jest ósma 10 podcast gazety wyborczej porozmawiamy na temat tego, jaka jest świadomości żywienia w polskich szpitalach i polskich domach ósma 10 podcast gazety wyborczej Zobacz kangury też podcast ósma 10 moim gościem Artur Ludwiczak prezes zarządu Nutricia Polska dzień dobry dzień dobry to na początek parę danych dotyczących polskiego społeczeństwa powyżej 60 lat jest już około 10 000 000 Polaków GUS prognozuje, że do 2030 roku będzie to blisko 11 000 0002050 roku
Rozwiń »
14 000 000 ludzi to wy dzisiaj jeszcze karmić Che i więcej sprzedajecie rodzicom dzieci czy już raczej rodzice, którzy opiekują się swoimi granicami jeśli chodzi o takie produkty prozdrowotne faktycznie historycznie Nutricia jest bardziej rozpoznawalna w Polsce jako Marka jako Brent, czego firma specjalizująca się w żywieniu dzieci tych dzieci zdrowych jak dzieci z różnymi rodzajami dolegliwościami żywieniowymi, ale od kilkunastu lat rozwijamy również kategorie, które robocza sobie firmy nazywamy kategoriami Adolf, czyli pacjentów głównie pacjentów dorosłych, aczkolwiek to nie znaczy, że są to tylko osoby chore są to również osoby w wieku podeszłym, które mają po prostu specyficzne potrzeby żywieniowe i ten trend dokładnie jest taki demografię szczególnie w naszym kraju widzimy trudno tutaj oszukać, iż coraz więcej mamy pacjentów dorosłych to jest także te zmiany, o których pan mówi to jest strategia taka zapoczątkowany w parę lat temu związane właśnie z demografią czy to jest taki trend światowy jak to wygląda na demografię różna w różnych częściach świata Nutricia jest pochodzenia firmą holenderską francuską, więc no i tu głównie przez lat skupiała swoją działalność, więc zauważyliśmy ten trend w Europie już bardzo dawno macie taki punkt, w którym już wiecie że, gdyby przychody ze sprzedaży produktów dla dzieci będą mniejsze niż przychody ze sprzedaży dla osób powyżej sześćdziesiątego roku życia pewnie każdy kraj europejski ma swój taki punkt dzisiaj jeszcze mamy większość przychodów jako Nutricia z produktów dla dzieci, ale spodziewam się w ciągu kilkunastu lat się wyrówna zależy zobaczymy jak demografia będzie się dalej rozwijać inflacja, która teraz panuje w Polsce na świecie ona ma jakiś wpływ na nasze decyzje zakupowe i w stosunku do tych produktów dla dzieci dla osób starszych to bardzo ciekawe, bo wydaje się, że na jedzeniu się nie powinno oszczędzać, tym bardziej takim specjalistycznym, który ma, który ma dbać gdzieś nasze zdrowie zdrowie najmłodszych osób starszych jestem czekamy tutaj rynek zareagował bardzo sensy pewny punkt, bo faktycznie jest tak, że inflacja ma wpływ natomiast jest też prawdą, że kategoria szczególnie dziecięce to są te kategorie, których staramy się oszczędzać na ostatnim miejscu łatwiej jest nie kupić sobie biletów do kina niż odmówić dziecku mleka modyfikowanego, więc tak widzimy to, ponieważ mamy też te produkty w różnych segmentach cenowych mamy kategorię premium mamy kategorię miejskim widzimy pewien ruch, aczkolwiek też paradoksalnie, widząc zubożenia tak powiem czy możliwość zakupu przez rodziców niektórych produktów zauważyliśmy, że niektórzy nawet mają trudną sytuację jednak kupują produkty premium jeśli ludziom mleka dla dzieci, więc tutaj ten trend w kategoriach mlecznych szczególnie widzimy w przypadku osób starszych jak to wygląda datków osób starszych mówimy głównie tutaj o pacjentach z chorobami z dolegliwościami zaczęliśmy w Polsce naście lat temu głównie od kategorii produktów, które są stosowane w ciężkich Stanach chorobowych w chorobach onkologicznych chorobach neurologicznych u pacjentów z udarami jest tutaj mamy taką sytuację i zauważamy, że często nie pacjent nie opiekun, a właściwie nawet rodzina pomaga, aby pacjent kontynuował terapie, więc mi jeśli mogę użyć takie słowa paradoksalnie jesteśmy dobrym miejscu na czas tego kryzysu czy inflacji, bo nasze kategorie są ostatnimi kategoriami, które wypadają natomiast te ruchy widzimy szczególnie jeśli chodzi o produkty, które ktoś mógłby traktować jako Lifestyle owe tutaj na pewno tych produktów sprzedaje się mniej przyznał się, że w każdym filmie katastroficznym to jest taka wizja, że będziemy jedli stópki albo z próbówki itd. tak dalej wasze jedzenie to jest takie jedzenie próbki czy to jest coś innego bardzo bym nie chciał, aby kiedykolwiek jedzenia kojarzyło nam się z obsługą próbką czy probówki com, bo to znaczy, że odbierał nam się radość wspólnego jedzenia to jest taki rytuał, które ludzi wkoło siebie 101 czy, ale faktem jest, że mamy takie sytuacje, iż pacjent nie może samodzielnie albo przyjmować pokarmów albo po prostu dieta zwykłymi produktami codziennymi nie wystarcza mu na pokrycie zapotrzebowania uspokaja mnie pan, że nie przejdziemy takie żywienie, ale czasami są sytuacje, w których jest to po prostu niezbędne tak prawda jest taka, że szczególnie jeśli chodzi o dzisiaj jeśli chodzi o osoby starsze nikomu to chyba nie mogę życzyć, żeby był pacjentem na moich produktach, bo to z reguły znaczy, że jest jakimś ciężkim stanie chorobowym, aczkolwiek nasz najbardziej chyba znany produkt na rynku polskim dostępne apteka, czyli tych drink coraz częściej jest stosowany nie tylko w ciężkich Stanach chorobowych, ale również jako produkt, który po prostu przyspiesza regenerację po wykorzystaniu chorobowym po wyjściu ze szpitala z dowolną dolegliwość jak jest świadomość dzisiaj wśród pacjentów tego, że schabowy ziemniaki są smaczne, ale czasami jednak jak się ma jakąś chorobę i problemy onkologiczne to lepiej jednak przejść na specjalistyczną dietę produkty żywienia medycznego są w stanie zapewnić pacjentom specyficznymi wymogami żywieniowymi pacjentom ludzie, którzy są w różnych Stanach chorobowych praktycznie stuprocentowe za dzienne zapotrzebowanie na wszystkim mikro makro element moja babcia zawsze mówią, że tylko rosołek pewnie większość ludzi tak uważa i nie będziemy walczyć tutaj ze stereotypami, aczkolwiek troszkę chyba w innym wskazaniu zaleceniu jeśli dzisiaj jak lekarz poważnie podchodzi do swojej roli myśli nie będą ekologiem, że jego odpowiedzialnością jest radio o terapia chemioterapia to pewnie myśli również, że żywienie medyczne żywienie kliniczne jest spektrum jego odpowiedzialności jeśli chodzi o całościowe podejście do pacjenta i wtedy marszałek może być uzupełnieniem tej diety natomiast nie możemy polegać na stołku jako podstawie, jaka jest specyfika polskiej służby zdrowia czy ci lekarze zdają sobie sprawę z tego, że nie tylko trzeba wyłącznie zaaplikować leki, ale także zadbać o tą kwestię żywieniową czy dzisiaj wśród polskich lekarzy no jest świadomość kilkanaście lat temu totalnie nie było dzisiaj muszę powiedzieć, że jest bardzo różnie troszkę to też zależy od specjalizacji lekarskiej są lekarze szczególnie wobec my onkolodzy czy są też neurolodzy, którzy mu się pacjentami udarowi, którzy wiedzą, że żywienie medyczne musi być integralną częścią terapii, a bez tego pacjent nie wydobrzeje i sam przebieg leczenia zdecydowanie ma korzystniejszy profil jeśli pacjent jest po prostu dobrze odżywiony to znaczy nie wydobrzeje w przypadku choroby nowotworowej to muszę powiedzieć, że ocenia się w tej chwili, że między 2030% pacjentów z nowotworem umiera nie z powodu samego kasków nowotworu, ale z powodu wyniszczenia organizmu wskutek niedożywienia w trakcie tej terapii niedożywienia raczej powinno się kojarzyć niem biednym krajem gdzieś, gdzie ludzie umierają, bo po prostu nie ma jedzenia w Polsce czy to żywność jednak pójdziemy do dowolnego sklepu no to jak to jest możliwe tak faktycznie języku polskim niedożywienie ma kilka na znaczeniu po angielsku to troszkę jest rozluźnione i rozróżniamy niedożywienie wskutek właśnie z ubóstwa nazwijmy to czy to co nam się dzisiaj kojarzy, czyli pewnie dzieci w Afryce w taki terror myślenia w przypadku pacjentów polskich szpitalach no po prostu stan chorobowy powoduje taką sytuację często przychodzi to pacjent, który już pada taki proces kata buddyzmu, czyli trawienia samego siebie można powiedzieć, który ten proces trzeba odwrócić po przeciwnym przypadku samo leczenie choroby istoty choroby nie pomoże to teraz jak pan wziął 100 lekarzy, którzy zajmują się onkologią to ilu z nich pana zdaniem wypowiedziało poza tym, że pan aplikuje leki musi pan także przejść specjalną dietę na żywienie medyczne od kilku lat teoretycznie powinien każdy, ponieważ udało się parę lat temu wprowadzić do standardów postępowania w chorobach onkologicznych również rozdział dotyczący istotności żywienia medycznego praktyka jest taka, iż większość lekarzy mówi o tym troszkę to wygląda także na co dzień nie mają czasu bardzo często, bo jeśli ktoś kiedykolwiek widział poradnie onkologiczną w w Polsce to wie, jakie dziesiątki pacjentów tam się codziennie przewijają lekarz bardzo często po prostu nie ma czasu, żeby dobrze o tym pacjenta czy opiekuna poinformować natomiast w wspomagany często albo zapytany nawet przez samego pacjenta, a widziałem np. taką reklamę w telewizji tak dalej wtedy wg naszych badań 97% lekarzy onkologów, bo tych pan pytał odpowiada tak oczywiście należy również stosować żywienie to może źle pytałem, bo pytam lekarzy a jakby pan w 100 pacjentów to ilu z nich miałoby odpowiednie żywienia o nie dysponuje taką statystyką ilu ma w tej chwili odpowiednie, bo pewnie trzeba by zdefiniować to znaczy odpowiednie, ale sądzę, że jest to kilkanaście procent na początku danej jednostki chorobowe szczegół jeśli chodzi o te ciężki stan chorobowy kilkanaście procent kilkanaście natomiast prawda jest też taka, że takich ciężkich chorobach no rodzina się same edukuje tak dalej rodzina czytaj i widzi wtedy ta świadomość rośnie także to nie jest tylko także środowisko medyczne edukuje pacjentów, ale pacjenci dzisiaj edukują się sami no i tu bardzo na to liczymy chcemy tych pacjentów wspierać również tej edukacji, kiedy będziemy widzieli będąc osobą chorą albo mając taką osobę w rodzinie, że coś nie tak, kiedy zobaczymy, że tak powiem, że chudniemy czy są ich wcześniejsze sygnały, których powinniśmy od razu zareagować wprowadzić na specjalistyczne żywienia zawsze powinna być decyzja lekarza lub farmaceuty, bo wsparta opinią lekarza farmaceuty także unikałbym samo leczenie jest samo diagnostyki natomiast większości chorób definiuje się to, że utrata kilku procent masy ciała powinna być takim impulsem do zweryfikowania czy na pewno wszystko w porządku ze mną moim stanem odżywienia czy tego jak się odżywia dobrze to jeszcze 1 rzecz, bo pan mówi żona nie stosować samoleczenia zgoda w 100%, ale sam pan mówi, że nie wszystkich lekarzy taka świadomość to jeśli lekarz no brzydko mówiąc zostawi nas z tym samemu to co powinniśmy zrobić gdzieś udać, gdzie szukać takiej pomocy i do innego lekarza specjalisty, który zajmuje się żywieniem w roli pacjenta pewnie sam bym praktycznie zapytał i temu też służą różne programy edukacyjne, które prowadzimy, aby też pytanie od pacjenta też pojawiło jeśli taki stan taka sytuacja się zdarza jest dość dużo specjalistycznych pragnie żywieniowych, gdzie nicości doradzą w zależności od stanu chorobowego od stanu pacjenta co taki dany pacjent powinien przyjmować, jakie produkty natomiast i pewnie jest inną sytuacją taki moment, kiedy pacjent wychodzi ze szpitala, bo tu jest druga grupa pacjentów teoretycznie wyleczoną chorobą albo w zaliczono chorobą dobrze rokujący i nagle okazuje się, że nie jest w stanie dalej się samodzielnie odżywiać i tutaj chodzą już tematy bardziej poważne, czyli żywienia pacjentów przez specjalny dostęp tzw. sądy masowo żołądkowe PEGI, czyli pacjenci, którzy nie są samodzielni stanie się odżywiać natomiast mogą przebywać w domu i dostawać produkty specjalistyczne i tutaj od kilku lat mamy świadczenia NFZ owe to jest żywienie dojelitowe żywienie dojelitowe w warunkach domowych, gdzie pacjent po odpowiedniej kwalifikacji skierowaniem może być traktowany tak jakby był nadal przebywał w szpitalu przebywa natomiast w domu lepszym dla niego środowisku natomiast dostaje i produkty serwis i odpowiedni sprzęt i szkoleń również dla rodziny jak takim pacjentem się zajmować to jest także potrzeba jednak pielęgniarki, która raz dziennie przyjdzie mu oda to żywienie dojelitowe jednak może 100% robić to są albo robi to sam albo robi to opiekun dlatego jednym z wymogów stawianych przez NFZ jest przeszkolenie rodziny natomiast pielęgniarka, ale także lekarz raz na jakiś czas odwiedza takiego pacjenta, a przebywa również w kontakcie bezpośrednim telefonicznym jeśli jest taka potrzeba ile osób jest dzisiaj poddawanych takiej terapii w Polsce w Polsce w tej chwili ta usługa świadczona przez państwowych publicznych jak i prywatnych świadczeniodawców wg statystyk jest to około 910 000 pacjentów, a powinno być powinno być 23× więcej szczególnie jeśli chodzi o pacjentów dziecięcych mamy dużo dzieci w Polsce z porażeniem mózgowym, które są właściwie w po pełną opieką swojej mamy przeważnie natomiast mogłyby te dzieci zdecydowanie lepiej funkcjonować, gdyby były pod opieką takich świadczeniodawców natomiast widzimy też zarówno w Onkologii jak w chorobach neurologicznych z roku na rok przyrost kilkunastoprocentowej ilości tych pacjentów to jest kwestia tej zwiększonej świadomości dostępności pieniędzy tak refundację, które pan wspomniał taka ciekawa kategoria, która z punktu widzenia NFZ jest dość atrakcyjna, ponieważ ten sam pacjent w warunkach domowych przebywająca trzymający cały ten serwis kosztuje między 34× mniej niż ten sam facet, który nadal musiałby przebywa w szpitalu, więc paradoksalnie jest zrozumienie w oddziałach NFZ-u, że jest to procedura, która będzie się rozwijać kwestia jest tylko tego przesunięcia, które z roku na rok postępuje kwestia jeszcze 1 rzeczy jak już pacjent jest w tym szpitalu to przyznam szczerze nie widziałem specjalistycznego żywienia znaczy formalnie wszystkich kalorii zgadzają tam ten pacjent dostaje tyle ile potrzeba, ale to ożywienie nie wygląda zbyt atrakcyjnie ilu szpitalu w Polsce stosuje specjalistyczne żywienie ani na zasadzie tego schabowego z Rostoku, którą wspominamy wcześniej specjalistyczne żywienie doustne jest stosowane regularnie kilkunastu procentach szpitali, aczkolwiek większości szpitali w Polsce zdarza się od czasu do czasu zakupić takie produkty natomiast specjalistyczne żywienie dojelitowe diety podawane przez zgłębnik i sądy w większości szpitali w Polsce tacy pacjenci przebywają, aczkolwiek szpitala oczywiście, które się, tym bardziej specjalizują, a takie, które posiadają oddziały czy gastroenterologii ne czy chirurgia, które zakładają dostęp do przewodu pokarmowego od definicji tam takim pacjentom jest łatwiej, a potem też łatwiej kontynuować znaleźć takiego świadczeniodawcę, który będzie opiekował pacjentem w domu tutaj też często jest kwestia ceny no bo jak sobie popatrzymy na to szpitale jak pokazują ile mają na żywienie pacjenta to jest często kilkanaście złotych dziennie kwota wręcz żenująca znaczy dzisiaj w tej cenie to trudno zjeść bułkę z serem, a trzeba za to wyżywić całego pacjenta po prostu jest zbytnia oszczędność na żywieniu w polskich szpitalach pewnie każdy szpital tutaj trochę osobną inną politykę UE jeśli chodzi o zakup diety niektóre szpitale mają własną produkcję niektóre używają kateringu są też szpitale, które kupują produkty od nas i to nie są jakieś sceny bajońskie, bo te kwoty jest pan powiedział kilkanaście złotych no może jest troszkę więcej niż kilkanaście złotych, ale to nie jest powiedzmy o skalę wielkości wartość zachęcamy każdy szpital w Polsce, aby dla swoich pacjentów albo przynajmniej dla tych pacjentów, których jest oczywisty wymóg szybkiego powrotu do zdrowia również poprzez szybki na dogonienie stanu odżywienia, aby jednak przechodzić na diety specjalistyczne żywienie medyczne, a jeszcze 1 rzecz, bo trochę narzeka na szpitale na tych lekarzy, a może też mamy trochę nie wyedukowane społeczeństwo, które może boi się nawet czasami takiego żywienia jelitowego może uważa, że jednak najlepsza dieta to od babci niekoniecznie specjalistyczna, w której są wyliczone proporcje odpowiednie produkty jest dzisiaj troszeczkę też problem w tym pacjenta się na pewno świadomość nas jako Polaków nie jest na poziomie takim jak to obserwujemy w Europie zachodniej to wiąże się z kilkoma przyczynami tymi którymi pan dyrektor powiedziała, ale również faktem, że akurat w kategorie tych produktów w Polsce są nierefundowane taki sam pacjent, który w szybko wrócić do zdrowia dostaje produkt żywienia medycznego we Francji chociażby w ramach swojego ubezpieczenia społecznego ma za darmo najzwyczajniej, więc sam proces rehabilitacji kompetencji jest szybszy i zużycie tego typu produktów jest kilkukrotnie większe niż w Polsce na koniec potem trochę jeszcze kwestie biznesową, bo jako instytucja sprzedajecie tak jak mogliśmy te produkty dla dzieci dla dorosłych dla osób starszych i do żywienia specjalistycznego takiego stricte medycznego, gdzie te produkty powstają niektóre kategorie produktów mają kilka jest produkt w skali świata, ale są też kategorie bardzo specjalistyczne, gdzie cały świat zaopatrywany z 1 miejsca w Polsce posiadamy 2 fabryki w Krotoszynie i w Opolu jako Patricia historycznie one zajmują się głównie produkcją produktów dla dzieci tych zdrowych litych z problemami żywieniowymi, ale też mamy aspiracje, aby uruchamiać i myślę, że w najbliższych miesiącach latach to się uda również linie produkcyjne produktów dla pacjentów starszych pytam to nie bez powodu dlatego żoną w zeszłym roku mieliśmy kryzys w stanach Zjednoczonych, który doprowadził do tego, że po prostu atakowała jedzenia dla najmłodszych dla dzieci tam pojawił się problem po prostu 1 fabryką nagle cały system się zawalił czy to jest coś na co wy jako firma jako biznes także jako branża w jaki sposób przygotowujecie dostosowuje się zwiększać produkcję jak to wygląda sytuacja, w której pan redaktor mówi, która dotyczyła jednego z dużych koncernów światowych, który ma bardzo silną pozycję na rynku amerykańskim powiedzmy sobie też akurat mniejszą w Europie była taka, iż wskutek infekcji na linii produkcyjnej zabrakło produktów dla dzieci zdrowych, ale również dla dzieci takimi alergenami pokarmowymi w skali całych Stanów zjednoczonych, a stany Zjednoczone są tak dużym rynkiem, że brak tam wyssał produkty właściwie innych rynków prawie całego świata nikt nie jest przygotowany na taką sytuację jak wydarzyła się w ubiegłym roku, ponieważ nowy cykl produkcyjny zajmuje wiele tygodni to nie jest także z dnia na dzień można zwiększyć produkcję czy podwoić produkcję produktów szczególnie w kontekście jeszcze zaburzonych łańcuchów dostaw spowodowanych covidem, czyli tematy, jakby się podwoiły tutaj dobrze tylko to samo mówi o lekach w Polsce ja przyznam szczerze tam 2 miesiące temu miałem pewną chorobę dostałem jeden z najpopularniejszych antybiotyków w Polsce, po czym poszedłem do apteki to pani mi powiedziała, że najbliższa apteka jest w Sieradzu z tym lekiem i zastanawiam się po prostu wy jako branże będą szeroko medyczna tutaj trochę rozszerzy waszą definicję w przenosić część produkcji skracać łańcuch dostaw dostosowuje się to no też dla bezpieczeństwa pacjenta i bezpieczeństwa tego żywieniowego tak się oczywiście odbywa ja też władz jestem bardzo zadowolony z faktu, iż posiadamy fabryki również w Polsce, bo ten łańcuch produkcyjny logistyczny jest dla mnie bardzo krótki, choć muszę powiedzieć, że fabryka w Opolu zapatruje 120 krajów tylko 20% produkcji Opola jest kierowane na rynek Polski cała reszta idzie na eksport także jesteśmy troszkę w komfortowej sytuacji jeśli mogę powiedzieć to bezpieczeństwo żywieniowe specjalistyczne dla dzieci jest poprzez fabryka w Opolu zabezpieczone dla nas natomiast tamta sytuacja z tym amerykańskim producentem muszę powiedzieć, że no martwi nas szczególnie teoretycznie mogłoby się to wydarzyć szył każdego mogę sobie wyobrazić, aczkolwiek wysokie standardy zobowiązują mam nadzieję, że nigdy taka sytuacja nie będzie miała miejsce na tym, dlaczego to martwi, ponieważ NATO podważa wiarygodność całej jego rynku całej kategorii nieważne, kto dany produkt wytwarza no i tak jak powiedziałem tak duża dziura w dostępności produktów właściwie nie ma możliwości, aby na drugi dzień inni producenci podwoili swoją sprzedaż mam nadzieję, że taka sytuacja nie będzie, więc miała miejsce natomiast w Polsce jesteśmy dość komfortowej sytuacji i zakładam, że będziemy zawsze w stanie dostarczyć tyle produktu nasi pacjenci czy nasze dzieci potrzebują wykonał mówi się o czarnych będzie czy tak nieoczekiwanych zjawisk, które nagle się pojawiają w ostatnim czasie w zasadzie na każdym rynku mam wrażenie, że jakiś czarny Łabądź przypłynął mam nadzieję, że u pana w każdej innej branży tych łabędzie będzie jak najmniej, a my będziemy tylko łącznie problem wyboru się tak wyrażę produktu takiego jak będziemy chcieli wybrać odpowiedniego do stanu zdrowia i wieku dziękuję bardzo, za rozmowę Artur Ludwiczak prezes zarządu Nutricia dziękuję bardzo, życzmy sobie tego przez siebie tak był Sebastian ogórek do usłyszenia
Zwiń «