REKLAMA

Magia kuchni włoskiej

Niedzielny obiad
Data emisji:
2023-01-29 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
16:37 min.
Udostępnij:

Gościem Przemysław Iwańczyka była Małgorzata Minta - dziennikarka, blogerka, ekspertka kulinarna, autorka książki ''Ciao! Włoskie opowieści, miejsca i smaki''

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk jestem z państwem ponownie jest z nami Małgorzata Minta dziennikarka blogerka ekspertka kulinarna autorka książek m.in. tych o tytule ciał włoskiej opowieści miejsce Marka także Tutto bene włoska kuchnia flagi dzień dobry pani Małgorzato dzień dobry dziś po mówimy o maggi kuchni włoskiej i teraz tak właściwie każdemu mojemu rozmówcy bądź też rozmówczyni, którzy opowiadają o kuchni Rozwiń » śródziemnomorskiej zadaje pytanie albo właściwie wychodzę z prośbą o to by uszeregować od najlepszej do najsłabszej wszystkie kuchnie krajów, które w basenie morza Śródziemnego się znajdują czy pani zechce pokusić o taki ranking boję się, że możemy się dostać się o, od której z tych kuchni, ale zgodzę się z tym co pan powiedział, że do tej kuchni włoskiej Zielonej i wyjątkowy sentyment zresztą nie tylko Polacy, ale mam wrażenie, że tak kuchnia włoska lekarz u na ulgi niższe o udział bardzo łatwa do Lubienia niezależnie na jakim gruncie kulinarnym się wyrosło czy w jakiej części kulinarnej na świecie i wydaje mi się też nam jest zwanej bliższe, bo najbardziej znana dlatego też łatwo lubić Włoch są popularne destynacje ją, a podróżniczą, ale też wiele włoskich smaków, żeby do nas dociera w postaci restauracji czy tego co możemy kupisz w sklepach w delikatesach, że także to jest bardzo taka miłość wynikające z tego, że się z tą kuchnią dobrze znamy jesteśmy z nią opatrzeni o jedzenie do rozwoju wskazuje pani włoską kuchnię jako nr 1 tak jest najczęściej przy czym są tacy znawcy materii, którzy twierdzą, że nie da się wprowadź kuchni włoskiej francuskiej a, a należałoby dopiero dalej prasę plasują się egzekwować częściej kuchnia hiszpańska i grecka w dalszej części kuchnia portugalska tutaj oczywiście też można zadać sobie pytanie co tak naprawdę znaczy kuchnia włoska kuchnia francuska, bo 1 kuchnia śródziemnomorska francuska diametralnie różnić od tego co zjemy na północy Francji i tak samo zresztą z Włochami, które niby są zanurzone właściwie całym tym butem ME w akwenie morza Śródziemnego, a czy między morzem Śródziemnym mają Andrzej Tyc kim, ale i tak naprawdę to jest kuchnia wielu regionów, że wielu wpływów kulturowych i ona też bardzo mocno się różni kuchnia pamiętajmy, że Włochy są przecież też Dolomity wysokie góry, gdzie klimat raczej nie sprzyja daniom bogatym pomidory i ociekających złotą oliwą i nie i nagle okazuje ta kuchnia włoska jest taka bardzo o północną środkowo europejska, a z masłem serem z kremową polenta z liczbami, a i, ale na pewno gdzieś z tego też wynika moim zdaniem siła i piękno kuchni Włoch czy całego półwyspu Apenińskiego właśnie z tej niesamowitej różnorodności i z tego, że jest ona zawsze bardzo mocno zakorzeniona w miejscu, w którym się dzieje zadam pani pytanie, które pewnie znam odpowiedź podobnie jak większość słuchaczy, dlaczego przebywając we włoszech, że we włoszech bez względu na region smakując wszystkich specjałów tamtejszej kuchni po przyjeździe do Polski, używając tych samych składników nie jak nie możemy doprowadzić nasze potrawy do smaku, jakiego za znaliśmy tam na miejscu to jest chyba trochę tak jak fenomenem rosé pij tego na Wybrzeżu śródziemnomorskim z kolei francuskim, a że jednak pewne dania jedzone, a czy nie mamy napoje pite w miejscu, z którego pochodzą razem z widokiem z brzmieniem języka, który dociera do naszych uszu z kolorami, które są charakterystyczne dla danych miast czy regionów zapachem powietrza tego, ale rośnie do zawsze są takie dodatkowe bodźce, które moim zdaniem wpływają na ogólny odbiór czy ogólne doświadczenie jedzenia, bo jednak jedynie co nie tylko to co nasze kubki smakowe to jest tak naprawdę to co odbierają wszystkie nasze zmysły i UE, ale wydaje mi się, że ta kuchnia czy w tej kuchni włoskiej bardzo dużą rolę odgrywa on wielkości i to takie celebrowanie codzienności również przez jedzenie, które niekoniecznie oparte na bardzo wymyślnych bardzo ekskluzywnie składnikach czasem to są takie bardzo proste interwencję, ale jednak dostarczające dużej radości wydaje, że akurat z tego względu te włoskie smaki czy można się nimi cieszyć no też mocny sposób czy porównywalny sposób właściwie przenieść tylko się wykrzesać może się trochę tego nie wiem i dowodzi optymizmu wobec tego co się dzieje, ale podejdzie do tego co się na stole trochę inaczej może jakąś większą celebracji ją z wdzięcznością nie chcą czekać jak bardzo górnolotnych sformułowań, ale do cieszenia się właśnie takich prostych małych rzeczy, a to można robić sieć to teraz proszę rozczarować włoskiej kuchni ze względu na regiony pani też w 1 ze swoich książek zabija ze względu na miasta to największe włoskie metropolie, których podział jest bardziej zasadny, a w książce, której pan wspomina ciocia, którą napisała pisałyśmy razem sprawią warszawską romską, bo bez niej książka nie powstała, a sprawa jest świetną szefową kuchni w połowie Włoszką także też ma do tyłu zupełnie inny stosunek niż ja i trochę nawet pochylić nad włoską kuchnię patrzymy trochę różnych perspektyw UE tak jak pan powiedział swe ciało skupiliśmy się na smakach 5 włoskich miast, które są naszymi ulubionymi destynacja ami, a to są także część odwiedzane czy jakiś własnych sentymentów czy nie był dla mnie jest ciekawość jakaś zawodowa tego co się tam dzieje gastronomiczny kulinarnie, ale wydaje mi się, że chyba tak najprościej można sobie z Włoch podzielić na północ środek południe, a później oczywiście można to dzielić na coraz mniejsze kawałeczki, ale wydaje, że taki najmu najprostszy podział to właśnie było chyba ten który, choć VE północ c, czyli to wszystko co się dzieje no powiedzmy do północy dostają do Florencji, czyli tam, gdzie króluje niekoniecznie właśnie Niwa, ale ma służyć ta kuchnia jest bardziej sycąca bardziej oparta na różnych ziarna na warzywach takich zimą zielonych po to, są te wszystkie te owoce lasu, żeby być czy zna cięższe sosy później zjeżdżamy w dół to coraz bardziej wchodzimy w to co zazwyczaj nam się kojarzy jako kuchnia śródziemnomorska kuchnia włoska, czyli coraz więcej świeżych warzyw coraz lżejsze sosy coraz więcej makaronów, a jak już dojedziemy zupełnie na południe albo o udamy się na południową włoskie wyspy np. na Sycylię nagle się okaże tak kuchnia ma bardzo dużo wpływów północno afrykańskich, a no, bo jednak te Włochy z racji tego jak wyglądają geograficznie i że są obliczone właściwie dokoła miastami portami nieustannie doświadczały właśnie różnych wpływów ze ze innych krajów z innych stron świata w pewnie jak wszystko w życiu najlepszy jest to co pośrodku nie skrajności zgodzi się pani no jeśli tym środkiem miałby być żywym no to wydaje mi się, że jest też jakieś ziarnko prawdy w tym ja przyznam, że pomyślę o Toskanii bardziej w o do możemy gdzieś tam rozciągnąć ten środek, ale nad nim trochę szerzej, ale faktycznie Toskania jest dla mnie takimi miejsce we włoszech, które ma trochę wszystko, bo ma i pagórki lasy i przecież piękne Wybrzeże, a fantastyczny klimat, który przez to, że zróżnicowane między latem zimą powoduje, że to wegetacja jest niesamowicie różnorodna, a i możemy tam się cieszyć i właśnie i rzeczami, które można pozyskać z lasu UE, ale też całym spektrum owoc uznany przez fenomenalne wina, które też by nie powstawały, gdyby właśnie nie było różnic temperatur, a im pięknego lata, ale jednak zimniejsze zimy fantastyczne sereno faktycznie to jest tu się zgadza, że to jest taka prowincja a gdzie re ma się chyba trochę wszystko, a także to skończyć na pewno są wielkimi szczęściarzami ale gdyby jednak środkiem też trochę innym administracyjnym Włoch był młynarzem wydaje mi się, że jestem miast o tyle ciekawe, że oprócz takich warstwę, którą przez, którą zazwyczaj się postrzega Rzymu, czyli zabytki i ruiny historia itd. tak dalej tam się dzieje bardzo dużo ciekawych rzeczy i schodzi restauracje knajpy bary bardzo świeże i mam wrażenie, że ostatnie kilka lat to jest taki renesans tamtejszej gastronomii dużo szerzej młodej krwi, która co dziś ten status naruszyć tknąć uczynić mam wrażenie to miasto też ciekawe nie tylko dla turystów, ale jego mieszkańców także jeśli chcielibyśmy sobie zrobić czy mielibyśmy w planach jakiś taki weekend trochę kultury, ale też trochę akcji takiej nowej gastronomii czy właśnie połączeń co stare w tych ruinach z tym co świeże na talerzu to, że wydaje mi się bardzo dobrym celem takiej podróży co jeszcze powinniśmy wiedzieć o kuchni włoskiej idąc do wielu włoskich sklepów które, zwłaszcza w dużych metropolii polskich nowy stały niegdyś dość szybko regularnie na co nie dać się naciągnąć, bo to jest takie pytanie, zwłaszcza że sklepy te prowadzone są w dużej części przez polskich Niechcę powiedzieć handlarzy sklepikarzy, ale nie chce tytułu w nie nawet nie chcę nawet myślę, że ktoś może szykować na coś naciągnąć, ale na pewno w takich sklepach w naszym organizmie nie miał na myśli takiego naciągania na NATO, żeby uzyskać tego by dodatkowe przychody bardziej chodziło o to po co nie sięgać, bo to nigdy nie będzie smakować tak we włoszech to miał na myśli, żeby sięgać, bo inaczej pozwolić sobie na pewno ucztę tylko w oparciu o składniki, które nadadzą pewien pewien komfort, ale też i uciech dla podniebienia wydaje mi się, że w dobrych włoskich delikatesach, a warto też, choć wydaje rzecz często miejsca przedniej części powstają zakładane przez pasjonatów tematu, a którzy wiedzą raczej co oferują swoim klientom, ale wydaje mi się, że na pewno takim bezpiecznym tropem są różne makarony i różne kształty i one też są dziś powiązane z regionami i często są sparowane z odpowiednimi sosami naj tutaj mamy cały wachlarz kształtów i pretekstów tak naprawdę różnych dań UE jeśli trafi nam się dobry sklep to warto przypatrzeć się w ladzie czy lodówce serami a bo znowu, jakkolwiek nam się kolarza to Francja jest taka serów tak naprawdę moim zdaniem Włochy mogą śmiało z tą funkcją konkurować i różnorodność serów Owczych te krowi ich dojrzewający twardy świeższych jest niesamowita i to co jest bardzo fajne mam wrażenie, że coraz więcej tegoż świeżego nabiału z Włoch do nas dojeżdża ba powstają w Polsce pierwsze Manufaktury, a właśnie świeżo włoskich serów typu mozzarella bura ten to jest coś fenomenalnego ZSRR im są świeższe, a tak wyliczone z dnia w tym smakują UE najlepiej wydaje mi się, że już, odbijając się u to na co ja bym czy co ja sama chętnie też Włoch w przywozie, bo jest takim małym dodatkiem specyficznym właściwie przyprawą co o może podkręcić smak wielu dań tylko stricte włoskiej to są na pewno bardzo dobra szła, a mam dobre kapary, a ja bardzo wie kapary soli im zasypywane, ale bez problemu można kupić również w Polsce oraz co jest może mniej jakimś oczywistym składnikiem może trochę bardziej rarytasem, ale znowu zużywa się jakiś mikro ilościach w UE to jest, bo targa, czyli suszona ikra zwycięzcy ale, którą się ściera tak jak szczerości parmezan np. makaron, a to na co bym uważała są wszystkie rzeczy straszą, bo o mini często można zauważyć, że nie wiem możliwe groszowe coś tam coś tam, ale często te dodatki dodanie o smaku utrudnić aromacie trufli tak naprawdę trudno sobie nie zawierają i jesieni chcielibyśmy się skusić właśnie coś trufle owego w sklepie to warto jest poświęcić ekstra pół minuty i przeczytać skład takiego produktu czy mamy do czynienia z produktem, który jest syntetycznie aromatyzowany, a czy dodane tylko właśnie aromat identyczny z naturalnym czy faktycznie tam w środku jest jakaś trufla wydaje mi się, że jeśli chodzi o trufle to to jest może to czym bym raczej się cieszyła choćby właśnie w Toskanii czy remoncie niż niż w Polsce postać jakiś takich dodatków, które nie smakują tak naprawdę ruszą nie tylko czymś syntetycznym stosunków, ale udaje tylko nam zepsuje jej obraz dziękuję pani bardzo za pouczającą rozmowę kuchni włoskiej Małgorzata Minta dziennikarka blogerka ekspertka kulinarna autorka książek także kuchni włoskiej była z nami też zapytam tak produkt sztandarowe pizza czy jednak pasta o Matko Noto teraz czuje się kończy kocham bardziej mamy cytatem no chyba makaron makaron jest kim i idealnym daniem na pocieszenie na wszystko dobrze ta nie mamy już nawet tym sekunda, żeby rozszerzyć tutaj pani wybór kłaniam się życie smacznej niedzieli dziękuję dobrego dnia naszych słuchaczy zapraszamy teraz na informację Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA