dobry wieczór państwu Paulina Nawrocka zapraszam do otwartej kuchni za nami weekend z 2 świętami obchodzonym chyba dość powszechnie dniem babci i dniem dziadka młodsi szykowały kolorowe laurki starsi wykonywali okolicznościowe telefon albo wpadali z serdeczną wizytą do obaw i dziadków ja sama mam dużo szczęścia w 2 moje babcie wciąż żyją zdradził również jest w dobrej formie miałam też szczęście spotkać się z nimi w ten weekend, ale nie będę państwa przecież
Rozwiń »
zanudzać meandrami moich rodzinnych historii zaczęłam od wad i dziadków, bo sporo się kulinarnym refleksji nasunęło przy okazji ich święta przede wszystkim dotarło do mnie, że źródła moich własnych kulinarnych fascynacji mają swoje korzenie właśnie ich Kuchy to ma być przecież pytała mówię oczywistości piekłam pseudo ciastka na blasze ciasta pierogi owego uczyłam się robić zupy pomagałem robić ciasta, ale grzebała w szafkach pełnych ekscytujących eliksirów, czyli po prostu aromatów do ciast i fascynujących saszetek, bo tak wspominam te beczki z proszkiem do pieczenia sodą amoniakiem kwasem cytrynowym wreszcie z jedynym nadającym się do wyjadania palcem cukrem waniliowym, bo w okresie mojego dzieciństwa pod koniec lat osiemdziesiątych na początku lat dziewięćdziesiątych cukru prawdziwą wanilią raczej nie był to dzięki babciom rozmowa się spędzaniu czasu przy stole jedzeniu rozmawianie o karmieniu ludzi czerpaniu z tego radości to unik spędzałam godziny, przeglądając najpiękniejsza na świecie książki kucharskie to tam uwielbiałem po prostu przesiadywać w kuchni i myślę, że absolutnie nie jestem takim doświadczeniu osamotniona, bo rozlicznych rozmów czy wywiadów przeprowadzonych z ludźmi gastronomii, ale wielu przeczytanych tekstów wnoszę, że to jest absolutnie powszechny scenariusz, że ta postać babci często przewija się we wspomnieniach opowieściach szefów szefowych kuchni kulinarnych autorytetów autorek autorów książek blogerek miłośników jedzenia tzw. Chudy bardzo często tych kulinarnych biografia to właśnie babcia jest z tą co to toi owo w kuchni pokazała wiedzeni rozkochała, której daniami tęskni, której przepisy czasami latami próbuje odtworzyć osobą, która nierozerwalnie kojarzyła nam jedzenie z przyjemnością miłością i poczucie bezpieczeństwa jeśli mają państwo takie wspomnienia, ale takie przepisy od babcie zachowane to zachęcam do podzielenia się nimi można pisać maile na adres kuchnia małpa TOK kropkę FM czekam na takie wspomnienia babcinych smakach niedościgniony zdaniach, a jeśli mają państwo to szczęście jak jazie dziadkowie żyją to warto o kulinarne sekrety pytać póki jeszcze czas otwarta kuchnia prócz wielu smakowitych wspomnień z kuchnią babci kojarzy mi się też wspomnienie trudnym, które jednak posłużymy do płynnego przejścia do dzisiejszego tematu przewodniego Otóż jedna z moich babć regularnie leczyła mnie w dzieciństwie warto wspomnieć trzeba wyjątkowo chorowitym cholerykiem pewną miksturą było to mleko z czosnkiem i miodem nie cierpiałam tego smaku absolutnie pluła wzbraniała się przed tym napojem co poskutkowało pewną niechęcią do ciasnych na szczęście okresową obecnie bez tego składnika nie wyobrażam sobie swojej kuchni, ale o tym za chwilę drugim takim sztandarowym lekarstwem był niemożliwy słodki syrop z cebuli, a że czas mamy wyjątkowo chorobowy przychodnie szpitale pełne infekcja się mnożą to pomyślałam, że warto będzie pochylić się nad tymi bakteriobójcze i ikonami polskiej kuchni, czyli nad cebulą i czasem okiem i od razu na początek ciekawostka prawidłową nazwą botaniczną cebuli jest czosnek cebula, bo jest cebula jednym z gatunków należących właśnie do rodzaju czosnek do rodzaju tego należy też np. por słyszą państwo, że wszystko to właściwie jak 1 rodzina, chociaż rodzina w rozumieniu potocznym, bo botanicznym to akurat wszystko rodzina roślin Amar tylko wartych wróćmy do czasu jednak ludzkość z niego od dawna, bo został udomowiony zaczął być uprawiane jakieś 5000 lat temu początkowo w Chinach następnie w Indiach w starożytności uprawiali Rzymianie Syryjczycy Egipcjanie Grecy Hebrajczycy Arabowie jest wspominany w Biblii jest opisany w hinduskich podaniach i egipskich menu w kryptach podobno w 10006 roku przed naszą erą egipscy robotnicy budujący piramidy wzniecili bunt, bo nie dostali obiecanego czasu ku funkcjonowało tam jako istotny składnik lekarstw indyjska pieśń o czosnku około 400 pięćdziesiątego roku przed naszą erą opiewa za to jako środek przedłużający życie i to o setki lat uziemienie, jeżeli natomiast, że czosnek wpływa na bojową sprawność Amerykanie sprawdzili podczas wojny koreańskiej zmierzono, że pod wpływem czasu i sprawność żołnierzy wzrastała o jakieś 11% te skojarzenia wojskowe też mają takie symboliczne źródła, bo czosnek miał być poddany planecie Mars tak jak Bóg Bóg wojny podobnie jak Siarka Gorczyca dzięki czemu miał mieć moc ochrony przed złymi mocami w Europie średniowiecznej wierzono, że chroni przed czarną magią i wampirami były wieszane nad drzwiami, żeby strzec domostwo przed czarownicami wg tradycji arabskiej niezwykłe właściwości czosnku miały wynikać stąd, że jego cebulkę wyniósł na swoim pobycie Szatan wygnany z raju z tego co wiem na ziemie polskie czosnek trafił jednak nie za sprawą diabła Boruty czy pana Twardowskiego, ale został przywieziony przez Tatarów w średniowieczu długo był uniwersalnym lekiem potem coś ewidentnie poszło nie tak zaczął mieć gorszą prasę może chodziło o zapach stał się synonimem jedzenia warstw ubogich, a określenie zjadać czosnku znaczyło ponoć to samo co Nędza aż współcześnie takich skojarzeń już nie budzi, bo jest wszech obecny w kuchniach i tych domowych i tych restauracyjnych w kulturach kulinarnych wielu społeczności na świecie jest jednym z podstawowych składników na większość dań kuchni chińskiej bez czosnku nie istnieje w kuchni indyjskiej też mnóstwo przepisów zaczyna się od podsmażamy czosnku z imbirem obecny jest też wielu potraw wywodzących się z kuchni basenu morza Śródziemnego w tym bliskiego Wschodu powszechne też przecież aromatycznej kuchni żydowskiej, której wpływu na nasze dzisiejsze potrawy nie sposób przecenić ich w Polsce rozgościł się zadomowił niezbędne jest w polskich kiełbasach wędlinach pasztet dach obowiązkowy też składnik obu klasycznych świątecznych polskich zup, czyli barszczu czerwonego żurku podsmażamy na patelni czosnek z cebulą są podstawą jakieś nieprzebrane ilości nań i trudno sobie współczesną kuchnię właściwie każdego regionu świata bez nich wyobrazić często występują w duecie, a cebula jest równie stara jak czosnek przedstawiające ją rysunki znaleziono na wykopaliskach w Palestynie pochodzących z epoki brązu sprzed około 5000 lat przed naszą erą większość naukowców jest zdania, że już wtedy mogła być uprawiana, bo uchodzi za jedną z najłatwiejszych warzyw do uprawy nie do przechowywania powszechna była też w starożytnym Egipcie i resztki znajdowano pomiędzy zwojami bandaży którymi owijano mumie trochę szybciej niż czosnek, który długo służył głównie za lekarstwo cebula rozpowszechniła się w kuchni w tym oczywiście w kuchni polskiej jako składnik znajduje się w przepisach chyba większość klasycznych rodzinnych dań, a te przepisy zaczynają się często przez marzenia cebuli zresztą smażenie cebuli również z dodatkiem czosnku to gotowa recepta na to, żeby usłyszeć co tak pięknie pachnie chyba gotuje coś pysznego wydaje mi się, że to nie tylko moje wrażenie to co łączy oba warzywa to jest też to jak niezwykle zmieniają smak pod wpływem obróbki cieplnej pieczony czosnek robi się cudownie słodki kremowy takie Ząbki upieczone w całości w łupinach można rozsmarować prostu Grzanka jak przepyszna pasta cebula również pod wpływem pieczenia niebywale uwydatnia swoją słodycz, choć to oczywiście pole do popisu jest szersze, bo i odmian, które możemy sięgać jest bardzo duża w tym są takie jak choćby biała, która dość słodka jest już sama w sobie, ale miało być przecież o właściwościach zdrowotnych tych oba warzywa zwane nie tylko przez babcie naturalnymi antybiotykami mają moc i cebula czosnek mają silne działanie przeciwzakrzepowe rozrzedzające krew obniżają cholesterol dzięki czemu obniżają ryzyko nadciśnienia miażdżycy zawału serca udaru poza tym łagodzą wszelkie stany zapalne i są niezwykle ceniony w profilaktyce nowotworowej związkiem odpowiadającym za magię czasu jest Ali cyna w naturze to jest po prostu mechanizm obronny rośliny przeciw szkodnikom ostry zapach ma za zadanie odstraszyć zwierzęta, które zaatakują roślina mamy korzystamy przy okazji właściwości wirusa i bakteriobójczych czosnek działa miejscowo dlatego kanapka z czosnkiem albo robione przez moją babcie mleko ze świeżym czosnkiem dobrze sprawdza się w chorobach gardła czy ogólnie w chorobach górnych dróg oddechowych zasadniczo cebuli są przypisywane podobne właściwości, choć policyjne ma mniej w medycynie ludowej serów cebuli był zwykle wykorzystywane przeciw kaszlowy infekcja gardła może działać bakteriobójczo warto tylko pamiętać, że związki zawarte tak cząstką jak co boli są lepiej przyswajalne przez organizm jeśli spożywa się jest dodatkiem tłuszczu dlatego kanapki z ciastkiem lub cebulą dobrze skropić odrobiną oliwy z oliwek lub oleju lnianego na albo dać pot spod masło, a na koniec jeszcze ciekawostka geograficzna związana z tematem dzisiejszej audycji nie wiem czy wiedzą państwo, jaka jest etymologia nazwy miasta Chicago Otóż pochodzie brzmiącego podobnie indiańskiego słowa, które dosłownie oznaczało dziką cebulę albo dzięki ciasnego
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: OTWARTA KUCHNIA
-
-
-
-
-
11:01
REKLAMA
POPULARNE
-
02.01.2023 19:20 Otwarta Kuchnia10:47
-
07.11.2022 19:20 Otwarta Kuchnia11:34
-
-
-
-
-
-
-
-
19.12.2022 19:20 Otwarta Kuchnia09:21
-
-
-
-
-
-
20.03.2023 19:20 Otwarta Kuchnia10:16
-
-
-
-
-
-
16.01.2023 19:20 Otwarta Kuchnia11:40 W studio: Michał Kuźmiński
-
-
-
25.12.2022 16:20 Otwarta Kuchnia09:21
-
11.11.2022 19:00 Otwarta Kuchnia11:34
-
05.01.2023 19:00 Otwarta Kuchnia10:47
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL