REKLAMA

Jedząc zmniejszamy lub zwiększamy ryzyko zachorowania na raka

Przewodnik TOK FM Na Zdrowie
Data emisji:
2023-02-07 14:30
Prowadzący:
Czas trwania:
01:24 min.
Udostępnij:

W tym tygodniu tematem są różne aspekty choroby nowotworowej. To dlatego, że 4 lutego był Światowy Dzień Walki z Rakiem, choc jak już wczoraj mówiłam Państwu coraz mocniejsze są głosy by z tej nazwy wyrzucić słowo „walka”. Rozwiń »

Dziś o związku między naszym zwyczajami żywieniowymi a ryzykiem zachorowania na nowotwór. Podstawowe zalecenia stworzone przez WHO to :

- Utrzymuj prawidłową masę ciała

- Unikaj alkoholu

- Przestrzegaj zaleceń właściwego sposobu żywienia

O co chodzi w tym ostatnim punkcie ?

I tak:

- produkty pełnoziarniste i bogate w błonnik zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, a spożywanie czerwonego oraz przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na tego raka

- konserwowanie żywności solą zwiększa ryzyko zachorownia na raka żołądka

Prawdopodobnie z powyższymi zaleceniami część Państwa się zetknęła, natomiast dla wielu nowością będzie, że spożywanie suplementów beta-karotenu w dużych dawkach zwiększa ryzyko zachorowania na raka płuca u osób palących oraz byłych palaczy. Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
przewodnik TOK FM na zdrowie dzień dobry Ewa Podolska w tym tygodniu tematem są różne aspekty choroby nowotworowej to, dlatego że 4lutego był światowy dzień walki z rakiem, choć już wczoraj mówiłam państwu coraz mocniejsze są głosy czystej nas wyrzucić słowo walka dziś w związku między naszymi zwyczajami żywieniowymi, a ryzykiem zachorowania na nowotwór podstawowe zalecenia stworzone przez światową organizację zdrowia to utrzymuj prawidłową masę działa unikaj Rozwiń » alkoholu przestrzega zaleceń właściwego sposobu a o co w tym ostatnim punkcie tak produkty pełnoziarniste bogate w błonnik zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, a spożywanie czerwonego oraz przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na tego raka konserwowanie żywności sobą zwiększa ryzyko zachorowania na raka żołądka prawdopodobnie z powyższymi zaleceniami część państwa zetknęła natomiast na wielu nowością będzie, że spożywanie suplementów beta-karotenu w dużych dawkach zwiększa ryzyko zachorowania na raka płuca u osób palących oraz byłych palaczy przewodnik medyczny od poniedziałku do piątku po czternasty 35 Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEWODNIK TOK FM NA ZDROWIE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA