dobry wieczór państwu otwartej kuchni dziś kobiety za 2 dni bowiem dzień kobiet doskonały pretekst by poopowiadać o roli płci pięknej kuchni i o tym czy historii wielkiej gastronomii odkurzenia jest miejsce dla kobiet czy jest dla nich miejsce współcześnie nie ukrywam, że mocno zainspirowała mnie anglojęzyczna wydana w stanach książkę, którą dostałam skierowana raczej do młodszych Czytelników taka trochę w nurcie tych publikacji o bohaterkach, które w Polsce się
Rozwiń »
ukazują, czyli bogato ilustrowana i poświęcona kobietom, które jakoś wpłynęły na historię jedzenia książka ma tytuł EU and play, czyli miejsce kobiety i odwołuje się oczywiście do popularnego pogardliwe hasła, które czasem gaszono pewnie w niektórych środowiskach podzieli się Kasi feministki, czyli miejsce kobiety jest w kuchni, bo w praktyce patrząc na statystyki miejsce w kuchni jest, ale raczej tej domowej bo gdy mowa w kuchniach restauracyjnych kuchniach profesjonalnych to wciąż jest w nich miejsce głównie dla mężczyzn, o ile podział płci w odniesieniu do restauratorów i pracowników jest w miarę równo rozłożonym o tyle już środowisko szefów kuchni jest mocno zdominowane przez mężczyzn kobiecych nazwisk w konkursach kulinarnych wciąż jest niewiele problem nierówności w tym środowisku wydaje się być ewidentny począwszy od konkursów właśnie nierzadko kobiety zmuszone są startować w osobnej kategorii tak jakby ich płeć miała jakikolwiek wpływ na jakość gotowanych dań, a nie chodzi przecież jak w sporcie kwestie warunków fizycznych czy siły, a po prostu posmak niestety nawet to bywa kwestionowane jednym z takich stereotypów, z którym muszą mierzyć szefa kuchni jest taki, że smak zmienia im się podczas cyklu, więc nie są w stanie gotować tak samo dobrze każdego dnia badania oczywiście obalają teorię zmysłu smaku u jednych może być bardziej rozwinięte drugi słabiej, ale płeć nie ma tu naprawdę nic do rzeczy co ma nasze postrzeganie, które sprawia, że słowo kucharz kojarzy nam się z mężczyzną śnieżne białym kitlu eleganckiej restauracji, a kucharka z panią w czepku ze szkolnej stołówki albo baru mlecznego na szczęście mam wrażenie, obserwując scenę gastronomiczną, że idzie nowe coraz więcej się zmienia na polskiej scenie kulinarnej pojawiają się nowe kobiety, które odnajdują się w tym świecie profesjonalnej gastronomi Ninie rzadko tworzą miejsca przyjazne również innym kobietom do krótkiej rozmowy o sytuacji kobiety co gastronomicznej branży zaprosiłem jedną z ciekawszych szefowych kuchni młodego pokolenia na Adriana Wojciechowską, która kieruje krakowskim Fila laureatkę wielu konkursów kulinarnych otwarta kuchnia młoda jak na standardy gastronomi nie tylko trzydziestoletnia bardzo młodo wyglądająca szefowa kuchni, która w związku z tym, ale pewnie nie tylko nie miała lekko w tym męskim gastronomicznym świecie w nie było lekko, ale teraz dzięki temu mogę z tworzyć sobie środowisko pracy takie, jakie ja chce takie szanujące wspierające się i pomagające w rozwoju, a czym muszą się borykać na tej zawodowej drodze jako kobieta zazwyczaj z takim traktowaniem, jakbym nie miała żadnego pojęcia o tym co robię to zerem, jakby taki największy problem zawsze wszyscy jeszcze jak wyglądam jestem drobną kobietą no, toteż stanowiło problem, żeby nie traktowali jako osobę kompetentną i na miejscu zazwyczaj one traktowane kasowanie na miejscu, czyli np. oczekiwać, że będzie znaczenia zmywać gotować tak albo kelnerką po prostu, że nawet miałam taką sytuację, kiedy jak chodziłam do lata jakiś kucharz restauracji obok pani tej kelner dziecko jest, więc ze zwyczaj patrząc na mnie w odrażający w 100 dziennikarzy jest kelnerką zaskoczenie jest, jeżeli mówisz jestem szefową kuchni i takie sytuacje zdarzały się też w mam bardzo poważnych np. konkurs gastronomiczny tak tak jak najbardziej, ale no to też wynika z tego, że tych kobiet na konkursach życie było bardzo mało zwyczaj udało się udowodnić im, że jestem na odpowiednim miejscu to zazwyczaj jakieś miejsce na podium się zajmowało pracuje częściej z kobietami czy mężczyznami z mężczyznami, ale to w przez to, że kobiety w gastronomii jest nadal za mało i nie wpływają na części Syrii mężczyzn no to ciekawy wątek też, kiedy rekrutowała się do swojej pierwszej restauracji to okazało się, że nie jest wcale łatwo znaleźć kucharzy tak tak wtedy miałam ogromne problemy z tą rekrutacją ja sobie tłumaczy także przez to, że jestem kobietą szefową od tamtej pory zmieniło się bardzo wiele, ale musiał udowodnić, że co robimy jest na wysokim poziomie, żeby teraz nie było problemu z tymi mutacjami co jest potrzebne kobiecie, żeby właśnie osiągnąć sukces w tym świecie w tym świecie takiej poważnej gastronomi czy coś zmienia potrzebna jest samo samozaparcie i bardzo silny charakter odporność na stres, bo to jest codzienność, jeżeli chodzi ono najwyższe stanowiska codzienność, jeżeli chodzi o prace jeszcze, tym bardziej teraz 2 restaurację, ponieważ im większa ilość pracowników, a jak większość wie gastronomię ta praca jest taka, że dzisiaj dzisiaj nie przyjdę, bo nie wiem nie mogę katar mam albo OC takie tak jest, że się zdarzają i wtedy trzeba szybko reagować, więc wysoka odporność na stres samozaparcia, żeby przez wszystkie przeciwności przejść, zanim się dość tego stanowiska, zanim otworzyliśmy własną restaurację tak naprawdę pracować wielu różnych miejscach z wieloma różnymi ludźmi no jak tam właśnie wyglądała praca czy zdarzało się być źle traktowany przez to, że jesteś kobietą nigdy nie dosłownie, ale miałam duże fundusze ciężej po prostu wszyscy, że cały czas trzeba było udowadniać, że jest osobą ma kompetentną nadanym stanowisku cały czas jak wymaga się od nas więcej gastronomia się trochę zmienia zmienia się trochę też za sprawą pracowników, którzy są młodsi np. wymagają na wejście tak absurdalnych kiedyś się kwestie jak umowa o pracę dokładny, więc trochę zmiany zachodzą powoli, ale czy np. widzieć, że zmiany zachodzą w kwestii podejścia do kobiet ja się nie widzę tego problemu, ale też może przez przez to, że ja już tworzy środowisko pracy jak ja już też prace na tych niższych stanowiskach nie szukam, więc c nie zauważamy po prostu tego problemu oni nie wiem czy nadal istnieje być może, ale nie mnie dla nas pracownik jest najważniejsze, żeby był zadowolony spełniony i czuł się też potrzebne i co jest naszym takim celem NATO zgodnie opłacane i zgodną z umową bo jakby cała gastronomia jest postawa ludzi ach, więc my tych ludzi musimy bywać z podstawą wzrostu pracy i zespołowej, a na tym się też opiera, jakby cały i zespoły w kuchni i zespół sali powiedz mi czy są jakieś takie postaci kobiece, które gdzieś się pomogły ci na twojej drodze, które były istotne, a może, które jakoś inspirują niestety na mojej drodze zawodowej raczej kobiecymi utrudniały moje życie zostawmy to w zapomnieniu, ale jeżeli chodzi o kobiety, które mnie inspirują to jest taka szefowa kuchni w Ameryce w San Francisco jest Dominik lin cała historia, jakby tej kobiety jest, toteż pierwsza kobieta w Ameryce, która została 3 gwiazdki w ogóle też dostała gwiazdki i to jednak napędza ona miała właśnie bardzo ciekawą historię kobiety z domu dziecka trudna droga do tego Najwyższego wyróżnienia to jest takie, że każdy może to na koniec zapytam co byś poradziła właśnie młodym kobietom dziewczynom, które kochają jedzenie kocha gotowanie chciały właśnie gastronomi robić karierę przecież obszedł się nie poddawać w książce, którą przywołała na początku Dominik krem również jest przedstawiona wśród opisanych postaci są też takiej KON jak choćby pierwsza wielka gwiazda telewizyjnego gotowania Julia Child, czyli pierwsza kobieta, która ukończyła francuską prestiżową szkołę lekko duble i jest francuska szefowa kuchni, że nie okazję pierwsza kobieta, która otrzymała 3 gwiazdki mieszaną powszechnie uważana za matkę nowoczesnej kuchni francuskiej jest też słynna w stanach Zjednoczonych kucharka Ennaoui, która uczyła Amerykanów kuchni południa są restauratorki producent kultowych produktów spożywczych dziennikarki redaktorki, ale autorzy wskazują też np. na wielką rolę zakonnic cichych szarych eminencji, które w wielu krajach udoskonalał i przechowywały różne receptury dla przyszłych pokoleń historia polskiej kuchni też była pisana przez kobiety w tym tę najsłynniejszą kulinarną publicystka Lucyny Ćwierczakiewiczowej zrewolucjonizowała naszą gastronomia była pierwszą osobą w Polsce, która zarabiała na pisaniu książek kulinarnych ogromne pieniądze Prus Sienkiewicz, którzy zresztą byli fanami kulinarnych talentów Ćwierczakiewiczowej i często jadali Unii obiady mogli tylko pomarzyć o osiąganych przez nią nakładach 365 obiadów zapięć złotych było w końcu obowiązkową pozycją w każdym polskim domu zasług Ćwierczakiewiczowej dla polskiej kuchni odmówić nie sposób, chociaż za życia wzbudzała ogromne kontrowersje, bo była nieustępliwa prowadziła biznes twardą ręką i myślę, że współcześnie takie trudne emocje wzbudza w Polakach Magda Gessler restauratorka właścicielka kilkunastu restauracji, która od ponad 25 lat przeprowadza w różnych miastach Polski swoje kuchenne rewolucje Gessler wzbudza wiele kontrowersji szczególnie w środowisku kucharzy, ale charyzmy sukcesów z pewnością nie można odmówić wspaniale ją jako zjawisko istotne dla polskiej gastronomii i popkultury opisała Dorota Masłowska w tekście jak przejąć kontrolę nad światem nie wychodząc z domu polecam państwu ten tekst polecam też bardzo francuski film dokumentalny boginie jedzenia w reżyserii waran Freddie ani doskonale pokazuje, dlaczego kobietom jest trudniej przebić się w zawodzie, ale również wskazuje na ważną rolę, jaką mają w gastronomi do spełnienia zachęcam państwa też oczywiście do kontaktu i jak zwykle czekam na maile pod adresem kuchnia małpa TOK kropkę FM
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: OTWARTA KUCHNIA
-
-
11:31
-
-
09:09
-
11:22
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
-
-
07.06.2023 07:20 Poranek Radia TOK FM12:55 W studio: Jakub Bierzyński
-
07.06.2023 08:00 Poranek Radia TOK FM13:09 W studio: Władysław Frasyniuk
-
07.06.2023 07:40 Poranek Radia TOK FM14:20 W studio: mec. Sylwia Gregorczyk-Abram
-
07.06.2023 06:59 Codzienny podcast gospodarczy06:52 TYLKO W INTERNECIE
-
07.06.2023 06:40 Pierwsze Śniadanie w TOK-u16:29 W studio: dr Piotr Kładoczny
-
-
07.06.2023 06:00 Pierwsze Śniadanie w TOK-u12:12 W studio: prof. Katarzyna Popiołek
-
07.06.2023 10:10 Gościnnie: Wyborcza, 8:1021:56
-
-
07.06.2023 06:20 Pierwsze Śniadanie w TOK-u06:48 W studio: Kewin Lewicki
-
-
-
-
07.06.2023 09:20 EKG - Ekonomia, Kapitał, Gospodarka11:54 W studio: Jacek Karnowski
-
07.06.2023 09:59 Gościnnie: Poczytawszy. Podcast Wydawnictwa Agora42:50
-
07.06.2023 09:40 EKG - Ekonomia, Kapitał, Gospodarka13:51 W studio: Jacek Karnowski
-
-
-
07.06.2023 11:00 OFF Czarek23:14 W studio: dr Wojciech Gwizdak
-
07.06.2023 11:40 Kultura Osobista13:12 W studio: Karol Jałochowski
-
-
07.06.2023 12:40 A teraz na poważnie15:59 W studio: dr Grzegorz Pochwatko
-
-
07.06.2023 13:00 Połączenie11:03 W studio: Piotr Moszyński
-
07.06.2023 14:00 Połączenie09:13 W studio: dr hab. Łukasz Fyderek
-
07.06.2023 13:40 Połączenie13:58 W studio: prof. Adriana Łukaszewicz
-
07.06.2023 16:00 Światopodgląd09:59 W studio: Maciej Zaniewicz
-
07.06.2023 14:59 Rozumieć Ukrainę01:03:52 TYLKO W INTERNECIE
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!
Dostęp PremiumSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL