REKLAMA

Książki. Magazyn do słuchania: Bartek Sabela "Wędrówka tusz"

Gościnnie: Wyborcza, 8:10
Data emisji:
01-04-2023 06:00 (Powtórka: 01-04-2023)
Prowadzący:
Czas trwania:
01h 03:51 min.
Udostępnij:

Na początku XX wieku pewna gospodyni domowa z hrabstwa Sussex zamówiła pięćdziesiąt kurczaków. W wyniku nieporozumienia przysłano jej pięćset sztuk. Trzy lata później miała ich już dziesięć tysięcy, a hrabstwo stało się największym ośrodkiem produkcji drobiu na świecie. Gdy tematem efektywnego rozmnażania zwierząt zainteresowali się biolodzy, genetycy i chemicy, hodowle szybko zaczęły przypominać masową produkcję. Rozwiń »
"Wędrówka tusz" to zapis dziesiątek rozmów pokazujących mnogość perspektyw - hodowców, pracowników ferm, weterynarzy, aktywistów działających na rzecz praw zwierząt, przywódców religijnych i polityków. Bartek Sabela ze znajomością rzeczy opowiada o procesie produkcji mięsa: od narodzin zwierzęcia przez jego przyspieszony techniką rozwój po szybką - przez wielu uważaną za humanitarną - śmierć. Uważnie wczytuje się w pisma branży hodowlanej i raporty GUS-u, zagłębia w Biblię i prace filozofów. A wszystko po to, by rzetelnie, bez epatowania okrucieństwem i rozpalania emocji opowiedzieć o miejscu zwierząt we współczesnym świecie.
Na rozmowę z autorem książki zaprasza Michał Nogaś. Nowy odcinek podcastu w cyklu "Książki. Magazyn do słuchania" w sobotę co drugi tydzień. Do usłyszenia! Więcej podcastów na https://wyborcza.pl/podcast Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzień dobry państwu kolejne wydanie książek magazynu do słuchania można nas znaleźć nie tylko na stronie wyborcza, ale także we wszystkich streaming owych serwisach i na YouTubie, a dzisiejszy temat jest bardzo ważny poważne i gdybym powiedział, że to będzie miła lekka rozmowa tobym skłamał, ale wydaje się, że nie tylko mnie i nie tylko autorowi książki, które nas spotkała się na sercu to byśmy mówili o tym jak naprawdę jest, gdy chodzi o no właśnie o stosunek do Rozwiń » zwierząt o jedzenie mięsa o produkcję mięsa cierpienie zwierząt to wszystko co wiąże się doprowadzi osoby mięsożerne do kotleta na talerzu książka nosi tytuł wędrówka tusz, a na ich okładce jest zdjęcie płotu, na którym widnieje informacja, że w tym miejscu odbywa się odbiór sztuk padłych autorem wędrówki tusz jest Bartek Sabela dzień do wypadku części dzień dobry, skąd się wzięła ta książka jakieś 3 lata temu zadzwoniła do mnie Kasia Kazimierska z pisma z propozycją, że słucha mamy dla siebie taki pomysł niełatwy spotkaliśmy się, bo czasy od niełatwych tematów dla tak się jakoś jakoś składa, że one wszystkie takie spotkaliśmy się Kasia powiedziała, że w piśmie został wymyślony takie cykle nasze zwierzę bóstwa i chciałyby razem SN Magda Kicińska, żebym opisał pola eksploatacji różnych różnych rodzajów zwierząt nie więcej chyba właśnie od marca 2020 roku zaczęły powstawać kolejne odcinki tego reportażu w piśmie zostało opublikowanych 5 w, a jeszcze w trakcie ona się pojawiały w piśmie wydawnictwo czarne zaproponowała mi, żeby zabrać to wszystko formę reportażu literackiego rozszerzyć o rzeczy, które które, które w piśmie się nie pojawiły wybrano dlatego zainteresowała się tym tematem czy, dlatego że jesteś przeciwnikiem jedzenia mięsa ty chyba Kasia musiała odpowiedzieć na to na to pytanie myślę, że dlatego, że pisałem wcześniej trochę różnych reportaży związanych ze środowiskiem EMA, a te tematy również również takie same ze środowiskiem, jakim środowiskiem w ogóle naturalnym szara osiągamy chciałem wychodzić środowisko producentów mięsa raczej nie akurat mniejsze wcześniej z wcześniej zupełnie nie pisałem, a i fakt, że pisałem wcześniej no reportaż o takie trudne wymagające trudne i trudnej roboty i i dużego zaangażowania, więc domyślam się, że stąd stąd prośba o czasie Magdy moją stronę, a mi swoją drogą ten pomysł chodził po głowie już od jakiegoś czasu, bo min, choć nie jestem weganinem nie mogę określić, jaka jako weganin to to mięsa nie jemy szat 2325 lat i ten temat gdzieś tam we mnie jest zbierają się do tego, żeby może to opisać, chociaż odkładałem to byłoby wiedziałem, że to będzie strasznie wymagające emocjonalnie przede wszystkim decyzja o niejedzenie mięsa wzięła się, skąd to historia jeszcze z liceum chyba bezpośrednim powodem był artykuł Wojciecha Bergera już pani tam wciąż szuka jak działa się ukazał, który by tam przeczytałem najpierw czas później drugi raz trzeci racji kilkukrotnego Georga przeczytałem w tym czasie już moja siostra nie jadła mięsa i nagle to się wszystko zrobiło takie klarowne życiem gazetę z 7 nad do mojej mamy, która akurat gotowała obiad i powiedziałem, że od dzisiaj mięsa i co rodzice mama była przerażona mój tata przyjął to my tata, który jest absolutnym mięsożerców takim bardzo przejął tę decyzję jakaś zaskakująca lekka natomiast my mamy to była to była tragedia, bo to był pani tam trybu rocka zresztą to były czasy, kiedy niejedzenie mięsa był jakiś taki taka fanaberia taka taka egzotyka trochę moda trochę taka moda, ale traktowana jednak jako jako coś niebezpiecznego i dziwnego, więc na początku maja mama była przerażona pamiętam, że przez kilka lat próbowała w obiadach, które przygotowywała przemycać mięsa, zapewniając Jerzego tam nie ma, a późniejsze jednak okazywało, że coś tam chrupie między zębami, ale w pewnym momencie ona sama znacznie znacznie prawie zaraz krytykowała niejedzenie mięsa też zrozumiała moją decyzję co w tym artykule Eichelberger, który to artykuł sprawił, że postanowiłem rzucić jedzenie mięsa wystąpisz z teraz wędrówkę starają się odszukać nie udało się wyszłam mamy jeszcze go takie zamglone wspomnienia nie potrafi powiedzieć co dokładnie było i które dokładnie rem słowa zdania do mnie do mnie tak przemówiły nie pamiętam szczegółów pamiętam jedynie wrażenie, które które, które na mnie wyrok że, że zabijanie zwierząt jest po prostu niewłaściwe to taki rzecz oczywista ale, ale o to chodzi w gruncie rzeczy i traktowanie tych istot równorzędnych nam w sposób tak okrutnej przedmiotowy i po prostu się nie godzi z Hamburga tam porusza przede wszystkim sprawy moralne tych argumentów obecnie zawsze było o wiele więcej za argumenty zdrowotne środowiskowe społeczne można by mnożyć, a skupiona na na sprawach czysto moralnych, które nagle do mnie bardzo przemówiła, że po prostu niezależni nie należy zabijać nie będzie chyba nie zgodził trochę, stojąc od osób to powiem po tej samej stronie co ty, gdy chodzi o stosunek do jedzenia mięsa oznaczony jedynie go od lat z powodów przede wszystkim właśnie moralnych to znaczy z powodu sprzeciwu wobec cierpienia zwierząt czy będziemy dzisiaj rozmawiać, ale muszę chyba nie zgodził z tym, że wszyscy myślą w ten sposób, że zabijanie zwierząt jest wciąż złe bo owszem, jak nam ktoś przyjedzie samochodem kota albo zakazuje psa to nie wolno tak, ale jak już ktoś masowo będzie uczył kurczaki, a potem obcinał głowy albo ktoś będzie przerabiał świnie na parówki to niekoniecznie na tak mamy bardzo też w ogóle ciekawą konstrukcję sobie wytworzyliśmy jako jako społeczeństwo pozwalającą nam z 1 strony kochać wybrane gatunki zwierząt z drugiej strony inne bezlitośnie okrutnie eksploatować i gdzieś nam się to wszystko wszystko godzin zamyka zarówno na poziomie moralnym jak na poziomie prawnym czysto prawnym przecież czytając ustawę o ochronie zwierząt no to hodowla przemysłowa jest nią wprost niezgodne tak, ale jednocześnie osoby, które prowadzą tego typu zakłady przetwórnię dają miejsca pracy są częścią elektoratu, o którego elektoratu głosy partie próbujące rządzić muszą zabiegać absolutnie mięsa stało się sprawą mas stało się sprawą polityczną dobrze tak naprawdę ono powinno być powinniśmy o tym mówić również na poziomie polityki, bo wydaje się, że decyzje polityczne strukturalne na kolejnych szczeblach są jedyną możliwością, żeby tam gigantyczną konsumpcję mięsa i gigantyczną ilość cierpienia śmierci ograniczyć o tym też dzisiaj rozmawiamy poza cierpieniem zwierząt, ale jeszcze w temacie wprowadzenia ty przyznajesz wędrówce Otóż, że to jest też książka, którą napisałeś w dużej mierze z myślą i dla własnego syna, który dopiero wkracza w życie jeszcze małym chłopcem no i jak rozumiem tak jak ja swojej córce rzeczy byśmy po pierwsze, żeby współ odczuwał, żeby żył w świecie, w którym zwierzęta nie są zabijane masowo w rzeźniach ubojniach na kolejne tony kotletów czy parówek, żebyśmy zaczęli traktować inne gatunki jak równe sobie albo, żebyśmy po prostu stanęli w tym samym szeregu, bo poza tym, że jesteśmy bardziej rozwinięci umysłowo to niewiele nas dzieli dokładnie rozpisanie tych pierwszych reportaży umarza właśnie 2020 roku pamiętam, że moja żona już była tak w końcowej fazie ciąży miesiąc później urodził się nasz synek wyszedł z 1 strony, że rządzą czas pandemia była też tak tak tak dokładnie, siedząc przy komputerze pisząc, pisząc teksty, a do tego oglądając wszystkie zdjęcia nagrania wideo czytając raporty, śledząc statystyki i wykresy będą absolutnie przeładowanym tymi informacjami okrucieństwem strony zawierają drugim okiem zerkają na mojego synka, który w tym czasie nie wiem by bawił się ze swoim boiskiem króliczkiem czy innymi zabawkami miasto było po prostu tak tak niesamowicie poruszające, widząc jego dziecko, które do, którego ten króliczek, mimo że pluszowy oni po prostu równorzędną istotą tego z nim bawi rozmawia przedstawia mowy no teraz rozmawia wtedy nie rozmawiał z nim tylko ciekawe, o czym mówisz zbyt rzadko o tym myślimy, że przecież pierwszymi przyjaciółmi naszych dzieci są właśnie zwierzęta tak tak banie jedno, choć te które, które w tym samym czasie są eksploatowane i mordowane w rzeźniach tak w świński króliczki liski krówki z 1 strony są zabawki naszych dzieci, a z drugiej strony one lądują również na talerzu tych dzieci no tak jak myślisz o tym, żeby dziecko zjadło i zdrowe nie są jak już je to najlepiej, żeby to był Chudy Królik, którego pluszową wersję trzyma w uszach tak, bo przedłuża się do niego ze Skórcza rzek albo kurczaczek albo Lis jak sobie pracę nad wędrówką dusz zostaną wały był w ogóle jakiś szkic czy po prostu szedł za głosem tego co słyszałeś co zobaczyła w internecie co ktoś podpowiedział wyszliśmy sobie z Kasią i Magdą grupy zwierząt, które chcemy opisać to były w tej w tej początkowej fazie świnie krowy kurczaki konie i ryby na tym dziś postanowiliśmy zamknąć zamknąć ten cykl, czyli to co w takiej lub innej formy ląduje na talerzu potem taki to te grupy zwierząt, które najliczniej na tym talerzu lądują powiedzmy związkiem konieczne są tutaj troszkę innego klucza klucza wzięte no i realizował reportaż po reportażu nigdy nie realizowałem 2 naraz bo to by mnie chyba przerosła, więc pisałem 1 kończyłem zaczynałem drugi z chwilą oddechu pomiędzy już w zamiarze chciałem stworzyć po prostu dobre teksty reporterskie prezentujące dane dane zagadnienie z różnych perspektyw z różnych punktów widzenia, więc przy okazji pisania tych tekstów rozmawiałem zarówno z aktywistami obrońcami zwierząt a jaki z urzędnikami różnych instytucji państwowych organizacji pozarządowych oraz też z ludźmi pracującymi na fermach w ubojniach i organizacjami zrzeszającymi producentów ten złapać są już mnogość perspektyw oczywiście te rozmowy różnie wychodziły zależało mi też na tym, żeby w miarę możliwości, a to był niestety czas covidu i mało, kto o tym wiele również ptasiej grypy w tym samym czasie pojechać teren i zobaczyć wszystko na własne oczy widziałem że, że raczej nie uda mi się wejść do samych zakładów produkcyjnych, zwłaszcza z uwagi właśnie na covid na ptasią grypę Cat do tych zakładów w ogóle trudno wejść bardzo trudno, a w tamtym czasie było to w zasadzie niemożliwe, więc z tego nie zrobiłem, ale byłem bardzo wielu miejscach czy to czy to nie wiem ubojni w Kutnie największa największa w Polsce, gdzie odbywało się czuwanie x mysz mogłem oglądać transporty zwierząt przyjeżdżające to było straszne przeżycie jeszcze tego pada taki mocny deszcz staliśmy tam w strugach deszczu te świnie przyjeżdżały, ćwicząc chwilę później znikały za bramą ubojni i taką specjalną rampą były kierowane do do komór gazowych skojarzenia straszne jednoznaczne byłem na targach, gdzie gdzie, gdzie sprzedaje się zwierzęta błędy w miejscach, w których się je ratuje w ośrodkach prowadzonych przez różne organizacje to wydaje się, że na na wędrówkę tuż złożyło się pewnie jakaś setka rozmów spotkań z różnymi osobami z różnych kręgów to zresztą jest wiesz w jakim sensie niesamowite, że prace nad tą książką szukanie pomysłu miejsc, do których musisz pojechać rozmówców co się zbiegło z covidem, bo zaraz za okropna tak wielu spośród nas stać w pobliskich tysiące tysiące tysiące ofiar na całym świecie pamiętam zresztą, że w tym marcu 2020 roku, kiedy w za chwilę jeszcze zostać rodzicami akurat miałam jechać na wywiad do Mediolanu miałem kupione bilety do Mediolanu sam na ten okres, kiedy nastąpiło to najsilniejsze uderzenie w Lombardii w ale jakoś myślę sobie, że wciąż zbyt mało jest w sekcji w takiej dyskusji w dyskursie w w ogóle w przestrzeni publicznej refleksji na temat tego że, gdyby ludzie ograniczyli spożywanie mięsa albo po stronie zwierząt no to m.in. covidu nie było tak co więcej covid to nie jest pierwsza epidemia która, która jest epidemią pochodzenia zwierzęcego tres rezultatem naszej agresywnej postawy wobec środowiska naturalnego wycinania kolejnych lasów niszczenia kolejnych siedlisk dzikich zwierząt, ale również coraz większej produkcji przemysłowej mięsa, bo nietoperze w Chinach, ale też inne zwierzęta zaraziły swoimi chorobami ludzi, którzy spożywali właśnie, dlatego że rozwój ożywia się w cudzysłowie rozwój tak naprawdę niszczenie świata niszczenie przyrody sprawia, że one po prostu przemieszczają się coraz bliżej siedlisk ludzi, bo ich naturalne środowisko zostaje zniszczone zniszczone tak do tego przecież ogromnym ogromnym zagrożeniem jest w ogóle kumulacja tak gigantycznej ilości zwierząt w 1 miejsca weźmy np. farmy kurczaków, na której w 1 hali może być np. 50 000 zwierząt, które są do siebie bardzo zbliżone genetycznie to są idealne warunki do rozwoju wszelkich patogenów kurzy kazirodztwo, a tak trak trochę trochę trochę tak i przecież te farmy te budynki to to nie jest nic szczelnego, owszem, wkładamy bardzo dużo wysiłki żeby, żeby utrzymać jakość w ryzach i te patogeny tam opanować co skutkuje tym, że zwierzęta pakujemy mnóstwo antybiotyków szczepień i AM i lekarstw, które później zjadamy razem z mięsem, a tak, bo te lekarstwa antybiotyki proszę państwa nie wyparują jakoś w cudowny sposób z chciał chciał ofiar i mięsa, które potem smażymy albo gotujemy prawda to znaczy my zatruwamy się tym czym tutaj są zwierzęta tak tak dosłownie to można by mnożyć mnożyć argumenty oczywiście też jest kwestia tego jakich środowiskach one żyją na jak wyglądają te fermy co jest te zwierzęta, a oczywiście to są wszystko karmy zbudowane tak, żeby jak najbardziej przyspieszyć wzrost tych zwierząt ma linia produkcyjna czeka nie może nie może stanąć, że tak, ale zwierzę w czasie inflacji prawda, więc ludzie szukają jak najtańszych produktów to jest twoje doświadczenie może każdego z nas ma akurat nie jemy mięsa, więc jesteśmy winnej sytuacji wiemy ile kosztują warzywa za to my też pytanie na ile one są zdrowe, ale w tym jest GMO pestycydów ale, żeby znaleźć tanie mięso to nie jest trudne to znaczy wyroby podrobić tak dalej tylko, że im tańsze mięso gorszej jakości to jest też niesamowite jak na to spojrzymy, że proces, który wymaga wyhodowanie zwierzęcia wykarmienia utrzymania później finalnie zabicia poćwiartowane Ania opakowania i sprzedaży daje finalnie produkt, który jest tak niesamowicie tani, a wędrowcy Otóż cytuję ceny niektórych produktów tak jak mówi, że ich nie znam, bo nie jem mięsa i w sumie też odkrywałem trochę zaskoczenie, przeglądając tuż przed, żeby utrzymać aktualność przegania uzupełniają te ceny tuż przed drukiem książki no i niesamowicie byłem zdziwiony jak ta nie może być mięsa sytuacji, kiedy kilogram cebuli kosztuje 8zł albo 1 pomidor malinowy tak miasto jest znacznie tańsze tacka mięsa nie wiem 7zł kabanosy po w parówki po po 4 w książce wyjaśnia, skąd bierze ta cena co się za nią kryje, skąd bierze świadomy słuchaczki słuchaczy oczywiście im tańsze mięso, a tym jest to mięso gorszej jakości zawierające więcej tłuszczu zawierające mięso, które zostało niżej zaklasyfikowane podczas rozbioru tusz i zawierające więcej tzw. dodatków funkcjonalnych to jest piękne hasła dodatki funkcjonalne, czyli wyobraźmy sobie ta to mięso niskiej jakości czy czy jest to wieprzowina czy jest kurczak on de facto nie ma smaku jest w dużej mierze tuż, żeby nadać mu smak to trzeba wykonać odpowiednie operacje i dodać odpowiednie substancje, żeby to się, żeby się stało z dało zjeść czy bardziej że, choć tak czy właściwie moglibyśmy, gdybyśmy jedli, ale mogliby ci spośród naszych słuchaczy, którzy jedzą mięsa od razu powiem, że nie jestem przeciwnikiem, bo osobą, która żąda wprowadzenia całkowitego zakazu jedzenia mięsa, ale wydaje się, że jeżeli ktoś już chce jeść mięso to powinien odpowiedzialny sposób ponieść sięga to znaczy wiedzieć co je, żeby osoby mogłyby też np. równie dobrze jest Kuciaka smaku coli tak jak guma do życia tak dodatki funkcjonalne mogą mieć dowolny smak to my w wędrówce dusz tłumaczy osoba, która pracowała w takiej fabryce, która się tym zajmowała przez lata ich chyba mówi w 1 zdaniu, że nie ma żadnego kłopotu, żeby kurczak miał smak tuńczyka tak jest właśnie tak dobrze pamiętasz swoją czas w dodatki funkcjonalne czynią cuda co ciekawe zadałem temu człowiekowi pytanie czy mięso może być jeszcze tańsze powiedział, że tak może być, że sam takie mięso produkował ty podajesz właśnie przykład tego, że z Ukrainy jeszcze przed wojną przed drugą fazą wojny przychodziły zamówienia do polskich fabryk mięsa właściciele supermarketów mówili, że potrzebują mięso, którego konkretnego natura chyba to będzie kosztowało mnie więcej złotych 79 prawda tak tak tak możemy sobie wyobrazić w tym momencie znajduje się w tym w w tym miejscu w gramach Galowie tłuszcz ma kalorii, więc prawdopodobnie tak im produkt bardziej przetworzone, czyli te wszystkie takie nie wiem pieczeń rzymska np. albo parówki tym więcej tych dodatków tym więcej tłuszczu i tym więcej mięsa bardzo bardzo niskiej jakości tak kalorie to chyba akurat ma wartość odżywcza akta szczerze to już gorzej poza tym występuje coś takiego, że to dobre mięso tej pierwszej pierwszej jakości znana jest odkrywane podczas rozbioru rozbioru tuszy przez przez rzeźników te najniższej klasy produkty produkuje tak naprawdę odpadów, które w, których nie daje się odkleić to jest tzw. mięso oddzielone mechanicznie oddzielone od od od gazet od szkieletu specjalnymi maszynami niestety spraw w procesie produkcji nieuniknione jest to, że część kości każdy Śląski w ofercie wciąż ta do tej tam tam wpada dokładnie i później dajemy to jest bardzo szkodliwe dla elit, bo te cząstki kości mogą po prostu przebijać preferować jelita oczywiście to jest wszystko ujęte normy ilości dodatków funkcjonalnych ilości również tych tych tych cząstek i kości, ale raz pytanie czy te normy są faktycznie przestrzegane w zakładach bywa różnie PS z tego ca opowiadali bohaterowie książki, a 2 czy nawet te normy są dla nas zdrowe tak, zwłaszcza że jemy mięsa trzykrotnie więcej niż niższe niż zaleca WHO tak, ale doskonale wiemy o historii polskiej kuchni wielokrotnie o tym mówiła także w tym studium kiedyś Marta Dymek inne osoby promujące kuchnię wegetariańską odchodzenie od mięsa, że po osiemdziesiątym dziewiątym roku, czyli po zniesieniu kartek mięso po tym, jak Polacy szukali różnych urozmaicenie w swojej kuchni, bo mięsa do tego było wiele pozostało się symbolem statusu społecznego absolutnie absolutnie tak w Polsce to jest już po osiemdziesiątym dziewiątym roku, ale taka jest geneza umaszynowienie produkcji, bo jeszcze 150 lat temu nie tylko w Polsce na całym świecie mięso spożywano rzadko nowo cały proces właśnie wyhodowania zwierzęcia i pozyskania z jego mięsa był długi skomplikowany, więc mięso kosztowało szanowano, ale że stać było nie wybrany na każdy aspirował do tego statusu i mięso było takim symbolem stać mnie na mięso, więc jestem jestem wyżej czy ciekawe ten mechanizm nadal występuje chociażby w Chinach, gdzie ogromne rzesze społeczeństwa nadal aspirują do tej do tych wyższych klas i symbolem tego jest częstotliwość jedzenia mięsa jednym z symboli oczywiście, ale to jest taki symbol status tam też takie zwierzęta, których w Polsce większość jednak doustnie wzięła tak ale jakby wersji masowej nadal najbardziej popularnym jest kurczak i świnia kurczak to nie mięso mówi wiele osób, bo to białe ani czerwone mięso to jest też jeden z tych argumentów, które szczerze uwielbiam, a jeszcze bardziej po lekturze wędrówki tusz bo, chociaż mam za sobą lekturę wielu artykułów tekstów także twoich jeszcze nie zebranych w książce widziałam wiele filmów dokumentalnych to jednak w wędrówce tuż no bardzo to wszystko ze sobą zbija aż Szcześniak aż nie więcej jak zwierzęta trzymane w klatkach w czasie chodu gospodarczego i robi wszystko jeszcze większe wrażenie, gdybyśmy teraz, jeżeli państwo nas słuchają w trakcie jedzenia odradzam, gdybyśmy np. teraz mogli na przykładzie czaka opowiedzieć jak to wygląda to znaczy co się dzieje z tym zwierzęciem od momentu narodzin do momentu śmierci przetworzenia i drogi na talerz człowieka nie w tym jest cierpienia i w tym jest całego procesu uczenia do fałszowania lekami jak bazy to niehumanitarne, chociaż nowa siła dotyczy ludzi, bo angielskiego tam mamy słowo dobrostan kraju taki, że nic nieznaczącym wytrychem stosowane przez przez przemysł przez przez urzędników, a w przypadku kurczaków na wstępie trzeba rozgraniczyć 22 grupy kurczaków, czyli te hodowane na jajka, czyli to są kury, które nam znoszą jajka z rozwiązań nioski brojlery, czyli te hodowane na na mięso 12 są wynikiem długo trwającego chowu tak naprawdę eksperymentów genetycznych, bo celem było z maksymalizowanie korzyści z danej sztuki w przypadku brojlerów ten kurczak ma jak najszybciej wyrosnąć jak najmniej jeść koszty koszty koszty, a najbardziej rozwinięte ma być ma mieć udane, bo to najbardziej lubimy pierwsi czekają to jeszcze Apropos wniosek i tego podziału to jaki procent, a pytam teraz naiwni, bo jestem po lekturze książki wiem, ale chce też, żeby się to widzieli słuchacze słuchaczki podcastu naszego, jaki procent kwot wniosek to są te, które żyją sobie wolno jajka tzw. wolnego wybiegu, które też wydzielone 2 kategorie wspomagane GMO i naprawdę naprawdę prawdziwa tak w tej całej Marze, jaki trójki dwójki tak w tej całej masie wniosek, jaki jest pracy wiesz co nie odpowiem dokładną cyfrą by po prostu nie pamiętam wędrówce dusz tych danych jest, ale znaczna mniejszość tak też jakiś jakiś bardzo niewielki procent ogromna ogromna część jajek pochodzi z chowu klatkowego są droższe te z wolnego oczywiście oczywiście jednak każdy, kto kupuje jajka wie, że zerówki jedynki są odpowiednio droższe od cen od od trójek, ale wracając do tego cyklu cyklu produkcyjnego, bo to też jest istotna nazwa nie jest cykl hodowli swoją kulturę życia czy cykl cykl rozwoju mamy mamy takie kurczaki hodowane hodowane mięso, których zadaniem jest jak najszybciej rosnąć jak najmniej zjeść mieć jak największe te części, które najbardziej najbardziej lubimy one są hodowane w niezwykle masowych masowych stadach to są hale po kilkadziesiąt tysięcy zwierząt tak duże nagromadzenie zwierząt w 1 miejscu to oraz choroby, o których wspomnieliśmy, ale też tzw. odpad produkcyjny pan załóżmy, że mamy tam 53100 000 zwierząt hodowli oczywistym jest to, że nie wszystkie przeżyją z różnych względów część z nich i przy tak dużej liczbie to jest duża część po prostu padnie umrze umrze po drodze i to jest zdjęcie, które jest na okładce nastąpi odbiór sztuk padłych, czyli po prostu zwierzę odpad zwiększy odpad produkcyjny urodzi kurczak, który nie będzie nosił jajek prawda teraz myślę o tej, która zaskakuje biorąc pakujemy, ale to wszystko Sową tak wiąże też mówi o podejściu człowieka do produkcji w zasadzie w każdym procesie produkcji mięsa występuje coś takiego właśnie odpad produkcyjny chyba najbardziej szokujące jest to, o czym chcesz powiedzieć czy w przypadku kur niosek no ba jak znoszą tylko samice, więc rodzą się nie więcej równych proporcjach samice samce do tego jeszcze przemysł nie zmienił tego jeszcze przemysł nie zmienił i mogłoby się wydawać, że te samce zjemy jako mięsa nie boi się nie opłaca hodować, bo mnie tej rasy nie są brojlerów to są samce kur niosek i co wtedy te samce które, które się wylęgają one od razu po po tym, jak się, wykonując jajka łącznie ze skorup kami i ze ściółką są nadzorowane co się kryje za tą nazwą są mielone po prostu nie da się też pociągiem trafiają do takiej wielkiej maszynki do mięsa, gdzie są mielone żywcem to są te same kurczaczki, które w tych wszystkich wielkanocnych stroika ach, i reklamach widzimy takie małe ośrodki one są mielone żywcem najczęściej robi robi się z nich karmy dla dla zwierząt chciałeś tą nie na własne oczy, bo nie była w takim zakładzie produkcyjnym można zobaczyć każdy, kto sobie pisze ma rację kurcząt może może dotrzeć do takich materiałów materiał wideo podobną sytuację mamy w przypadku produkcji mleka metod dają tylko samice co się dzieje z samcami są natychmiast uśmiercane za chwilę będzie krowa jak nakłady wróćmy jeszcze do kurczaków hodowanych na mięso mówiliśmy o tym, że mają jak najmniej jeść, bo piersi i uda to właściwie są te część ich ciał, które ludzie chętniej spożywają, ale to jest nie tylko więzienie, ale też po prostu nieustający bunt w dacie pienia absolutnie to cierpienie związane, jakby w ogóle z tym jak wygląda ten kurczak hodowany na mięso to nie jest w ten sposób nienaturalny ma przerośnięte te uda w stosunku do do do reszty ciała, więc nie zdeformowany tak naprawdę często kurczaki nie są w stanie nie są w stanie normalnie się normalnie się poruszać, żyjąc w takich ogromnych stadach pojawia się agresja między tymi zwierzętami bony nie są przyzwyczajone do życia w takich warunkach nie, widząc z żadnego świata zewnętrznego, żyjąc cały czas w sztucznym oświetleniu, dostając odpowiednio przygotowaną sztuczną karmę w zasadzie we wszystkich hodowlach również niezależnie od gatunku są kurczaki czy świnie pojawia się w pewnym momencie agresja między agresja między osobnikami również autoagresja zwierząt brojlery mają o tyle dobrze, że nie żyją w klatkach w przeciwieństwie do kur niosek, które całe swoje życie spędzają w zamknięte w niewielkich klatkach pole rządu włości one tam nie mają jednak mają przestrzeń, żeby wstać i się ruszyć, niemniej te klatki są bardzo bardzo bardzo małe i jedynym zadaniem jest znoszenie jajek oczywiście ta ilość znoszonych jajek też jest wynikiem wynikiem chowu też teraz nie pamiętam ile wynosi przeciętna kura w Polsce jest to nie jest opisane w książce, ale to są liczby nie natura oczekuje się od takiej kury nioski zamknięte w KC to pamiętam po lekturze twojej książki, że rocznie zniesie od 260 do 300 jaj tak tak, kiedy ta liczba spada oczywiście kura nie jest w stanie całe swoje życie znosić tak ogromnej liczby jaj będzie, kiedy liczba tylko spada utrzymanie tej kury staje się mniej opłacalne ona zostaje uśmiercona zmielona zastąpiona nową, czyli każda kura jest weksel tak naprawdę trochę tak i też można było pomyśleć, że z tej uśmierca kury nioski mamy mięso nie, bo to nie jest gatunek jesień hoduje mięsa z niej powstanie co najwyżej karma dla dla dla psów kotów no tak to teraz w krajach może chwilę mówiłeś o hodowli na mleko, ale reszta mięsa, a tu też mamy jakby 22 linie produkcyjne mleko jest ciekawym przypadkiem, bo wiele osób, które nie jedzą mięsa jednak spożywają inne produkty odzwierzęce np. właśnie piją mleko mleko krowie, a na to się wyświechtane argumenty, ale myślę, że to do niego wracać o nim przypominać, że podajemy sobie swoim dzieciom lekko nie własnego gatunku tak i teraz pytanie co mówią specjaliści to dobrze czy to ślad rozmawiam z o tym w książce o oczywiście organizacje prozwierzęce podnosząca mnóstwo argumentów, że mleko wcale nie jest zdrowe liczba ta kampania pij mleko będziesz wielki, na które odpowiadamy pij mleko będziesz kaleką w tych argumentach jest sporo prawdy natomiast one są nieco bardziej złożone zniuansowane nie chciał niech porozmawia z dietetykiem mleko ma różny wpływ na każdego z nas, bo każdy z nas po prostu inaczej przyjmuje inaczej trawi ma inne predyspozycje dla 1, owszem, może być szkodliwe dla drugiego niekoniecznie dobrze poza tym, że może być szkodliwe lub nie mleko stoi w sklepach dyskontach wszędzie w ogromnej liczby butelek plastikowych części szklanych to przez inne opowieścią o zaśmiecaniu świata przez człowieka to chyba bardzo rzadko myśli się o tym rozmawia o tym, że to na koniec sztuczne on jest produkowane przez krowy jest ściągane przygotowywane do wysłania do sklepów odpowiednio zabezpieczane, żeby długo stało pasteryzowane itd. ale żeby krowa wydawała z siebie tak dużo mleka, żeby tam lekko mogło służyć człowiekowi to oznacza de facto głód dzieci, a mleka nie będzie produkować póki nie zostanie poddana inseminacji przez człowieka co też jest bolesnym zabiegiem no i póki nie będzie powtarzała kolejnych ciąży decyzja taka magia trochę jak w przypadku tych jajek i kurczaczków płci męskiej nie zdajemy sobie z tego sprawy i podobnie tutaj w środku krów krowa jak każdy ssak tak samo jak człowiek, żeby dawać mleko musi mieć potomstwo ona sama siebie przez swoje być krową tego mleka nie daje więc, żeby biznes kręcił, że były ciekawe, bo jak przepraszam jeszcze Radosława, ale wielu osobom z zrobiłem taki test przed rozmową wydaje się po prostu krowa daje mleko stop tak tak tak to jest wyższy mleko ma świetny PR wystarczy spojrzeć na te wszystkie wszystkie reklamy mleka i produktów mlecznych należy się zatem kryje tak, żeby krowa produkowała mleko musi być systematycznie ciągle zapomniana i rodzić kolejne dzieci to mleko, które my żyjemy w jogurtach serach i to jest mleko, które powinny być spożywane przez przez potomstwo przez przez małe krowy oczywiście zabieramy to mleko, a te te młode zwierzęta ras od razu zabieramy matkom, bo więź jest czymś bardzo niepożądanym w przemyśle mięsnym mlecznym same zwierzęta karmimy sztuczną paszą, po czym bardzo szybko zabijamy, czyli sprowadzamy na świat nieprawdopodobną ilość zwierząt tylko o to, żeby je zabrać matkom i po chwili zabić, a mleko, które dla nich przeznaczone wypić samemu, ale interes doskonale się kręci nas za takim jak tak jak wspomniałem świetny PR jest gdzieś ucieka świadomość że, że to jest ten sam cykl w nowo się nam się wydaje, że okej krążenie trzeba zabić żeby, żeby ją wydoić no 8 nie tej konkretnej nie trwa dalej lego tak natomiast w przypadku krów to jest ten sam cykl produkcyjny, bo trochę inaczej w przypadku kurczaków krowy mleczne można też jeść i gdy taka krowa to ilu cykle ach, inseminacji po iluś ciążach po iluś porodach przestaje dawać odpowiednią ujętą w normach przemysłu ilość mleka albo np. zapalenie wymiana już nie jest w stanie tak pracować co państwo zostaje od razu wysłana do rzeźni nie ma miejsca nie ma przestrzeni na utrzymywanie zwierząt które, które nie są wydajne typu świniach ma nawet miejsca na leczenie jeszcze przepraszam wchodzą ci słowo zwierząt takich cyklach produkcyjnych się, lecz za lata strata czasu pieniędzy mieć wysyła od razu do rzeźni i zastępuje nowymi pisze o świniach w tej książce piszesz o koniach piszesz o zwierzętach nazywanych futerko owymi i no wszystkim tym gatunkom człowiek przypisuje życie nieustająco związane z cierpieniem i w przypadku koni, o których pisze jak mówiłem w Polsce nie ma tradycji jedzenia polskiego mięsa Koniny tak tak dużą skalę jak wieprzowiny wołowiny cielęciny drobiu itd. ale mamy do czynienia z innego rodzaju wyzyskiem i produkcją czasami o tym głośno w mediach to widać, bo te konie są transportowane gdzieś do rzeźni np. we włoszech jadą samochodami, więc można to na własne oczy zobaczyć obrońcy praw zwierząt mogą alarmować ubojnie rzeźnie fabryki produkcji kurczaków są zamknięte ciężko tam wejść raczej czuć smród w okolicy niż PiS tych zwierząt konie najpierw są wykorzystywane w Polsce rady często w pracy fizycznej chociażby piszesz o tym w książce na drodze do Morskiego oka i wielu innych miejscach, a potem jadą na tzw. emeryturę do Włoch pod emeryturą oczywiście kryje się rzeźnia i produkcja mięsa, bo Włosi szczęśliwie coraz mniej, ale Koniny jadają mówi o tym, dlatego że wcale nie trzeba być właścicielem fermy uwolni rzeźni, żeby w sposób jednoznaczny do cierpienia zwierząt się przykładać taktem wspomniałem na początku reportaż o koniach jest dobrany troszkę innego klucza, bo tutaj tą, gdy ten przemysł spożywczy tak jak mówisz mniej jemy koni w Polsce to co spożycie Koniny jest jakieś zupełnie marginalne za to wysyłamy nasze konie dom do Włoch, ale za tym kryje coś innego testu czeka też wyspać, bo przecież konie jednak w Polskiej tradycji historii to zwierzęta traktowane w sposób zmian szczególne prawda kochane już nie mówi tylko kasztan marszałka i Łanach, ale w ogóle no kończy jednak taki Targ zwierząt, gdy chodzi o na absolutnie na stałe nasuwają zliczyć ilość ilość obrazów w takim dużym katalogu, które przedstawiają konie już chyba jest w książce ujęta jest jakaś gigantyczna no sami Kosakowo tak tak tak dokładny, ale za tym kryje się to coś coś bardzo ciekawego, bo skąd pochodzą te konie, które są wysyłane wysyłane do rzeźni i tu pewnie dla dla wielu słuchaczy może być bardzo duże zaskoczenie one pochodzą ze szkółek jeździeckich w dużej mierze to następuje zderzenie, bo jeździectwo jako tak jest raczej kojarzone z miłością do zwierząt ze z opieką nad tymi zwierzętami zawsze koniec prac górą, ale w bliskiej współpracy z człowiekiem tam koty konie dba tak to, więc dużo pieniędzy na leczenie prawda dogląda jest dumny z tych koni dać naprawdę jest taka, że konie w szkółkach nie pracują wiecznie ten okres ich pracy w stosunku do tego ile koń potrafi rzecz jest za krótki podobnie podobnie koni pracujących nie wiemy chociażby morskim oku czy policji czy w innych w innych miejscach znowu wejdziemy do punktu, w którym koń nie jest w stanie oddawać żądanych usług, a jego 3 utrzymanie przez następne dajmy na to 10 lat jest zupełnie nieopłacalne jak koń nie dojdzie zajmuje miejsce to jeszcze trzeba go wyżywić leczyć, więc natychmiast po skończeniu swojej kariery w szkółce np. jest wysyłany do rzeźni mało, kto z osób, które jeżdżą na koniach zdaje sobie z tego sprawę właśnie istnieje ten nic, że konie wędrują emerytura chodzą sobie po wielkich zielonych łąkach mazurskich podczas gdy w rzeczywistości trafiają od razu dolej poczekałem na udział ludziom raczej tego nie robią prawda z strasznie się od wzięcia prawda do tego Wiedziec kryje się jeszcze coś innego, że sam samo jeżdżenie na koniec wcale nie jest dla konia przyjemnością jest to również forma forma przemocy, o czym mówią wędrówce tuż sami jeźdźcy i ludzie, którzy z Konami żyją od od lat od wielu lat jest jeszcze w tej książce opowieść o wspominałem już o tym o zwierzętach, które mają futra i też jakimś rodzaju podwójnego podejścia no bo tak lisy na futra w strasznych warunkach ginące zażaleń zgodziłbym to też można zobaczyć filmy kręcone z ukrytej kamery w w takich miejscach jak i szefem norki to, czego potem niektórzy dumnie noszą futra, ale z drugiej strony niektórzy trzymają Tomasza Shella są to przyjaciele ich dzieci całe rodziny inni też się zabijają też na futra króliki podobnie miało się stać w końcu coś co doprowadziłoby do zamknięcia tych RM, ale co znowu wygrała polityka zdaje się tak zajęci, że tak była słynna piątka piątka dla zwierząt Kaczyńskiego tak Kaczyńskiego ona nie została wprowadzona w życie nie została zrealizowana to jest 1 chyba niewielu przykładów, kiedy prezes Kaczyński musiał ulec silniejszemu lobby no tak te 2 o tym wspomnieć, że lobbing lejący się zarówno za futerko na za zwierzętami targowymi, jakie za za hodowlą różnych rodzajów zwierząt na dane na mięso jest gigantyczne bardzo silne nie tylko w Polsce, ale też na poziomie Unii Europejskiej natomiast wracając do zwierząt futerkowych dobra wiadomość jest taka że, że następuje Zmierzch tej hodowli czy jeszcze 1015 lat temu tych zwierząt pod Polska była w ogóle centrum narciarskim byliśmy potęgą futerkowe ową, która powstała w dużej mierze dzięki pewnemu przekręt owi Nana na poziomie prawnym na poziomie ustawy przecina się przesunąć teraz teraz tych hodowli futerkowych jest z każdym rokiem coraz mniej, dlatego że ludzie się odwracają od noszenia futer czy po prostu prowadzenie tego typu działalność jest załamał zabrałam się załamał się rynek z kilku względów rynek wewnętrzny w Polsce nigdy nie był jako szczególnie rozwinięty, a teraz w zasadzie go nie ma do fotela zdrowi po wiadomo Targu było stać tak dzisiaj Polacy raczej nie chcą nosić futer, bo one mają jednoznaczne skojarzenia kampanii organizacji były w tym w tym przypadku bardzo bardzo skuteczny dzisiaj futro jest raczej obciach niż niż powód do do dumy oczywiście nie oznacza to, że futro trzeba sprzedawać w Polsce można eksportować, bo tylko w tym, że raz klimat ociepla w naszych warunkach futro staje się zupełnie bezsensownych, kiedy mamy nosić futra przez większość zimy jest +52 szereg krajów został wprowadziło zakazy na to też bardzo duże ograniczenia hodowli hodowli zwierząt futerkowych, gdzie hodowla stała się nieopłacalna padły domy aukcyjne, które były, jakby centrami, przez które sprzedawano te futra w kilku krajach hodowle zwierząt futerkowych dobił covid, bo się okazało że, że stada norek są miejscem, w którym w, którym covid rozprzestrzenia po prostu tak w przypadku dań całe krajowe stado norek nie pamiętam jak liczbę musiało wydać została tak zostało zostało wybite w zasadzie dnia na dzień przemysł z futrzarskich Danii, która była jeszcze większą potęgą niż Polska został zlikwidowany już nawet państwo oszczędziliśmy Brackiej opowieści w naszej rozmowie o tym jak bestialski sposób mordowane zabijane są zwierzęta w różnych miejscach, gdzie ma miejsce ich produkcja, bo przecież życie dość powiedzieć, że gazowania, które mówiłeś to jest jedna z mniej wymyślnych mniej okrutny forum uznawana za humanitarną tak ale, toteż ciekawe, o czym piszesz kontrowersyjne naturalnie noży jest ten nurt jest ten rodzaj myślenia o tym co spotyka zwierzęta w chowie szukali jakiegoś rodzaju przy zachowaniu wszelkich proporcji słów zbliżonych zakłady gotowanej ludziom tak to porównanie wbrew pozorom wbrew temu co mogą sądzić jego ludzie, którzy są bardzo oburzeni tym porównaniem hodowli przemysłowej do danych do Holokaustu ona ani nie jest nowe pojęcie czasami używają także ocenę Nc i Otóż to ono ono zostało użyte ono powstało wypłynęło z kręgu samych ocalając, czyli ludzi, którzy albo przeszli sami przez przez obozy koncentracyjne i udało im się przeżyć albo ludzi których, których rodziny zginęły to porównanie jest ma kilkadziesiąt lat to nie jest nic nowego to nie jest także tam chyba 3 lata temu 4 Sylwia Spurek użyła tego porównania i co wywołała jakąś gigantyczną dyskusję transport rampa komora gazowa nieprawdopodobne ilości i rozdzielanie rodzin też tych tych podobieństw jest bardzo bardzo duża warto wspomnieć że, że schemat zagłady schemat obozów koncentracyjnych był w dużej mierze oparty na tym jak jak jak wyglądały hodowlę zwierząt, a wzorowano się na hodowli zwierząt tworzące pozycjach jak w książce przytaczam przytaczam takie mało znane dane jak szereg z twórców programu te 4 późniejszych obozów koncentracyjnych miało takie czy inne wykształcenie rolnicze i kilku z nich powiedzmy to wprost niektórzy z tych, którzy Stali za programem ostatecznego rozwiązania kwestii żydowskiej właśnie przed wybuchem wojny pracował w rolnictwie hodowli w hodowli zwierząt niektórzy studiowali rolnictwa i byli zafascynowani możliwościami tworzenia nowych ras zwierząt ludzi przy wielu obozach koncentracyjnych funkcjonowały również hodowlę zwierząt mniejsze potrzeby obozowe w przypadku obozu bodajże Birkenau podaje jako jako przykład w książce wędrówka ofiar ludzi przywiezionych transportami do komór gazowych zaczynała się dokładnie w tym samym miejscu, gdzie hodowane były zwierzęta z 1 strony zagroda z drugiej strony plac dla dla dla ofiar z 1 strony korytarz prowadzący do komór gazowych z drugiej strony korytarz prowadzący do rzeźni tych podobieństw jest jest jest bardzo dużo w wędrówce tusz pisze też o doświadczeniach w laboratoriach na potrzeby firmy farmaceutyczne kosmetyczne itd. pisze też o i żeby to było jasne ja tego wątku w ogóle nie chcę pomniejszać tylko nie wszystko nam się rozmowie zmieści mówiąc brutalnie, ale warto przeczytać co ludzie gotują zwierzętom różnych gatunków po to, żebyśmy np. mieli czystą skórę, bo czyste włosy albo czyste zęby to też pamięta takie zdjęcia i sceny z filmów dokumentalnych, które potem powracają w twojej książce oczu królika np. prawda tak znowu ten Królik, który jest przyjacielem pluszowy małych dzieci, ale też pisze w ogóle o języku jak wiadomo zło zaczyna się od języka absolutnie to znaczy uprzedmiotowienie zwierząt i obrażanie ludzi, nazywając ich właśnie krowami świniami osła mi, czyli właściwie próba budowania najgorszych wzorców więc, jaką potem szanować świni albo osła albo konie albo krowę co są tysiące lat w wieki myśli ludzkiej, która sukcesywnie oddzielała człowieka tego wyższego tego lepszego tego dotkniętego boskim palcem od całej reszty od tych paskudnych dzikich rządzonych prymitywnymi pędami zwierząt ta przepaść z każdym wiekiem narastała co ciekawe za rozwojem tej myśli stoją postacie wybitne postaci filozofii tak ci sami, którzy stają na pomnikach, których książki są są wybitnymi dziełami tak naszej naszej cywilizacji nie wiem wszystko po chyba, żeby jakoś sobie zracjonalizować usprawiedliwić przemoc której, której się dopuszczamy, żeby jakoś sobie wytłumaczyć własnym własną własną supremację własną wyższość tak też postu niesłusznie stawić się na szczycie tak listy gatunków i nie zdawać sobie wciąż sprawy z tego, że jesteśmy tylko elementem naturę pani czymś ponad naturalnym jak chcielibyśmy się widzieć jak i jest bardzo rozwiązanie tej sytuacji tego wszystkiego, o czym piszesz problemu w całkowitym zanieczyszczenie mórz przez co ten, kto je ryby często właśnie nie tylko z plastikiem, ale też innych metali ciężkich metalami ciężkimi np. właśnie substancjami, które wyciekają do mórz oceanów hodowla krów przemysłowa to są tysiące miliony ton wody wykorzystywanej, żeby ogromna nisza co 2 metanu, a więc niszczymy świat poprzez produkcję mięsa można odmówić setki setki setki razy i każdy kolejny jest istotny co by się musiało tak, żeby to się skończyło i piekło zwierząt i piekło o rozpędzającej się katastrofy klimatycznej, która ma z tym pierwszym piekłem mnóstwo wspólnego, o czym oczywiście też nie chcemy wiedzieć, bo lubił mówić nie latają samolotami nie używajmy silników diesla wszystko prawda tylko wydaje nam się, że to nasze mózgi żołądki robią więcej złego dla planety niż to, że latamy samolotami jeździmy samochodami, chociaż absolutnie tego nie odrzucam też zwraca ważny element w szkodliwość produkcji masowej produkcji mięsa dla środowiska Anety kilka poziomów to jest to są emisje co 2 to jest eksploatacja samej ziemi i nie stać nas jako ludzkości zwłaszcza, zważywszy na to, że jest nas coraz więcej w i w najbliższych latach przekroczymy 10 000 000 000 na to, żeby dalej w takiej skali jeść mięsa po prostu nie mamy tyle planet nie mamy tyle ziemi żeby, żeby te zwierzęta hodowlane wyżywić produkcja mięsa masowe spożycie przez część światowej społeczności już rodzi głód w innych częściach świata Gut jednych jest dość innych jak pisał Marcinka Paros wkładzie, jaki jest rozwiązanie w tej sytuacji bez wydaje się, że bez bardzo silnych jednoznacznych działań strukturalnych na poziomie organizacji międzynarodowych tych najwyższych zmierzających oraz postrzegania w ogóle tego problemu na równi z chociażby paliwami kopalnymi i do i działaniami dotyczącymi ograniczenia produkcji mięsa nie ruszymy, a druga sprawa która, która wydaje się konieczna to jednak przedefiniowanie całego naszego systemu polityczno gospodarczego, który tak długa jak jest zarządzany podstawową wartością, którą jest zysk i wydajność produkcji będzie nas niszczył i nie tylko mówię tutaj o produkcji mięsa, ale także mnóstwo innych sektorów to jest to jest źródło jedną ze źródeł, że tak powiedzmy, które prowadzi nas do do katastrofy szans na na zmianę tej sytuacji można też upatrywać w rozwoju nauki tu fajny przykład mięsa produkowanego w laboratorium to bardzo szybko rozwija to mięso już eksperymentalnie jest produkowane w laboratorium mamy od kilku lat być może w przeciągu kilku następnych będziemy mogli produkować masowo ci, którzy chcą jeść mięso będą mogli robić nie nie, zadając okrucieństwa cierpienia zwierzęta, ale na razie mamy niektórych polityków polskich oczywiście, którzy uśmiechnięci od ucha do ucha z radością fotografują się nad kwitami z tego rajdem, a wydaje się, że jesteście niezbędne to uświadomienie sobie trochę to, o czym wspomniałeś, że żyjemy na planecie dzielimy ją ze inny miejscami które, które są równe nam i relacje z tym światem są są podstawą naszego istnienia tak też wspólny dom to są takie może z 1 strony banały, ale tak naprawdę to do tego sprowadza edukacja nowy uważam, że się na zdjęcia tych panów z partii 2, którzy tak się chwalą właśnie tymi zamożnymi kotletami myślę sobie że, gdy chodzi o edukację to wszystko poszło nie tak wszystko poszło nie tak co prawda uważam, że nie wiem na poziomie później szkołę podstawową może liceum powinny być obowiązkowe zajęcia mówiące o tym co robimy naszej planecie jak rozwój cywilizacji wpływa wpływa na ziemie na na inne gatunki nie ma czasu potrzeba papież rozmawiać Otóż ta chciałem się tak 8 też uważam, że każdy powinien zobaczyć zdjęcia z ferm rzeźni chciałem się na koniec zapytać o to co czułeś, kiedy stało się z tymi osobami pod ubojnią w tym deszczu, którym mówiła, kiedy teren zakładu zjeżdżały, żeby zginąć w okropnych warunkach kolejny transport świń ze przede wszystkim dbać ogromny smutek budzi jednak we przez kraty i widzisz wrażliwe oczy oczy, które wiedzą co co czeka tak, a ci ludzie stoją tam po co przecież nie wejdą do środka nie na drugim tym uczuciem jest bezradność, że nie zatrzyma tych ciężarówek nie zatrzyma tej linii produkcyjnej nie zatrzyma tej rzeźni możesz jedynie pogłaskać są świnie i sprawić, że ona prawdopodobnie pierwszy raz w całym swoim krótkim życzą i ostatni i ostatni doznał jakiegoś jakiś miłej relacji z człowiekiem jakiegoś ciepła i współczucia empatii ze strony człowiek od bywały tę książkę tak powiem ci, że ja, pisząc kolejne reportaże i trochę nie miałem nie miałem żadnego takiego wentyla bezpieczeństwa nie ma o tym kim pogadać rozszerzają nie chciałem tego wrzucać między między mnie moją żonę i jeszcze malutkie dziecko, więc trochę trzymałem w sobie i przyznam szczerze, że teraz, kiedy raz książka jest skończony i możemy rozmawiać tak jak my teraz to jeszcze trochę jak na na sesji terapeutycznej może w końcu siebie wyrzucić wszystko służy Bartek Sabela autor wędrówki dusz był naszym gościem dziękuję bardzo, dziękuję bardzo Michał Nogaś do usłyszenia Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: GOŚCINNIE: WYBORCZA, 8:10

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA