dobry wieczór państwu Paulina Nawrocka witam w otwartej kuchni dni coraz dłuższe światła więcej powietrza żeńskiej ciepłe to wszystko znak, że przetrwaliśmy zimę dziś pierwszy dzień astronomicznej wiosny jutro pierwszy dzień tej kalendarzowej przed nami cieplejsza przyjemniejsza i zdecydowanie bardziej Zielona po roku obfitujące w rośliny warzywa owoce widać już zresztą pewne poruszenie wśród ogrodników marzec w ogrodzie dla wielu osób początek prac, które obejmują
Rozwiń »
przede wszystkim jakość pielęgnację trawnika usunięcia zniszczonych roślin sadzenie czy cięcia drzewek oczywiście wiele osób czeka aż pogoda się ustabilizuje, bo marzec to wyjątkowo nieprzewidywalny miesiąc nierzadko jeszcze występują przymrozki dni są chłodne te najlepiej pokazał początek marca tego roku, kiedy zaatakował powrót zimy minusowe temperatury miniony weekend prognozy na kolejny zachęciły jednak już wiele osób do prac w ogródku na działce czy na balkonie, bo prawda taka, że nie potrzeba wielkich przestrzeni, żeby zajmować się grzebaniem w ziemi, że tak mimochodem zajmuję i to trochę temat przewodni dzisiejszej audycji coraz głośniej i coraz więcej mówi się w ostatnich latach miejskim ogrodnictwie, a nawet miejskim w rolnictwie zagadnieniu pewnej samowystarczalności żywieniowej miast ogólnie o tym czy jak produkować żywność, gdyż mieszka w miejscu, które zamiast łąk pól lasów oferuje kina galerie handlowe w samochodowe arterie wieżowca trend tzw. Miejskiego ogrodnictwa przyszedł do Polski ze Stanów zjednoczonych narodził się w nowym Jorku wg informacji do jakich dotarłam już około 1 000 000 000 osób na świecie zajmuje się takim miejskim ogrodnictwem zwolenników tego trendu przebywa niemal z każdym rokiem szczególny wzrost odnotowano w czasie pandemii covid można oczywiście korzystać z działek to ci szczęśliwcy co działki mają popyt na nie był w ostatnich latach ogromny ceny takich właśnie ogrodów działkowych pod najmu tych ogrodów potrafią przyprawić o zawrót głowy ale kto częściej działki nie ma może też rośliny sadzić na własnym balkonie albo na parapecie świetnie zaczynać przygodę od Zhou nadaje się w szczególności bazylia mięta tymianek szczypior wieloletni ich uprawa jest prosta, a efekty niemal natychmiastowe na balkonowych grządkach doskonale odnajdują się pomidory papryka cukinia poziomki truskawki sałata szpinak hodowanie jedzenie ma wartość nie tylko spożywczą, ale i psychologiczną tak naprawdę umożliwia nam kontakt z procesem powstawania jedzenia od nasionka jest to kontakt szczególnie cen w miastach, gdzie jedzenie widzimy często głównie w sklepie na zachowanej w siatce radość duma z jedzenia takich rzeczy stworzonych cera jest wielka to może być też forma wspaniałej zabawy z dziećmi teraz jest np. doskonały moment na eksperymenty na parapecie sadzenie ziarna fasoli wiosennej rzeżuchę czy hodowanie szczypior na cebuli to nie wymaga nawet doniczek sprawdzają się słoiki i Kasia to jest oczywiście wymiar mikro taki domowy, ale miejskie ogrodnictwo to temat szerszy i poważnie angażujące na świecie coraz istotniejszy zmieniające oblicze metropolii myślę, że ta idea podbije świat, bo w pewnym sensie odwołuje się do naszych korzeni znów chcemy uprawiać jedzenie lokalnie mamy coraz większą świadomość, że transportowanie go z daleka generuje ogromne koszty środowiskowe takie miejskie farmy, które powstają mają na celu ponownie skrócić dystans między producentem, a nabywcą żywności i zacieśnia też więzi wśród lokalnych społeczności w rolnictwie wyraźny jest trend tworzenia jak największych gospodarstw, które korzystają na efekcie skali, a w tym miejskim tak naprawdę nawet najmniejszy ogródek się liczy jest ważną częścią systemu miejskie ogrodnictwo realizuje ważne cele społeczne, bo angażuje ludzi np. w obrębie 1 bloku czy osiedla do wspólnego dbania o przestrzeń to jest taki czynnik budujący poczucie wspólnotowości trend zaczął się zresztą właśnie od działań oddolnych grup ludzi, którzy np. zagospodarowali, jaki skrawek ziemi na grządki nie bardzo ciekawą aktywisty tną odnogą tego Miejskiego ogrodnictwa jest tzw guerilla Garden ring, czyli nielegalne wychowanie roślin anektowany skrawków przestrzeni pod zieleń obsadzanie kwiatami zapomnianych skwerów czy zrzucanie naszą np. na niezagospodarowane obszary termin pojawił się po raz pierwszy w latach siedemdziesiątych dwudziestego wieku, kiedy Lis kwesty działaczka społeczna nowego Jorku założyła nieoficjalny ogród zaniedbanej części miasta nie pomysł podchwycili kolejni aktywiści, którzy pragnęli zmieniać świat na bardziej przyjazny ludziom taki, gdzie większy udział mają rośliny, a nie wszechobecny beton coraz częściej jednak takie działania nie muszą być nielegalną partyzantką w Krakowie, w którym mam przyjemność mieszkać w tym roku wystartował projekt jadalnych Kraków firmowany przez zarząd zieleni miejskiej, którego celem jest promowanie Miejskiego rolnictwa i ogrodnictwa to zresztą kolejne działanie tej instytucji, która od lat otwiera kolejne ogrody społeczne i prowadzi też różne szkolenia rolnicze dla krakowian w ramach programów ogród z klasą czy szkoła miejskich ogrodników ten projekt jadalny Kraków ma angażować różne jednostki miejskie instytucje kultury w dużym skrócie chodzi o zwiększenie produkcji żywności przede wszystkim warzyw owoców w granicach miasta na pozostałych jeszcze terenach rolniczych w miejskich farmach ogrodach społecznych ogródkach działkowych, a nawet na balkonach blokowisk trudno w to uwierzyć, ale okazuje się, że w Krakowie wciąż mamy około 4000 zarejestrowanych rolników, a ponad 40% obszaru miasta wg badań naukowców z uniwersytetu Rolniczego to wciąż grunty rolne, choć w większości nieużytkowany do tego dochodzą historyczne tradycje rolnicze m.in. w czarnej wsi na Łobzowie, który jeszcze 250 lat temu miał w słynnym uprawy karczochów zdaniem ekspertów Kraków wciąż ma duży potencjał dla rolnictwa w mieście funkcjonuje 16 ogrodów społecznych, gdzie uprawiane są warzywa owoce, a użytkownicy dzielą się narzędziami pomagają sobie w pracy w przyszłości mają powstać tzw. ogrody parcel Love, w których każdy za niewielką opłatą będzie mógł wynająć sobie grządkę i cieszyć się samodzielnie wyhodowaną rzodkiewką sałatą czy pomidorami więcej o tym projekcie mówi Katarzyna Przyjemski Grzesik z zarządu zieleni miejskiej otwarta kuchnia i 1 Kraków to jest projekt, który nie jest tylko projektem ogrodniczym tylko jest to projekt, który mówi znacznie szerzej o danym mieście mówi o istniejącym potencjale danego miasta tym dzikim takim dziko rosnące, ale też o tym uprawą owym takim jak ogrody społeczne ogrody działkowe o danych balkony, które możemy sami tworzyć, ale mówi również o nie marnowaniu żywności o tym, żeby stawiać na producentów lokalnych, ponieważ żywność sezonowa produkowane lokalnie stanowi naszym bezpieczeństwie żywnościowym w czasach kryzysu i chcemy ten temat przybliżyć mieszkańcom Krakowa chcemy zachęcić do tego, żeby próbować z 1 strony sami się zabierać za te ogrodnicza próby ale, żeby też trochę może zmieniać swoje nawyki żywieniowe, żeby uświadamiali sobie właśnie, że nie zawsze to co kupujemy w supermarkecie dzień dostarczane to jest ogromne odległości i ogromnym śladem Węglowym jest najlepszym wyborem będziemy chcieli zachęcać właśnie też to mapowania miejskich targowisk to mapowania tej danej przestrzeni miasta daje danego miasta nie jest utopią oczywiście nie można liczyć, że miasta będą stuprocentowo suwerenne żywieniowe dlatego myślimy również poza produkcją w mieście o wspieraniu producentów lokalnych mamy wśród naszych ekspertów również ekspertów, którzy w ramach Uniwersytetu Rolniczego będą odpowiadać na tego pytania czy produkcja żywności wmieście jest bezpieczna i którzy będą nas też wspierać badania gleby różnych innych pytań, które nam mogą pojawić, ale jednak pewne żywność, którą produkujemy sami własnym nawet balkonie jest z pewnością zdrowsze bezpieczniejsze niż żywność, którą kupujemy bardzo często nie wiedząc, skąd i na ile mocno została ona potraktowana chemią, aby móc do nas dotrzeć np. dalekiego Maroka czy Hiszpanii i ta żywność w tym wyprodukujemy sami będzie też żywnością, którą dużo bardziej będziemy dbać i którą mniej chętnie wyrzucimy jako odpady w ramach projektu jadalnych Kraków mają odbywać spotkania warsztaty i akcje wspólnego sadzenia warzyw wydawałoby się nietypowych miejscach ciekawa jestem czy państwo zajmują się miejskim ogrodnictwem czy mają swoją działkę ogródek albo, chociaż zażaleniu parapet i czy w ogóle taka idea Miejskiego ogrodnictwa produkowania żywności na swój własny użytek do państwa przemawia opiniami można się dzielić mailowo pod adresem kuchnia małpa TOK kropkę FM czekam na państwa wiadomość otwarta kuchnia polecenie książkowe dziś bardzo w temacie opozycja, która przekona nieprzekonanych na pewno dostarczy paliwa do dyskusji i argumentów za taką miejską produkcją żywności książka CEED topie jak jedzenie może ocalić świat Caroline styl to jest naprawdę błyskotliwy traktat łączący w sobie filozofię socjologię urbanistykę ekonomię dietetykę i kilka innych dzieci proponowana i to pie to nic innego jak życie w poszanowaniu pokarmu w teorii banalne w praktyce bardzo ważny istotny trochę współczesnych idei trochę powrotu do najlepszych wzorców gospodarności naszych dziadków świetna i bardzo aktualna książka
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: OTWARTA KUCHNIA
-
-
-
11:31
-
-
09:09
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
-
-
-
07:20 Poranek Radia TOK FM12:47 W studio: Jakub Karyś
-
08.06.2023 22:00 Po sezonie48:01
-
09:59 Półka z książkami
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
13:00 Połączenie30:27 W studio: Kuba Snopek
-
14:00 Połączenie12:46 W studio: dr Jolanta Szymańska
-
14:20 Połączenie09:05 W studio: dr Marcin Gabryś
-
-
-
-
16:20 TYLKO W INTERNECIE
-
-
-
16:39 Tu i teraz40:53 TYLKO W INTERNECIE
-
-
16:40 Jeszcze Więcej Sportu16:36 W studio: Maciej Łuczak
-
16:00 Światopodgląd11:17 W studio: Kamila Ferenc
-
-
18:20 TOK36009:40 W studio: Piotr Andrusieczko
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!
Dostęp PremiumSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL