życie zdrowie niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwu zapraszam na godzinę rozmów z przedstawicielami branży medycznej na temat tego w jaki sposób możemy poprawiać swój dobrostan dziś będzie mowa m.in. o refundacji jeśli chodzi o bada badania właściwie aparaty służące do badania poziomu cukru we krwi, ale chciałbym wpierw przedstawić pierwszego naszego gościa jest nim dr Marcin Folwarski kłaniam się panu witam pana redaktora witam
Rozwiń »
słuchaczy jest pan chirurgiem zajmuje się pan również żywieniem do i pozajelitowego w warunkach domowych jest pan przewodniczącym sekcji żywienia domowego polskiego Towarzystwa żywienia do jelitowego i pozajelitowego i metabolizmu Paul Pen pracuje pan również w katedrze żywienia klinicznego gdańskiego Uniwersytetu medycznego mam nadzieję, że powiedziałem wszystko tak zgadza się dziś tematem naszej rozmowy jest projekt habilitacja proszę wyjaśnić ten termin co oznacza, więc rehabilitacja to takie wielokierunkowe wielospecjalistyczne przygotowanie pacjenta do leczenia Operacyjnego w zasadzie no mówi teraz, że nie może nie tylko do leczenia Operacyjnego, ale w ogóle leczenia szpitalnego, jakiego zaawansowanego, ale jak pierwotnie pierwotnie termin dotyczył samej operacji dawniej, jakby skupialiśmy się na NATO ma na samym leczeniu chirurgicznym pacjenta i tym ewentualnie co się dzieje w oddziale od kilkunastu właściwie lat mówi się już dużo na temat prowadzenia pacjenta po zabiegu multi dyscyplinarnego, a więc żywieniowego wsparcia psychologicznego natomiast rehabilitacja to taki termin, który właściwie jest stosunkowo stosunkowo nowy, aczkolwiek pewne elementy tej rehabilitacji znamy już od dawna, więc skład takiego przygotowania pacjenta do leczenia Operacyjnego wchodzi m.in. wsparcie psychologiczne poinformowanie dobro pacjenta na temat zabiegu Operacyjnego, żeby pacjent był w centrum całych wydarzeń uczestnicy uczestniczył w całym wydarzeniu leczenie żywieniowe, który jest takim kluczowym właściwie elementem przygotowawczym do samej operacji w ale również aktywność fizyczna i rehabilitacja, którą wdrażamy przed operacją uczymy pacjenta odpowiednich ćwiczeń odpowiednich zachowań taki zdrowy aktywny tryb życia wdrażamy na tygodniach, a nawet czasami i dłuższy czas przed operacją oczywiście wszystko zależy od charakteru operacji, ponieważ niektóre operacje wymagają troszeczkę szybszej strategii przygotowawczej na jak np. operacje onkologiczne, ale staramy się wykorzystać czas, który mamy przed zabiegiem operacyjnym NATO, żeby pacjenta usprawnić, żeby poprawić jego wydolność krążeniowo-oddechową wyeliminować nałogi, które też niekorzystnie wpływają na na przebieg leczenia Operacyjnego, a szczególnie szczególnie papierosy palenie papierosów to wszystko staramy się eliminować w tym okresie przed operacyjnym, żeby zwiększyć skuteczność leczenia Operacyjnego na ideę proszę panie dr. Rank już lata temu spotkałem się z opinią ortopedów, że dobrze przeprowadzony zabieg, a później jego skutek zależą nie tylko rehabilitacji po, ale także rehabilitacji przed nim nie nazwali tego rehabilitacją tylko rehabilitacją wdrożoną jeszcze na długo przed przed zabiegiem tak by usprawnić kończyny operowany nie wiem kolano i Dalí Dalí ja rozumiem, że to per analogiam można potraktować to samo chirurg, którą pan się zajmuje tak jest tak jest tylko tutaj jest to troszeczkę mniej oczywistą ile np. operacji oko kolana czy kręgosłupa wiemy, że bez bez sprawnych mięśni ta operacja no i później będzie skutkowała tym, że pojawią się inne komplikacje tutaj np. przy operacji onkologicznych, gdzie wycinamy fragment przewodu pokarmowego jest to troszeczkę mniej oczywiste tak na pierwszy rzut oka natomiast pacjent, żeby cokolwiek wydoić czy i jeśli robimy zespolenie jelitowe czy szyjemy powłoki skórne żeby, żeby wszystko się udało, żeby zagoiła się rano, żeby zajmują się zezwolenie musi mieć odpowiednie do tego warunki i aktywność fizyczną prawidłowe odcieni u ukrwienie tkanek, ale też do dostarczenia odpowiedniej ilości białka to możemy sobie wyobrazić taki zabieg dla pacjenta jest czymś co właściwe dla sportowca długodystansowego takie zawody jak maraton i to jest podobny wysiłek nigdy maratończyk nie nie bierze udziału w takich zawodach z marszu zawsze jest przygotowanie wcześniejsze długi długie i w i przygotowanie żywieniowe Matu ogromne znaczenie dobrze proszę powiedzieć jak wiele zabiegów dotychczas przeprowadzano bez wprowadzenia tych reguł, o których pan w tej chwili mówi i w jaki sposób ich brak obniża skuteczność późniejszego zabiegu znaczy to, bo mówimy o kilka rzeczy, ponieważ rehabilitacja jest taki termin łączący kilka elementów tego przygotowania no oczywiście są jednostki są są jednostki które, jakby takiej nazywanej poradni rehabilitacyjnej nie mają, ale wdrażają pewne elementy rehabilitacji już od dawna np. leczenie żywieniowe to w wielu jednostkach jest już stosowane przed operacyjnie od stosunkowo dawno dużo dużo trudniej można powiedzieć dużo gorzej wygląda sytuacja powiedzmy z takim typowym przy wsparciem fachowym psychologicznym czy fachowym fachową rehabilitację, ponieważ tutaj wymaga też specjalistów którzy, którzy spotkają się z tym pacjentem przed zabiegiem bywa także pacjent przed zabiegiem jest w domu albo gdzieś poza szpitalem, gdzie musimy tutaj bazować na pewnych systemowych rozwiązaniach, które by do tego pacjenta dotarły i o ile chirurg spotyka się często z pacjentem w momencie, kiedy ME, kiedy już ten zabieg trzeba planować stosunkowo szybko można wdrożyć pewne rozwiązania na tym etapie również, ale no warto było takie takie zabiegi planowe znacznie wcześniej i wydaje się, że takich en z jak ta świadomość odpowiedniego wsparcia żywieniowego i ćwiczeń fizycznych i tego co się dzieje przed zabiegiem jest z jest no DRAM dramatycznie szybko rośnie, więc wydaje się że, że ciężko oszacować ile takich zabiegów odbywały się bez bez takiego wsparcia w przyszłości ilości odbywa bez takiego wsparcia nadal, ale no widać widać, że to zdecydowanie rozwija ta świadomość tego nawet wśród chirurgów trochę biję się w swojej chirurgiczne piersi no by jest takie przekonanie, jakby największa część sukcesu zabiegu Operacyjnego odbywa się na sali operacyjnej w tym, że dzisiaj wiemy już że, że jest to około 50% sukcesu tak naprawdę reszta sukcesu zależy od tego jak przygotujemy pacjenta do zabiegu jak będziemy prowadzić poza bieg im podana zabieg, a to precyzyjną rekomendację dla danego pacjenta, bo wiadomo, że każdy wymaga czegoś innego powinna płynąć ze strony chirurga czy lekarza prowadzącego kogoś, kto będzie spajał to to wszystko kontrolował przebieg leczenia, a blok na najlepiej en musimy się w naszym systemie też uczyć takiego wielo dyscyplinarnego działania oczywiście chirurg jest na takim nieodzownym elementem tego tego zespołu NATO, jeżeli mówimy o operacji bo, bo można też mówić o rehabilitacji np. do leczenia onkologicznego no ale tutaj jest działanie zespołowe konieczne, bo takiej rehabilitacji bierze udziału i fizjoterapeuta dietetyk, który jest niesamowicie istotnym elementem takiego wsparcia my walczymy o to, żeby dietetycy byli dostępni dla pacjentów zarówno w szpitalach jak ambulatoryjnie co się dzieje coraz szerzej, ale nadal wiele w tej sprawie do zrobienia wreszcie psycholog i tutaj wsparcie wielu dyscyplina, ale oczywiście psycholog musi znać informacje od chirurga na temat charakteru zabiegu przebiegu dalszego leczenia dietetyk również, a chirurg musi wiedzieć od dietetyka, jakie możliwości wsparcia żywieniowego ma też bynajmniej, choć żywienie doustne pacjent także współpracę między dyscyplinami tej tutaj też panowie panie pielęgniarki biorą udział w tym przygotowaniu i farmaceuci również dobierają odpowiednie lekarstwa jest to wielo dyscyplinarny wsparcie takiego wielo dyscyplinarnego zespołowego wsparcia powinniśmy uczyć też tak na koniec pierwszej części naszej rozmowy zapytam pana proszę o szczerą odpowiedź Polski system stać na to, żeby tak wielowątkową podróż do pacjenta, więc ja mogę tak trochę przewrotnie odpowiedzieć właściwie możemy zastanawiać czy Polski system stać, żebyśmy nie wdrażali taki takiej opieki, dlatego że właśnie wszystkie badania naukowe te badania, które dotyczą również koszt efektywności leczenia żywieniowego takiego wsparcia wskazują, że jeśli nie będziemy tak podchodzi do pacjent, który w wielu dyscyplinach nie będą oni mieli mieć częściej powikłania dłuższe leczenie dłuższe pobyty w szpitalu częstsze hospitalizacje, a więc to wszystko kosztuje znacznie znacznie więcej np. w leczeniu żywieniowym mówi się, że każdy wydany wydana złotówka bądź też dolar w zależności od badań naukowych kraju, jakim się badało to wielokrotnie większy zysk każdy dolar wydany na leczenie żywieniowe przynosi wielokrotnie większy zysk dla systemu niektórych badań nawet nawet cztero albo nawet kilkunastokrotne zysk także to się po prostu opłaca też z punktu widzenia finansowego także właściwe musimy zadać pytanie czy o czy czy czy stać nas na to, żeby tego nie wdrażać u nas zresztą sprowokował mnie pan do tego by zapytać czy w drugiej części naszej rozmowy w skrócie informacji Radia TOK FM jak wygląda sprawa leczenia żywieniowego w Polsce wg badań około 30% pacjentów trafia do szpitala nie ożywionych co automatem zmniejsza szanse na skuteczne wejście jest choroba o tym pozwoli pan już po mówimy po skrócie informacji dr Marcin Folwarski jest naszym gościem proszę byście państwo pozostali z nami życie zdrowie niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwo w towarzystwie dr Marcina Folwarski jego dzień dobry panie doktorze dzień dobry witam państwa reprezentuje pan katedry żywienia klinicznego gdańskiego Uniwersytetu medycznego przede wszystkim jest pan chirurgiem, który zajmuje się żywieniem do poza hitowym warunkach domowych rozmawialiśmy też właściwie głównie przed skrótem informacji o rehabilitacji, czyli punku szerokim przygotowaniu pacjenta do do zabiegu, a później do tego by po tym zabiegu jak najszybciej doszedł do pewnej sprawności, ale wskazuje pan też jak istotne jest odżywianie żywienie ze względu na to, że aż 30% pacjentów i idzie do szpitala np. na zabieg będący niedożywionym czy to jest aż tak bardzo ponura statystyka w tak tak tak badania niestety potwierdzają takie statystyki numer jest przez przywykliśmy do tego, że mówi się dużo fali otyłości rzeczywiście ta fala może panie doktorze co trzecia pacjent słucham, że to jest co trzeci pacjent Dariusz tak tak tak niestety statystyki pokazują, że jest to co trzeci pas no musimy zdać sprawę, że oczywiście są pewne grupy pacjentów, gdzie te statystyki są jeszcze bardziej niepokojące, ponieważ np. pacjenci onkologiczni np. z nowotworami głowy szyi bądź też nowotworami górnego odcinka przewodu pokarmowego, bywa że są to statystyki sięgające 8090% pacjentów niedożywionych te podobnie ma się sytuacja jeśli chodzi o osoby starsze bądź też osoby z chorobami przewlekłymi, ale również osoby z nieswoistymi zapaleniami jelit, które bywają często młodsze również trafiają częściej do szpitala niedożywiony wynika to wielu wielu niestety wielu takich czynników m.in. z tej z niskiej świadomości roli wsparcia leczenia żywieniowego metryczkę zapomnieliśmy o takich podstawowych rzeczach które, które nie tylko w medycynie, ale w życiu mają znaczenie skupiliśmy się być może troszeczkę taka wąska specjalizacja powoduje że, że patrzymy tak troszkę wąsko na naszej dziedziny natomiast zapomnieliśmy o takich prozaicznych rzeczach jak to, że człowiek musi jeść pić, żeby przeżyć, a chory człowiek musi znacznie więcej przyjmować tych substancji odżywczych makro mikro składników np. chorzy onkologiczni mają z racji tego, że ich metabolizm się zmienia mają znacznie większe wymagania np. jeśli chodzi o białko i tutaj wsparcie takich pacjentów na zawsze mówimy, że chory onkologiczny ma właściwie 1 szansę na właściwe wyleczenie, dlatego że jeśli doprowadzimy do skrajnego wyniszczenia takiego pacjenta i trafi na leczenie onkologiczne to szansa, że takie leczenie będzie miał właściwie przeprowadzone szansa, że przeżyje chemioterapię czy przeżyje operacji chirurgicznej jest znacznie mniejsza, więc MEN, bo prawidłowo, więc tego pacjenta na całym przebiegu jego choroby zwiększamy szansę na prawidłowe leczenie niestety to te statystyki mówią o pacjentach, którzy są przyjmowani do szpitala, ale to jest też niepokojące dane pokazują, że wśród pacjentów, którzy prawidłowo żywieni trafią do szpitala nawet połowa może opuścić szpital z niedożywieniem to znaczy, że my generujemy coś takiego co się nazywa niedożywienie szpitalne, czyli niedożywienie, na które który składa się oczywiście sama choroba, ale też to co robimy w szpitalu z pacjentem, czyli niekiedy to, że zapominamy o wsparciu leczenie żywieniowe w warunkach szpitalnych to co znaczy zapominamy chodzi chodzi panu służby zdrowia w szeroko pojętą czy chodzi nie wiem o najbliższych, którzy nie decydują się wspomóc ten ten proces no oczywiście wydaje mi się, że wszyscy zapominamy niestety służbie zdrowia też tak jak mówiłem wynika to pewnie może troszeczkę z tego wynikać, że że, jakby specjalizujemy się w wąskich dziedzinach i brakuje nam czasem takiego spojrzenia szerokiego na proces leczniczy no na pewno trzeba trzeba dużo na ten temat mówić szkolić trzeba sobie zdać sprawę, że pomimo tego, że jest sprawa prozaiczna tak jak mówiłem jedzenie picie każdy zdaje sprawy jest to istotne od właściwie czasów prehistorycznych to wiemy natomiast jako dziedzina żywienie kliniczne jest stosunkowo młodą dziedziną tak jak np. wsparcie w Rzymie drogami sztucznymi typu żywienie pozajelitowe jest właściwie możliwe skuteczne szpitalu od lat siedemdziesiątych sześćdziesiątych ubiegłego wieku, więc w zasadzie na studiach medycznych żywienie kliniczne pojawiło się stosunkowo niedawno nadal jest wiele uczelni medycznych w kraju, w których takiego przedmiotu w ogóle nie ma także także jest to jest to coś co się zmienia dzięki też duże ilości dietetyków klinicznych, którzy pojawiają się w szpitalach, ale nadal wiele w tym temacie do zrobienia wiele tematów do rozpowszechniania i stąd stąd bardzo się cieszę, że możemy się spotkać na ten temat mówić pretekstem do naszego spotkania są nie tylko wyniki badań, do których się odwoływałem, ale także to na co sam pan zwraca uwagę, że siódmy 11 lutego to międzynarodowy tydzień świadomości żywienia do jelitowego tutaj teraz wypada retorycznie zapytać o poziom świadomości w Polsce versus w Europie np. na świecie tak czy trzeba powiedzieć też, że my prawdopodobnie, bo też tak dosyć ciężko porównać, ale prawdopodobnie w w skali kraju Europy w skali Europy świata nie wypadamy aż tak tragicznie natomiast jest dużo rzeczy do zrobienia w Polsce mogę tak podać przykład, że takie badania robiłem sam, analizując ilu pacjentów z założonym dostępem do przewodu pokarmowego trafia do poradni żywieniowej, bo trzeba powiedzieć, że od w Polsce od 2 tysięcznego siódmego roku mamy refundowane żywienie dojelitowe warunkach domowych od dziewięćdziesiątego ósmego roku jest to możliwe jeśli chodzi o żywienie pozajelitowe, czyli pacjent, który ma założony dostęp albo jest żywiony drogą sztuczną wychodzi ze szpitala trafia może trafić do w zespołu poradni żywieniowych wyspecjalizowanych zespołów jest wszystko refundowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia, gdzie dostanie pełną opiekę wsparcie zespołu żywieniowych, a więc poza lekarzem jest też pielęgniarka farmaceuta dietetyk i to jest 24 godziny na dobę opiekę nad pacjentem wszystko ma pacjent refundowane pomimo tego, że taki system istnieje jest taka możliwość to jednak stosunkowo mały odsetek pacjentów i na tym że, gdy jak dla mnie mało jest jest kierowany ciągle do tych porad żywieniowych musimy o to zabiegać walczyć, żeby ta informacja dotarła wszędzie po to, żeby wszyscy pacjenci znaleźli się pod taką opieką bo, bo jest to możliwe jest refundowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia dlatego każdy pacjent powinien takich ministrach Fitch zakładam, że ci, którzy korzystają z tego typu pomocy są doskonale zorientowani, ale chciałbym też nakreślić naszym słuchaczom, którzy na szczęście nie mają takich problemów czym różni się żywienie dojelitowe do z Ott poza elitą owego w przypadku leczenia dokładnie, że pan doktor wyraźnie to, tak więc generalnie jeśli mówimy w ogóle leczeniu żywieniowym musimy to jest za sprawy, że pacjent, który może skutecznie żywić się drogą doustną to można fortyfikacji modyfikować dietę doustną w tym specjalizują się dietetycy klinicznie i ogromna ich rola w szpitalu, ale też z w ambulatoryjnym wsparcia natomiast bywają pacjenci, którzy z różnych powodów nie mogą żywić się skutecznie drogą doustną, ale mają sprawny przewód pokarmowy i tutaj np. pacjent z nowotworem przełyku, który ma GUS, którego u, którego guz przełyku blokuje mu drożności przewodu pokarmowego, ale dalej przewód pokarmowy jest sprawny w związku z tym można takiego pacjenta założyć specjalny dostęp albo do żołądka albo do jelita do żołądka będzie to gastronomia do elitarnej części na stomię i żywić pacjenta bezpośrednio do przewodu pokarmowego co nazywa się żywienie dojelitowe natomiast bywa bywa tak, że pacjenci nie mają sprawnego przewodu pokarmowego, czyli mające co nazywamy niewydolnością przewodu pokarmowego i z różnych powodów nie mogą być skutecznie żywienie drogą przewodu pokarmowego to bywają takie sytuacje, że np. pacjent ma rozległą resekcją jelit wynikającą z niedokrwienia jelit albo wyłonioną wysoką stąd je z różnych powodów nieswoistych zapaleń jelit czy jakiś powikłań chirurgicznych i po prostu nie ma takiej długości przewodu pokarmowego, która by umożliwia skuteczny skład wchłanianie składników taki pacjent nie może być skutecznie żywiony drogą przewodu pokarmowego i wtedy wymaga żywienia pozajelitowego, a więc podawania makro mikro składniki drogą dożylną, czyli kroplówka mówiąc bardzo prostym, którzy w charakterze trywialnym językiem takie do dożył niema pacjent podawane białko tłuszcze węglowodany mikro składniki witaminy pierwiastki śladowe proszę jeszcze wyjaśnić panie doktorze termin tego była rozwiąże za chroni mocy, jakiego terminu szerszego tak to jest w przez skórna endoskopowa gastrostomia, czyli tak jak mówiłem o pacjentach żywiony dojelitowe, czyli tych, którzy nie mogą się skutecznie, że widzi drogą doustną to jest to jest taka można powiedzieć kolokwialnie mówiąc rurka, którą zakładamy przez skórę do do żołądka przezskórna endoskopowa głaz gastronomia najczęściej zakładane jest metodą endoskopową, a więc mało inwazyjną jest to dosyć krótki zabieg nawet dorosłych wykonuje się go w znieczuleniu miejscowym, który pod, który umożliwia nam założenie tej rurki bezpośrednio do żołądka i karmienie pacjenta długoterminowo tą drogą gdybyśmy jeszcze by zechcieli powiedzieć naszym słuchaczom co wy lekarze, którzy się specjalizuje się w tej kwestii próbuje jeszcze robić w kwestii świadomości bo, bo myślę, że jest to niezwykle istotne tak samych pacjentów jak ich rodzin to przecież dla tych pacjentów te rodziny być może są no takim nie chcę będzie jedynym wsparciem, ale wsparcie, które trzyma także od strony psychologicznej nie tylko stricte fizycznej tak jest no, jakby w działam w ramach towarzystw naukowych, które prowadzą liczne inicjatywy edukacyjne i licznej i inicjatywy informacyjne, które mają wiele takich punktów zaczepienia tak powiem, że panie doktorze prowokuje pan, że pan odesłał naszych słuchaczy do fachowych stron do fachowej literatury, gdzie można w przystępny sposób zgłębić to, o czym pan teraz mówi na naszej antenie tak jest na takim jest stroną Towarzystwa polskiego Towarzystwa żywienia do pozarządowego metabolizmu to Towarzystwo w skrócie nazywa się Paul Pen i też strona dosyć stosunkowo łatwo znalezienia Polbank PL z to takie to to jakby takie miejsce, gdzie dużo takich inicjatyw dużo takich wiadomości pojawia się też mamy media takie w cudzysłowie mówiąc nowoczesna, czyli Facebook instagram różne takie takie media, na których próbujemy jak najszerzej rozpropagować różne akcje różne akcje promocyjne, które się odbywają pod patronatem Polsce panuje i polskiego Towarzystwa żywienia klinicznego odbywa się też akcja akredytacji szpitali to taka akcja która, która ma na celu takiego nadawania takich certyfikatów dla szpitali, które spełnią konkretne warunki i i przejdą przez komisję, która stwierdzi, że w tym szpitalu właściwie prowadzi się leczenie żywieniowe i taka inicjatywa też jest prowadzona pod pod patronatem Polsce menu, ale próbujemy dotrzeć też współpracujący z różnymi środowiskami pacjenckich mi jak np. stowarzyszenia apetyt na życie, które zrzesza pacjentów żywiących poza elitą przez pacjentów z nieswoistymi zapaleniami jelit i z tymi towarzystwami prowadzimy różne akcje informacyjne, które mają na celu też dotarcie do jak największej grupy pacjentów no mamy taką strategię, która ma na celu dotarcie do wszystkich zainteresowanych, czyli pacjentów opiekunów, ale też lekarzy i również osób pracujących w systemie, czyli dyrektorów szpitali osób Ministerstwo Zdrowia czy ministerstwo czy Narodowego Funduszu Zdrowia, a więc osób, które organizują ten system dla naszych pacjentów, bo uważam, że jakby na każdym etapie jest do poprawienia i warto temacie mówić dosyć szeroko, żeby każdy pacjent wiedział, gdzie ta taką pomoc znaleźć i jak jak być właściwie żywiony myślę, że takie takie zaangażowanie pacjenta leczenie jest też bardzo ważne, ponieważ jeśli pacjent będzie się zgłaszał do swojego lekarza nawet rodzinnego mówił, że ze Wschodu i że proszę coś z tym tematem zrobić, bo słyszał, że to jest to jest konieczne do właściwego żywienia to będzie na kluczowym elementem do do poprawy sytuacji dziękuję panu bardzo za rozmowę dr Marcin Folwarski z zakładu żywienia klinicznego i dietetyki gdańskiego Uniwersytetu medycznego był naszym gościem kłania się panu życzę dobrej niedzieli bardzo dziękuję kłaniał się słuchać również panu redaktorowi zapraszam państwa oraz skrót informacji
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: ŻYCIE W ZDROWIU
-
14:57 W studio: dr Iwona Wyleżoł
-
26:08 W studio: prof. Aleksandra Łuszczyńska
-
16:17 W studio: prof. Tadeusz Pieńkowski
-
26:34 W studio: dr Jarosław Feluś
-
15:28 W studio: prof. Roman Nowobilski
REKLAMA
POPULARNE
-
16.10.2022 13:40 Życie w Zdrowiu16:51 W studio: Marek Posobkiewicz
-
13.11.2022 13:40 Życie w Zdrowiu17:01 W studio: dr Agnieszka Chrzczonowicz-Stępień
-
16.10.2022 13:20 Życie w Zdrowiu16:05 W studio: prof. Andrzej Fal
-
09.10.2022 13:00 Życie w Zdrowiu25:21 W studio: Joanna Gutral
-
14.08.2022 13:00 Życie w Zdrowiu26:17 W studio: dr hab. Wojciech Kulesza
-
25.09.2022 13:40 Życie w Zdrowiu13:45 W studio: prof. Zbigniew Gaciong
-
16.10.2022 13:00 Życie w Zdrowiu09:19 W studio: prof. Agnieszka Szuster-Ciesielska
-
23.10.2022 13:00 Życie w Zdrowiu10:57 W studio: Katarzyna Molęda
-
04.09.2022 13:20 Życie w Zdrowiu14:36 W studio: prof. Krzysztof Tomasiewicz
-
25.09.2022 13:00 Życie w Zdrowiu22:44 W studio: prof. Przemysław Mitkowsk
-
11.09.2022 13:00 Życie w Zdrowiu24:48 W studio: prof. Ewa Stachowska
-
28.08.2022 13:40 Życie w Zdrowiu13:01 W studio: dr Paweł Grzesiowski
-
02.10.2022 13:00 Życie w Zdrowiu25:33 W studio: prof. Marzena Dominiak
-
10.07.2022 13:00 Życie w Zdrowiu38:12 W studio: Grzegorz Zawierucha , dr Hanna Stolińska
-
-
19.06.2022 13:40 Życie w Zdrowiu16:35 W studio: prof. Paweł Wiechno
-
23.10.2022 13:20 Życie w Zdrowiu15:26 W studio: Bartosz Fiałek
-
06.11.2022 13:00 Życie w Zdrowiu25:55 W studio: prof. Ewa Stachowska
-
02.10.2022 13:40 Życie w Zdrowiu16:26 W studio: prof. Joanna Gromadzka-Ostrowska
-
-
21.08.2022 13:40 Życie w Zdrowiu15:25 W studio: Katarzyna Kucewicz
-
-
05.03.2023 13:00 Życie w Zdrowiu23:26 W studio: prof. Agnieszka Szuster-Ciesielska
-
14.08.2022 13:40 Życie w Zdrowiu15:23 W studio: dr Paweł Grzesiowski
-
06.11.2022 13:40 Życie w Zdrowiu14:11 W studio: dr Ewa Drozdowicz-Jastrzębska
-
-
04.09.2022 13:00 Życie w Zdrowiu10:36 W studio: dr Aneta Afelt
-
09.10.2022 13:40 Życie w Zdrowiu14:03 W studio: Magdalena Krajewska
-
04.09.2022 13:40 Życie w Zdrowiu14:32 W studio: Bartłomiej Karaś
-
07.08.2022 13:00 Życie w Zdrowiu25:05 W studio: prof. Anna Piekarska
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL