nie przejdzie, że śmiecie to zbiór rzeczy potrzebnych historia trochę zatacza koło zachowania konsumenckie, które kiedyś wynikały z oszczędności biedy czy zdrowego rozsądku gdzieś dodatkowo postrzegane są jako Eko trendy, ale dobre trendy myślę, że tylko nam ten powrót do przeszłości posłuży ciekawa jestem czy państwo mają jakieś noworoczne postanowienia w tej kwestii czeka na maile pod adresem kuchnia małpa TOK kropkę FM i ciekawa jestem państwa przemyśleń otwarta kuchnia jeszcze raz bardzo polecam państwu portal Polona PL Polska biblioteka cyfrowa ostrzegam można przepaść buszując po starych lekturach jest cała kolekcja opatrzona etykietą kucharz doskonały zebrane są wspaniałe dzieła kulinarne nea zupełnie innej półki do refleksji nad konsumpcją zakupami w tym spożywczymi polecam 2 książki obie co znamienne ze słowem mniej w tytule pierwsza z nich to reportaż Marty Zapały mniej intymny portret zakupowy Polaków, a druga książka czy Sony i Kalla mniej znaczy lepiej o tym podejścia do wzrostu gospodarczego ocali świat, a obie moim zdaniem godne uwagi i obie skłoniły mnie wielu refleksji, czego państwu życzę
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: OTWARTA KUCHNIA
-
-
-
-
-
11:01
REKLAMA
POPULARNE
-
02.01.2023 19:20 Otwarta Kuchnia10:47
-
07.11.2022 19:20 Otwarta Kuchnia11:34
-
-
-
-
-
-
-
-
19.12.2022 19:20 Otwarta Kuchnia09:21
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
16.01.2023 19:20 Otwarta Kuchnia11:40 W studio: Michał Kuźmiński
-
-
-
20.03.2023 19:20 Otwarta Kuchnia10:16
-
25.12.2022 16:20 Otwarta Kuchnia09:21
-
11.11.2022 19:00 Otwarta Kuchnia11:34
-
05.01.2023 19:00 Otwarta Kuchnia10:47
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL