REKLAMA

Z lukrem czy z cukrem pudrem?

TOK360
Data emisji:
2023-02-16 19:10
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
07:30 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
TOK 360 już teraz łączymy się z Pauliną Nawrocką, która zawsze w poniedziałek jest dla państwa w podsumowaniu dnia wtedy opowiada o różnych kulinarnych ciekawostkach czasami można się dowiedzieć się o tym jak jak coś się tradycyjnego nie tylko na pewno bardzo smacznego samemu przyrządzić słyszymy się Paulino wieczór dobry wieczór tak no musieliśmy się połączyć jest tłusty czwartek święto narodowe efekt właśnie jeśli chodzi o ostatnie lata to to nie mam czym Rozwiń » pochwalić mam na myśli oczywiście takie osiągnięcia w jedzeniu pączków, bo były takie lata ani 1 nie zjadłem nie wiem dlaczego, ale tym razem trochę się atmosfera udzieliła mam za sobą kilka dzisiaj, a zaczęło się od takiego kupionego po prostu supermarkecie blisko domu zapłaciłem 80 był dość smaczny, chociaż nie smakował tak jak taki prosto z cukierni dopiero co dopiero co ósma żony w jak oceniła, że coś powiedziała temat tej ceny może na początek ośrodka jest gdzieś tanio nie tanio to raczej dolne widełki jeśli chodzi oceny tegorocznych pączków oczywiście nie, licząc tępych takich dyskontować, ale jeśli mowa w cukierniach jeśli mowa o takich miejscach, które pączki no robią po prostu bardziej, że jeśli wrzenie Przemysłowo no to ceny tegoroczne tak od 4 do kilkunastu nawet złotych za mleczka za 1 pączka, a z moich takich rozmów z cukiernikami z rzemieślnikami no tak wychodzi, że jest to ma być taki jakościowy przyzwoite pączek uwzględniający właśnie koszty zarówno tego jak bardzo zdrożały produkty bazowe, ale jak bardzo zdrożał też prąd gaz robocizna no to 6zł to jest taka optymalna cena takiego uczciwego dużego polskiego pączka czym się różni zły pączek dobrego pączka co ma w środku to, choć zależy kogo pytać jeśli rozmawiamy o takiej klasy co takim typowym polskim pączków to on przede wszystkim jest dosyć sporym wypiekiem, bo waży tak od 50 do 70, a niektórzy rekordziści nawet ze 100 g jest oczywiście usmażone nie upieczone jest ciasta, które jest bogaty jajka wesel ma im też białą obwódkę, czyli jest nie przypalony to jeden z 12zł tak niekoniecznie niekoniecznie myślę, że tak za to kilka złotych można takiego znaleźć na taki najbardziej klasycznej wersji to w środku ma Różana konfitura, choć oczywiście nie wszyscy lubią są różne działamy są różne nadzienia w ostatnich latach modne robią się takie pączki inspirowane bardziej włoskimi Bolonii czy nie nadziewane kremami różnymi np. dwudniowe mi albo czekoladowymi w tym roku mam wrażenie dużych miastach tylko furorę robią pistacje i w takich rzemieślniczych cukierniach piekarniach były obowiązkowo pączki z PiS stacją i one są nadziewane po smażeniu no bo trudno taki kram co włożyć do pączka przed smażeniem natomiast klasyczny Polski jest nadziewany przed smażeniem i to też cała sztuka, żeby tej konfitury było dużo, ale nie tyle dużo, żeby wypłynęła ich, żeby no to nadzienie w środku zostało, więc tu oprócz jeszcze ceny składników kosztów właśnie prądu gazu robociznę nocą dochodzi jeszcze to doświadczenie i kunszt cukierników, którzy muszą te pączki dobrze zrobi świętymi za sprawą swojej audycji otwarta kuchnia myślę, że wśród naszych słuchaczy w ogóle wśród nas coraz modniejsze jest przygotowywanie takich rzeczy samemu to znaczy eksperymentowanie w kuchni usłyszenia pączka, a wcześniej przygotowanie ciasta na pączka to dla mnie coś nieosiągalnego w tej chwili, ale chciał wykorzystać okazję właśnie, żeby siebie zapytać o taki ekspresowy trzyminutowy przepis na na napotyka czy też trudne, a tak 3 minuty to na pewno się nie uda jeśli mają być takie jak ma zagrać prawi inne pączki właśnie z drożdżowego ciasta, bo to ciasto musi, bo właśnie być porządnie wyrobione musi sobie wyrosnąć tak dalej, ale można różne rzeczy zrobić też w tłusty czwartek, które pączkami nie są, a są po prostu jakimś tam smażonym wypiekiem i tak np. ekspresowe są takie pseudo pączki z serka homogenizowanego, które po prostu się robi serka jajka cukru za drobną łączkę troszkę do pieczenia to jest naprawdę danie w 10 minut, a można je też usmażyć właśnie w domu na patelni na oleju i tą namiastkę takiego smażonego słodkiego mieć nową tłustym czwartku tak naprawdę nie chodziło konkretnie słodkiego pączka, bo przez lata to wcale nie słodkie pączki nasze były dobrze to, czego brakuje w tym przepisie, żeby to był taki pączek pełną gębą, jeżeli chciałbyś zrobić pączki pełną gębą no to musimy zrobić tak naprawdę ciasto drożdżowe wzięcie się nie pół kilo mąki 3 jajka troszkę cukru masło najlepsze drożdżowe ciasto jest jednak z dodatkiem masła mleko drożdże może odrobinę wanilii szczyptę soli i jakiś mocny alkohol babcie nasza zwykle dodawały spirytus, żeby to ciasto później nie chłonęła za dużo tłuszczu podczas smażenia ciasto trzeba wyrobić dać mu odpocząć następnie kula z niego właśnie kulki, czyli pączki i tutaj już jesteśmy ambitni to na dzieci przed smażeniem, a jeśli mniej to po prostu usmażyć puste i nadziać potem nie i potem to samo marzenie, które też wymagania lichej sprawy, bo kluczowa jest temperatura klasycznie pączki smażyła na smalcu współcześnie częściej robi się tona oleju chociażby, dlatego że na jest to opcja wegańska wegetariańska, ale temperatura do smażenia pączków jest ważna jest, o ile pamiętam 170175 stopni taka, która sprawi, że ciasto się w środku upiecze usmażył nie będzie surowe ani nie będzie też zakalca mają już właśnie trochę wprawy w tym marzeniu obracanie na 1 na drugą stronę, żeby była biała obwódka naprawdę lepiej chyba 6zł wydać jeśli ktoś nie ma w prasie rozmarzyła się, słuchając tego co od tego swojego przepisu jednocześnie przypomniały mi się takie takie Japonki, które smażyła moja prababcia, które były bardzo proste, bo tam misję, bo żadna to trzecie ta dziurka w ośrodku SA posypane trochę cukrem pudrem najsmaczniejsza na ziemi na opolski to klasyczny jest ciasto właśnie twarogowe to już nie łączka to chyba z kolei racuchy się to nas na tak, a swoje, czyli drożdżowe racuchy, a oponki klasycznie serowe, ale oczywiście co dom to trochę inna nazwa i często też to nie jest kanonicznej już nie mógł zupełnie inny rozdział tej kulinarnej historii bardzo dziękuję Paulina Nawrocka, która zaproszę państwa zawsze w poniedziałek w TOK 360 na otwartą kuchnię dzień naruszenia ja już teraz zapraszam na kolejny odcinek programu językowego prof. Jacek Wasilewski, o czym tym razem nie denerwuj się, czyli jak błyskawicznie wkurzyć swojego rozmówcę Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: TOK360

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA