w niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwu ponownie z nami jest Bartek Kieżun specjalista jeśli chodzi o kuchnię śródziemnomorską dziennikarz bloger kulinarny podróżnik fotograf autor książek m.in. tej, która nosi tytuł Hiszpania do jedzenia dzień dobry dzień dobry bardzo dziękuję zaproszenia, gdzie pana zostałem w to niedzielne już w tej chwili delikatne popołudnie czy to jest Hiszpania, bo dziś mówić będziemy nie
Rozwiń »
jest jest witali ja serce zostawił Vitaly nie da się ukryć bardzo lubię cały basen morza Śródziemnego, ale serce witali związku z tym, kiedy tylko mogę jestem jestem na Półwyspie Apenińskim dobrze to wobec tego pociąga pana za język co różni Hiszpanię i Włochy tak w warstwie mentalnej samych mieszkańców tego kraju jak przede wszystkim tej kulinarnej, bo jedno z drugim jest związane, bo dość mocno myślę, że różnice mentalne wbrew pozorom osa wbrew pozorom nie są tak duże byśmy oczekiwali one oczywiście są natomiast mam wrażenie, że społeczeństwa południowe charakteryzuje tak naprawdę niesamowite otwarcie na życie, jakby niekoniecznie wewnątrz na zewnątrz i to widzimy i to widzimy we włoszech Hiszpanii tak naprawdę ja nawet kiedy kiedy przygotowywałem książkę Hiszpanie nawet przeczytałem w którymś, w której książek, że jeżeli jakaś ulica w Hiszpanii istnieje niezależnie od jej długości na tej ulicy mniej więcej co 4 budynki musi się znaleźć bar, ponieważ każdy każdy z mieszkańców mieszkających w okolicy przychodzi, a przychodzi na kawę przychodzi na małe piwo przychodzi jakiejś winy na jakiś zapas na cokolwiek i ten bar musi być bardzo bliska dlatego mówią takim życiu na ulice, a wydaje mi, że to co różni kuchnię włoską hiszpańską są jednak te składniki, które w, które są odrobinkę inne w Hiszpanii nie będzie takiej ilości makaronu, a on będzie, ale między będzie będzie śladowe, a co jeszcze, dlaczego zadałem panu pytanie oczywiście nie ma mandatu, żeby wypowiadać czy do sposób bardzo, a nocą nie wiem służyć autorytet, bo to pan dzisiaj pańska jest taka rola w naszym programie natomiast ktoś kiedyś ukuł powiedzenie, że kulinarny nie Hiszpania to takie uboższe Włochy ja się z tym nie zgadzam myślę sobie, że niezależnie od tego gdzie pojedziemy jesteśmy w stanie znaleźć absolutnie fascynujące kawałki kulinarna i ich pani również takie są ja mam wrażenie, że Hiszpania, której nie damy szansę ona może wyglądać kulinarnie na kraj tłustego jedzenia takiego niezbyt ciekawego, ale toczy Hiszpanię absolutnie mnie wygrywają zatrzymani skradli moje serce to jest kultura kultura kultura ta kultura 5 cios a bo te malutkie te malutkie talerzyki te malutkie kanapki, bo to w zależności tego, gdzie jesteśmy na południu będziemy mówili tapas na północy będzie mówił o 5, czyli takich niewielkich krokach kromkę chleba, aby z czymś na górze i to właśnie w tym czymś na górze jest cała cała filozofia i Hiszpanie nauczyli się tam wtedy 5 ciosy te swoje pasy również doprowadzać absolutnym dla psów absolutnego mistrzostwa te małe kanapki potrafił być wyrafinowane jak dania z wiślańskich restauracji tutaj i tutaj nie dam złego słowa powiedzieć, bo każdy, ale to naprawdę każdy w takim tapas czy w takim 5 w bazie jest w stanie znaleźć coś dla siebie, więc wystawą zachwycony tak, ale ta maestria hiszpańskich restauratorów polega na tym, że oni potrafią prostotą ujmować swoich gości choćby i tutaj nawiąże do tych pasów zwykłym przecierem pomidorowym z cebulą prawda tak taką nie wiem, jakim to się nazywa po hiszpańsku natomiast jest niezwykle smaczne tak oni to co robią jeszcze fantastycznie to łączenie łączenie jedzenia, które na pierwszy rzut oka na pierwszy potem potem na pierwszy rzut mózgu również to tak nic nie powinno udać, a im się udaje ja doskonale pamiętam swoją whisky w kraju Basków gdzie, gdzie po południu w Bilbao 1 właśnie tapas barów pomyślałem sobie, że od czasów jest po prostu zarzucało brzuchu i zamówiłem 5 cios z dorszem i grzybami pomyślałem sobie ryba grzyby rany boskie dziwne, ale zaryzykuję okazało się, że to jest cudowne no to jest całe cała moim zdaniem cały sekret kuchni hiszpańskiej jest właśnie ta prostota, której mówiliśmy też to jest cecha wszystkich kuchni śródziemnomorskiej ale, ale niesamowici są rzeczywiście połączenia w, że lot do właśnie w to, że potrafią kawałek to mit oraz zetrzeć na grzance dodać odrobinę czasu do tego postawić szklankę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skropić oliwą i co no i i mamy pod poemat śniadanie poemat dobrze to wobec tego nie będę więcej mówił zagadywał tylko proszę by pan powiedział swojej książce sam zwrócił uwagę gdzieś, różnicując swój pobyt nie w Hiszpanii jako tak tylko w kraju Basków mamy Katalonię mamy Andaluzji jedno te regiony różnią się ze sobą i nie chodzi tylko taki rys historyczny kulturowy, ale także kulinarne proszę opowiedzieć o tych różnicach i uwzględnił pan te różnice w swojej książce czy zawsze staram się pokazać, że kuchnia jakiegoś miejsca złożono w ogóle mam mam bardzo duży problem, bo to jest wtedy to jest opowieść o tym, że w my w Polsce jesteśmy mocno przyzwyczajeń takiego myślenia o o kuchni polskiej jako takim być, który jest jest stosunkowo zunifikowane, ale jeżeli oczywiście za skoncentrujemy się na detalach pomyślimy sobie o o kuchni północnej Polski o, a kuchni Polski Południowej, z czym serami tak dalej tak dalej to zaczynamy tę różnicę zauważać, ale mamy taki wspólny trzon przepraszam przepraszam pana u nas to wszystko postawione na głowie przecież na Pomorzu są góralskie chaty, które serwują nam góralskie jadło szansą są, ale oczywiście oczywiście, że są natomiast ja mówię o tej od kuchni, które gdzieś mamy w domach od tej kuchni która, które przygotowują nam, przygotowując w domu nie wiem rodzice babcie dziadkowie i tak kuchnia ona będzie troszeczkę zróżnicowane ale, ale tak jak mówię podkreśla mamy mamy ten wspólny trzon, który w zasadzie będzie obecny w Polsce niezależnie od tego gdzie się nie gdzie gdzie nie spojrzymy on się pojawi natomiast wypadku kuchni śródziemnomorskich czy kuchni francuskiej czy kuchni hiszpańskiej czy kuchni włoskiej to za każdym razem jest kuchnia regionalna i ja w swojej pracy skupiam się na tym żeby, odwiedzając poszczególne rejony rejony regiony w skraju miasta i wyciągnąć to co stamtąd co tam jest najbardziej popularne opisać to dać na to przepis tak, żebyśmy byli w stanie przygotować w domu, że sami mogli zauważyć różnicę między kuchniami regionalnymi, więc to co mi się przede wszystkim rzuciło w oczy z Hiszpanii to, że my, kiedy z nową takim stereotypowym myśleniem próbujemy mówić o kuchni kuchni hiszpańskiej mówimy przede wszystkim owocach morza rybach to jest takie coś co nam się przede wszystkim z tą funkcją kojarzy to jest prawda pod 1 warunkiem, że jesteśmy w tej Hiszpanii, która jest Hiszpanią powiedzmy sobie nadmorską albo na oceaniczną, a bo, jeżeli będziemy gdzieś w środku w interiorze w Hiszpanii to kompletnie tego nie uświadczymy tam królować będzie wieprzowina tam będzie wprowadź tłuste jedzenie, bo tam jest dziwność środek Hiszpanii, że tak nie nie do końca geograficznie dobrze dobrze wypowiem to jest stosunkowo wysoko położone wysoko położone tereny nad poziomem morza i tak jest po prostu zimno zimą w związku z tym tam jest potrzeba tego porządnego tłustego jedzenia, które ma nam dać energetycznego kopa do tego, żeby z tym, że będzie się zmierzyć z zupełnie inaczej jest w Barcelonie w Barcelonie w gruncie rzeczy to jest nawet gdzie to jest nawet zimą związku z tym tam aż tak to jedzenie to jedzenie nie jest potrzebne kuchnia Andaluzji musiała być odpowiedzią na na wielkie upały stonkę wsparciu stąd wiele małych zimnych rzeczy środek znowu zupełnie inne po co po co im gest wsparcia, jeżeli jest tak zimno oczywiście wszyscy pamiętamy Almodóvara i i mamy my Gaspar podawane w Madrycie z tabletkami nasennymi kobietach na skraju załamania nerwowego ale, ale to raczej wyjątek, ale raczej niż wyjątek niż reguła pamiętam też Asturii, która nie bardzo mocno zaskoczyła tym, że tam tak dużo jabłek znowu wystarczyło troszeczkę pogrzebać w historii i okazało się, że w na na tym północnym Wybrzeżu Hiszpanii było bardzo dużo przybyszów z północy Celtów oni traktowali jabłonie jakoś swoje święte drzewa sadzili jabłonie Celtowie, gdyż w całym tym historycznym zamieszaniu zniknęli zmierzali się z kolejnymi kolejnymi przybyszami, ale było nie zostały dlatego możemy się tam nawet 1 centrum możemy tam zjeść szarlotkę, która znowu totalnie nie kojarzy nam się z polskich pań no dobrze ja akurat mam mnóstwo doświadczeń ostatnich z pobytu na Costa Blanka nie wiem też dobry termin, którego używam myślę tutaj o Wybrzeżu i muszę przyznać, że dostrzegam pewną prawidłowość jeśli dane miasteczko nie ma portu krótko mówiąc nie ma tam tych, którzy łowią w basenie morza Śródziemnego to to po prostu nie ma takiej knajpy, które serwowały by specjały morskie te miejscowości, które takie takie porty mają oferują wiele wiele więcej, czyli tam nikt nie idzie na tzw. oszustwo albo naginanie rzeczywistości troszeczkę idzie ja mam nadzieję, że nikomu w tym będzie przekreślenie sprawie, ale z tego z wyższego z tego, czego ja się dowiedziałem to 40% ryb na hiszpańskich stołach ryb owoców morza pochodzi mimo wszystko z importu to nie są to nie są ryby wyłowione przez Hiszpanów, ale oczywiście, że jest tak jak pan mówi że, że jednak jesteśmy nastawieni na to co blisko na to co u nas jest na to co u nas rośnie dlatego to dlatego kuchnia Andaluzji będzie tak mocno oparta o Olive, bo tam całe mnóstwo Oli z Gaju to dlatego, jeżeli jesteśmy nad morzem sięgamy po co z morza, dlatego że jesteśmy w samym środku interioru to sięgamy właśnie po wieprzowinę po po jagnięcinę czy powrót dlatego w kraju Basków, gdzie jest bardzo dużo bardzo bardzo duża stosunkowo bardzo duża liczba opadów jest całe mnóstwo prawników dlatego tam tym produktem, z którego z, którego by Baskowie i Kanadyjczycy obok są bardzo dumni to są ich sery mają pastwiska mają zwierzęta mogą i mogą muszą też w jaki sposób zagospodarować nadmiar mleka jest 1 wyjątek od tej reguły, o której mówimy że, że tak naprawdę sięgamy po to, co najbliżej to jest Madryt Madryt przez to, że w pewnym momencie, że jak każda stolica tak naprawdę ściągał przybyszów z całego kraju w związku z tym, że było ciężką pracę w Andaluzji właśnie czy gdzieś na północy bardzo dużo ludzi zjeżdżało do Madrytu razem z nimi pojawiały się kulinarne przysmaki z tych miejsc, z których oni pochodzili, aby żołądek chciał mówić, że serce nie sługa żołądek też nie sługa jak się okazuje i dlatego dlatego dzisiaj kultowym Street foodem w Madrycie jest kanapka ze smażonymi kamerami wydawałoby się, że nie ma to totalnie sensu, jeżeli chodzi o odległości od morza i czy oceanu, ale przybysze z Andaluzji właśnie oni tak bardzo tęskni za kamerami, że wtedy, kiedy Hiszpani by ruszyły pociągi to się okazało, że tymi pociągami w gruncie rzeczy do Madrytu jeszcze niesamowitych ilości kalmarów i kalmary bardzo szybko przyjęły się rzeczywiście na na madryckich stołach dzisiaj, jeżeli jesteśmy na głównym placu Madrytu to warto pokręcić bocznych uliczkach od tego prac pochodzących od portalu praca del Sol UE i sprawdzić, gdzie tam serwują najlepsze kanapki z skal Mary bony są naprawdę zjawisko jeśli miejsca, w którym można spożyć charakterystyczne dla Hiszpanii posiłek to chyba tylko tak jest ceratą prawda takie, które podają na przystawkę np. sardynki solą z 1 strony znowu tak, a z drugiej strony bylibyśmy niesprawiedliwe, gdybyśmy Hiszpanom odmówili tej umiejętności przygotowania tych posiłków na tym najwyższym możliwym poziomie, bo Hiszpania to też jest kraj gwiazdek myślę na brak co do rocka szefowie kuchni właśnie w kraju Basków tam na pewno tam na pewno nie znajdziemy obrusów, ale ja ja nie ukrywa moje serce jest zdecydowanie na tym na tym obrócił ceratą na tym na tym na tym najprostszym jedzeniu na rynkach prosto z grilla na nasze ręce na szklance zimnego piwa w lecie, więc Janie nie odwiedzałem śląskich kraj, ale mamy świadomość tego, że one tam są też wydaje mi się, że warto mówić, że ta kuchnia kuchnia hiszpańska dostała fantastycznego wręcz kopa podobnie zresztą jak kuchnia Polska w pewny momencie swojej historii oni postawili na na jakość postawili właśnie na na umiejętności szefów kuchni trochę spojrzeli w kierunku Francji na to co Francuzi robią, ale przetworzyć do twórczej dzięki temu dzisiaj dzisiaj mogą cieszyć się opinią jednego z tych krajów, gdzie właśnie i to proste ludowe jedzenie i ten fakt dań na najwyższym poziomie działa równie dobrze, ale muszę powiedzieć, że pewnym rozczarowaniu kanapka z ziemniakami jada pan coś takiego kanapki jeden z ziemniakami ziemniaki przyznaje szczerze w Chinach nieustannie w Hiszpanii w formie karty tercji debata jest jedną z moich ulubionych ulubionych hiszpańskich to proszę sobie wyobrazić, że na stadionie Barcelony serwowali kanapki z ziemniakami środków, jakimi pieczonymi i to, że beze mnie jakiś bardzo spada tak, ale to to było dość dość ciekawe przeżycie dobrze dziękuję panu bardzo, choć moglibyśmy pewnie tak długo długo ani jeszcze zapytam, ale mamy naprawdę 15 sekund nie panował podać swój ranking kuchni śródziemnomorskich, uwzględniając także Francję to jakby to wyglądało to jest bardzo trudne z pań nie do ja wiem, że to pytanie z gatunku czy bankach mamy czyta te bardziej ale, ale bardzo proszę by jednak włoska byłaby jednak wojska będzie na pierwszym miejscu grecka będzie na drugim, a Francuzów cenię szalenie za umiejętności chyba powinienem dać im trzecie miejsce, choć w sercu trochę, choć w sercu trochę drapie mówiąc z tą może możemy może być trzecie miejsce ex aequo Francja Hiszpania Portugalia niech tak będzie pana namówił na rozmowę właśnie o porównaniach tych wszystkich 56 nawet kuchni, o których pan przed chwilą powiedział w osobnym programie, który temu poświęcimy Bartek Kieżun specjalista do spraw kuchni śródziemnomorskich dziennikarz bloger kulinarny także podróżnik fotograf autor książek m.in. tej, która nosi tytuł Hiszpania do zjedzenia był dzisiaj z nami wszystkiego dobrego dobrej niedzieli pan życia dziękuję dobrej niedzieli naszych słuchaczy państwa zapraszam teraz na informacje
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD
-
14:53 W studio: Jolanta Mikołajczyk
-
15:36 W studio: Joanna Żytkowska
-
14:05 W studio: Adrianna Stawska-Ostaszewska
-
13:47 W studio: Eugeniusz Twaróg
-
16:05 W studio: Szymon Czerwiński
REKLAMA
POPULARNE
-
28.01.2018 13:20 Niedzielny obiad15:54 W studio: Agnieszka Żelazko
-
10.04.2022 12:20 Niedzielny obiad14:14 W studio: Jagna Niedzielska
-
-
25.10.2020 12:20 Niedzielny obiad14:31 W studio: Paweł Zyner
-
-
03.01.2021 12:20 Niedzielny obiad12:36 W studio: dr Hanna Stolińska
-
10.05.2020 12:20 Niedzielny obiad14:32 W studio: dr Hanna Stolińska
-
09.10.2022 12:20 Niedzielny obiad14:59 W studio: Paweł Ochman
-
-
20.02.2022 12:20 Niedzielny obiad13:28 W studio: Marianna Darżynkiewicz-Wojcieska
-
08.11.2020 12:20 Niedzielny obiad14:30 W studio: Marta Dymek
-
02.10.2022 12:20 Niedzielny obiad15:08 W studio: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
-
14.08.2022 12:20 Niedzielny obiad16:20 W studio: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
-
16.10.2022 12:20 Niedzielny obiad13:58 W studio: Magdalena Maślak
-
11.10.2020 12:20 Niedzielny obiad15:56 W studio: dr inż. Przemysław Kowalczewski
-
04.09.2022 12:20 Niedzielny obiad15:11 W studio: Anna Brożyna
-
02.01.2022 12:20 Niedzielny obiad16:26 W studio: Andrzej Polan
-
25.09.2022 12:20 Niedzielny obiad13:36 W studio: Monika Turasiewicz
-
10.01.2021 12:20 Niedzielny obiad14:42 W studio: Maciej Otrębski
-
23.10.2022 12:20 Niedzielny obiad15:53 W studio: Małgorzata Minta
-
25.07.2021 12:20 Niedzielny obiad13:49 W studio: Joanna Jaczewska-Schuetz
-
30.05.2021 12:20 Niedzielny obiad15:14 W studio: Sylwia Majcher
-
11.09.2022 12:20 Niedzielny obiad15:56 W studio: dr Wanda Baltaza
-
-
24.10.2021 12:20 Niedzielny obiad14:12 W studio: Wioleta Błazucka
-
-
-
21.02.2021 12:20 Niedzielny obiad16:30 W studio: Paulina Nawrocka-Olejniczak
-
26.04.2020 12:20 Niedzielny obiad15:30 W studio: Robert Makłowicz
-
13.03.2022 12:20 Niedzielny obiad12:53 W studio: Agata Gwiazdowska
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL