dobry wieczór państwu Paulina Nawrocka witam w otwartej kuchni w piątek minie rok pełną skalę owej rosyjskiej agresji na Ukrainę mnóstwo wydarzeń rocznicowych w przestrzeni publicznej również działań charytatywnych i na naszej antenie temat ten wybrzmiewa wybrzmiewa będzie i ja również stwierdziłam, że dzisiejsze wydanie otwartej kuchni poświęca tematowi kuchni Ukrainy kuchni ukraińskiej wojny, która toczy się tuż za naszą granicą to jest też, a może przede wszystkim
Rozwiń »
wojnę o prawo do tożsamości do samostanowienia do bycia osobnym krajem Putin odmawia Ukrainie kulturowej odrębności, a przecież kuchnia kulinaria to jest też wyraz narodowej tożsamości oczywiście mówienie o kuchni ukraińskiej jako kuchni narodowej jest zawsze obarczone jakąś pewną umowność, dlatego że zwyczaje kulinarne naprawdę nic sobie nie robią granic administracyjnych kuchnia Polska to też jest dość umowne twór inaczej ta kuchnia Polska wygląda na Podhalu inaczej na Mazurach Polska to jednak zdecydowanie od Ukrainy mniejszy kraj tamten obszar różnorodności kulturowej jest szalenie wielki mały jest polskojęzycznych źródeł dedykowanych kuchni Ukrainy co jest zrozumiałe, kiedy weźmiemy pod uwagę, że właściwie przez lata kuchnie krajów byłego ZSRR wrzucano do 1 worka i były po prostu zbiorcze książki nie brakuje dań, które były typowe dla całego bloku sowieckiego i one są i u nas w Rosji od jak choćby nasza narodowa sałatka jarzynowa zwana na całym Wschodzie sałatką Olivier, czyli sałatka drobno pokrojonych warzyw z majonezem w tym wydaniu wschodnim często też szynką albo np. gotowanym mięsem opowiem państwu dziś trochę ukraińskich smakach, powołując się przede wszystkim na to co osoby z Ukrainy uważają za swoją kuchnię za swoje przysmaki wiedzę te czerpie zarówno od ukraińskich znajomych przyjaciół, ale z książek cenionej Oli Herkules i świetnej anglojęzycznej publikacji ukraińskiego Instytutu jutro incydent historie z 2020 roku takiej książki, która powstała by promować ukraińską kulturę na świecie ta publikacja jest zresztą do pobrania bezpłatnie pięknie ilustrowane są też w niej przepisy niektóre testowałem serdecznie polecam Ukraina jest bardzo różnorodny kulinarnie krajem szalenie żyznym bogatym naturalne dobra nie dość obszarowo bardzo dużym to są tam też fantastyczny czarnoziem, na których wszystko zawsze wyśmienicie rosło tak naprawdę Ukrainy pochodzą kasze żytnie mąka fantastyczny nabiał typowe dla tej kuchni jest świetne mięso ryby owoce morza są, więc w kuchni Ukrainy przepisy z burakami z pomidorami, ale z czarnymi oliwkami to jest prawdziwa mozaika smaków prócz tych bliskich nam słowiańskich są w tej kuchni i wpływy tureckie bułgarskie węgierskie jest sporo wątków kuchni żydowskiej są smaki tatarskie tureckie ormiańskie gruzińskie oczywiście, a nawet koreańskie i tu np. takie korzenie ma popularna bardzo Ukrainie Surówka marchewki, do której dodaje trochę cukru octu oleju czosnku i specyficznej mieszanki przypraw, w której jest m.in. imbir kolendra i ostra papryka jeśli chodzi o charakterystyczne smaki Ukrainy to jednym z dominujących jest smak Kwaśny, czyli smak kiszonek rzeczy za kwaśnych fermentowanych, ale zaprawionych octem istotne jest też smak słony by przywołać choćby słynne suszone ryby, które można bez problemu dostać w sklepach na stoiskach ukraińskich, których nam sporo przybyło w ostatnich miesiącach jest oczywiście też smak słodki i toteż jest słodycz taka bliska nam np. słodycz sernika serników wypieków dodatkiem miodu maku dużo mniej słodkie ciasta ukraińskiej niż np. ciasto hiszpańskie czy innych krajów zachodniej Europy najbardziej charakterystycznym daniem takim, które Ukraińcy, a w pierwszej kolejności wymieniają, kiedy są pytania potrawy typowo dla swojej kuchni jest oczywiście barszcz my mówimy barszcz ukraiński nasi sąsiedzi mówią po prostu barszcz ten bardzo się zdecydowanie różni od naszego np. wigilijnego czerwonego klarownego przezroczystego barszczu barszcz ukraiński to jest gęsta pożywna zupa pełna buraków kapusty ziemniaków mięsa tam się naprawdę dużo dzieje ciężko znaleźć 1 przepis, bo oczywiście właściwie co dom co region to barszcz bardzo ciekawą zupą jest też barszcz zielony, który często jest na bazie szczawiu to jest coś pomiędzy rosołem szczawiowej często jest serwowane z jajkiem klasykiem kuchni ukraińskiej jest też salą całą to jest po prostu Słonina, czyli popularna przekąska do wódki to też trochę łącznik między naszymi kulinarnymi zwyczajami, bo my przecież też słoninę w postaci smalcu na chlebie z ogórkiem traktujemy jako klasyczną zakąskę różnica tkwi w obróbce i chyba w Polsce smalec słoninę się topi, a Ukrainie stało się maszeruje maszeruje soli ta sól sprawia, że to wyciąga wilgoć i daje taki charakterystyczny efekt smakowy bardzo specyficzną struktury bardzo popularnym daniem są też w arenie, czyli odpowiednik naszych pierogów rzadko kiedy są mięsem najczęściej z owocami serem albo ziemniakami, tudzież z ziemniakami i serem i znamy doskonale oczywiście to połączenie smaków w pierogach przez lata zwanych ruskimi w ostatnim roku wiele barów restauracji w takim akcie Solidarności wsparcia podkreślenia niechęci oczywiście dla Rosji zmieniała nazwę np. zmieni na pierogi ukraińskie warto tu jednak dla kulinarnej przyzwoitości wspomnieć, że przymiotnik ruski nazwy pierogów nie odnosi się w ogóle do Rosji, ale do Rusi czerwonej, czyli krainy historycznej położonej na północno zachodniej Ukrainie i północno-wschodniej Polsce, więc to są też pierogi, które są właściwe dla naszych obu krajów i niekoniecznie mają cokolwiek wspólnego z Rosją miłość do pierogów Wary NIK-u nas łączy podzielamy też miłość do placków ziemniaczanych, które w Ukrainie nazywają się demonami i do gołąbków ważną rolę w kuchni Ukrainy odgrywa nabiał dość powiedzieć, że Śmietana to jest chyba najpopularniejszy bardzo kanoniczne dodatek do wielu dań, bo daje się ją do sałatek i do barszczu ozdobić śmietaną placki podaje się też przykładowa wyników pięknie pewne podobieństwo polskich ukraińskich lodowe uchwycił kiedyś autor takiego projektu, który zbierał zdjęcia lodówek z całego świata wnętrza lodówek pamiętam, że uznał właśnie za charakterystyczną cechę lodówki ukraińskiej słoik ze śmietaną taką domową śmietaną nie plastikowe kubeczki tylko w słoiku na tę wspólną cechą lodówek polskich i ukraińskich był duży Gar z zupą na dolnej półce lodówki to też jest dość charakterystyczne, że Ukrainie zupy są popularne są często pierwszym daniem, a czasem w ogóle całym obiadem jeśli są zupy np. tak treściwe jak właśnie taki typowy barszcz jest trochę takich dań, które są popularne w wielu krajach bloku wschodniego w różnych wersjach i tak np. Siarkę, czyli gulasz wołowy z warzywami, które się robi w kociołku podobnie kruszenie i drużynie kim tak jakby zrazy jest kotlet po Kijowską coś w rodzaju de Walla albo kordon ble akurat takie danie, które się bardzo rozpowszechniła w okresie ZSRR można je było jeszcze różnych republikach sowieckich podobnie jest solanką, która jest tak daniem rozpowszechnionym w Ukrainie, jakie popularnym w Rosji i która też w różnych wersjach występuje w zależności od regionu charakterystyczny jest dodatek cytryny, którą zupę zakwasić często dodaje się do niej czarne oliwki nazwa solanka pochodzi od słowa przyjęło, czyli Sioło osada bardzo też powszechne w Ukrainie są wszelkie kiszonki marynaty i dużo o tym pisze Olga Herkules właśnie książce sielskie smaki kisić marynować Ukraińcy potrafią chyba wszystko zdecydowanie spektrum produktów nawet w sklepach jest dużo większe niż u nas do oprócz ogórków dziś powszechnie pomidory papryczki chili marnuje się słodkiej papryki jabłka jeśli się arbuzy oczywiście też ogórki kapustę również w całych główkach np. później z takich całych kiszonych liści robi się gołąbki na koniec zresztą pozwolę sobie przypomnieć historię, która obiegła świat w pierwszych dniach marca zeszłego roku, kiedy głośno było ukraińskiej staruszce, która z wujkiem z przetworami rzuciła rosyjskiego drona początkowo błędnie podawano informację, że to był słoik kiszonych ogórków później jedna z dziennikarek dotarła do tej waleczny staruszki okazało się, że to niebyły ogórki tylko pomidory w słoiku w dodatku jej ulubione skończę na tym, życząc całego serca wszystkim Ukraińcem i Ukrainką, żeby ich kraju zapanował spokój, a swoich z pomidorami służyły tylko do jedzenia pyszności w gronie najbliższych
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: OTWARTA KUCHNIA
-
-
11:31
-
-
09:09
-
11:22
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
-
-
07:20 Poranek Radia TOK FM12:55 W studio: Jakub Bierzyński
-
-
-
06:52 TYLKO W INTERNECIE
-
-
-
12:12 W studio: prof. Katarzyna Popiołek
-
-
-
06:48 W studio: Kewin Lewicki
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
13:00 Połączenie11:03 W studio: Piotr Moszyński
-
-
-
-
-
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!
Dostęp PremiumSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL