niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwo z nami pani Adrianna Stawska Staszewska badaczka historii kultur kulinarnych dziennikarka pisarka autorka książki dzieje łakomstwa obżarstwa słyszymy się dzień dobre dzień Gary dobry państwo aż boję się wypowiedzieć jak brzmi temat naszej rozmowy ale, ale co tam zaryzykuje dzieje łakomstwa obżarstwa jak na przestrzeni wieków ludzie próbowali zaspokoić swój apetyt no właśnie,
Rozwiń »
gdzie jest ta granica cienka nieuchwytna być może, kiedy przesuwamy się ze smakowania zapewniania sobie pożywnego posiłku, a aurze warstwę które, które już uchodzi za normę, która niegdyś zdarzała się bardzo często, a teraz jest postponowany właściwie przez wszystkich od lekarzy począwszy po po tych, którzy uważają, że należy mieć dobrą sylwetkę nie należy się temu oddawać ta cienka granica wydaje się, że istniała od początku od zarania dziejów to jest po prostu jak w naszej naturze w ludzkiej tak obżarstwo jest dzisiaj bardzo krytykowany, choć ono też naszych genach, bo to skłonność naszego organizmu do magazynowania tłuszcze wszystkich zasobów na przyszłe okresy głodu, ponieważ głód jest nieodłączną, jakby nieodłącznym elementem sytuacja Legii życia człowieka od zarania dziejów tak jak wszystkich innych zwierząt, bo chcemy czy nie chcemy jesteśmy jednym z gatunków z gatunku zwierząt ziemi także mojego punktu widzenia trochę chciałam, jakby powiedzieć, że mówi o sobie, że jestem badaczką kultur kulinarnych, ale jest to rodzaj badania dość amatorskiego, ponieważ nie jestem naukowcem jestem przede wszystkim popularyzatorem tej wiedzy, którą naukowcy zdobywają, która absolutnie pasjonuje i właśnie czy czyta cienka linia no moim zdaniem tak było od początku, że gdzieś między zaspokojeniem podstawowych potrzeb pojawiło się również potrzeba smakowania ten to myślę, że większość tak z nas ma, choć wiemy, że są wyjątki są ludzie, którzy tylko jedzą, żeby żyć ani żyją, żeby jeść natomiast wyposażyła nas natura te wszystkie zmysły wzmóc smaków to co odkryto nic ponad 100 lat temu, że jest jeszcze piąty smak słodko słony słodki Kwaśny gorzki, ale również umami, czyli że nasz język nasze zmysły rozpoznają resztki kwasu glutaminowego, czyli resztki kwasów aminokwasów, które są zawarte tylko wyłącznie mniejsze białka mięsa i oczywiście jednak to nie jest tak tylko wyłącznie, bo one aż tak mogą być też w grzybach słyszany nasz stosunek, żeby bardzo tego podnoszą smak potraw i my jesteśmy po prostu po prostu urodziliśmy się smakoszami stworzyła nas tak natura możemy sami też do tego dołożyliśmy się na tak, ale być smakoszem przyzna pani, a hedonistyczny oddać się kulinarne Emu zatraceniu takim temu obżarstwo bez granic zajmuje różne sprawy prawda tak, ale my przedstawiamy rozpasaniem wielu rzeczach starsze psy np. w stresie seksualnej nie tylko kulinarnej też ulegamy rozpasanie nie bierze wszyscy, ale są takie osoby i myślę, że w jest w tym kulinarnym rozpasania, kiedy mamy nadwyżki jedzenia, kiedy możemy się tym jedzeniem bawić, kiedy możemy wyszukiwać smaki przejawia się też rodzaj pełni naszego człowieczeństwa kreatywności u no właśnie doszukiwania się smakiem, że to co nas wszystkich łączy co bardzo wcześnie gdzieś w swoim życiu odkryłam to, że mimo wielkiej różnorodności wszyscy ludzie mają 1 podstawową cechę lubią smakować doszukują się smaku, a jeśli coś polubili lubią to pasja książka, której pani autorką dzieje łakomstwa obżarstwa Nights też podróżą w czasie zatem można mówić o wymiarze historycznym także mogą w ogóle pasjonuje mnie historia kulinariów pasjonuje mnie to jak traktowano jedzenia na przestrzeni wieków łączy ona jest teraz dla nas, o czym była dla naszych przodków oprócz oczywiście tego, że zawsze był wnuk sposobem na zaspokojenie podstawowych potrzeb naszego organizmu nie możemy funkcjonować bez dostarczania regularnie paliwa dla naszego ciała, więc to jak właśnie to się wszystko zmieniało zresztą w ogóle cała historia sztuki kulinarnej w ujęciu takim naukowym, która właściwie zrodziła się, więc my tak na tak tak na serio dziś w latach siedemdziesiątych, a która w bardzo bujnie zaczęła się rozwijać w latach osiemdziesiątych w Polsce od lat dziewięćdziesiątych, ale ze względu na pewne takie przesunięcie w czasie z docierają różne rzeczy do nas napisać na przemiany chociażby polityczne, które nastąpiły pełną dostępność też do różnych rzeczy tworzenie się nowych elit itd. itd. myślę, że właśnie, że to jest szalenie interesujące w jaki sposób traktujemy jedzenie i że właśnie te osie ostatnio ostatnie lata pozwoliły nam też zrozumieć, że kuchnia kulinaria są wielką jeśli nie jedno z najważniejszych części naszego dorobku historycznego kulturowego one określają nas one zawsze były spychane wcześniej gdzieś na bok, bo to nie jest o zbroi to nie jest to o dokonaniu jakiś tam wielkich potyczek wojennych to nie zginęło tysiące ludzi wręcz przeciwnie tysiące przetrwały dzięki kuchni sza, więc jak zawsze spychane na taki margines, że to nie jest tak istotne, ale ostatnie 30 lat w nauce udowodniła, że to jest bardzo ważny aspekt naszego życia w wielu obszarach myślę, że to jest jedna z najcenniejszych rzeczy czeka, jaka jako, jakie możemy się korzystać na dobrze to zadam pani teraz bardzo osobiste pytanie, do których z tych epok by się pani najchętniej przeniosła biorąc pod uwagę taki rozkwit sztuki kulinarnej w Polsce i ciężko mi się oderwać od tła społecznego historycznego, więc szczerze do żadnej bym się nie przeniosła uważam, że żyje w najlepszej epoce jest wszystko, ale jeśli tak na serio miałabym się gdzieś przenieść to może do Polski lat trzydziestych dwudziestego wieku, kiedy no chociażby w Warszawie gastronomia była bardzo wysokim poziomie, a oprócz tego, że o to jest jakby tak końcówka lat trzydziestych wychodzenie z kryzysu wielkiego kryzysu gospodarczego poprawa w ogóle sytuacji, ale myślę, że też coś na co zwracali uwagę np. korespondenci zagraniczni wówczas, że nie ma się jak bawić to w Polsce także najlepiej jest w Polsce, że my mimo różnych kryzysów umiemy się bawić ponad tym wszystkim i nie chodzi tu taką zabawę szampańską, jaką proponowały lokale gastronomiczne, ale o to właśnie jako kultywowano kuchnie jak i jakie powstawały wtedy lokale takie np. jak rewolucyjna gastronomia tak się nazywała się w kamienicy już nieistniejącej przy Alejach Jerozolimskich naprzeciwko muzeum Narodowego, która zajmowała 3 piętra na dole był była kawiarnia z najdłuższym tarasem w Warszawie wzdłuż całej kamienicy uchyliłem po prawie 200m miała miał ten tata weranda, na której można było wypić kawę na pierwszym piętrze ile pamięć, niemniej wydaje się, że był bar w stylu amerykańskim pierwszy w Warszawie był tam też bilard, ale serwowano tam niesamowite koktajle przystawki nie od śniadania do kolacji wytwornej były gabinety na EEX na specjalne obiady małym gronie to była 1 chyba wtedy z najlepszych kuchni w Warszawie nie mówiąc nie nic nie ujmując wszystkim innym to też czas, kiedy rozwija się lata dwudzieste trzydzieste dwudziestego wieku, kiedy rozwija się kuchnia wegańska kuchnia jarska wtedy nazywana tak myślę, że to bardzo interesujący czas cierpiący z przeszłości dużo, ale wnoszący mnóstwa nowych rzecz, choć nie ma pani obawy, że badacze, którzy być może pójdą pani śladem za nie wiem kolejne dekady będą mieli już bardzo duży problem wyodrębnić jakąkolwiek kulturę kulinarną dopasować ją do do historii takiej powszechnej, którą kolejne pokolenia będą kłębić nowy świat się nam zlokalizował, a co za tym idzie też kulinaria zglobalizowanym już coraz trudniej wyznaczyć te granice my w Polsce chcemy czerpać z kuchni śródziemnomorskiej tak dalej tak dalej, ale myśmy zawsze czerpali z tej kuchni Śródziemnego jako obszar podobne pytanie tylko chodzi o to, że te granice się totalnie zatarły nie będzie wiadomo co to jest kuchnia Polska niemiecka będzie kuchnia europejska i myślę, że nie myślę, że tak do końca nie będzie, ponieważ my w jaki sposób jesteśmy może nie wszyscy, bo część tak będzie nauczyć np. do łączenia kuchni śródziemnomorskiej do swojej diety, ale ja się kuchnia Polska przetrwa ona trwa w rękach świetnych współczesnych młodych kucharzy, którzy na nowo interpretują kuchnię polską i właściwie tam się zapytać czym jest kuchnia Polska, bo my tak ciężka czasami myślę, że to jest taka kuchnia sarmacka, ale tamta kuchnia nie wiem czy nam dzisiaj smakowała z szafranem bardzo słodko Picard na ekstremalne smaki my mówiąc kuchnia Polska myślimy najczęściej kuchni naszej babci matki ostatnich 2 pokoleń a, toteż dla każdego znaczy coś zupełnie innego oczywiście są pewne cechy wspólne prof. Romanowski kiedyś takim projekcie usiłował jak bez wybrać o jakie są wspólne cechy naszej kuchni polskiej mam np. rzecz jest w niej dziś przyzna, że znajdują się w niej suszone grzyby to to jakby te produkty nie definiują też nas definiuje nas to w jaki sposób meta adaptujemy i re interpretuje Emmy i podajemy to jest to jest jakby część właśnie tej naszej kultury ja się, że my po prostu będziemy używać innych pokarmów innych produktów, ale będziemy też zdefiniować na swój sposób, bo jakaś jakaś rodzaj tradycji płynie w naszych w naszym żyła i my po prostu po swojemu znam każdą z tych rzeczy jest z starała się w kuchni tworzyć po swojemu i kiedy właśnie mówimy dziczyzna suszone grzyby one występują w kuźni niemieckiej, ale zupełnie inaczej podane jest zupełnie inny sposób, choć wydaje nam się, że znajomy ze względu na smak jest jeszcze inaczej w kuchni czeskiej, więc są kuchnie narodowej dopóki jesteśmy jakąś konglomeratem łączy nas wspólny język i tradycja oraz historia myślę, że będziemy tworzyli swoją własną kulturę własną kulturę wszystko kulinarną własną kuchnię co czeka jeszcze można dowiedzieć się pani książki o nie wiem w, a książka, ponieważ wyszła 2 lata temu, więc ona jest jakaś taką rodzajem dla mnie trochę trochę przeszłości, ale i powiem tak myślę, że dużo ciekawych rzeczy wolno myślę, że trochę rozszerza Horyzonty zgodnie z zasadą, że podróże kształcą tych co wykształcić chcą i taka jest pewnie ta książka ci chcą się czegoś dowiedzieć się z niej dowiedzą, ponieważ jest ona obejmuje taki szeroki aspekt, aczkolwiek nie jest naj grubsza od czasów mu bardzo bardzo dalekich Pala politycznych wręcz do współczesnych do prawie współczesności u co myślę, że przede wszystkim takie kamienie milowe udało mi się w niej odtworzyć, które dla mnie są ważne w historii kulinariów osobiście zachęcam do pogłębiania wiedzy, bo wychodzi coraz więcej co dawnych fantastycznych książek w Polsce nie tylko bez takich popularyzujących historię kulinariów, ale również bardzo ciekawe pozycje o naukowe dostępne dla wszystkich no myślę, że tak ja osobiście bardzo lubię tej książki historie Karima którego, którego polubiłam dosyć kontrowersyjna postać kucharza dziewiętnastowiecznego króla wśród kucharzy kucharza królów jak o nim mawiano autora licznych książek kulinarnych twórcę tysięcy przepisów architekta stołu, bo tworzą niesamowite cukrowe figury, ale też np. to twórca ujednoliconego munduru dla szefów kuchni, który dzisiaj obowiązuje co jest przepiękną tradycją no tak jak karę uwielbia masło i ciasto francuskie cząstkowe, a więc miłość jest wielokrotnej Sweeney w każdym aspekcie dziękuję panie bardzo za rozmowę no narobiła nam pani smaku Adrianna Stawska Ostaszewska była z nami badaczka historii kultury kulinarnej dziennikarka pisarka autorka książki dzieje łakomstwa obżarstwa, które oczywiście nawiązywaliśmy podczas naszej rozmowy dobrej niedzieli pani życia nawzajem wszystkim też dobry dzień naszych słuchaczy zapraszamy teraz informację
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: PRZY NIEDZIELNYM STOLE
-
14:33 W studio: Krystian Świderek
-
13:12 W studio: Marysia Przybyszewska
-
13:27 W studio: Łukasz Ancypo
-
13:11 W studio: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
-
13:39 W studio: Anna Zyśk
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
05.06.2023 17:20 Wywiad Polityczny27:20 W studio: Patryk Michalski , Roman Imielski
-
05.06.2023 15:45 Gościnnie: Wysokie Obcasy49:40 TYLKO W INTERNECIE
-
05.06.2023 17:00 Wywiad Polityczny15:23 W studio: Jan Grabiec
-
05.06.2023 14:40 Magazyn Europejski16:16 W studio: Andrzej Halicki
-
05.06.2023 16:59 English Biz23:11 TYLKO W INTERNECIE
-
05.06.2023 18:59 Cotygodniowe podsumowanie roku01:14:14 TYLKO W INTERNECIE
-
05.06.2023 16:00 Jest temat!10:26 W studio: Antonina Majchrzak
-
05.06.2023 15:20 Jest temat!25:51 W studio: dr Helena Chmielewska-Szlajfer
-
05.06.2023 16:20 Jest temat!13:04 W studio: Justyna Drath
-
-
-
-
-
-
07:37 TYLKO W INTERNECIE
-
05.06.2023 18:40 TOK36007:45 W studio: Piotr Kuźma
-
-
-
-
05.06.2023 19:00 TOK36004:26 W studio: Agnieszka Radwańska , Przemysław Pozowski , Szymon Kępka
-
-
-
05.06.2023 19:00 TOK36007:18 W studio: Łukasz Wojtasik
-
-
-
-
11:58 W studio: Edyta Odyjas
-
-
05.06.2023 21:18 Twój Problem - Moja Sprawa
-
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!
Dostęp PremiumSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL