zbliża się 116 na zegarach to jest przedpołudnie Radia TOK FM kłaniam się państwu ponownie już spieszę z informacją, o czym mówić będziemy teraz po przerwie pandemicznej tydzień mózgu wraca na Uniwersytet Jagielloński w Krakowie już w formule stacjonarnej między 0611. marca będzie można rozmawiać słuchać o o tym jak funkcjonuje ludzki mózg tym razem to wszystko pod hasłem interakcje między dietą mikrobiom jelitowy, a mózgiem i jeden z wykładów wygłosi pani prof.
Rozwiń »
Urszula Wojda z Instytutu biologii Doświadczalnej niemieckiego Polskiej Akademii Nauk w Warszawie tak się akurat składa, że pani profesor jest z nami dzień dobry pani profesor witam pana witam słuchaczy bardzo miło być pana gościem dzisiaj to ja bardzo proszę panią pani profesor, żeby teraz nasi słuchacze dowiedzieli się o tym wpływie złej diety na choroby Alzheimera myślę, że tak uwrażliwieni wejdziemy w nowy tydzień zupełnie innym podejściem do tego co ląduje na naszych talerzach UE tak proszę państwa to, o czym będziemy mówić opiera się na takich 2 wielkich koncepcjach mianowicie koncepcji organizmu jako całości oczywiście choroba Alzheimera choroba związana z wiekiem postępująca, w której bieg jest głównym czynnikiem ryzyka to jest choroba neuronów choroba móżdżku wymierają neurony, ale dochodzi do śmierci neuronalnych i skutek zespołu różnych przyczyn i wiek jest jedną z nich natomiast wiemy obecnie, że to co się dzieje systemowo w całym naszym organizmie to jak funkcjonuje nasz metabolizm ma ogromne przełożenie na to jak funkcjonuje nasz mózg i w związku z tym jesteś tym co jeszcze jak mówi powiedzenie, a ćmy holistycznie na medycynę patrzmy całościowo na człowieka i badając analizując schorzenia mózgu pierzemy pod uwagę te parametry, które mogą nam powiedzieć lub wskazać uszkodzenia tzw. obwodowe, czyli systemowe, czyli właśnie uszkodzenia takie jak zaburzenia wątroby zaburzenia metabolizmu odporność insulinooporność hipercholesterolemia hiperglikemia, czyli wszystkie te składowe, które stanowią zespół metaboliczny, a jest on wynikiem niestety w UE omówiliśmy epidemii właśnie epidemii 2001. wieku, czyli o otyłości powyżej 40% jak się ocenia osób dorosłych na świecie cierpi na otyłość, czyli Bema BM i indeks właśnie tej tej podwyższonej masy ciała powyżej 30 to jest ogromny problem skutkujący zaburzeniami metabolicznymi i w dalszej perspektywie także uszkodzeniami mózgu jeszcze kilka kilkanaście lat temu nie mówiliśmy w takich kategoriach roli diety w tej chwili światowa organizacja zdrowia WHO wskazuje właśnie na dietę i generalnie rzecz biorąc na styl życia Life z tej, a jako znaczący czynnik ryzyka choroby Alzheimera i ta druga wielka koncepcja dotycząca chorób neurodegeneracyjnych generalnie choroba Alzheimera w szczególności w procesie starzenia, ale mówi nam o tym, że lepiej zapobiegać niż leczyć te choroby to choroby bardzo złożone trudno jest o ustalenie głównego dominującego czynnika ryzyka rozmawialiśmy jakiś czas temu lekach główne zmiany patologiczne neuro degeneracji przede wszystkim takie leki, które usuwają złogi niebezpiecznych złogi białkowe z mózgu, a przeciwciała skierowane na Melo i w hipotezie kaskady amyloidu owej dotyczącej leczenia choroby to wszystko jest bardzo trudne, ponieważ chory Neuron generujący Neuron bardzo trudno przywrócić do stanu prawidłowego funkcjonowania natomiast co możemy zrobić i co zależy od nas to jest właśnie prewencja pani profesor biegać rozwojowi idący w ślad za pani radą spoglądam teraz holistycznie na sprawę i zapytam, który z tych czynników jest najbardziej degradujące nasz mózg oczywiście nie da się tego precyzyjnie wskazać, ale przynajmniej orientacyjnie upływający czas, czyli nasza metryka na co wpływu absolutnie nie mamy higiena naszego życia sen ruch itd. czy jednak dietę zaczęła pani to opisać nie wiem procentowo np. procentowo uważa się, że jednak oczywiście wiek, ale nie wie pan taki wykres, który NBA ostatnio dużo się dyskutuje, który m.in. zaproponowaliśmy z pracy przeglądowej wejdzie Cris czy wirus zbiera nie modyfikowanej nie modyfikowane czynniki ryzyka jeszcze trzeba powiedzieć one mają różne znaczenie na różnych etapach naszego życia w tym wczesnym życiu podstawową rolę odgrywają czynniki ryzyka nie modyfikowanie, czyli wrodzone powiedzmy sobie takie jak np. nosicielstwo reformator lipoproteiny 4 w czy innych genów także np. słabe edukacja, ale wy z tych średnich w tym przejściowym okresie życia 4550 piąty rok życia mówi się, że to właśnie dieta niezdrowy styl życia mają dominujące znaczenie, prowadząc do, a otyłości i zespołu metabolicznego i tych wszystkich zaburzeń metabolizmu lipidów hipercholesterolemii uszkodzeń wątroby podczas kiedy nie na tych późniejszych etapach życia wskazuje się, że główne czynniki rozwoju tej neuro degeneracji to jest np. stan depresji i izolacja społeczna, więc brak prawidłowych interakcji społecznych czy brak stymulacji poznawczej na wszystkich tych etapach bardzo ważna jest dieta bardzo ważny jest ruch, ale jeżeli mówimy o grupach czynników ryzyka to właśnie ten rozkład na przestrzeni naszego życia się zmienia i w tym się wiąże też pojawianie się takich markerów oznak, które możemy wykrywać mózgu, ale także na obwodzie tego co może nastąpić, czyli mówimy tutaj wczesnej detekcji tych czynników ryzyka zarówno systemowych jak i już na poziomie mózgu przede wszystkim w postaci np. markerów stanu zapalnego, bo ta hipoteza obecnie najpełniej tłumaczy to w stanie tych zmian w odpowiedzi na właśnie rozwijający się nieleczony niekontrolowany stan zapalny móżdżku, który wywodzić się może właśnie zespołu metabolicznego, który aktywuje stan zapalny obwodowy i przenosi się na mózg, uszkadzając bariery krew-mózg pani profesor prośbę co oznacza dobra dieta właśnie w prewencji w tej ochronie naszego mózgu tak by spowolnić TEDE ten proces degradacji tego organu tak co oznacza dobra dieta przede wszystkim ja może tutaj odniosę się do takich badań, które prowadziliśmy prowadzi wiele innych zespołów na świecie, gdzie zbieramy nie tylko dane epidemiologiczne populacji ludzkiej to są bardzo ważne oczywiście wyniki, na których opieramy się, projektując takie właściwe sposoby odżywiania się, ale korzystamy także modeli zwierzęcych np. karmiąc długofalowo myszy dietą o określonych składa określonej kompozycji w im przede wszystkim trzeba powiedzieć, że takie eksperymenty, które właśnie prowadziliśmy, stosując dietę typu Zachodniego, czyli taką bardzo bogatą w nasycone kwasy tłuszczowe cukry proste i przy obniżonej zawartości białka mikroelementów i witamin to jest tragedia to jest nie tylko czynnik ryzyka, czyli np. taki czynnik, który przyspiesza występowanie wszystkich tych zmian w mózgu, czyli inne euro zapalenia muskuły i odkładania się charakterystycznych agregatów białkowych amyloidu i oferowanego białka stał w modelach myszy, a Hamerski, ale i w takich normalnych Mysza jak my mówimy typu dzikiego wywoływał te zmiany patologiczne zarówno ta opat, jakie Melo ich do partii właśnie taki sposób żywienia i mało tego te zmiany się pojawiały stosunkowo wcześnie na takim etapie jeszcze przed klinicznym przed objawowym, jakbyśmy powiedzieli w odniesieniu do tego co się dzieje człowieka i na tej podstawie możemy powiedzieć, że taka dieta, która właśnie jest zaprzeczeniem diety zachodniej to mogą być bardzo różnorodne sposoby, ale przede wszystkim tutaj można powiedzieć o diecie śródziemnomorskiej to jest również dieta taka łączona dieta śródziemnomorska ich dieta dasz nazwana dietą ma tak opracowana dieta, gdzie powstała po są zielone warzywa, które powinny być codziennie spożywane inne warzywa co najmniej 1 porcja dziennie, a więc papierami zdarzeń żywieniowa to wiemy w ostatnich latach powinna się opierać jednak na spożywaniu warzyw najlepiej surowych o niskim indeksie glikemicznym jak wiemy, ale także, ale dieta, która zawiera dostatecznej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych dużo mówimy o kwasach omega 3 ich proporcji do omega 6, a więc np. takie produkty jak orzechy EEA antyoksydanty, czyli im, a to się również wiąże metaboliczne wiemy, że nasz metabolizm to jest proces spalania utleniania tworzenia materiału energetycznego ATP w komórkach, ale przy wykorzystaniu nie procesów właśnie utleniania i tlen w komórkach jest niebezpieczny ten proces jest niebezpieczny, bo generuje wolne rodniki bardzo aktywne, które powodują procesy stresu jak mówimy o sytuacyjne ego, żeby się chronić przed tymi czynnikami to jest m.in. jeden z głównych czynników procesu starzenia powinniśmy przyjmować takie produkty, które zawierają antyoksydanty i jest bogactwo takich antyoksydantów w owocach jagodowych borówki maliny truskawki jagody poza tym wiemy, że też takie działanie mają substancje zawarte w kawie herbacie świeżo parzonej kawie dodajmy rozbrat i polifenole roślinne zawarte w zimnie alkohol jest czynnikiem szkodliwym nadmiarze, ale niewielkich ilościach jest jednak euro protekcji inny, a takie działanie nie zapominajmy o Oliwie i o tłuszczach prawidłowa dieta to nie jest jednak, które nie zawiera tusz się wiele moglibyśmy długo jeszcze z góry my rozmawiamy leży po skrócie informacji natomiast 2 ostatnie wskazały wskazówki okazały się być bardzo optymistyczne dla wielu podejrzewam jest 1119 skrót informacji Radia TOK FM w przedpołudniowym programie Radia TOK FM jest 1123 na zegarach jest z nami prof. Urszula Wojda z Instytutu biologii Doświadczalnej imienia męskiego Polskiej Akademii Nauk w Warszawie pani profesor jeszcze raz dzień dobry dzień dobry państwo przy okazji tygodnia mózgu 2023, na który będzie przebiegał pod hasłem dieta mikrobiom jelitowy mózg rozmawiamy o tym czy zła dieta może wywołać chorobę Alzheimera to jest no pani pasje jak słyszałem pani resort pani głosie dowiedzieliśmy się przed skrótem informacji Radia TOK FM, jakie modele żywieniowe sprzyjają zahamowaniu ewentualnej choroby Alzheimera nerwów osób po czterdziestym piątym roku życia natomiast czy istnieją badania, które potwierdziłyby w jakim stopniu dieta to ryzyko zmniejsza da się to jakikolwiek sposób oszacować, ale rzeczywiście tak może jeszcze, kontynuując ten wątek warto wspomnieć także o liczbie kalorii przyjmowanej z tymi wszystkimi produktami zgodny wniosek nie wolno objadać nie wolno się media objadać mamy te indeks glikemiczny, ale proszę sobie wyobrazić, że jeśli będziemy karmili mysz, a taką właśnie niezdrową dietą nadmiarem kalorii, a weźmiemy w porównaniu myszy karmione mniejszym poziom przy mniejszym poziomie kalorii to ta myśl karmiona skromniej będzie żyła 30% dłużej nie tylko będzie tylko po prostu tak jest zatem, stosując modele zwierzęce to jest nasz wgląd w te możliwości, które daje nam manipulację dietą jej prawidłowym składem zarówno zawartością tych kalorii poziomem kaloryczności indeksami Glik chemicznym, ale także, a może przede wszystkim miejsc składem tak, żeby dostarczyć odpowiednie wartościowe mikroelementy witaminy i odpowiednią proporcję węglowodanów tłuszczy i białka, aby to były jednak substancje, których nasz organizm potrzebuje nienasycone kwasy tłuszczowe złożone węglowodany nie węglowodany proste i tak, komponując dietę, a oczywiście możemy prowadzić badania także populacyjne nie na grupach ochotników lub osób, które no są dostępne właśnie do takich badań klinicznych, ale jest dość trudne do Moniki monitorowania metodami naukowymi metodami eksperymentalnymi zbieramy głównie wywiad wtedy czy badamy parametry krwi natomiast w przypadku modelu zwierzęcego no ten wgląd może być znacznie bardziej dokładne wnikliwe możemy analizować zmiany w mózgu histopatologii tego mózgu pojawianie się określonych w odpowiedzi, a czy to w postaci cytokin zapalnych czy to określonych komórek, które aktywują mu w mózgu mikro gleju Astro cytatów układu limfatycznego właśnie w połączeniu z oczyszczaniem mózgu, a także z tych szkodliwych złogów także jest to model nie zastępowalną żadnym innym i a komponując dietę, porównując ich wpływ na rozwój choroby Alzheimera rozwój i neuropatologii możemy oceniać, która z nich daje najlepsze efekty, a która zaostrza czy przyspiesza czy intensyfikuje wszystkie te patologiczne zmiany neuro degeneracyjne szkodliwe ograniczające funkcjonowanie mózgu, ale także funkcjonowanie całości organizm pani bardzo, że całość czy prawdą jest, że restrykcyjne przestrzeganie założeń diety, o których pani mówi to oczywiście wpływają na dużo niższe wystąpienie choroby Alzheimera, ale nawet takie delikatne do tego podejść już niesie za sobą poważną zmianę na na plus już to ryzyko obniża tak można tak powiedzieć pamiętajmy, że dieta to jeden z ważnych czynników, ale niejedyny połączenie kilku czynników działa bardzo energetycznie wzajemnie wspierające dla siebie np. ruch ruch to nie tylko symulacja układu sercowo-naczyniowego dotlenienie, ale także indukcja mózgu np. czynników wzrostu neuronów regeneracji zysku MO stymulacji tutaj mówiąc stymulacji stymulacja poznawcza, kto chce mieć inne mniejsze niż ćwiczy mięśnie chce mieć silny Musk powinien ćwiczyć głowę ćwiczyć neurony tego mózgu jej cały system myślę, że nawiązuje pani państwo do tego, że skutecznie, więc ruch aktywność fizyczną spotykamy innych ludzi wówczas to aktywizujemy nasze, ale komu możemy tak rzeczywiście barbarzyńskim metanu pisał jak najbardziej AXA aspekt społeczny też jest to bardzo ważny co znaczy stymulacja poznawcza wręcz ćwiczenie mózgu w postaci rozwiązywania krzyżówek, ale także gry komputerowe nie w nadmiarze, bo wiemy, że nadmiar szkodzi, ale nie, ale każda aktywność uczenie się to jest ten zakres aktywności określanych jako właśnie stymulacja poznawcza interakcji socjalne niezwykle ważne przy czym okres pandemii to nam pokazał, że nie podobny skutek właśnie ten korzystny skutek mają kontakty przez wszystkie media przez wszystkie Platformy, które pozwalają nam komunikować się komunikatory właśnie, a więc nie tylko bezpośrednie kontakty lub osób starszych, ale także te zdalne kontakty są ważne i stymulujące i mają funkcję euro produkcja inny w pani profesor skoro skoro pani o pandemii wspomniała czy istnieją badania, które potwierdzałyby, że właśnie zamknięcie w domu, ale przede wszystkim przywiązywanie tak dużej wagi do do diety, bo to też ograniczona dostępność ten deficyt produktów chyba dał się we znaki wszystkim mogą spowodować, że to zapadalność na Alzheimera była wyższa to jest seria badań w tej chwili jeden z takich dominujących tematów to właśnie są analizy jak w ogóle covid wpłynął na funkcjonowanie muskuły, że nie wiele bakterii infekcji wirusowych może nie prowadzić do uszkodzeń mózgu zarówno przez bezpośrednie wniknięcie patogenów to mózg jak też drogą pośrednią poprzez np. właśnie zmiany stanu zapalnego, ale także upośledzenie mikrobiomu jelit, bo to są naczynia połączone, a covid zdecydowanie ma swoją kompot te komponenty Europa to logiczną, a izolacja front no tutaj statystyki są zatrważające jeśli chodzi o depresję depresja to również efekt m.in. z całego naszego stylu życia różnych uwarunkowań, ale także diety, a stymulacja neuroprzekaźników takich jak serotonina tym z poprzez dietę, która będzie zawierała prekursor tej serotoniny tak jak tryptofan nie również poziom innego neuroprzekaźnika możemy wpływać na ten poziom dietą poprzez chociażby dietę bogatą kolejne czy lecytynę to są straty, dzięki którym powstaje AC tylko Olina neuroprzekaźnik pamięci też, że to są przykłady tego, że dieta ma duży duży wpływ na nasze stany stany psychiczne stany nie stan naszego mózgu no i tym samym stany patologiczne dotyczącego naszego wniosku pani resort jest raczej co do Alzheimera czy represji był straszny jeśli ma skończyć ten wątek tak to ja zapytam jeszcze choroba Alzheimera czy pani zdaniem pani zdaniem jak co mówi na ten temat nauka czy przekroczenie Rubikonu powoduje już kaskadę nieszczęść tych nieodwracalnych zmian, których nie zawrócimy nawet, stosując się do tych wszystkich przestrzegania tych wszystkich czynników zewnętrznych, o których pani mówi czy też można temu zapobiegać także, kiedy już w jaki sposób nasz mózg jest upośledzony tą chorobą mówimy tu o 2 o 2 podejściach prewencyjnym i terapeutycznym i oczywiście takie diety są opracowywane zarówno dla retencji rozwoju neuro tato logicznych zmian w mózgu neuro degeneracji mózgu jak i a dla wsparcia terapii wsparcia, ponieważ tak jak już wspominałam w tym w tym etapie choroby, która właśnie takimi studiami rozwija wieloletnimi w tym późnym etapie choroby, kiedy obserwujemy znaczące upośledzenie funkcji, które zaburza codzienne funkcjonowanie pacjenta na takim poziomie to chodzi to uszkodzenia degeneracji wielu neuronów i kompensacyjne mózg nie jest w stanie nie jest już wydolny nie uzupełniać tych braków na tym etapie sama dieta na pewno nie wystarczy leczenie jest bardzo trudne nie mamy w tej chwili leków, które usuwały by likwidowały przyczyny tej choroby albo znacząco spowalniał jej postęp, kiedy ona już jest na etapie objawowym jak mówimy czyli kiedy już rzeczywiście i testy euro psychologiczne wykazują nam, że to jest choroba Alzheimera natomiast tzw. etapie program maluch tym czy przed objawowym od taktu jeszcze w naszych rękach spoczywa nasza przyszłość i możemy dużo zrobić w tym kierunku, żeby te zmiany zatrzymać to np. stadium łagodnych zaburzeń poznawczych już mierzalne, ale jeszcze nie zaburzające codziennego funkcjonowania znacząco to jest stadium, w którym jak najbardziej ten postęp zmian może zostać zatrzymany albo znacząco spowolnią to samo jest na tych jeszcze wcześniejszych etapach warto też badać nasz stan zdrowia wykonywać badania morfologii krwi i sprawdzać stan swojej wątroby sprawdzać czy nie mamy klikę Michał Perlik mi hiper insulinę mi też jak wiemy insulina to bardzo ważny czynnik kontrolujący mózg mózg odżywia się glukozą, a więc tu o Unii wraz Liwie nie na insulinę jest bardzo poważnym czynnikiem sprzyjającym rozwojowi choroby Alzheimera mówi się, że choroba Alzheimera cukrzyca trzeciego typu właśnie przez to, że komórki stają się komórki nerwowe stają się niewrażliwe na insulinę receptory te insuliny chowają się do głębi komórek albo zostają zablokowane nie czynione komórka nie widzi insuliny i w związku z tym cały ten metabolizm cała sygnalizacja spada pani profesor w pewnym sensie nie dość zmian zmierzamy powoli do końca naszej rozmowy warto przypomnieć, że tydzień mózgu 2023 przebiegający pod hasłem dieta mikrobiom jelitowy mózg odbędzie się rozpocznie się 6marca zakończy 11marca pani nie właśnie zajmować będzie się tematyką związaną ze złą dietą, która może wywoływać choroby Alzheimera prof. Urszula Wojda z Instytutu biologii Doświadczalnej imienia męskiego Polskiej Akademii Nauk w Warszawie był naszym gościem dziękuję pani bardzo dziękuję bardzo, serdecznie zapraszam na wykład mam nadzieję, że będzie on pożyteczny dla wszystkich słuchaczy zainteresowany dziękuję bardzo, raz jeszcze państwo także dziękuję za wspólnie spędzony czas w imieniu Bartłomieja pogranicznego, który był wydawcą tego programu Szymona waluty, którego realizował już za chwilę informacje po nim kultura osobista zaprasza Marta Perchuć-Burzyńska usłyszę państwa jutro o godzinie dziesiątej Przemysław Iwańczyk kłaniam się
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: PRZEDPOŁUDNIE RADIA TOK FM
-
-
-
-
36:36 W studio: Stefan Szczepłek
-
24:23 W studio: prof. Małgorzata Zachara-Szymańska
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
05.06.2023 17:20 Wywiad Polityczny27:20 W studio: Patryk Michalski , Roman Imielski
-
05.06.2023 15:45 Gościnnie: Wysokie Obcasy49:40 TYLKO W INTERNECIE
-
05.06.2023 17:00 Wywiad Polityczny15:23 W studio: Jan Grabiec
-
05.06.2023 16:59 English Biz23:11 TYLKO W INTERNECIE
-
05.06.2023 18:59 Cotygodniowe podsumowanie roku01:14:14 TYLKO W INTERNECIE
-
05.06.2023 16:00 Jest temat!10:26 W studio: Antonina Majchrzak
-
05.06.2023 16:20 Jest temat!13:04 W studio: Justyna Drath
-
-
-
07:37 TYLKO W INTERNECIE
-
-
-
-
-
05.06.2023 18:40 TOK36007:45 W studio: Piotr Kuźma
-
-
-
05.06.2023 19:00 TOK36004:26 W studio: Agnieszka Radwańska , Przemysław Pozowski , Szymon Kępka
-
-
-
05.06.2023 19:00 TOK36007:18 W studio: Łukasz Wojtasik
-
-
-
-
11:58 W studio: Edyta Odyjas
-
-
-
05.06.2023 21:18 Twój Problem - Moja Sprawa
-
-
05.06.2023 16:40 Jeszcze Więcej Sportu16:48 W studio: Edyta Kowalczyk
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!
Dostęp PremiumSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL