dzień dobry witam w kolejnym odcinku podcastu zdrowa rozmowa mówi wdowa w kasie Staszek dziś temat, który łączy zdrowie z naszymi codziennymi decyzjami z gospodarką, jakiej zdrowo, kiedy ceny żywności są coraz wyższe w Polsce mamy rekordową inflację, ale temat dotyczy też innych krajów eksperci od żywienia analizują właśnie rosnące koszty życia przekładają się na nasze wybory na zakupach na dietę w ogóle produkt lepszej jakości są zazwyczaj droższe, a więc jak
Rozwiń »
kupować co kupować, bo siebie dbać, ale nie przekraczać założonego budżetu na jedzenie oto zapytałam Agatę Żernicką dietetyczkę psycholożkę prezeska fundacji kobiety bez diety dbania o dobre odżywianie jest szczególnie trudne w tym momencie roku w jakim jesteśmy mamy końcówkę zimy w Polsce jeszcze daleko do sezonu na świeże warzywa owoce dlatego mądre zakupy o tej porze roku też Agata Zimnicka nam powiedziała Słuchajcie sezon wiosenny marcowe kwietniowe żywieniową dla diety tyczki i osoby, która zajmuje się kulinariami to jest taki trudny moment, dlatego że nam się już cenowego widzimy już przebiśniegi krokusy teraz zaczyna robić kolor nawet forsycja może kwitnie nam potrzeba nowości żywieniowych ani bardzo możemy sobie nie pozwolić, dlatego że w marcu w kwietniu nowalijki, jeżeli mamy się na niej decydować muszą pochodzić z bardzo dobrego znanego źródła najlepiej od babcie ciocie sąsiadki natomiast tak naprawdę zostajemy jeszcze przed zimowym naszym zapasowym jedzeniu, dlatego że nie ma jeszcze produktów, które są dla nas dobre jak powiem jak one są, bo może wcale zimą się nie zachwycaliśmy nimi aż tak bardzo nie docenialiśmy ich, a potem bowiem z tym zrobić nadajemy buraki rozkoszuje się brukselską ile ktoś lubi znam takich co nie robili polubili jest moje życiowe doświadczenie zawodowe sukces zostajemy z marchewką zostajemy z ziemniakami topinambur, którego może nie znamy tak dobrze Pasternak jem sporami nadal seler korzeniowy niezwykle dobre zostaje kapusty wszelkie cebule, która jest podstawą cały rok czarna Rzepa również biała rzodkiew Jarmuż genialny bogaty przeciw zapalny no i Cykoria and wywiad to są warzywach strony zostajemy do tego dodajemy sobie owoce jabłka gruszki i dajemy sobie do tego rzeczy taki jak orzechy i Strączka w i to jest tak naprawdę podstawa naszej diety no to, że one nie są takie wyjątkowe wspaniałe i dziś można powiedzieć nawet jakoś pasjonujące w sklepie to jest wiadome, bo już długo i jemy, ale wystarczy, że otworzymy książkę kucharską, gdzie będzie to podane inaczej i np. brukselki będzie zrobiona sałatka nie pieczona brukselka albo nie daj Boże gotowana w 2 w wodzie tylko np. obrane śliwki, które są chrupiące zalane pomarańczowym albo owym sosem z granatu albo z pomarańczy właśnie one zje stają nagle kimś zupełnie nowym odkryciem, a cykorię np. możemy upiec pomarańczami, o ile w ogóle jemy są nasze można cykorię upiec razem z cudownym lekkim sosem, który zrobimy serowym pory można zrobić na różne sposoby widzę myślę, że bardziej można się bawić w tym okresie co z tymi warzywami zrobimy, że one będą wzdłuż ani w poprzek przykryje ona albo, że będzie zrobiona zupa, kto jest zupy spora krem np. z wanilią i nie ma osób tak to ja były pieczoną brukselkę z żurawiną suszoną też pewnie niewiele osób i można w ten sposób kombinować, ale jednak zostać przy tych podstawowych nasze warzywa, ponieważ to co teraz będzie w sklepie, czyli świeżutkie w jakiś nowe sałaty to jeszcze po prostu nie czas i może być w nich więcej chemii i ceny wysokiej niż za sobą, więc jeszcze chwilę się wstrzymujemy zostajemy przy eksponowaniu jakości nie tych produktów od kiedy pracuje, czyli od nim 18 lat jeszcze nigdy nie dostałem pytania tak często jak to ostatnio od moich klientów pacjentów i dziennikarzy, czyli co jest jak jest drogą jest to trudne dla dietetyki czy by mówić ludziom jak oszczędzać na jedzeniu, ale tak naprawdę ja nie chcę mówić jak oszczędzać na jedzeniu w, dlatego że takie trudne sytuacje jakich jesteśmy już taka 20 prawie procentowa inflacja to jest kłopot, ale też może być wyzwanie dla nas takie skonfrontowanie tego, gdzie jesteśmy jako społeczeństwo jesteśmy jak domownicy, bo tak naprawdę najdroższym produktem w tej chwili to są produkty nabiałowe bardzo podrożało masło bardzo podrożały sery twarogi i bardzo podrożało mięso wszystkie produkty mięsne i tłuszcze w ogóle w naj teraz jak sobie pomyślimy o tym, że dieta planetarna, czyli 2, który dobre dla nas, ale też dobra dla planety taka Humanitarna też dla zwierząt ona właśnie namawia do jedzenia małą ilość miejsca ona ma namawia małe ilości jedzenia tłuszczu zwierzęcego, czyli też ogranicza jedzenie nabiału dla nas bardzo trudne szczególnie w Polsce, ale to jest tak naprawdę dla nas takie wyzwanie taka możliwość, żeby się trochę przedstawić i paradoksalnie w tej trudnej sytuacji możemy znaleźć takiego sprzymierzeńca, dlatego że nie musi w ogóle mięsa w ogóle natomiast, jeżeli ktoś lubi potrzebuje ich mało co UK natomiast raz w tygodniu 1 porcja czerwonego mięsa chudego dobrego nieprzetworzonego to jest coś rekomendowane dla zdrowia i też jednocześnie dla planety chodzi głównie działanie przeciwnowotworowe na interes, jeżeli sobie na to popatrzymy to znaczy, że dobrze muszę jeść mięsa mogę przedstawić coś innego interesuje mogę jeść sączki bardzo drogie są ryby nadal zawsze zresztą były natomiast można znaleźć dobre rybę w dobrej cenie tylko trzeba się skupić szukać kombinować trochę potrwać temat na swój sklep rybny albo nawet w takich dużych sklepach można znaleźć dobre ryby i promocję te ryby można zamrozić czynione świeża można kupić mrożoną i zostawić zamrażarce nie ona czeka na dobry moment natomiast skupić się można głównie na Strączka, które są tanie fasola ciecierzyca soczewica to wszystko jest nadal tanie bardzo ekonomiczne wszystko się dodaje się tylko warzywa robi wielkie danie na nim 23 dni, więc ograniczamy rzeczywiście zużycie gazu prądu zmywania zmywarek wszystkiego i to też jakaś kompletnie nowa rzeczywistość dla nas Polaków, choć nie do końca fasolę jest w naszym jedzeniu zawsze była groch też zawsze był właśnie w tych trudnych powojennych czasach on nadal gdzieś jeszcze prześwituje raczej u babci na obiedzie niż umowny, ale wspaniały moment, żeby wprowadzić, bo też po prostu zdrowsze i jeżeli chodzi o takie globalne podejście no tak najważniejsze jest w królowym planowania zakupów jak się zaplanuje co będziemy jedli na cały tydzień zrobić listę tych kupuje tylko to ma być na ten obiad no to pierwsza rzecz, która dziś świetnie działa ograniczamy wydatki myślę, że nawet 2030% jak robimy zakupy Lis, a druga sprawa jest taka jak trudniejszym królową w tym dziale, czyli sprawdź my co mamy w domu w zapasach jakieś niewyobrażalne ilości kasz, które zawsze kupujemy bez sensu jakiś fasolę właśnie wpuszcza jakieś tuńczyki tam zawsze są jakieś niesamowite smaczki można sprawdzić ile jest w stanie sobie obiadu na tych moich zapasach w ich obronie kupować na zapas i kupować tylko na bieżąco tyle co potrzebuje na 2 dni wtedy to ogranicza można sobie w ogóle założyć, że mam taki plan na taką ludność dziedziczną lodówkę dzięki temu oczywiście, że mnie podjada, bo tylko jedzenie szkoda podobnie wypijamy tych jogurtów kefirów, bo zostaną, bo nie wiadomo co zrobić, więc takich niczym zakupy minimalistyczne, ale nie minimalistyczne tanie i ograniczające komunistyczne jakościowe, czyli lepiej kupić 1 dobry produkt niż 3 słabej jakości druga sprawa jest taka gniazd sposoby skorzystanie z mrożone warzywa też poszły w górę natomiast najdroższe są warzywa importowane nasze warzywa, czyli te wszystkie korzenne ziemniaki buraki selery pory one nie są droższe aż tak bardzo natomiast importowanych warzyw po prostu jeśli musimy skupić na tym co mamy tutaj kupujemy mrożone warzywa one są zdecydowanie tańsze w 1000× lepiej kupić teraz Kala ofiarę mrożonego niż kupować świeżego, bo to nie jest czas na to Flora w kole nasuwa jest taka, że w sklepach są promocję, jeżeli znamy ten sklep lubimy i wiemy, że promocja jest tylko dlatego, żeby pozbyć świadka robi duże zapasy tak sklepy też kombinują, żeby nie stracić w tej chwili to też dla nas dobry moment, żeby kupić sobie np. właśnie troszeczkę więcej mrożonych warzyw albo jakiś produkt, który akurat ten pasuje chciał promocyjnego IT szukaj kolejna sprawa z 0 waste, czyli kombinujemy i przetwarzamy faktycznie rzeczy, które nie robimy sok z buraka, bo to są warzywa sezonowe tanie to co zostanie z tego buraka, czyli ta masa kas wyciskarki można z tego zrobić kotlety, choć wcześniej tego nie robiliśmy donosi chciałoby to było takie jakieś no niekoniecznie, ale teraz można i teraz z tłuszczami przerostu ścian jest trudne, dlatego że nie można powiedzieć człowiekowi Polski rząd jak macho ma słabą masło po prostu dobre one dobrym produktem zdrowia szczególnie żony bardzo dobry masła w Polsce no ale dziś jest także Thomas rzeczywiście dla Niwy pięcio sześcioosobowej rodziny kłopotem Otóż dochodzi do 2030zł miesięcznie nawet 40 to można używać masła np. do posmakowania warzyw czy posmakowania nie wiem placków czy pierogów jak najbardziej, ale np. na kanapkę można używać czegoś co jest coś widzą dzieci rzucą popisów pastę można zrobić tego ona też bardzo ekonomiczne oczywiście idealnym rozwiązaniem zrobienie awokado zamiast masła, ale awokado i jest bardzo drogie zagraniczne to jest ekskluzywny produkt, ale te wstążki też są świetną podstawą może być wielką passę trzymać się tutaj po prostu jest to się w myśl fajne to ja szczerze mówiąc zrobiłam z czystego lenistwa to robienie zup kremów, które są właśnie na bazie warzyw bardzo zdrowe bardzo sycące jeszcze na razie chłodno i do tego zrobić taką Super zdrową składkę można składać do tego właśnie też fasolę i miksować, żeby busy chcące czym było białko i ewentualnie, jeżeli ktoś naprawdę odważnej kupuje nabiał to można też dodawać nowym carem le, którą też można kupić w dobrej cenie 6 różnych dyskontach teraz sklepy duże sklepy sieciowe, jeżeli robicie w nich zakupy oni zdecydowanie tańsze mają swoje linie i to są produkty najczęściej firm, które nie reklamują się to są firmy, które nie inwestują tak strasznie dużo to, żeby być znane, bo są dyskonty tak czy inaczej kupowane mają bardzo dobrej jakości produkty, więc też można się na to przedstawić sprawdzić oczywiście składy w natomiast można zapłacić naprawdę 13 ceny mniej za taki produkt, który po prostu nie jest w tym ślicznym panem na opakowaniu z billboardu w nocy podsumuje najpierw 0 waste drugie zapasy z naszych lodówek półek i zbieranie po prostu rzeczy, które czekają na jedzenie i odkrywanie nowych smaków trzecie robienie zakupów z listą robienie zakupów na krótko robienie sobie dania na 23 dni, jeżeli jest dla nas okej mrożenie teraz idzie sezon letni, kiedy warzywa będą i owoce będą tanie to można zrobić zapasy swoje własne można mrozić idziemy zrobić kompoty z tego wszystkiego na kolejny sezon nie wiadomo co będzie, choć mówią, że będzie lepiej, że Peek ma być teraz w kwietniu w okolicach Wielkanocy system plików jak nie ma po prostu jak trzeba wydać pieniądze są świetne jajka po prostu warto jeść natomiast myślę, że warto zrezygnować ze wszystkiego co jest potrzebne, czyli nie trzeba kupować wody mineralnej butelka, bo naprawdę można pić krajowe tam, gdzie można druga sprawa jest taka, żeby nie kupować słodkich napojów soków rzeczy, które są nam niepotrzebne słodyczy ciasteczek takich typu, że przyjmie gości, bo przychodzą kupić ciasto nie można upiec czy śliwki, które mamy zamrożone albo Wiśni mrożone z płatkami owsianymi zrobić po prostu taką zapiekane pyszną zdrową gra rolę natomiast ograniczać rzeczy, które nie są odżywcze myślę, że kluczowe chyba w tej emigracyjnej rzeczywistości to czy my możemy naprawdę Słuchajcie jeszcze mniej dzięki temu rzeczy, które są po prostu szkodliwe nam produkt celnie, które nie wydają się szkodliwe tak jak na świat to, więc niże można potraktować jako takie wyzwanie albo jako taki zewnętrzny bardzo trudne, ale jednak mobilizujący czynnik trochę zmienić dietę poniesiemy bardzo żyjemy w Polsce trujemy z powodu wieku zależnych chorób z powodu wysokiego ciśnienia z powodu cukrzycy to się wszystko dzieje z tego co jest naszą szyku i świat, który teraz w trudzie mówi słuchaj, a może inaczej można potraktować jako ludzkiego sprzymierzeńca nie, żeby trochę ten nasz koszyk zmienić badania pokazują, że Polacy zmieniają swoje koszyki i warto się temu po prostu przyjrzeć taką ciekawością i pokorą przestawić na jedzenie stronników, a do tego bardzo prostą formę zaoszczędzenia pieniędzy, a jednocześnie uzbroją nasze dobro zielone żywieniowe historie nie sobie domowych kiełków to jest bardzo proste może za pierwszym razem mieli za drugim już tak i produkcja kilku wszelkich warzyw odbywa się cały rok można je po prostu zjadać od razu stają, ale nie tylko kiełki, dlatego że jeszcze można domowym w swoim zaciszu mieć szczypiorek pietruszkę można sobie w ogóle kupić dużą wielką donicę jeśli ktoś nie jest wielkim fanem siania to można sobie kupić wielką donicę raz bardzo dbać o zmiany czy bazylię czy lubczyk majeranek i trzymać po prostu naprawdę cały rok w domu to odrasta i mieć dzięki temu świeże zioła i przyprawy bardzo tanim kosztem kiełki są genialnym źródłem witamin minerałów i też białka i antyoksydantów to są naprawdę grosza i jeżeli ktoś robi to zna, jeżeli nie to naprawdę któż Super moment, żeby spróbować też dobre dla oczu, bo Zielona w kuchni zawsze pomaga, więc przy okazji mamy działanie uspokajające kojące Katarze nic wspomniała o planowaniu posiłków na kolejne dni, ponieważ pomaga to robić dobrą listę zakupów kupować to co rzeczywiście zużyjemy jeśli nie macie takiego nawyku planowania obiadów na kilka dni do przodu wydaje wam się bardzo trudne polecam podcast, który nagrałam z Agatą tylko o tym znajdziecie go wśród sporej już listy odcinków zdrowej rozmowy ma tytuł co jutro na obiad czy jak planować posiłki, a jeśli potrzebujecie przypominaj, jakie warzywa owoce warto kupować danej porze roku to w formie graficznej takie ściągi robi narodowe centrum edukacji żywieniowej można te grafiki znaleźć na stronie internetowej centrum lub na profilu Instagramowym Nc SZ kropkę PL obrazek, który centrum w życiu w grudniu wciąż aktualny same warzywa owoce są wartościowe przez całą zimę taki mamy klimat i ja jeśli chodzi o podpowiedzi Agaty szczególnie sobie cenię marchewkę i intensywny kolor dobrze mi robić zimą i marchewkę 1 prawie codziennie popartą polaną oliwą olejem rzepakowym, a dla córki kraju marchew słupki, żeby wzmacniała swoją wciąż rosnącą szczęką miała dzięki temu więcej miejsca na stałe zęby wspominam o tym, bo gryzienia jabłek marchewki kalarepy warto wziąć uważają za profilaktykę wad zgryzu, a wiele osób boi się dawać dzieciom tego co jest twarde prawda czy mit, a żeby jeść zdrowo i niedrogą powinniśmy mieć w swojej diecie rośliny strączkowe o tym mówiła Agata Zimnicka, czyli fasola soczewica groch ciecierzyca bób Soja na to zwracamy uwagę na zakupach dlatego prawda czy mit jest to trąbka ach, czy po stronie kach zawsze wpuszcza się banki no nie zawsze to jest przypadłość, która dotyczy wszystkich ja jadam rośliny strączkowe w różnych formach przez większość dni w tygodniu nie czują po nich żadnego dyskomfortu nie mam problemów z brzuchem, ale rzeczywiście wiele osób wciąż boi się strączkowe, kiedy byłam z przyczółkami na wakacjach tylko ktoś wybierał jakiś posiłek danie z fasolą pojawiały się żartów wzdęty brzuch o tym jak taki posiłek ma konsekwencje te zdjęcia dotyczą szczególnie tych osób, które nie są przyzwyczajone do badania roślin strączkowych, czyli jeśli się jada regularnie gani się do tego przyzwyczaję chcecie wprowadzić do diety róbcie to stopniowo można zacząć od pasty na kanapkę można dodać garść fasoli grochu do zwykłej regularnie gotowanej zupy warzywnej, żeby była bardziej pożywna, ale wszystko kwestia praktyki praktyki, ale także sposobu gotowania, żeby obniżyć ryzyko wzdęć warto długo moczyć suche ziarna właśnie mówimy tutaj suchy jeśli mają być ekonomiczne zakupy fasolkę ciecierzyca gotowana i już zamknięta w puszce lub słoiku jest dużo droższa mniej zdrowa niż ta, którą możemy sobie sami gotować czy moczymy ziarenka najlepiej robić to przez całą noc poradniki tutaj kulinarny mówią o 12 godzinach jest bardzo dobry poradnik oraz Chinach strączkowych i ich wprowadzaniu do diety przygotowany przez narodowe centrum edukacji żywieniowej tam właśnie mowa o 12 godzinach namaszczenia poradnik jest do pobrania bezpłatnie w internecie ma tytuł strączkowe są zdrowe można sobie poszukać wodę, której ziarna się moczyły wylewamy ziarna płuczemy zalewamy świeżą wodą, a potem Stroński gotujemy bez przykrycia, żeby swobodnie uleciał substancje wywołujące zdjęcia z tego też powodu zbieramy i wyrzucamy pianę, która tworzy się na powierzchni gotującej się wody, a jeśli chodzi o ocalenie to robimy to od razu słucham tutaj Marty Dymek autorki słynnego wegańskiego bloga Jadłonomia, która przeprowadziła testy we własnej kuchni sprawdziła kulinarne poradniki sprawdziło porady szefów kuchni z całego świata wszystko po to, żeby raz na zawsze zakończyć spory solenie przed czy po gotowaniu i tutaj ważna uwaga na koniec, żebyśmy nie zostali z takim wrażeniem, że te trąbki tylko dlatego, że to jest tańszy zamiennik białka pochodzenia zwierzęcego, czyli że coś mniejszego niż wędliny mięso nabiał nie wiemy też, dlatego że obojętnie ile kosztują powinniśmy po prostu jadać są one na szczycie listy produktów, które wg badań pozwalają dłużej żyć w zdrowiu, czyli są elementem przepisu na życie do setki w dobrej formie życzę wam nie drogich zakupów zdrowych pysznych posiłków do usłyszenia za tydzień żegna się z wami Kasię Staszak
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: GOŚCINNIE: ZDROWA ROZMOWA PODCAST GAZETY WYBORCZEJ
-
-
-
29:13
-
19:58
-
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
-
-
07.06.2023 07:20 Poranek Radia TOK FM12:55 W studio: Jakub Bierzyński
-
07.06.2023 08:00 Poranek Radia TOK FM13:09 W studio: Władysław Frasyniuk
-
07.06.2023 07:40 Poranek Radia TOK FM14:20 W studio: mec. Sylwia Gregorczyk-Abram
-
07.06.2023 06:59 Codzienny podcast gospodarczy06:52 TYLKO W INTERNECIE
-
07.06.2023 06:40 Pierwsze Śniadanie w TOK-u16:29 W studio: dr Piotr Kładoczny
-
-
07.06.2023 06:00 Pierwsze Śniadanie w TOK-u12:12 W studio: prof. Katarzyna Popiołek
-
07.06.2023 10:10 Gościnnie: Wyborcza, 8:1021:56
-
-
07.06.2023 06:20 Pierwsze Śniadanie w TOK-u06:48 W studio: Kewin Lewicki
-
-
-
-
07.06.2023 09:20 EKG - Ekonomia, Kapitał, Gospodarka11:54 W studio: Jacek Karnowski
-
07.06.2023 09:59 Gościnnie: Poczytawszy. Podcast Wydawnictwa Agora42:50
-
07.06.2023 09:40 EKG - Ekonomia, Kapitał, Gospodarka13:51 W studio: Jacek Karnowski
-
-
-
07.06.2023 11:00 OFF Czarek23:14 W studio: dr Wojciech Gwizdak
-
07.06.2023 11:40 Kultura Osobista13:12 W studio: Karol Jałochowski
-
-
07.06.2023 12:40 A teraz na poważnie15:59 W studio: dr Grzegorz Pochwatko
-
-
07.06.2023 13:00 Połączenie11:03 W studio: Piotr Moszyński
-
07.06.2023 13:40 Połączenie13:58 W studio: prof. Adriana Łukaszewicz
-
07.06.2023 14:00 Połączenie09:13 W studio: dr hab. Łukasz Fyderek
-
07.06.2023 16:00 Światopodgląd09:59 W studio: Maciej Zaniewicz
-
07.06.2023 14:59 Rozumieć Ukrainę01:03:52 TYLKO W INTERNECIE
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!
Dostęp PremiumSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL