od niedawna w unii dopuszczona do sprzedaży produkty na bazie świerszcza domowego larw Pleśniak owca lśniące go można już kupić świerszcza o smaku karmelu czy to ciekawe kurczaka wokół montowni np. informacja o dopuszczeniu owadów do spożycia wywołała różne emocje w tym skrajne państwo pozwolą, że zacytuję internautów np. użytkownik Mira na jeden z portali napisał, a Global liście obiecali, że ludzie będą jeszcze m.in. robale, które prowadzą pod przykrywką
Rozwiń »
rzekomej troski głupi lud to kupuje nie widzi w tym nic złego Janina z kolei napisała Noto mamy brakuje słów do jakich lat ja zdążyłam Konrad po ich pozdrawiam cieplutko tematem od lat zajmuje się pani dr inż. Ewelina Zielińska katedra analizę oceny jakości żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie dzień dobry pani doktor dzień obraz, jakie emocje pani wywołuje dopuszczenie do obrotu owadzie produktów zupełnie odwrotna niż te, które pani zacytowała emocje moje myślę, że też trudno w tej problemach z emocji takich zwykłych konsumentów, ponieważ tak jak pani wspomniała tematem zajmuje się od lat i zainteresowanie tą tematyką wynika też poniekąd mojej pasji to nie jest tylko moja praca, ale coś co oczywiście pasjonuje, więc tutaj podejście do tematyki owadów jadalnych oraz już do samego tematu, którym dzisiaj mowa, czyli zgody komisji europejskiej na wprowadzenie do obrotu tych owadów tych produktów Unii zupełnie różni w moim przypadku, ale nie jest niczym nieuzasadnione nie jest także ja po prostu sobie Kolumbii łam od tak mam za tym mocne argumenty, które myślę przekona przekonają wiele osób poza mną Świerszcz domowy i larwy Leśniak wcale siedzącego jak pani myśli, dlaczego akurat te produkty zostały dopuszczone zaczniemy z tego malutkiego sprostowania, że nie są to jedyne owady dopuszczone przez Unię pierwszym był łącznik na leki to rozporządzenie pojawiło się już rok temu, tyle że żadna debata się nie wywiązała w tym czasie jak wiemy przez rok czasu również produkty z łącznikiem nieznana naszego rynku, więc nie wiem, skąd te obawy, że teraz nagle produkty ze Świerczem zagrożą produktom np. nie jestem, więc tutaj to wszystko co się dzieje teraz w mediach na temat tych owadów wynika pewnie jakiegoś takiej dezinformacji, ponieważ tak jak mówię to wszystko działo się wcześniej a, odpowiadając na pytanie, dlaczego te owady niewiele osób zapewne zje jak wygląda taka procedura z zatwierdzania nowej żywności, ponieważ owady należą wg ustawy do tej grupy nowej żywności w te procedura wygląda w ten sposób, że producent musi zwrócić się do komisji europejskiej z wnioskiem o zgodę na dopuszczenie do produkcji w jakiś lokalnej grupy spożywczej produktów dodatek tych owadów bądź też wprowadzanie na rynek w całości tych owadów w postaci mączki czy to w postaci całych owadów jest to wynika z tego, że producenci zainteresowani wykorzystaniem konkretnych gatunków owadów zgłosili takie zapotrzebowanie w postaci wniosku wnioski są szczegółowo rozpatrywane procedura jest bardzo długotrwała trwa to nawet kilka lat i aby Unia europejska komisja zdecydowała o dopuszczeniu do spożycia danego gatunku owada musi ona się posiłkować opinią europejskiego urzędu do spraw bezpieczeństwa żywności, który tu opinię wydaje na podstawie wielu badań naukowych, które zostały przeprowadzone na przestrzeni wielu lat, bo tak naprawdę te owady, a także to nie jest żadna nowość to nie jest kwestia kilku ostatnich latach argumentem, że o tym się realna mówił no właśnie pierwsze prace badawcze, które oceniały wartość odżywczą czy nawet prozdrowotną go nie tylko tutaj mówimy o wartości odżywczej także o właściwościach prozdrowotnych, czyli takich, które ponad ten efekt odżywczy będą działały na nasz organizm to są naprawdę już nawet pierwsze publikacje to są lat my naprawdę zamierzchłych, więc tutaj mamy turze duże pole tak naprawdę do wyboru tych prac na podstawie tych prac komisja ocenia czy te gatunki są bezpieczne czy tutaj alergen gość czy wszystkie inne aspekty, które tyczą się także naszej tradycyjnej żywności, czyli różne zanieczyszczenia żywności sposób przetwarzania tych owadów podobnie jak możemy się odnieść do sposobu obróbki mięsa chociażby, więc wszystkie aspekty są poruszane w tym takim dużą badaniu i w formie takiego raportu komisji europejskiej przedstawiane, iż na podstawie tego raportu na podstawie końcowych wniosków płynących z tego raportu komisja decyduje czy dany owad może być dopuszczony do spożycia na terenie Unii Europejskiej i przy okazji jak już jesteśmy przy tych przepisach, toteż warto wspomnieć o tym, że to pozwolenie wydawane danemu producentowi, który zgłosił z taką prośbą o jest przyznawane na 5 lat w konkretnych ramach, czyli ile tego owada może dodać do jakiego produktu, czyli to nie jest taka jest taka groza zgoda tylko dla producenta to, że bardzo dziękuję za te wszystkie uzupełnienia szalenie cenne to nie bardzo ciekawi jednak wybór tych konkretnych owadów stąd moje pytanie czy one są, ale szczególnie drzew cieczy są łatwe w hodowli, dlaczego na te akurat teraz zwrócono uwagę na pewno jedno drugie to co pani wspomniała ma tutaj znaczenia, ponieważ jeśli chodzi o samą Europę tutaj to hodowle owadów prowadzimy już od jakiegoś czasu często na cele karmą dla zwierząt egzotycznych miejscach hodowla tych osadów odbywa się już od wielu lat i technologii co do hodowli tych owadów jest część producentów owadzi, którzy mają już hodowla opracowane pewien sposób znają dobrze warunki hodowli, więc to jest takie też wyjście troszeczkę do przeprowadzenia tych hodowli na potrzeby zwierząt na zamianę ich do hodowli owadów na potrzeby ludzkie, więc tutaj tu też nie jest na pewno bez znaczenia, czyli im bardziej wymagający hodowli owad tym trudniej będzie hodować koszty będą rosły, więc będzie nieopłacalny, więc muszą być takie wady, które tutaj u nas w Europie w naszych warunkach bez problemu możemy hodować na druga rzecz to jest wartość odżywcza tutaj musimy się skupić na tym co dla nas najważniejsze i o VAT, które będą miały najwięcej białka one też najwięcej tłuszczu, który ma pożądany dla nas profil kwasów tłuszczowych, czyli tzw. też dobry tłuszcz tak takiego, który byśmy sobie w naszej diecie rzeczy jest wartość odżywcza też jest bardzo ważne tutaj ten świerk, które zostały zatwierdzone w ostatnim czasie właśnie charakteryzuje się jedną z najwyższej zawartości białka, jeżeli chodzi o wady, które są popularne w Europie patrzą sobie tego świerszcza i tak technicznie one wygodne do jedzenia tutaj czułki tutaj nóżki hit nowy pancerze czy to właśnie tam między zębami nie zostaje na pewno są miejsca, gdzie takie świerszcze zjadane w całości jednak u nas w zna nawet moich najśmielszych oczekiwaniach nie wyobrażam sobie, abyśmy w całości takiego, ale spożywali, mimo że w ramach takiej ciekawostki myślę, że bardziej można takie kupić w jakiś przyprawach po prostu może to być jakiś odpowiednik przekąski zamiast orzeszków czipsów taki chrupiący Świerszcz jednak przyszłość takich owadów w Europie upatruje jednak dodatku ich z w formie sproszkowanej do tradycyjnych potraw dzieje się już w Europie np. od jakiegoś czasu Finlandię sprzedawany chleb z wadami w Niemczech bardzo popularne makarony z zasadami, czyli tutaj również rozporządzenie nam mówiło ile gramów takiego proszku chować, czego możemy dodać na kilogram mąki wykorzystywanej do produkcji makaronu bądź też pieczywa szeregu innych produktów także myślę, że nie musimy się martwić tym, że ten owad nam gdzieś tam przeszkodzić spożyciu przez to jak wygląda, bo nie musimy go spożywać w całości tak naprawdę, jeżeli chodzi o zwierzęta gospodarskie oraz wiem natomiast cały wiem, że pani robi takie świerszcze w karmelu, więc jestem ciekawa właśnie Reno jako przekąska jak najbardziej tak jak mówiłem następie jeśli chodzi o świerszcze one ten pancerz hit nowy nie jest na tyle twardy by mógł zaszkodzić sługa trunki, które oczywiście będą miały bardziej lub mniej ostre elementy czy na odnóżach czy będą te pancerze otwarcie, a w niektórych gatunkach przez twardy pancerz Świt nowy spożywa się tylko czy to w postaci larwalnej tak, żeby dla bezpieczeństwa mechanicznego takie właśnie pani mówi, żeby sobie zrobić krzywdy nie wyrządzić, jeżeli chodzi o świerszcze tutaj takiej operacji nie ma one będą lekko chrupiące i na pewno nie będą niebezpieczne dla nas podczas spożycia jeszcze nikomu się nie zdarzyło moich degustację, żeby komuś ta struktura odpowiadała bądź też, żeby to było nieprzyjemne spożyciu Eko smakują to wszystko zależy tak naprawdę od naszego przy prawie dnia, ponieważ sama w sobie wady nie mają jakiegoś mocno wybitnego smaku charakterystycznego, które moglibyśmy czegoś porównać wszystko zależy od obróbki, jeżeli takie świerszcze w razie my czy też np. larwę wspomnianego wcześniej łącznika mamy nabierają takich lekko orzechowego posmaku, jeżeli użyjemy odpowiednich przypraw nadamy im dopiero ma troszeczkę to jest na zasadzie tak jak pierś kurczaka sama w sobie ugotowana w błocie nie jesteśmy w stanie powiedzieć, jaki to jest smak prawda jak użyjemy przyprawę np. kary, czyli wtedy też świerszcze będą takie wytrawne w formie przekąski, a w karmelu bardzo będą podobne smakiem jak popcorn karmelowe, czyli czujemy w strukturach śpiącą w ustach czujemy Karmel, a nie czujemy już tego samego smaku świerszcza to już nie przebija się nam, że to jako specjalistka musi, więc pani jednak jakieś rozeznanie, więc pytam może tak dramatycznie, gdyby miała pani wybrać swój ostatni posiłek byłby to posiłek z owadów to jaki byłby to gatunek, chyba że miał być to ostatni posiłek myślę, że były zebrała to co gdzieś tam pod ręką, jeżeli też była taka jest silna sprawa, jeżeli chodzi o VAT, które jasno właśnie przyrządzam i które badam dotyczy też te gatunki, które są najpopularniejsze w Europie m.in. te, które zostały dopuszczone w do obrotu Unii Europejskiej, ale sama osobiście preferuję bardziej właśnie świerszcze tutaj mamy mnogość gatunków i one w smaku między sobą znacząco się nie różnią, więc świerszcze i larwy mącznika karmelu to jest też swój moja ulubiona przekąska jeśli chodzi o szarańcza np. już tutaj ministrów szarańcza, która również Unii jest dopuszczona szarańcza wędrowna, a więc tutaj też ustawiana świerszcze no właśnie moja ulubiona przekąska flagowa, którą zawsze przygotowuje na degustację, czyli larwy mącznika karmelu bardzo też polecam, a to zapytam inaczej posadę wszystko nie można po prostu postawić rozumiem, że to ma być forma uzupełnienia diety w białko w Odrze wciąż jak pani mówi właśnie raczej to ciekawostka na uwadze w całości czy larwy więcej będzie się mówiło o ich występowaniu w formie sproszkowanej, ale po co nie można po prostu postawić na białko roślinne to wszystko wynika z tego, że produkcja zarówno zwierząt jak roślina jest ograniczona mamy ograniczone zasoby ziemi mamy ograniczone zasoby wody i nawet, żeby wyprodukować białko roślinne też potrzebujemy tego areału i w ostatnich latach do zwiększenia tej produkcji roślinnej dąży się poprzez modyfikacje genetyczne np. roślin, które też swego czasu były mocno kontrowersyjna rejs są różne inne metody, które powodują intensyfikację tej produkcji jednak wstręt, które dotyczy przyrostu ludności na ziemi powoduje, że te wszystkie starania są niewystarczające natomiast wadę mają bardzo tusz o możliwość produkcji, czyli możemy na bardzo małym areale wyprodukować bardzo dużo tych owadów, ponieważ musimy hodować wertykalnie, czyli np. jakich pojemnikach, w których zwiększa ich powierzchnię życiową poprzez zastosowanie odpowiednich takich, że do dodatku, w których one sobie chodzą po prostu i to naprawdę niewielkiej przestrzeni możemy hodować bardzo dużo tych owadów przy czym mają tu mają dużo tego białka, więc to kraj rad ich wpływ wpływ na klimat jest przy tym znikome jest to naprawdę wydaje nam się świetnym rozwiązaniem, ponieważ nie emitują tyle gazów cieplarnianych co zwierzęta nie potrzebują zbyt dużo paszy i w porównaniu do znanych nam zwierząt gospodarskich czy czy też wody pitnej, więc tutaj to wszystko, gdy razem zbierzemy to naprawdę wydaje nam się świetne rozwiązanie pod względem także ekologicznym dodatkowo odchody tych owadów są wykorzystywane jako na usuwanie tutaj nic Niki nie, że tak powiem nawet hity, która nie pełni funkcję grzewczych i często może przeszkadzać nam potem załóżmy, że jest elementem przeszkadzający tak, bo one najbardziej zależy nam na białku to ona również na właściwości dla nas cenne właściwości prozdrowotne ma silne właściwości regenerujące i ciała jako błonnik w naszej diecie może przyjmować leków funkcję błonnika, więc Schetyna też nie jest odpadem, więc tutaj tej produkcji tak naprawdę jest wykorzystywany wszystko przy jak najmniejszym wpływie na środowisko bardzo dziękuję pani dr inż. Ewelina Zielińska z katedry analizy oceny jakości żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie opowiadała o owadach jadalne dziękuję panie serdecznie dziękuję również polecam siódma 37 pora na skróty informacja potem porozmawiamy o skardze komisji europejskiej w sprawie Trybunału Konstytucyjnego Julii Przyłębskiej do Trybunał sprawiedliwości Unii Europejskiej słowem same kłopoty w
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: PORANEK RADIA TOK FM - WEEKEND - KAROLINA GŁOWACKA
-
-
-
-
17:18 W studio: dr Michał Bogacki
-
16:53 W studio: dr Radosław Kaczan
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
09:00 Świat się chwieje51:59 W studio: Dominika Sitnicka , Jacek Gądek
-
16:01 W studio: Agata Szczęśniak , Katarzyna Przyborowska
-
-
-
-
-
11:32 W studio: dr Konrad Zasztowt
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
17:00 Przy Niedzieli o Sporcie11:50 W studio: Adam Romer
-
18:00 Przy Niedzieli o Sporcie26:20 W studio: Marcin Dorna
-
15:20 Praca od podstaw12:23 W studio: Joanna Sosnowska
-
-
17:40 Przy Niedzieli o Sporcie14:23 W studio: Ewelina Kobryn
-
-
20:00 Wywiad Pogłębiony53:13 W studio: prof. Zbigniew Mikołejko
-
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!
Dostęp PremiumSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL