podcast powstał przy współpracy z domem maklerskim Oanda TMS Brokers codzienne podcast gospodarczy zaprasza Wojciech Kowalik dziś będzie fast foodach i włoskich specjałach, ale nie będzie to odcinek kulinarny, ale rasowy ekonomiczny, bo ocenia indeks BIK make, a indeks pizzy czy indeksy skazani może brzmieć nieco zabawnie trzeba traktować z przymrużeniem oka, ale trzeba przyznać, że wszystkie pokazują to co aktualnie dzieje się z naszymi portfelami musimy wydawać z nich
Rozwiń »
znacznie więcej na codzienne życie to jest codzienny podcast gospodarczy zaczyna swój specyficzny miernik cen żywności ma nie lekarz karier szef amerykańskiej rezerwy Federalnej gmina polis jak mówił w tym tygodniu wywiadzie prasowym mierzy inflację i wpływ na konsumentów, obserwując ceny popularnego objazdowego dania, czyli gotowej mrożonej skazani jeszcze niedawno typowałem, bo 16USD za opakowanie teraz płacę już 21USD, czyli o 13 więcej mówił amerykański Bankier centralny, a zatem ten miernik moglibyśmy robotę nazwać indeksem Lazar i swoją wieloletnią historię ma natomiast indeks BIK matka jak co roku publikuje prestiżowy brytyjski Economist biorąc pod uwagę te dostępną niemal na całym świecie kanapkę porównuje jak zachowuje się siła nabywcza pieniądza w poszczególnych krajach najnowszą edycję brytyjski tygodnik pokazał kilkanaście dni temu i są tam ciekawe obserwacje dotyczące również naszych polskich portfeli wg wyliczeń The Economist u nas BIK ma przeciętnie kosztuje 17zł 75gr, czyli nieco ponad 4USD to o 26% więcej niż jeszcze rok temu, kiedy kanapka kosztowała 14zł w w stanach Zjednoczonych BIK MAK jest wprawdzie o ponad dolara droższy, ale wzrost ceny w skali ostatniego roku sięgnął już tylko 6%, a u nas przypomnę był czterokrotnie większej strefie euro na Burgera owa inflacja wyniosła niespełna 10% też wyraźnie mniej niż nas i ekonomisty Bułgarowi inflacji wyciąga też wnioski dotyczące naszej waluty, że do dolara euro złoty jest mocno niedowartościowany, bo o ponad 15, czyli powinien być o ponad 20% mocniejszy, żeby pokazał ile tak naprawdę jest wart oczywiście ta Burger ono Mika jak nazywane jest takie porównanie powinna być traktowana z przymrużeniem oka co zresztą podkreślają sami autorzy tego opracowania, ale w pewnej mierze pokazuje co dzieje się z cenami siłą nabywczą pieniędzy w szczególnych krajach zostańmy jeszcze przy opracowaniu brytyjskiego tygodnika wg niego najwięcej zabić matka muszą płacić Schwarza Jerzy, bo w przeliczeniu to ponad 30zł w krajach skandynawskich to około 2528zł najtańsze kanapki są w Egipcie kosztują 8zł mieliśmy już indeks skazani i indeks BIK Makau to teraz jeszcze Index pizzy, jaki pokazał w tym tygodniu Eurostat o pizzy mówiliśmy już kilka dni temu w codziennym podcaście gospodarczym, bo okazało się, że Włosi rwą włosy głowy za podstawową Marguerite trzeba tam płacić najwięcej w historii zdrożało wszystko do wypieku, a więc mąka pomidory parmezan i Oliwa z oliwek teraz ma swoje potwierdzenie twardych danych jak podaje unijne biuro statystyczne średnio w całej Europie pizza kupowane w sklepie zdrożała w ciągu ostatniego roku o 16% to podkreślamy średnio dla całej Europy najmocniej muszą się martwić miłośnicy tego włoskiego dania na Węgrzech, bo tam pizza w roku zdrożała o połowę od 40% więcej kosztuje na Litwie i Bułgarii u nas też jest wyraźnie drożej o 19% i mniej więcej ten odczyt pokrywa się ze skalą wzrostu cen żywności w naszym kraju, bo od wielu miesięcy mamy ponad 20%owe wzrosty cen żywności, a na drugim biegunie są Islandia Luksemburg Szwajcaria, w której wzrost cen pizzy sięgnął zaledwie 6% i czas na wnioski, choć takie opracowania podkreślamy jeszcze raz trzeba brać z przymrużeniem oka okazuje się, że niezależnie, który specjału bierzemy na warsztat badanie jego ceny po pierwsze, mniej więcej pokrywa się z mapą inflacji w poszczególnych regionach świata, a po drugie, potwierdza, że z naszych portfeli na żywność musimy wydawać znacznie więcej dni podcast przygotował przedstawił Wojciech Kowalik do usłyszenia podcast powstał przy współpracy z domem maklerskim Oanda TMS Brokers
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: CODZIENNY PODCAST GOSPODARCZY
-
07.06.2023 06:59 Codzienny podcast gospodarczy06:52 TYLKO W INTERNECIE
-
06.06.2023 06:59 Codzienny podcast gospodarczy07:37 TYLKO W INTERNECIE
-
05.06.2023 06:59 Codzienny podcast gospodarczy09:01 TYLKO W INTERNECIE
-
02.06.2023 06:59 Codzienny podcast gospodarczy08:16 TYLKO W INTERNECIE
-
01.06.2023 06:59 Codzienny podcast gospodarczy07:43 TYLKO W INTERNECIE
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
08.06.2023 14:59 Sabat symetrystów
-
08.06.2023 14:40 Popołudnie Radia TOK FM39:19 W studio: dr Sebastian Adamkiewicz
-
08.06.2023 14:00 Popołudnie Radia TOK FM27:07 W studio: dr Hanna Gajewska-Kraczkowska
-
-
-
-
-
08.06.2023 16:59 English Biz05:15 TYLKO W INTERNECIE
-
07:20 Poranek Radia TOK FM12:47 W studio: Jakub Karyś
-
08.06.2023 16:59 Rozmowy sfeminizowane
-
08.06.2023 16:00 Popołudnie Radia TOK FM44:07 W studio: dr Olga Napiontek , dr hab. Przemysław Sadura
-
08.06.2023 22:00 Po sezonie48:01
-
09:59 Półka z książkami
-
-
-
-
-
-
-
08.06.2023 13:20 Człowiek 2.026:11 W studio: Helena Ciechowska
-
08.06.2023 22:00 Wieczorem51:31 W studio: Bartek Kieżun
-
08.06.2023 17:00 Poczytalni25:27
-
08.06.2023 23:00 Weekend Radia TOK FM50:43 W studio: Tomasz Słomczyński
-
-
08.06.2023 18:00 Szkoda czasu na złe seriale41:48 W studio: Galopujący Major
-
08.06.2023 19:00 Godzina Kultury45:26 W studio: dr hab. Błażej Brzostek
-
08.06.2023 20:50 Między Słowami
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!
Dostęp PremiumSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL