1221 czas na niedzielny obiad to chyba dobra pora Przemysław Iwańczyk kłaniam się też niedzielny magazyn Radia TOK FM jeszcze raz przypomnę znam jest Katarzyna Błażejewska-Stuhr dietetyczka kliniczna przychody teczka założycielka współzałożycielka fundacji kobiety bez diety kłaniam się pani Katarzyno dzień dobry dzień dobry witam regularnie gości pani na naszej antenie, przekonując do zdrowego stylu życia, choć myślę, że taka intensyfikować na formę składania
Rozwiń »
postanowienie przypada właśnie na styczeń luty to wszystko poszło, skąd pani zdaniem czy jeszcze się tego trzymamy co ustaliliśmy 1stycznia jeszcze troszeczkę postanowienia zostają, ale rzeczywiście styczeń jest takim miesiącem, kiedy telefon ubiega się urywają wrzesień to również taki mały styczeń zawsze się śmiejemy co rozumiemy to powoli hedonistyczny wakacjach ten mały styczeń robi się we wrześniu tak tak tak mi się wydaje, że chcemy wrócić na dobre tory uporządkować wszystko i i mamy nadzieję, że tym razem będzie inaczej chciałbym, żebyśmy dzisiaj porozmawiali o tym jakie są tendencje Polaków ich pojmowaniu zdrowego stylu życia jeśli chodzi o dietę, bo się zmieniają nie wiem był czas, kiedy mówiliśmy, że zdrowa dieta to ta pozbawiona żywności przetworzonej bądź też no tzw. tzw. śmieciowego jedzenia teraz coraz częściej zwracamy uwagę na to, bo też definiujemy zdrowe odżywianie się poprzez wyeliminowanie albo ograniczenie spożycia mięsa ani też dostrzega tendencję tak dostrzegam jej zdrowia czuje się częścią tego ruchu rzeczywiście spożycie mięsa w Polsce wg danych głosu przekracza czterokrotnie takie zdrowe i zalecane ilości w związku, z czym ja absolutnie nie nakazuje pierwszy nie mówię wszystkim, że mają przejść na dietę wegetariańską czy wegańską, ale ograniczenie spożycia tego mięsa może wyjść, że nam na dobre no i nie tylko nasze zdrowie, ale również w planecie naszej chyba coraz dotkliwiej coraz bardziej obserwujemy efekty zmian klimatycznych i być może to też nas może jakoś skłonić do tego, żebyśmy nieco bardziej zastanawiali się, sięgając poza kupy czy czy, wybierając to co znajdzie się na naszym talerzu, ponieważ na całą pewnością intensywna hodowla mięsa przyczynia się to tych zmian klimatycznych negatywnie na, ale również dla naszego zdrowia ani jedzenia mięsa dużych ilościach jest niewskazane, a coraz więcej coraz częściej pojawiają się choroby te zwane cywilizacyjne czy zachodnie i zachodniej i były Zachodniego z tym związane z zachodnim stylem życia i właśnie tutaj i spożycie tych przede wszystkim cóż ciął nasycony, które występują w produktach odzwierzęcych ma swoje niestety dużą rolę w związku, z czym bardzo się nad tym zastanowić i styczeń jest takim momentem te tak ów i wezwania organu Mary, czyli wegańskiego stycznia i można bardziej się zastanowić nad tym czy to, więc jest nam potrzebne w takich ilościach na naszym talerzu, chociaż z drugiej strony wydaje się, że styczeń w naszym klimacie nie jest dobrym miesiącem na tak radykalne zmiany, bo to dodaje aura absolutnie nie przez jawią nam wyzwaniom i jakieś zadłużenie wielu przed sobą tak ten styczeń to też nie tylko chęć ograniczenia spożycia mięsa, ale też Drive czarną ary, czyli pozbawienie w swojej diecie w Abu inaczej wyrzucenie z niej produktów opartych na alkoholu czy nie za dużo tych postanowień jak na 1 miesiąc pani zdaniem no właśnie wydaje mi się, że to co może być trudne do zrealizowania i do udźwignięcia i ze oczywiście wszelkie plany czy zmiany na lepsze są czymś do czego zachęcam i wszelkie działania prozdrowotne czy to właśnie unikanie alkoholu czy czy i innych mniej zdrowych produktów co jak najbardziej wskazane natomiast, jeżeli będziemy chcieli zrobić za dużo za poważnych zmian w naszym życiu nie zastanowimy się, skąd i pojawiają się te niechciane Możejki zachowania żywieniowe w naszej codzienności, jeżeli nie zmienimy przyczyn tylko będziemy próbowali wyeliminować skutki to może być to dla nas trudne, a w związku z tym, że jesteśmy już zmęczeni brakiem słońca pozbawieni energii i przemawia więcej i być może gorszą odpornością te też może być trudny moment ma podejmowanie jakichkolwiek wezwań, bo mam wrażenie, że przynajmniej część z nas w ogóle po prostu myśli byle dotrwać do wiosny do tych dłuższymi proszę dziś, kiedy przychodzi ten moment zniechęcenia jeśli chodzi o samopoczucie tak, bo ktoś przyzwyczajony do diety bogatej mięso ono bardzo trudno jest przedstawić na na dietę, która jest tego mięsa pozbawione, kiedy przychodzi kryzys mówiąc wprost nie tylko w tej warstwie, a motywacyjnej ale, ale tak, ale także stricte fizycznej no ja myślę, że przede wszystkim w momencie, kiedy nie będziemy wiedzieli co dalej znaczy i wracamy do domu zmęczeni i z 1 strony mamy postanowienie, że niemy bezmięsna z drugiej strony nie mamy pomysłu co ugotować kończy jakieś jedno warunkowe dania z kaszami np. byliśmy przez cały ubiegły tydzień i wtedy wracamy na takie karty codzienne ścieżki, czyli przygotowujemy mięso, do którego jesteśmy przyzwyczajeni, więc myślę, że bardzo ważne jest, żebyśmy sobie z wyznaczających jakieś nowe cele znajdowali również rozwiązania mieli przygotowaną listę przepisów nowych chociażby, które chcemy przygotować, bo w ciągu dnia podejmujemy masę różnych decyzji to świadomie i nasze przyzwyczajenia mówimy o tym, że są drugą naturą one mają utarte przetarte szlaki neuronowe w naszym mózgu, więc w sytuacji, kiedy mamy mniej energii i czy mniej uważności to po prostu wracamy do tego co było wcześniej co znamy i czego przywykliśmy i myślę, że też warto mieć świadomość, że takie trudne momenty w każdej sytuacji zmiany i każdego bez wezwania będą się pojawiały i też nie ma co się zniechęcać, bo ja obserwuję moich pacjentów, którzy przestrzegają np. założoną dietę nie eliminują np. słodycze i wychodzi im coś świetnie, bo w porównaniu z ilością cukru, którą spożywali wcześniej motorem drukują tylko bardzo mocno swoje wiecie no ale gdy zdarzy im się jakiś gorszy moment są właśnie zmęczenie sfrustrowani sięgnął po słodycze to mają poczucie olbrzymiej porażki właściwe wydaje się, że nie ma sensu zmiana, że wracają do starych nawyków, a nie widzą tego, że w 95% odnieśli sukces i to, że raz coś im się zdarzyło czy czego nie chcieli to dalej nie jest to krok do tyłu tylko tylko może troszkę wolniej i dołu skrót więc, więc myślę, że bardzo jest sobie stawiać takie mniejsze cele, które będą realnie się dzięki temu łatwiej będzie osiągnąć poczucie satysfakcji spełnienia świadczenia uważa pani, że te kampanie powinny zajść jak najniżej przez budowanie nawyków no właściwie powinno rozpocząć już w wieku przedszkolnym, a później szkolnym nie namawiam do radykalnej zmiany racji żywnościowych w tych placówkach, ale choćby uświadamianie rodziców na ten temat bądź też pytanie ich o to jaki model preferują czy nie czy nie byłoby dobrym rozwiązaniem ja myślę, że tak, aczkolwiek obserwuję też w swojej praktyce, że na poziomie deklaracji wszyscy bardzo jesteśmy świadomi i wiemy, że chcemy czynić różne zmiany tylko prądem, gdy przechodzi do praktyki się okazuje, że wcale nam się tak nie udaje także UE, ale też jakoś tak mamy bardzo silnie zakorzeniony właśnie wczoraj miałam zajęcia ze studentami dietetyki i na warszawskim Uniwersytecie medycznym, a propos w ramach nie tylko pediatrycznej no właśnie rozmawiajmy ze studentami na temat tego, że już małym dzieciom powinniśmy podawać pełnoziarniste pieczywo właśnie zdrowie i karmić, a pod Meksykanie przygotowują jadłospis to jednak dają proponują dla małego dziecka białą bułkę albo o rym chałkę no jw. przecież przed chwileczką rozmawiamy o tym, że mają jest zabezpieczy płatnej i studenci wolno tak tak, lecz dzieci będą chciały to może lepiej dać im białe pieczywo na, a jeżeli taki sposób panią podchodzić i zaczniemy od białego pieczywa czy od mięsa czy słodyczy to potem dzieciom trudniej będzie zmienić nawyki, więc myślę, że my dorośli musimy sobie to członkowie również zmienić się kurz co brać byłaby pani naszym słuchaczom, którzy być może mają już 100 głowy chęć ograniczenia spożycia mięsa już, żeby bardzo precyzyjnie wskazać ten model scenariusz, wg którego należy postępować by od mięsa zwyczaj, lecz ja myślę, że warto jest zawsze wiedzieć od czego zaczynamy zastanowić się ile np. mięsa spożywamy w ciągu miesiąca potem zmniejszyć spożycie o 1015% i też dobrze jest sobie właśnie znaleźć zastęp NIK i bo dam przykład ktoś nie nie jest w stanie w ogóle przeżyć bez parówek no to w takim razie poszukajmy jakieś roślinnych parówek, a być może ktoś po prostu potrzebuję i nie wiem do obiadu od czasu do czasu jakiegoś kurczaka to polecam ten próbować roślinne zamienniki kurczaka jest ich na rynku od kilku lat naprawdę bardzo dużo one mają różny smak i różne różną konsystencję, więc myślę, że każdy musi znaleźć sobie tutaj coś co odpowiada, ale jest bardzo duże możliwości tylko musimy próbować i nie poddawać się znaleźć sobie coś swojego i starać się robić wprowadzać te wszystkie zmiany tak bardzo o powoli delikatnie z taką dużą rozumiało ciągle się bierze jednak, żeby zmienić jakiś przyzwyczajenie, które towarzyszyło nam przez całe lata no to czym ta zmiana wymaga czasu ja np. ze znaczą sobie w kalendarzu dni, które udało mi się zrealizować coś sobie założyłam, czyli np. ze znaczeń ile razy w tygodniu uprawiam aktywność fizyczną albo czy znajduje czas na edukację i po prostu widzę od kilku miesięcy jak to przyrasta ilość tych oznaczonych Miele to nie znaczy, że dalej ten kalendarz jest każdego dnia tak jak chciałbym zwykle, żeby wyglądał, czyli to nie jest takie zero-jedynkowe te zmiany nie są takie u goto będą wprowadzenia od dziś na zawsze tylko tylko musimy pamiętać, że się będzie działo małymi kroczkami wiek to, o czym mówimy te tendencje mają się do ogólnoeuropejskich czy też ogólnoświatowych wszyscy podążają w tym samym kierunku odchodzą od mięsa i tak szczególnie młodzi ludzie na Zachodzie bardzo o są świadomi ekologicznie i inni to też ciekawe, że w Polsce, która nie jest wcale tak bardzo jednak nastawiona na kuchnię roślinną ilość restauracji czy w ogóle dostępu do dań wegetariańskich wegańskich jest jedna z najwyższych Europie, ale tendencje obserwujesz na całym świecie myślę, że to co się dzieje w i mgły krzyż rodzie ostatnimi laty no to daje nam bardzo wyraźny sygnał że, że musimy wprowadzać takie zmiany niektóre kraje w ogóle w swoich uwzględniają takie założenia już w swoich kampaniach edukacyjnych czy czy taki prozdrowotnych tutaj, chociaż pytania czy Finlandia przodują no ale nie, ale są jeszcze kraje, które w taki może potrzebny zmian nie widzą natomiast ja myślę, że w związku z tym, że jesteśmy chyba będziemy pierwszym pokoleniem, które nie będzie żyło dłużej niż nasi rodzice tylko ze względu na różne choroby cywilizacyjne jednak będziemy żyć trochę krócej, a przynajmniej nie będziemy żyć w zdrowiu pełnym my to co zaczynamy coraz więcej na ten temat naszego zdrowia i naszej roli budowaniu zdrowia myślę dziękuję pani bardzo za rozmowę Katarzyna Błażejewska-Stuhr była z nami dietetyczka kliniczna przychody tyczka współzałożycielka fundacji kobiety bez diety dobre, jeżeli pani życzymy to 1 ze Drodzy Państwo czas na informacje Radia TOK FM po nich czas na kolejny nasz stały cykl jak z dzieckiem jest dwunasta 36 na zegarach
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD
-
14:53 W studio: Jolanta Mikołajczyk
-
15:36 W studio: Joanna Żytkowska
-
14:05 W studio: Adrianna Stawska-Ostaszewska
-
13:47 W studio: Eugeniusz Twaróg
-
16:05 W studio: Szymon Czerwiński
REKLAMA
POPULARNE
-
28.01.2018 13:20 Niedzielny obiad15:54 W studio: Agnieszka Żelazko
-
10.04.2022 12:20 Niedzielny obiad14:14 W studio: Jagna Niedzielska
-
-
25.10.2020 12:20 Niedzielny obiad14:31 W studio: Paweł Zyner
-
-
03.01.2021 12:20 Niedzielny obiad12:36 W studio: dr Hanna Stolińska
-
10.05.2020 12:20 Niedzielny obiad14:32 W studio: dr Hanna Stolińska
-
09.10.2022 12:20 Niedzielny obiad14:59 W studio: Paweł Ochman
-
-
20.02.2022 12:20 Niedzielny obiad13:28 W studio: Marianna Darżynkiewicz-Wojcieska
-
08.11.2020 12:20 Niedzielny obiad14:30 W studio: Marta Dymek
-
02.10.2022 12:20 Niedzielny obiad15:08 W studio: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
-
14.08.2022 12:20 Niedzielny obiad16:20 W studio: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
-
16.10.2022 12:20 Niedzielny obiad13:58 W studio: Magdalena Maślak
-
11.10.2020 12:20 Niedzielny obiad15:56 W studio: dr inż. Przemysław Kowalczewski
-
04.09.2022 12:20 Niedzielny obiad15:11 W studio: Anna Brożyna
-
02.01.2022 12:20 Niedzielny obiad16:26 W studio: Andrzej Polan
-
25.09.2022 12:20 Niedzielny obiad13:36 W studio: Monika Turasiewicz
-
10.01.2021 12:20 Niedzielny obiad14:42 W studio: Maciej Otrębski
-
23.10.2022 12:20 Niedzielny obiad15:53 W studio: Małgorzata Minta
-
25.07.2021 12:20 Niedzielny obiad13:49 W studio: Joanna Jaczewska-Schuetz
-
30.05.2021 12:20 Niedzielny obiad15:14 W studio: Sylwia Majcher
-
11.09.2022 12:20 Niedzielny obiad15:56 W studio: dr Wanda Baltaza
-
-
24.10.2021 12:20 Niedzielny obiad14:12 W studio: Wioleta Błazucka
-
-
-
21.02.2021 12:20 Niedzielny obiad16:30 W studio: Paulina Nawrocka-Olejniczak
-
26.04.2020 12:20 Niedzielny obiad15:30 W studio: Robert Makłowicz
-
13.03.2022 12:20 Niedzielny obiad12:53 W studio: Agata Gwiazdowska
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL