dzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwo ponownie naszym gościem dziś jest Szymon Czerwiński kucharz autor książek dzień dobry kłaniam się panu dzień dobry, ale jeszcze 1 rzeczy powinienem powiedzieć czym pewnie pana zaskoczyć czym przynajmniej kilka lat temu się pan zajmował przypominam sobie, że jako reporter pojechałem kiedyś na zawody biatlonowe do suszu i panu Boży uprawia pan Athlon tak no bardzo szanuję, że pan
Rozwiń »
pamięta pamięta pan sytuację pan wychodził z wody zupełnie niezrażony tym, że był pan jednym z ostatnich jeśli nawet nie ostatnim przemknął pan przez pozostałe konkurencje były bardzo bałem miałem taką zasadę w życiu, którą kierowałem dalej mam odwróć tabelę, a Czerwiński będzie na czele i to świecie chodnik podczas zawodów suszą no dobrze czy tę samą zasadę przenosi pan także na kulinaria, które są panie pan pana powołanie mi jak widzę pasję taką bezgraniczną palca i powiem szczerze, że staram się być jednym z lepszych myślę w Polsce, jeżeli chodzi o gotowanie, więc uzupełnienie natomiast chodzi o to jak ma oczywiście chciałem gdzieś tam sobie udowodnić wszystkim innym, że nieważne, jakie masz możliwości apetyczne warte swoich sił próbować tak samo jest gotowaniem, że zawsze warto o swoich sił póki próbować trzeba w tym odrobina sprytu i 1 bardzo sobie sprytem w kuchni, bo gotowanie jest proste sprytnej przyjemne i tak właśnie staram się gotować nie stanie no właśnie, bo intrygujący tytuł Pańskiej książki właśnie sprytne gotowanie, bo niektórzy mogą zrozumieć go na opak sprytnie to znaczy po łebkach być może jakimś wybiegiem slalomem niekoniecznie w zgodzie ze sztuką sprytne także łatwe znaczy, że nie musimy naprawdę kupować bardzo wielu ilość składników nie musimy umawiać się w tej kuchni możemy zrobić to szybko oszczędnie, a przede wszystkim tak, aby np. taką takiej niedzielne południe smakowało naszym najbliższym no dobrze dla kogo jest wobec tego ta tak ta książka pan ma albo, pisząc ją układającej com kompozycję gdzieś miał w głowie potencjalnego odbiorcę jak najbardziej miałem odbiorcę takiego, którego znam moich przyjaciół moich znajomych, którzy się często boją gotować którzy, którym wydaje się, że gotowanie to jest jakaś historia, którą ciężko jest ugryźć i to przy przy przejściu przy wydawało, że myślę o tym, aby każdy mógł pójść do sklepu tego, który ma za rogiem i kupić produkt kupić składniki i spokojnie w domu bez godzin spędzonych w kuchni coś pysznego ugotować no dobrze na czym polega interaktywność tej książki był pan tak detalicznie zechciał wytłumaczyć także tym, którzy są być może z nowymi technologiami na bakier dziękuję bardzo, ta książka trutkę w momencie, kiedy wychodziła była myślę, że pierwszą książką w Polsce, która była interaktywna, czyli starczyło ściągnąć bezpłatną aplikację i najechać na nią np. okładkę książki jest składki do państwa przemawia tak samo jest częścią przepisów tam dzieci Konga, że przepisy interaktywne wówczas można komunikacją na ten przepis najechać panie będąc na zdjęcie i wówczas mamy materiał video czy mamy taką rzeczywistość rozszerzoną, czyli oprócz przepisu, który jest zapisany słowem mamy materiał wideo, a wiemy o tym, że dzisiaj materiał materiały wideo są na pierwszym miejscu, więc myślę, że jeżeli też nie wie do końca co miało autora myśli to oglądając wideo krok po kroku może ten przepis otworzyć Ano właśnie, bo mam wrażenie, że także w kuchni mamy coraz mniej czasu potrzebujemy przepisów, które bylibyśmy w stanie zrealizować tu teraz już i najchętniej z niewielką liczbą składników i to najlepiej takich dostępnych w pierwszym lepszym sklepie najbardziej w tej chwili oprócz tego, że ceny szaleją czy bazarach czy sklepach i staramy się zawsze czas staram się zawsze swoim widzom czy to napisałem, że czas w toku, czyli wydawałem pokazywać przepisy, które są szybkie są sprytne i wymagają dużo, lecz składników i które naprawdę łatwo zrobić, bo tak wspomniałem wiele osób boi się w kuchni, bo tego, że to jest teraz sytuacja zupełnie dla nich niezrozumiała ja zawsze tłumaczy, że po pierwsze, Kukiz wolność poddawać każdemu nawet najlepsze możemy póki może przepisy nie wyjść to pierwsze wartego po raz drugi otworzyć, a projekt, a po trzecie warto jest zawsze gotować sercem, bo jeżeli oddamy to dodam swoje serce naszego oddaniu naszej potrawie to nasi domownicy przyjaciele rodzina na pewno to docenią jak to się pana zaczęło w ogóle tą miłością do kulinariów, bo nie powiem do kuchni, bo to byłoby zbyt proste do kuchni już ma każdy z nas głodnym przychodzi do domu i co jak najszybciej coś zjeść i bardziej jak jak dawać byłem zawsze, ale to, że chodzi o gotowaniu lubię gościć ludzi Gosi przyjaciół czy jak będzie dzieckiem gościć moich rodziców później wjechał na studia uwielbiałem gości moich kolegów z roku potem jak przyjaciół i po prostu, chcąc biesiadować chcę spędzać czas dając im szczęście, bo dla mnie gotowanie jest dawanie szczęścia innym osobom tak właśnie pokochałem gotowanie i myślę, że często gdzieś wiele osób to gotowanie rzuca, że ja muszę gotować, że nie nie chce muszę ani myśli o tym że, stosując kilka sprytnych rad mojej książki kilka sprytnych przepisów może dać szczęście do nich wróci czy, jeżeli nasi domownicy nas doceniają za to posiłek ten obiad kolację staram się bardziej chce dla dobrze to skoro pan w tej chwili zachęca nas do tego by gotować tym sprytem to proszę ten spryt zdradzić może nie wszystkie triki, ale ale, chociaż kilka no myślę, że mnóstwo moich sprytnych raty w książce tam nasi słuchacze mogę spokojnie odesłać, ale na pewno myślę, że warto jest wszystkim swoją pracę póki dobrze organizować im Francuzi miałem wzięła się uczenia się świat le Cordon Blue, czyli Paryżu jednak lepszych szkół kulinarnych i zupełnie to jest kolejne marzenie, które rząd w życiu zrealizowano ten krach, który paczką na początku to jest 1 000 000 klas, czyli przygotowanie np. żeby składników klub po kroku ułożenie wszystkich by kolejności, który będzie używać to jest klucz kuchni, ponieważ przy wszystkim mamy wszystko poukładane po drugie nie mamy bałaganu po trzecie wiemy, kiedy co użyć telefonu rada np. to jest to, żeby na talerzu półmisku ułożyć produkty w kształcie zegara od godziny dwunastej prawą stronę to jest to jak będziemy ich używać wówczas wiemy po kolei, w którym momencie, który składnik mamy użyć tak mam pewien problem z gotowaniem może pan znajdzie odpowiedź Miami albo jakąś receptę na to Otóż tu, korzystając z jakich receptury np. Pańskiej książki okaże się, że użyje jakiegoś składnika raz na rock gra na pół roku irytuje mnie po prostu jak jego resztki będą zalegać albo w lodówce albo albo szafce albo czegoś korzystamy od początku do końca, bo w ogóle tego nie korzystajmy jak pan spotkał się taką przypadłością może któryś z naszych słuchaczy ma ten sam problem, tym bardziej uzyskania rozumie dlatego np. jeżeli decydujemy się dla dania sztuki azjatyckiej to tak co może zaplanujmy czas czy nasze posiłki, abyśmy maksymalnie produkty wykorzystali, które kupimy niem całą paczkę pędów soli mu np. to pomyślmy, dlaczego możemy wykorzystać, bo pasażer może nałożyć do menu do zupy do roli osób do kanapek starajmy się produkty, które mamy wykorzystywać 100% jak tylko się da, a przede wszystkim dzięki temu zaoszczędzone pieniądze po drugie, jedzenia nie wyrzucamy co jest olbrzymim problemem nie tylko Polski, ale całego świata po trzecie mamy poczucie, że produkt czy też chodniki zostały w 100% użyte czy pan kupi kiedykolwiek fasolę MON może pan użyć dom wielu bardzo przepisów no dobrze to może inaczej w tym momencie odkrywam pewną receptę rozmawiając z panem Szkot zaplanujmy sobie tygodnie danej kuchni tydzień azjatycki tydzień śródziemnomorski tydzień nie wiem amerykańskim włoski tak jest to genialny pomysł klubu, który teraz powiedział faktycznie możemy dodać także w tym tygodniu jemy Cookie włoską i np. że mamy makaron, który kupiliśmy 2 pytam też zrobić makaron samemu to nie jest bardzo trudne i Włoszech są 2 rodzaje makaronu czy makaron biedny, bo kiedyś czy tylko łącznie woda mąka później makaron ludzi bogatych, gdzie były dodawane żółtka możemy również zdobyć musimy ku kupować możemy przechować lodówce objętych woli, aby na mnie ręce naprawdę możemy zrobić tego rodzaju nie możemy zrobić tego mnóstwo dań na bazie pasty makaronu, a też Makara, który wdzięczny, że bardzo nie przyjmie czy znowu to opór oburzenie lodówki jest w naszym zasięgu i możemy korzystać z tego co kupiliśmy, więc tygodnie włoskie angielskie polskie jak najbardziej tak byłam wtedy mówiłam polską i gdzieś mam wrażenie, że Polacy pokochaliśmy japońską tu generalnie tylko mały jej wycinek mówimy tu właśnie jak musi, których spełnienie co, jakie w stosunku do Japonii, ale takie włoski, a gdzieś tam taka Polska na poszła bokiem, chociaż teraz widzę, że prawo do tego wracamy przecież bardzo cieszy no właśnie jest pan bohaterem uczestnikiem wielu programów kulinarnych sam pan też prezentu jest efekty swojej pasji na antenie programów śniadaniowych chociażby proszę powiedzieć czy ta miłość do kuchni polskiej nie nie zanika gdzieś na rzeczy właśnie tych wszystkich wymyślnych przepisów dań, które przywozimy choćby z podróży chcemy odtworzyć później na naszą modłę pan co ja uważam Rze jest miejsce na to, abyśmy z podróży przywozili przyprawy czym składniki właśnie pływali w kuchni odtwarzać, aby się bawić, bo kuchnia ma dawać radość gotowania ma dawać radość, jeżeli nie ja np. nie ma pana Robbie spotkanie u siebie mieszkaniu to i tak się kończy w kuchni i większość domowych imprez szkolnych kuchni tam ktoś coś gotuje ktoś coś robi, a jeżeli chodzi o kuchnię polską, a ja staram się być tylko mogę jej propagatorem na na każdy możliwy sposób też swoich kulinarnych koncertach gastronomicznych promuje tylko wyłącznie polskim są koszty składniki i uważam, że mamy tak genialnych dostawców tak genialnych regionalnych producentów, że warto jest wyjść poza ramy marketów przejście na rynek lokalny, a nawet odezwać się, że nastał bardzo interesuje do kół gospodyń wiejskich, bo one wiedzą, kto dalej wiosce miejscowości bądź pod miastem co produkuje, a są składniki tak kosmicznie pyszne tak nietuzinkowe, że warto z nich korzystać, bo np. kochanek nie włoską czy czym jest Grabowska jest tylko i wyłącznie jakość produktu najwyższa możliwa jest możliwa jak jakość produktu czemu my np. ograniczamy się do próby do jakości marketach, jeżeli możemy pójść na rynek bądź pojechać do gospodarza jutro kupić najlepsze możliwe produkty panie Szymonie pan się zapalił jak pan teraz, o czym mówię, bo Brach 9, bo naprawdę Jakowa gotować kocham produkty kocham to co Robbie na tle walut albo, które o tym myślę, że ja pana przypominam z tego spotkania by suszu no właśnie też wygląda na takiego, który lubi zjeść, bo rozumie, że taka ma być puenta tego no leżała mogli z tego, że kochają gotować kochając jedzenie kocham ludzi ja nie stanie dziś w swoim życiu to powtarzam, że karmienie ludzi czy nawet domu w niedzielę czy nawet czy tak umieszczam gastronomi to jest nieustannie dawanie ludziom radości, jeżeli dochodzą moich gości restauracji i pytam ich jak smakowało mówią mi coś smakowało co nie smakowało otrzymuje feedback, ale wiem co chłopcy chcą poprawić, bo np. wiem dali tego dnia niesamowitą radość dla mnie to jest najcenniejsze czy można posmakować jak pan kocha kuchnie i zacząć serdecznie od 1maja Sopot plac Zdrojowy 2, a my swój koncept gastronomiczny bardzo polskiego śledztwa Polska kiełbasa i tam robimy prawdziwe kraftowe Polski kiełbasy hot Doda najlepszych bójkach nie jest to nic wspólnego z tym co znamy bardzo gości nas odwiedza po trakcie roku będzie także na drugi sezon od tej pory byliśmy w Warszawie na nocnym markecie na targach kolejowych tam bardzo silna była gości odwiedzało ja skupiam się tylko wyłącznie na najlepszy dostawca na ludziach na produktach za którymi stoją konkretni ludzie i wiem, że to co oferuje moim gościom jest najwyższej jakości dla to jest najważniejsze tam potrafi ocenić ocenić może bez słowa patrząc na człowieka powiedzieć on kocha kuchnię nie mam na myśli wcale tego jak wygląda tylko za wielką życiową pije do mojego techno nie zmieni się, więc nie, choć żar chodzi o to, że jeśli pan patrzy na człowieka to jest w stanie powiedzieć o to jest ktoś, kto z pasją by ze mną coś ugotował i odwrotnie pan co zna pan musi więzienie, bo często pozory mylą, a ja też na Janie oceniam ludzi po wyglądzie po okładce po tym, jak zachowują, bo często jest tak np. prowadzę też bardzo wiele kulinarnych warsztatów i dla gości Polski dla gości zagranicznych, że często uczestnicy na początku są bardzo negatywnie nastawieni, bo liczyła się pewnie tyle jaj powiem wsparcie no i bawmy się kuchnią pod jesteśmy mawia się okazuje, że ktoś specjalistą zrobił na miejscu ktoś inny robi genialne gołąbki każdy marki swój koni w tym czuję mega bezpiecznie czuje się bardzo dobrze i czy osoby otwierają się na kuchnie opierają się na moje pomysły na własne pomysły na wypłyną takie płyny w tym co robię dziękuję za rozmowę Szymon Czerwiński był z nami kucharz autor książek i triathlonista też co zdradziłem, czego pewnie się pan nie spodziewał dopełnienie dziękuję bardzo, naszych słuchaczy zapraszam teraz skrót informacji
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: PRZY NIEDZIELNYM STOLE
-
14:33 W studio: Krystian Świderek
-
13:12 W studio: Marysia Przybyszewska
-
13:27 W studio: Łukasz Ancypo
-
13:11 W studio: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
-
13:39 W studio: Anna Zyśk
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
05.06.2023 17:20 Wywiad Polityczny27:20 W studio: Patryk Michalski , Roman Imielski
-
05.06.2023 17:00 Wywiad Polityczny15:23 W studio: Jan Grabiec
-
05.06.2023 18:59 Cotygodniowe podsumowanie roku01:14:14 TYLKO W INTERNECIE
-
05.06.2023 16:59 English Biz23:11 TYLKO W INTERNECIE
-
05.06.2023 16:00 Jest temat!10:26 W studio: Antonina Majchrzak
-
05.06.2023 16:20 Jest temat!13:04 W studio: Justyna Drath
-
-
-
07:37 TYLKO W INTERNECIE
-
-
-
-
-
05.06.2023 18:40 TOK36007:45 W studio: Piotr Kuźma
-
-
-
-
05.06.2023 19:00 TOK36004:26 W studio: Agnieszka Radwańska , Przemysław Pozowski , Szymon Kępka
-
-
-
05.06.2023 19:00 TOK36007:18 W studio: Łukasz Wojtasik
-
-
-
11:58 W studio: Edyta Odyjas
-
-
-
05.06.2023 21:18 Twój Problem - Moja Sprawa
-
-
05.06.2023 16:40 Jeszcze Więcej Sportu16:48 W studio: Edyta Kowalczyk
-
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!
Dostęp PremiumSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL