niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwu chciałbym przywitać naszego gościa z nim Igor Grzeszczuk reprezentujący Fund and France dzień dobry kłaniam się dzień dobry panie dyrektorze chciałbym wrócić do pewnej kolacji, która miała miejsce kilka kilkanaście dni temu Otóż w Warszawie 4 szefów kuchni i 4 szefowe kuchni reprezentujący 6 narodowości, ale także 6 gwiazdek Michelin spotkało się no właśnie w jakim celu co
Rozwiń »
zaprezentowali to był gość Mich wspólnej kolacji o gościach tam za chwilę idea faktycznie weszła stąd, że od kilkunastu lat zapraszamy do Polski wspaniałych szefów kuchni z całego świata zaprosiliśmy szefów kuchni już ponad 60 adresami myślę natomiast przez te lata i nie gościło na kobiety i gdzieś to wasz kosz niedawno tak dotarło że, że faktycznie kobiety w tej chwili w kuchni też robią niesamowitą sprawą jako jako najlepsze szefowe kuchni gwiazdkowych restauracjach coraz bardziej to przed docent dochodzi też do jakiejś świadomości tutaj też wszystkich fugi jak i jaką rolę odgrywają kobiety jest w kuchni tak wielkiej kuchni tak przez duże KE stąd postanowiliśmy zrobić wydarzenie, którym będą gotowały 4 panie i 4 panów oczywiście nie radnym współzawodnictwo, bo kompletnie nie o to chodziło na torze pokazał, że od kobiety są coraz istotniejszym istotniejszą rolę odgrywają w tym wielkim fajnej ringu, ale i to może to może wtrąca dobrze, bo skoro dotykamy tego tematu, kiedy Hanna Zielińska na antenie Radia TOK FM, prowadząc jedną ze swoich rozmów zwrócił na to uwagę, że generalnie stereotypowo kobieta w kuchni jest nawet nie to, że kojarzona tylko jest nieodłącznym elementem jeśli chodzi o kuchnie nie w charakterze sztuki wyższej tej kulinarnej, bo przecież nie mówimy szefowa kuchni i raczej tylko raczej szef kuchni prawda od lat wszystko ma też Panka ataku Marka Rosiaka się kojarzy Air skórką szkole w przedszkolu tak natomiast nie ma pana kucharza właśnie na tych stanowiskach prawda tak tak nie faktycznie tak jest natomiast do bardzo oczywiście kiedyś zgonu kobiety na traktor, a to jest uważam, że akurat jeśli chodzi o oszacował kuchni i o to, jaką one drogę przeszły równą z mężczyznami i wybiły się na te stanowiska to są historie, o których warto się odpowiedzieć no dobrze teraz już przechodzimy do do tej kolacji, która odbyła się w Warszawie tak zrobiliśmy to wydarzenie planowaliśmy to od dłuższego czasu po latach, lecz od tych 2 latach powróciliśmy po covidzie tego typu wydarzeniami, bo zdarzenia dla 200 osób z i okrąża zaczynaliśmy budować listę naszych gości właśnie od pani i stąd znalazły się osoby, które nikt dziewczyny, które były, które są na liście setki najlepszy szef owych na świecie wg rankingu bez szefa art i to mówimy o Izabeli pot i Martinie po czwarte z Hiszpani tynkarz tory akurat jest Izabelą to jest przed aktora jest, której mama jest Polką, która o, której rodzice mieszkają w tej chwili w Białowieży, bo tata też się tam przeniósł i też szła dziś 28 lat mamy, która dostała dostała Jackie myślałem o kilka lat temu swoje restauracji leczy i która bardzo też określa swoje polskie korzenie, że to jest jedna z osobna też druga z listy setki to jest Martina aż w Hiszpanii to jest też przepiękne miejsce z Katalonii, gdzie prowadzą je de facto 4 kobiety, a ci czy mama i 3 córki w restauracjach Mariackim Szlem plus dziś zieloną gwiazdkę za zatem tzw. szóstej, bo za podejście szóstej, bo do kuchni i to był tak nasze pierwsze 2 osoby, które już chcieliśmy zaprosić później doszła zjechać aptekę dziewczyna ma rok Anka, która mieszka aż z, która mieszkasz świta w Zurychu i też restaurację, którą prowadzi z Agnieszką myślę i i dostatek zieloną trawkę na Polski Beatka nie Polska zwyciężczyń i masterchefa, która prowadzi we Wrocławiu młodą Polskę i restauracji, która myślę że, gdyby Polska była na tym poziomie kulinarnym zainteresowania inspektorów myślę co inne kraje to pewnie też sądowy garstka myślę dobrze, a teraz przechodzimy do panów do szefów kuchni dzisiaj szefów kuchni już od wielu lat współpracujemy od współpracujemy mówi czytania kuchnie i szef hotelarstwo mili państwo liku Sowie, którzy prowadzą w Warszawie hotel Warszawa i Witkacego i Concept 13 także to byli gospodarze, którzy pięknie podjęli panie no nie mogło zabraknąć naszego 11 miast nowego szefa kuchni, czyli Przemka mysz Krakowa i są takie naszej edycji student ajent to prosiliśmy Amerykanina Nika krótkimi, który prowadzi zresztą raczej gorzko wąsko tematu dobrze na czym nam zależało jeśli chodzi o różnorodność serwowanych dań był jakiś temat przewodni tej kolacji wreszcie powiedzą same gościach, ale zdecydowanie chodziło nam o to, żeby szefowie kuchni oddali swoje akcje dania, które po prostu niższą od 12 meczach dysze, które poniesie najbardziej też pojawiają jeśli zresztą raczej także kompletnie nie narzucaliśmy tutaj jakiegoś klimatu tego wydarzenia oni oczywiście nie dostał się kontaktowali uzgadniali beta szczegóły natomiast tuż tuż panowała pełna dowolność nie ukrywam że, wyprzedając być może pytanie, jakie trendy mą dosyć dużo było dań nie mięsnych na te tory tak to za chwilkę, ale jeszcze gościach słów kilka poproszę goście wydarzenia ta tak jest i to od kilku lat zapraszamy głównie tutaj osoby związane z branżą gastronomiczną rektora restauratorów to troszeczkę i mediów tata to są zdecydowanie pewne osoby, które możemy nazwać możemy zresztą na wjazd pt. PUDiZ, dlaczego już właściwie stało się nie mógł nie artykułuje tego pytania o charakterze pretensji to kuchnia bezmięsna w tej chwili jest już no tak takim sztandarem, który szefowie kuchni niosą w takim samym stopniu tak samo wysoko jak kuchnie kuchnia nie jest to kiedyś była był to ledwie wycinek, a w tej chwili te trendy już jednak równoważył się myślę jeszcze w tej rzeszy EDF oraz, że na szczęście wszystkie liście nie, bo jestem akurat też osobą która, która mięso bardzo lubi dobrze zrobione natomiast faktycznie tak jest takie są te były osoby myślę tu szczególnie zamożna gdzieś tam poszukują tych tych tych klimatów takich by mnie mięsnych natomiast uważam też, że sama kuchnia nie jest warsztat rośli też to jest naprawdę olbrzymie wyzwanie dla szefów kuchni bądź wysypanie trudniejsza już smażyć przed TK czy czy tego tytułu zaczyna robić, które ja też jako amator też robię na całkiem dobrym poziomie, ale warzywa są ogromne wyzwanie, aby to, że z to, że widzę ten rozwój tego trendu, a czas niestety jednak brak umiejętności, toteż troszkę daje domyślenia, że jeżeli chcemy w tym kierunku na to naprawdę się projekt komisji dosyć podciągnąć się w w tym temacie warzywnym mieli siły czy na podstawie tego co zaserwowano można określić, jakie trendy będą panować w roku 2020 trzeci maluje albo też na kolejne miesiące kuchnia roślinna jest jest bardzo tkwi w ofensywie i wybieramy się w za 2 tygodnie do do wizji właśnie do UODO, że ci Schwarza Arki do osoby, która gotowała na tym evencie z Zurychu czy natomiast w trudno powiedzieć chodzi o Polskę tak, bo to dni tak kręty faktycznie są bardzo bardzo też mocne istotne natomiast z marzyło mi się, że zbędne, przyjmując tego typu gości mógł zaprosić ich do do bardzo dobrych polskich restauracji, ale taki Polski jedzenie takich lin i uczciwy tak, jeżeli czy szefowie mają szefowie tak związki myślę naprawdę oczekują czegoś takiego co tutaj pokażemy szczyt ktoś jest lepszy czy oni oczekują polskiego tajnego jedzenia od to jest znosić nie ukrywam dosyć trudne część zieleni nawet w Warszawie dobrze to to jeszcze 1 rzecz zapytam czy nie wie próbowaliśmy się wskazać danie, które w zrobił największą furorę czy też absolutnie nie mniej to pierwsze częściowe nie chciałbym mówić, bo mównicy Truszkiewicz natomiast nie wiem myślę naprawdę wszystkie były przez wszystkie były wspaniałe były zupełnie inne i różne były wrażenia za naszych gości natomiast w Chęcinach cieszy NATO to jedynie na tym poziomie niż raz tam tam było można wykryć, że to jest też najwyższy w porządku czy takie kolacje zamierzacie organizować w przyszłości mają charakter cykliczny i przyciągnie to nie są de facto kolację zasiadamy sza, bo to jest prawdziwe wydarzenie tego typu URE, że goście otrzymują dania prosto serwowane szefów kuchni roznoszone przez kelnerów to to nie jest taki typowy standardowy wandal niczego w tym bardziej chcemy unikać jednocześnie faktycznie myślimy o 3 dni sztych ponad 12 lat organizujemy tego typu zdarzenia w tej samej formule robić z tym można porozmawiać można się spotkać część od stolika do stolika z również taka roszada na sztywna impreza dziko tylko bardziej Liszt Marysią szefów kuchni dziękuję bardzo, Igor Grzeszczuk TV ten trend był naszym gościom dobrej niedzieli panu życia dziękuję wszystkim dobra żona pana również dla naszych słuchaczy naszych słuchaczy zapraszamy na informację
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: PRZY NIEDZIELNYM STOLE
-
14:33 W studio: Krystian Świderek
-
13:12 W studio: Marysia Przybyszewska
-
13:27 W studio: Łukasz Ancypo
-
13:11 W studio: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
-
13:39 W studio: Anna Zyśk
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
09:00 Świat się chwieje51:59 W studio: Dominika Sitnicka , Jacek Gądek
-
16:01 W studio: Agata Szczęśniak , Katarzyna Przyborowska
-
-
-
-
-
11:32 W studio: dr Konrad Zasztowt
-
-
03.06.2023 23:00 Weekend Radia TOK FM52:26 W studio: Iza Miklaszewska , Piotr Miklaszewski
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
17:00 Przy Niedzieli o Sporcie11:50 W studio: Adam Romer
-
15:20 Praca od podstaw12:23 W studio: Joanna Sosnowska
-
18:00 Przy Niedzieli o Sporcie26:20 W studio: Marcin Dorna
-
-
17:40 Przy Niedzieli o Sporcie14:23 W studio: Ewelina Kobryn
-
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!
Dostęp PremiumSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL