niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwo z nami pani Magdalena Gębicka psycholożka społeczna propagatorka zdrowego odżywiania, a także autorka książek dzień dobry dzień wręcz roślinna uczta smaków to książka, której dziś mówić będziemy od razu wyjaśnijmy naszym słuchaczom jak to ma związek z tytułem naszego cyklu, czyli niedzielny obiad, bo ona wychodzi mówi o książce daleko dalej w swoje treści niż tylko do
Rozwiń »
przepisów, które moglibyśmy nie zastosować podać naszym gościom przy okazji niedzieli z tak to prawda w książce znajdziemy tak naprawdę wiele dań, które można podać na obiad, ale także na uroczystą kolację na deser generalnie są jeszcze przystawki, bo za książki był taki, żeby o nie to okazać, że przepisy tutaj zawarte można zaobserwować właśnie na różnych uroczystościach stąd taki właśnie spis treści restauracyjnym powiedziałabym, bo właśnie są przystawki zupy są dania główne i desery, żeby właśnie zaserwować dania gościom nie tylko na niedzielny obiad, ale właśnie na różne inne okazje i w właśnie tak, a co mogę panią trochę denerwować przepraszam, że przy niedzieli z bardzo proszę znam wielu zwolenników teorii, że kuchnia roślinna to pewien eksperyment to też pewna moda, która będzie przebiegać w okresie jakieś koniunktury, która pewnie kiedyś skończy, że nie jest trwała zmiana świadomości konsumenckiej nie tylko Polaków, ale także ludzi na świecie, którzy w trosce nie wiem klimat bądź też o zdrowie decydują się odejść od mięsa poczekamy zobaczymy wszystko wskazuje na to, że jednak ten świat idzie tą stronę roślinną właśnie ze względu tak jak pan wspomniał klimat zdrowie środowisko i także teraz kryzys z, bo ten, jakby wysoka inflacja ceny, której do góry to głównie właśnie produktów pochodzenia zwierzęcego te produkty roślinne także do góry, ale jednak znacznie mniej i ostatnio nawet czytałem jakiś raport, że właśnie przez wysokie ceny ludzie będą jedni właśnie mnie mięsa, a więcej roślin, a więc no ja jestem dobrej myśli nie sądzę, żeby świat stał się wegański, ale może zmienić proporcje tego mięsa produktów odzwierzęcych będziemy jedli zdecydowanie mniej co myślę będzie korzystne dla zdrowia dla środowiska i dla zwierząt teraz zapytam panią jako autorka, ale także psycholożkę czy nie uważa pani, że troszeczkę padamy ofiarą teraz na drugą nóżkę, żebyś najpierw panią próbowałem denerwować teraz nie będę pani sprzymierzeńcem, żeby troszeczkę padamy ofiarą tego, że generalnie z warzywami jesteśmy na bakier, że przez lata, zwłaszcza ten okres lat osiemdziesiątych przełom siedemdziesiątych osiemdziesiątych, który pamiętam usiłowano wmówić nam, że warzywa to to Surówka z marchwi kiszonej kapusty tak to prawda, jakby tegorocznego gotowania musimy się nauczyć, bo rzeczywiście no w tamtych latach, które boleśnie mówi teraz teraz powoli się zmienia, ale wtedy rzeczywiście tak na pierwszą miejscu były ziemniaczki i mięso trzeba było zjeść nawet ze związku, a ziemia nas ze wsi została, czyli tak, ale zwrócą w ogóle nie było mowy hak, bo one błędne takim dodatkiem interes jeszcze to powoli zmienia natomiast rzeczywiście te warzywa są, jakby tylko takim małym dodatkiem, który dodatkiem właśnie, ale coraz więcej ludzi gotuje roślinie coraz więcej to kuchnia roślinna się rozprzestrzenia i ludzie jednak zaczynają się uczyć, że te warzywa można traktować nie tylko jako właśnie taki dodatek, ale i też jako danie główne tylko odpowiednio ułożone z dodatkiem białka, żeby to danie sycące, więc myślę, że już powoli się wszystko zmienia to widać chociażby w restauracjach jednak wybór takich dań warzywnych jest coraz bardziej tym większy natomiast cały czas z musimy się tego uczyć, żeby to po prostu się rozprzestrzeniało i żeby ludzie potrafili te warzywa u przygotować inny sposób, żeby polubili przede wszystkim zna pani pewnie to filozoficzny, gdzie jesteśmy, dokąd zmierzamy jeśli chodzi o kuchnię roślinną to taki stan obecnie pani opisała Polaków jeśli chodzi o kwestie świadomości owe ale, ale także zużycia poszczególnych produktów to znaczy ja myślę, że ta kuchnia roślinna świadomość tego zdrowego i roślinnego gotowania na pewno bardziej obecnie rozwinęła się już tych dużych miastach, gdzie widać po ilości restauracji różnych, że może, że to, że to jest rozwój natomiast mniejsze jest, gdy z dużo do zrobienia, ponieważ nas Polska to nie tylko duże miasta i w tych mniejszych miejscowościach wsiach jeszcze myślę, że no jest dużo do zrobienia, żeby to to świadomość zmienia, ale przyzna pani, że logika nakazywałaby stwierdzić że, że powinno być odwrotnie biorąc pod uwagę dary ziemi, które są na wyciągnięcie ręki jeśli chodzi o małe ośrodki środowiska wiejskie to prawda, bo przecież są pola ludzie uprawiają warzywa itd. pewnie to bywa różnie tak, bo są też różne wsie i i te to tak głupi, więc innym też tak trudno generalizować znacznie lub właśnie generalizować, bo po to, różnie bywa natomiast no tak jak głód czytałam ostatnio właśnie czy czy słuchamy też podcast właśnie o tym jak co dniu wszystko wygląda na patrzą na całą Polskę no to właśnie w tych mniejszych miejscowościach na wsiach nie wygląda to najlepiej no dziwne, ale ta jest robiony pani apetytu, bo przeglądam właśnie strony książki, które jest pani autorką i właściwie miałbym poważny dylemat co wybrać, gdyby musiał albo, gdybym chciał zaserwować najbliższym taki niedzielny roślinny obiad to wybór duży to prawda dań głównych jest sporo są takie różnorodne z ja nie u bardzo jestem dumna np. z las ani dniową soczewica owej z grzybowym puree z beszamelem przepraszam nie puree są pierogi, więc generalnie o i te dania są różnorodne i trochę takie z kuchni polskiej trochę kuchni włoskiej taka mieszanina nie myślę, że każdy mógłby wybrać coś dla siebie są takie bardziej klasyczne smaki jak takie bardziej jak np. właśnie gołąbki z kaszy gryczanej z wędzonym tofu są właśnie 2 war za pierogów są boczniaki po mediolańską ku to jest właśnie przepis taki zainspirowany tak takim daniem, które tak naprawdę jest właśnie włoskie, ale jest z mięsem natomiast tutaj sobie pozwoliłam zamienić to mięso na boczniaki no, więc co, kto lubi no trudno mi coś tutaj jeszcze konkretnego mogę tutaj zachwalać wszystkie dania są zapiekanki są tarty, więc wszystko zależy od tego właśnie co się lubi zakład pewno każdy wybierze coś dla siebie zakładając, że kuchnia roślinna jest ponad ponad narodowa ona właściwie czerpie z każdego nurtu to po pierwsze, proszę się zgodzić, bo nie zgodzić z tym stwierdzeniem, a po drugie, zapytam panią na ile te przepisy nie są wynikiem pani kreacji na ile są właśnie zaczerpnięte z gniewem kuchni włoskiej hiszpańskiej francuskiej greckiej tam generalnie w basenie morza Śródziemnego też mamy sporo sporo warzyw ciekawe do do przyrządzenia no ja muszę powiedzieć, że tutaj ani 1 przepisu nie ma takiego o zaczerpnięte ego 100% z jakieś kuchni ja staram się jednak nie wiem np. właśnie kazania tak Izrael i zrobią wiązania, ale nie takiej klasycznej formie tylko właśnie po swojemu dynie owoc soczewicą ową są notki czy też danie kuchni włoskiej i zrobiła, jakby swoją wersję właśnie z Bobem i z cukinią zawsze SO mi największą frajdę sprawia to, żeby właśnie przepisy były takie autorskie to znaczy jak czerpie z czegoś z jakiejś innej kundelki kuchni to właśnie staram się jednak to tak wszystko zrobić, żeby to jednak było moje czy to właśnie składniki proporcje by się bawić właśnie smakami z zestawieniami smaków z połączeniami właśnie np. jest takie danie główne jak pieczony seler z chciałoby ci z niego zrobiła właśnie steki i do tego SOS taki orzechowy o kopertowych na bazie ciecierzycy generalnie tego selera widziałam u mistrza Otto Langego, a natomiast on zrobił tam zupełnie inny SOS na bazie śmietany masła z ziołami ja natomiast człon zupełnie inną, jakby stronę i właśnie zrobiłem SOS na bazie ciecierzycy dodam tam orzechy, bo tutaj mi właśnie pasowały pozowało połączenie tego selera z orzechami jak orzechy to koperek też dobrze tutaj gra, więc staram się, żeby to było moje i tak tak tak u i i właśnie tak tak tworzy te przepisy, żeby były autorska kuchnia powinna być konsekwencją pewnych nawyków pewnie się pani z tym zgodzi te powinno się z kolei kształtować od najmłodszych lat czy, wybierając przepisy do tej książki, kreując myślała pani tych najmłodszych tak by zachęcić ich do tego by niekoniecznie paluszki z kurczaka otoczone w nie wiem panie Arką był jedynym daniem, które dzieci chcę, które dzieci chcą włożyć na talerz jeśli zapytać co byś zjadł zjadła obiad dzieci może o dzieciach stricte może nie myślałam natomiast są to przepisy, które na pewno dzieci też będą chętnie sięgać w razie zapewne przepraszam wejdzie pani słowa chcę opisać tu też naszym słuchaczom również na ilustracjach jest na pewno kolorowo co powodu powodują rozmaite warzywa tak to prawda generalnie te przepisy były testowane na moich dzieciach, więc oczywiście one są moimi największymi krytykami i zawsze powiedzą czym to smakuje czy nie i pewne dania bardziej smakowały pewne mniej, ale dużo rzeczy właśnie jadły no oczywiście tutaj zrobiłem ich ulubioną m.in. zupę pomidorową, która jest po prostu hitem to jest zupa, która no znaj częściej oni proszą to nie jest jakaś zwykła pomidorów ska stały sekret polega na tym, że i podsmażamy na Oliwie lub na oleju cebulę i ją tak mocno harmonizuje, bo ona była taka słodka, a potem dodaje się pomidory jak one już zmienią swoją strukturę już tak jak ukazują gotują uduszą zalewa się bulionem to wszystko się miksuje razem właśnie z tą cebulą i co powoduje, że o konsystencja tej zupy właśnie tak jak ostatnio właśnie określił to mój syn nie jest taka za rzadka nie jest za gęsta to jest taka idealna do tego rzeźba matki i naprawdę nie ma dziecka, który powie w tej zupie nie, a jak wiadomo pomiędzy ruska to też jest taki pewniak jeśli chodzi o dzieci, ale myślę, że w tej książce znaj są przepisy, które nie tylko z pań, która posmakuje dzieciom z tak o tym co robi robotę nie tylko w kuchni dzieci, ale także dorosłych może przede wszystkim dorosłych opowiada pani Magdalena rybacka, przedstawiając swoją książkę roślinna uczta smaków nie jest pani propagatorką zdrowego odżywiania autorką książek, a także psycholożką społeczną to co pożyczymy teraz naszym słuchaczom dobrej niedzieli smacznego obiadu smacznego obiadu i wszystkiego dobrego dziękuję pani bardzo naszych słuchaczy zapraszamy teraz na informację
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD
-
-
15:36 W studio: Joanna Żytkowska
-
14:05 W studio: Adrianna Stawska-Ostaszewska
-
13:47 W studio: Eugeniusz Twaróg
-
16:05 W studio: Szymon Czerwiński
REKLAMA
POPULARNE
-
28.01.2018 13:20 Niedzielny obiad15:54 W studio: Agnieszka Żelazko
-
10.04.2022 12:20 Niedzielny obiad14:14 W studio: Jagna Niedzielska
-
-
25.10.2020 12:20 Niedzielny obiad14:31 W studio: Paweł Zyner
-
-
03.01.2021 12:20 Niedzielny obiad12:36 W studio: dr Hanna Stolińska
-
10.05.2020 12:20 Niedzielny obiad14:32 W studio: dr Hanna Stolińska
-
09.10.2022 12:20 Niedzielny obiad14:59 W studio: Paweł Ochman
-
-
20.02.2022 12:20 Niedzielny obiad13:28 W studio: Marianna Darżynkiewicz-Wojcieska
-
08.11.2020 12:20 Niedzielny obiad14:30 W studio: Marta Dymek
-
02.10.2022 12:20 Niedzielny obiad15:08 W studio: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
-
14.08.2022 12:20 Niedzielny obiad16:20 W studio: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
-
16.10.2022 12:20 Niedzielny obiad13:58 W studio: Magdalena Maślak
-
11.10.2020 12:20 Niedzielny obiad15:56 W studio: dr inż. Przemysław Kowalczewski
-
04.09.2022 12:20 Niedzielny obiad15:11 W studio: Anna Brożyna
-
02.01.2022 12:20 Niedzielny obiad16:26 W studio: Andrzej Polan
-
25.09.2022 12:20 Niedzielny obiad13:36 W studio: Monika Turasiewicz
-
10.01.2021 12:20 Niedzielny obiad14:42 W studio: Maciej Otrębski
-
23.10.2022 12:20 Niedzielny obiad15:53 W studio: Małgorzata Minta
-
25.07.2021 12:20 Niedzielny obiad13:49 W studio: Joanna Jaczewska-Schuetz
-
30.05.2021 12:20 Niedzielny obiad15:14 W studio: Sylwia Majcher
-
11.09.2022 12:20 Niedzielny obiad15:56 W studio: dr Wanda Baltaza
-
-
24.10.2021 12:20 Niedzielny obiad14:12 W studio: Wioleta Błazucka
-
-
-
21.02.2021 12:20 Niedzielny obiad16:30 W studio: Paulina Nawrocka-Olejniczak
-
26.04.2020 12:20 Niedzielny obiad15:30 W studio: Robert Makłowicz
-
13.03.2022 12:20 Niedzielny obiad12:53 W studio: Agata Gwiazdowska
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL