dobry państwu Ewa Podolska naszym gościem w tej godzinie jest pani Urszula Sołtysiak doktor inżynier nauk rolniczych jest ona ekspertem w dziedzinie rolnictwa i żywności ekologicznej i jest wieloletnim wykładowcą SGGW i współtwórcą rolnictwa ekologicznego w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku pomyślałam, że chętnie zrobi kiedyś program właśnie z pionierami tego rolnictwa i opowiedzą nam państwo o tych barierach o tym co wam pomagały co wam przeszkadzała 1 słowem
Rozwiń »
jak to było na początku dobry pomysł świetny pomysł, bo rolnictwo ekologiczny nie przybyło do Polski wraz z wejściem do Unii Europejskiej i tylko ma jednak już 40 letnią historię przy okazji powiem, że byliśmy drugim krajem po Węgrzech rok później, który zarejestrował pierwszy Stowarzyszenie pierwszą organizację rolnictwa ekologicznego na Węgrzech miało to miejsce w roku 1980 ósmy w Polsce rok później w 1989 i było to Stowarzyszenie producentów żywności metodami ekologicznymi Ekoland ja jestem bardzo dumna jestem uważana za matkę chrzestną tej nazwy kont, które po 5 latach w funkcji i funkcjonowania jako ruch społeczny zarejestrowało się w formie stowarzyszenia powiedziała pani po wejściu do Unii ja od razu zapytam czy to nie jest tak, że Unia de facto wymusza na nas rozwój rolnictwa ekologicznego i dzisiaj troszkę można tak powiedzieć i bardzo dobrze, bo mam wrażenie, że bez tej, jakby presji czy bez tego ssania ze strony Unii to myśmy bardzo tak no luzie nie pośpiesznie nieśpiesznie byśmy się trochę leki w ogonie państw, które zaczęły wcześniej idą szybciej i mają znacznie większy rynek natomiast psy dla, dlaczego ja powiedziałam, że nie jest także rolnictwo ekologiczne zaczęło się, gdy weszliśmy do Unii wielu ludzi tak sądzi, ponieważ wraz z wejściem do Unii spłynęły na nas dopłaty w tym dopłaty dla rolnictwa ekologicznego dla gospodarowania w sposób przyjazny przyrodzie chroniących przyrodę i za te działania rolnika, który określa się dzisiaj jako usługi ekosystemowi jako działanie dla dobra przyrody i rolnik, który wykonuje rolnik ekologiczny niestosujący Agro chemikaliów za to on otrzymuje dotacji, ale zrobiło się tak w Polsce, że wielu ludzi wielu młodych ludzi dzisiaj sądzi, że właśnie rolnictwo ekologiczne zaczęły się w roku 2004, gdy weszliśmy do Unii Otóż nie mamy przedtem i 20 lat historii jako oddolny ruch jest, ale pomimo mego materii rolnictwa ekologicznego obecnie pani sekretarzem polskiej Izby rolnictwa ekologicznego jest nam takie pytanie myślę, że dosyć fundamentalne pytanie otwarte, dlaczego tak mało Polaków kupuje żywność ekologiczną mało w porównaniu z innymi krajami co na to wpływa czy cena no może najbardziej czy system dystrybucji czy po prostu jest za mała podaż jest za mało za mała oferta za mało tych rolników ekologicznych, bo może z tymi dopłatami co wcale nie jest tak różowo i pięknie i wcale one aż tak nie stymulują tego rozwoju rolnictwa ekologicznego jak to jest wszystkie te czynniki, które pani wymieniła mają tutaj znaczenie i 11 argument jeszcze nie padły niemi mianowicie tenże ludzie w większości nie wierzą, że żywność ekologiczna jest lepsza tylko, dlatego że nie stosuje się chętni, a ja rozumiem ludzie chcą wierzyć, że producenci konwencjonalnie, którzy stosują środki agrochemiczne produkcji przez rolników ekologicznych traktowane jako doping jako środki dopingujące i ludzie chcą wierzyć, że one są stosowane w sposób kontrolowany umiarkowanie tylko po to, by podwyższyć plony, ale pozostałości żadne nie powinno mieć miejsca w tej żywności ani żadne negatywne skutki, więc w dobrej wierze ludzie kupują żywność i poza tym jest na tańsze niż żywność ekologiczna, która powstaje także dzięki wyrzeczeniu rolników ekologicznych wyrzeczenia polegający na tym, że oni nie dołożą do uzyskania jak największych plonów jak najniższej jakości za to, że jak największą sumę czy pani chce powiedzieć oni płacą za swoją idée że, gdyby siedzieli za rolnictwo konwencjonalne to lepiej by na tym wyszli finansowo ci pierwsi rolnicy ci pionierzy zdecydowanie tak nie było to związane z żadnymi korzyściami ich nie przejście na rolnictwo ekologiczne i nie było, że najwyższej ceny monitor i że względów ideowych dzisiaj tu dziś mamy do czynienia z kilku nurtami kilku, jakby grupami motywacji i które kierują rolnikami podejmującymi produkcie w ramach rolnictwa ekologicznego przede wszystkim chyba największa część rolników w Polsce decyduje się na to ze względu na dotacje do rolnictwa ekologicznego, wyobrażając sobie przynajmniej na początku częstą, że rolnictwo ekologiczne to jest drink nocnik, czyli nie trzeba zrobić utrzyma się dotacje nie jest to prawda, bo rolnictwo ekologiczne to jest ciężka praca i taka całodobowa czujność powiedziała rolnik ekologiczny wierze nie może liczyć na żadne nie środki chemiczne np. jak za późno dokona jakiejś wsi ma akcji dodaje inny w inny pestycydy czy innych herbicydów i jak by z Compensy swoje błędy rolnik ekologiczny jeśli nie wykona zabiegów oczyszczających mechanicznych w porę ta chwasty wyrosną się dzisiaj ją będzie tylko miał w spiralę zachwaszczenia w przyszłym sezonie zaraz on musi ręcznie odchwaszczanie niekoniecznie ręcznie na małych rząd kach w amatorskich czy w ogóle na niewielkich powierzchniach ręcznie, a rozumiem on nie sypie żadnej substancji, który ma zniszczyć tych chwasty tylko po prostu mechanicznie usuwa oczywiście, że tak w przypadku wielkich plantacji w takich wielką towarowych i jest całe mnóstwo maszyn skonstruowanych w ciągu ostatnich 30 lat specjalnie na potrzeby rolnictwa ekologicznego, który kiedyś w ogóle nie było został skonstruowany zmyślą o rolnictwie ekologicznym po to, by nie wylewać herbicydów na pole syntetycznych środków zwalczających inne rośliny niż uprawiane przez rolnika tylko po to, by ograniczać zakwaszenie wtedy, kiedy on staje się, kiedy kwarty stały się konkurencją dla roślin uprawnych, ale uwaga te maszyny muszą być stosowane w bardzo precyzyjny sposób w tym znaczeniu nie tylko w tym znaczeniu, że jadąc przez między rzędzie nie mogą uszkodzić roślin uprawnych w urzędach, ale także z myślą o terminie stosowania i instrukcje ich stosowanie mówią w fazie tam drugiego liścia rośliny uprawnej czy czwartego liściach chwastów trzeba precyzyjnie je stosować, ale trzeba być czujnym trzeba stale topole oglądać, więc rolnik ekologiczny wreszcie jest takim częścią gospodarstwa i musi z nim współgrać musi z nim współpracować, ale chce pani powiedzieć, że rolnik ekologiczny ma większą wiedzę oczywiście konwencjonalny też musi się znać na tym co robi, ale ten ekologiczny ma większą wiedzę i jest mu trudniej jest dłuższa droga więcej czasu zajmuje by osiągnąć taką wiedzę, która mu właśnie pozwala prowadzić hodowlę czy uprawy roślin w ten sposób można tak powiedzieć rolnik ekologiczny nie może być ignorantem nie może tylko stosować instrukcji uprawowe on musi rozumieć co robić co robi musi się znać na tym musimy świadomość musi mieć świadomość i jakie skutki będzie miało jego działanie także on jest jakby bardziej włączony w swoje gospodarstwo, ale od kogo się uczą młodzi od rodziców, ale rodzice nie uprawialiśmy w sposób ekologiczny uczą się nie wiem na kursach jakiś czy może w tych szkołach rolniczych jak to wygląda bardzo dobre pytanie muszą sami uczyć muszą grzebać w internecie muszą szukać publikacji na szczęście w w ciągu ostatnich 5 lat ta sytuacja bardzo się poprawiła, ponieważ są publikacje dotyczące rolnictwa ekologicznego wydawane przez centrum doradztwa Rolniczego i którego oddział w Radomiu zajmuje się wyłącznie w prawie wyłącznie rolnictwem ekologicznym i na stronie internetowej można znaleźć treść publikacji dostępnych nieodpłatnie także ta wiedza tam jest szkoda, że pisana jest często językiem tak jak naukowcy do naukowców albo naukowcy doradców nie do prostego człowieka, bo tutaj mówiąc prosty człowiek nie chodzi o poziom wykształcenia ktoś z wyższym wykształceniem też chce otrzymać informację techniczną praktyczną kierowaną do niego nie do in, jakby do innego naukowca, więc ta wiedza jest dzisiaj dostępna i ale ciągle jeszcze jest za mało uwaga jeszcze 1 rzecz, którą chcę powiedzieć w Polsce dopiero w tej chwili teraz od ubiegłego roku i w programie Ministerstwa Rolnictwa jest wprowadzenie przedmiotu rolnictwa ekologiczny do szkół rolniczych ponad 80 szkół 80 kilka szkół w Polsce podlega resortowi rolnictwa ani resortowi edukacji to są też szkoły rolnicze, które odpowiada Ministerstwo Rolnictwa i tu to jest w gestii Ministerstwa Rolnictwa wprowadzenie do podstawy programowej co w tej chwili się dzieje w tej chwili ma miejsce i wprowadzanie rolnictwa ekologicznego do podstawy programowej no to proszę teraz ostrzegam odpowiedź czy naprawdę odpowiednie poziom nauczania rolnictwa ekologicznego w tych szkołach, gdzie w tej chwili jeszcze nie i to pytanie jest trafne o, tyle że nauczyciele w tych szkołach są często nieprzygotowani, bo skąd oni mają powiedzieć dotąd rolnictwo ekologiczne było traktowane trochę jak nieszkodliwe wariactwo trochę jak grupa czynników, która chce wyłudzać pieniądze z Unii Europejskiej i trochę niż niezupełnie poważnie, a konsumenci kupując żywność ekologiczną w sklepach ekologicznych jako ideowcy trochę szaleni, dlaczego nie bardzo fajnie, ale nie było to przedmiotem takiej troski politycznej polityka rolna ni polscy nie zajmował się specjalnie rolnictwem ekologicznym realizowała też zadania, który nakłada na nią by jako państwo członkowskie komisja europejska i bez większych działań i w własnej inicjatywy przypominam państwu, że moim gościem jest do inż. Urszula Sołtysiak, która od 40 lat zajmuje się rolnictwem ekologicznym żywnością ekologiczną jest nas są od wielu lat sekretarzem polskiej Izby żywności ekologicznej miast na to pytanie tak byt określa świadomość, czyli porozmawiajmy o pieniądzach, o ile są droższe produkty ekologiczne od tych konwencjonalnych w Polsce i dlaczego aż o tyle droższe są w porównaniu z zagranicą już mówię tam np. przypuszczam jakiś produkt ekologiczny kosztuje 20% więcej, a u nas 50% więcej czy to prawda i dlaczego tak jest tzw. premie kraj, czyli ta różnica pomiędzy ceną produktów konwencjonalnych taką średnią, a produktów ekologicznych i w krajach, które rolnictwo ekologiczne pielęgnują dłużej niż w Polsce Niemczech Austrii Belgii we Francji i ta róż do Włoszech różnica między produktami ekologicznymi konwencjonalnymi i Dzięga około 20% czasem 25% natomiast u nas wynosi od 20 do 100%, a nawet czasem 200% no to podstawowe pytanie dla cie go i kilka powodów po pierwsze, można powiedzieć taki czynnik strukturalny i man wręczy, jakby anatomiczny rolnictwa ekologicznego to ten, że w rolnictwie ekologicznym nie jest, stosując środków agrochemicznych, czyli tego dopingu, którym wspomniałam uzyskuje się niższe plony niższy w rolnictwie konwencjonalnym tym stymulowany pod każdym względem maksymalny plony maksymalną wydajność, jaką można osiągnąć w rolnictwie ekologicznym mieści się w granicach samoregulacji danego siedliska danej gleby w danym gospodarstwie czy to jest gospodarstwo na Piaskach to jest gospodarstwo żyzny nam Magda wiślanych, o ile niższej wydajności w zależności od gatunku roślinnego są takie, które są bardziej dzikiej, którym uprawa ekologiczna i nie boli nie boli tak bardzo dorośli takich bardzo dużych wymaganiach pokarmowych w ogóle pielęgnacyjnych wyhodowanych po to, by je mieć właśnie w takiej też w kontrolowanym sposobie uprawy ta różnica jest od 2050 czasem nawet 60% bywają niższe plony, ale uwaga ostatnimi laty o obserwuje się, że plony w rolnictwie ekologicznym stare gospodarstwo takich kilkunastoletnich w tych okresach suszy, które nas gnębią w ciągu ostatnich kilku lat plony tych gospodarstw ekologicznych są lepsze już w tym gleba jest więcej próchnicy ona zatrzymuje wody i na czym w tym wody oddaje rośliną, czyli na kujawsko-pomorskim miały takie przypadki, że w 1 wsi gospodarstwo ekologiczne miały wyższe plony pszenicy niż gospodarstwo konwencjonalne no dobrze, ale za granicą też zależność jest, a tam jest mniej drogo tańsze są produkty oczywiście, bo poza tą wydajnością, która jest i z pochodną sposobu produkcji dochodzą czynniki już natury takiej organizacyjnej, więc przede wszystkim i produkty rolnictwa ekologicznego podlegają kontroli i certyfikacji może nie tyle produkty czy sam sposób produkcji podlega kontroli, a produkty są objęte certyfikatem rolnik musi też za to płacić musi przyjmować tę kontrolę to są to są koszty wysiłek po drugie, cały handel produktami rolnictwa ekologicznego odbywa się odrębną ścieżką nie ma punktów skupu tak jak w przypadku rolnictwa produktów konwencjonalnych inny tych hurtowni, które odbierają jest mniej przetwórni, które odbierają produkty rolnictwa ekologicznego jest mniej droga jest dłuższa i ubojni, które uszkadzają się poddać kontroli by dokonać uboju i rozbioru i Żywca gospodarcze ekologicznych jest mniej droga jest dłuższa to wszystko podraża koszty i poza tym produkty rolnictwa ekologicznego zarówno te masowy w opakowaniach hurtowych nazwijmy to opakowaniem, jakie produkty detaliczny muszą być oddzielnie przechowywany by zagwarantować, że nie dochodzi do AAA podmiany by pomyłki kiego zmniejszenia produkcji ekologicznych konwencjonalnych, bo konsument, który płaci drożej czy to 20% 200% musi mieć pewność, że on płaci za produkt rolnictwa ekologicznego płaci drożej, więc tutaj jest konieczne zagwarantowanie tej odrębnej ścieżki następnie produktów sklepów z żywnością ekologiczną jest mniej nie każdy sklep może sprzedawać produkty rolnictwa ekologicznego, bo zupy sklepie spożywczym mogą znajdować się i produkty ekologiczne wyłącznie w opakowaniach zamkniętych przepraszam bardzo to co się stanie tym, że jako ekologicznym, gdyby były luzem, a 2m dalej byłyby zwykłe ziemniaki, dlaczego te muszą być opakowane co im się stanie tym ekologicznym nic się nie jest listem po co taki przepis, dlatego że jakiś nieuważny klient albo złośliwy klient albo sobotę korzysta wróci parę kartofli konwencjonalnych potem zażąda pobrania próbki od kierownika sklepu akurat trafią do tej grupki ziemniaki konwencjonalne, które znajdziemy pozostałości pestycydów to kryminałem zapachniało osób, kto to wymaganie ten wymóg, który bardzo denerwuje ludzi także sprzedawców uczciwych sprzedawców jest po to, by zagwarantować przepraszam użyję tego słowa i integralności czyli jakby tak autentyczność produktów ekologicznych, żeby wyeliminować wszystkie możliwości podmiany bądź przypadkowego mieszkania, ale odpowiedziałam pani na pierwszą część pytania mianowicie, dlaczego te produkty są w ogóle droższy natomiast w dalszym ciągu nie wiem, dlaczego jest taka różnica między nami, a innymi krajami przecież tam terror linii ci rolnicy też muszą spełnić wymagania by dostać też certyfikat też muszą poddać różnym niewygodną regułą też mają różne problemy do rozwiązania no a dlaczego wobec tego tam produkt ekologiczny może być droższy od 20%, a ZUS potrafi być też o 100% albo więcej o odpowiedź jest bardzo prosta, dlatego że rynek żywności ekologicznej w tych krajach, o których mówimy o tych, których prym premię Prize, czyli ta różnica wynosi około 20% jest większy w Danii 13% wartości rynku spożywczego mam na myśli rynek detaliczny 13% żywności to jest żywność ekologiczna żywność masowa w każdym sklepiku jest opakowany, a jeśli są pomidory ziemniaki to są w taki wpis w workach takich środkach kilogramowych czy 5 kilogramowych oznakowane zamknięte są wszędzie dostępne, a u nas, ponieważ tych sklepów jest mało obsługa tego rynku jest bardzo kosztowna to oczywiście dorzuca się do tych cen, ale tutaj się robi takie błędne koło widzi pani ludzie kupują, bo jest drogą, a jest drogą, bo nie kupują i trzeba jakoś wyjść z tego błędnego koła dokładnie tak, a jeszcze pamiętajmy o tym nie również wspomniałeś o tym czynniku, że sklepy z żywnością ekologiczną znajdują się w wielkich miastach trzeba dobić do wielkich miast, a wielkich miastach czynsz tak sklepu na taki dobry uczęszczane ulice jest znacznie większy do bani teraz powinnam zapytać, dlaczego tylko większych miastach moja odpowiedź jest taka w małych miastach na terenach wiejskich nie ma potrzeby i z kim sklepu z żywnością ekologiczną w pełnym asortymencie, bo ludzie mają ją naokoło kupują znajomego sąsiada kupują na rynku także oni są zaopatrzeni w taką żywność, w którą wierzą, że jest ekologiczne, chociaż jest certyfikowana jest świeża jest lokalna to też jest ważny natomiast obsługa tego tej nisz, bo to jest ten rynek w Polsce zaraz powiem o liczbach tereny ktoś ciągle rynek niszowy i obsługa takiego rynku niszowego takiego nawet nie rzemieślniczego tylko artystycznego po prostu droższa i produkcji masowych, a propos wydajności w rolnictwie ekologicznym przypomniał się taki dobry wymowny przykład kury nioski i kury nioski w rolnictwie ekologicznym jak drzewiej bywało składają w zależności od rasy 160 do 180 jaj rocznie natomiast w chowie bateryjnym kur niosek tym bardzo konwencjonalnym w warunkach prawie ciemności oświetlenie elektryczne i ciasnota kury nawzajem się o siebie od ocierają wydział był ją sobie nawzajem pióra, więc straszne to jest kury znoszą do 300, a nawet więcej jaj rocznie, więc ta różnica w wydajności rocznej w rolnictwo w rolnika ekologicznego konwencjonalnego jest kompensowana ceną po to, by jednostki powierzchni te jednostki powierzchni Górnika rolnik ekologiczny uzyskuje uzyskuje mniej jaj w związku z tym musi uzyskać wyższą cenę by były porównywalne ich nie przychody czyli, jeżeli widzę na skorupce jajka oznakowanie 0 to oznacza, że kura była Carmina żywnością, która nie była genetycznie zmodyfikowana, a Jedynka oznacza, że chodziła po wolnym powietrzu czy to oznacza, że to jest produkcja ekologiczna nie hodowla to pierwsze, czyli 0 o nie odnosi się do modyfikacji genetycznej tylko odnosi się do chowu kur niosek w systemie rolnictwa ekologicznego tylko jajka, które na skorupkach mają 00 po są to kury skontrolowany i produkcji ekologicznej tak powiem Jedynka oznacza chów wolno w biegowej także zwierzęta nie są zmuszone tylko do spędzania całego życia w Górniku, ale mają możliwość wyjścia na wybieg to są to mówi nawet w skrócie niepoprawnie mówi się jaja wolno biegowe natomiast są kurniki nowy biegowe dwójka to jest chów ściółkowy, czyli oprócz biegu samych kurnikach w budynku inwentarskim i zwierzęta mają ściółkę którą, które mogą się, że także bywać, w której mogą się otrzymywać, więc to jest taki wymóg behawioralnej spełniony w tym przypadku natomiast trójka oznacza chów bateryjny, gdzie zwierzęta siedzą tylko na czy trzymają się takich grze są ściśnięte bardzo ograniczoną możliwością ruchu o otrzymują był konwencjonalną pasie przy czym warto podkreślić, że konwencjonalną paszą otrzymują zarówno jedynki dwójki jak i trójki ekologiczną pasze droższą, bo przecież z Boża pod zboża paszowe podawany szykowane podawane tym kulą i są uzyskiwane współ ekologicznych, gdzie ta wydajność też jest mniejsza niż w przypadku upraw konwencjonalnych, więc to to wszystko potem jest kompensowane czynu rolnik, który sprzedaje jajka z oznaczeniem 0 on musi mieć certyfikat ekologiczny oczywiście musimy certyfikat bez tego nie miałby prawa umieścić tego zera na skorupce jaj, ale skoro mówimy o lekach powiem tak chyba jeszcze 3 lata temu może 4 jajka ekologiczne od kur zielony brzeg luksusowym sklepie w Warszawie z dużym wysokim czynszem kosztowały po 3310 kury zielononóżki, więc najwyższa półka natomiast dzisiaj one kosztują około złotych 40, a też mamy zimę i więc ten konieczność zmniejsza, czyli w miarę jak rynek się nasyca i te ceny i opadają to jest odpowiedź na pytanie, dlaczego w krajach zachodnich ta różnica w cieniu czy nowa premier Price jest mniejsza niż to ma miejsce w Polsce w Polsce mamy jeszcze przed sobą spore zadanie do wykonania więcej rolnictwa ekologicznego więcej produktów więcej konsumentów żywności ekologicznej ja robię zakupy w tych sieciowych supermarketach i tam praktycznie nie mogę spotkać zerówek tam są tylko jedynki jakże żony w ogóle zerówek nie biorą te sklepy najpopularniejsze, owszem, niektóre sieci nie biorą, ale w 3 co najmniej już spory sieci, które mam na myśli jak najbardziej można spotkać łącznie z taką polską siecią teraz może już troszkę mniej popularną niż dawniej, ale zwykłych sklepach spożywczych te jaja zerówki też bywają i to zarówno takich wypłat bankach po 6 sztuk jak po 10 pewnie teraz podrożało, ale jeszcze jakiś czas temu takie jajko trójkę kosztowało wychodziło 30gr, a Jedynka wychodziła zerówkę, ale chcę powiedzieć 1 rzeczy myślę, że jestem wyrazicielem sądu u wielu Polaków ja bym częściej kupowała żywność ekologiczną, gdybym musiała się specjalnie wybierać pomiędzy jakiegoś sklepu ja bym chciała, żeby w markecie, który dokonuje zazwyczaj zakupów był cały taki dział po prostu, żeby to wszystko było tam zgrupowane wchodzę między 10 spółek i tam jest tylko żywność ekologiczna łatwiej byłoby pani redaktor chyba trochę pani marudzi co najmniej 3 znaczące sieci obecne w każdym mieście powiatowym, a w dużych miastach mających po kilka wielkich punktów sprzedaży mają w ofercie żywność ekologiczną najczęściej są warzywa owoce, a najrzadziej mięso no bo właśnie nabiera to prawda najczęściej są warzywa owoce to są paczkowane jak pani wie zarówno krajowe jak i zagraniczny z Unii Europejskiej, ale także importowany z krajów trzecich jak banany jak winogrona tureckie jak ananas czy w tym itd. chociaż cytrusy większości pochodzą z Włoch bądź Hiszpanii to się dobrze, ale co znaczy dobrze, że nie z Ameryki niedobrze, że one w ogóle są są dostępne, bo w tej chwili polskiej są tym trzeba by ze świecą szukać, bo jej wytworzenie byłoby bardzo bardzo kosztowne trzeba jednak zrobić trochę dłuższy dzień zwiększyć intensywność światła ogrzewanie byłaby zbyt kosztowna, a mając będąc naszym wspólnym rynku mamy inną świeżą sałatę hiszpańską nad dzień po zbiorze w zasadzie one już w Polsce on samolotem przelatuje nie nie nie samolotem czy erem jedzie dokładnie w dodatku kilka punktów przeładunkowych z tego co wiem z Hiszpanii pierwszy punkt przeładunkowy jest we Francji dziś chyba w okolicy Tuluzy czy czyją środkowej Francji drugi podobno pod Dreznem już drewna jedzie wtedy do Polski to naprawdę w ciągu 48 godzin do nas dociera, ale nie tylko sałaty czy seler naciowy z Europy Południowej znajdują się w na półkach w Polsce ekologiczne mówimy o produktach ekologicznych wszystkie warzywa korzeniowe, które normalnie Adam zimą można dostać jakości ekologicznej w tych wielkich sieciach wymienię kilka Lidl osią Carrefour Kaufland i one wszystkie mają ofertę warzyw i owoców ekologicznych i czy Prusy czy rynek pomarańczy są na okrągło dostępny w polskich sklepach jako produkty ekologiczne, ale chcę też powiedzieć, że w tym w sieci znajdują się także produkty mleczne typu jogurty rozmach czeka firmy jakież desery certyfikowane ekologiczne dziennej soki te wszystkie produkty znajdziemy w jakości ekologicznej jajka rzecz jasna natomiast jeśli chodzi o wędliny mięso tych jest znacznie mniej to tylko niektóre sieci prowadzą ten asortyment także dlatego, że to jednak są produkty droższy i i on się boją, że te produkty nie znajdą klienta to byłaby dużo strat i coś co mnie dziwić, bo autentycznie rozumiem, dlaczego pieczywo ekologiczne w Polsce i nie jest najbardziej poszukiwanym produktem w Niemczech ten rynek i jak się rynek żywności ekologicznej się rozwijał najbardziej poszukiwane były jajka pieczywo owoce warzywa potem nabiał i w Polsce rzeczywiście jajka owoce warzywa może w odwrotnej kolejności powinnam powiedzieć, a pieczywo ciągle nie kilka piekarni tak dużych piekarni podjęło certyfikacji robi produkt ekologiczny, ale widzę, że troszeczkę ten rynek jest jest niemrawy także no dzielę się swoim zdziwieniem, że Polacy nie nie rezonują z pieczywem ekologiczny, czyli chleb musiałby być opakowany oczywiście chleb musi być opakowany i to może być też takim czynnikiem powstrzymującym niektóre osoby zdrowe wyjaśniało, dlaczego niektórzy klienci nie chcą jeść chleba z plastiku, ale musi być opakowany mówi pani, o co chodzi, jakby widzimy takich lep opakowany dodatku pokrojony to mamy poczucie, że ma dużo konserwantów okej mogą weźmiemy wycieczka, ale nie mamy poczucia, że to jest chleb świeży, a więc widzimy go jako gorszy no na pewno tak, że to jest jeden z czynników, które by wyjaśnił i ale też chcę powiedzieć, że to właśnie sieci handlowe, po które podjęły jakieś 34 lata temu podjęły taką inicjatywę ich firmy matki w krajach macierzystych firmy i mają we Francji w Niemczech Austrii i mają te sklepy, więc mamy podjęli misję wprowadzenia produktów bio produktów ekologicznych do Polski na szczęście są to zamożna sieci, które mogły sobie pozwolić na ryzyko, że jak czegoś nie sprzedadzą to mamy mieć straty natomiast mniejsi polscy handlowcy nie bardzo mogą, jakby podjąć takie ryzyko, bo i tak borykają się z przychodami kosztami, więc trzeba powiedzieć tym wielkim sieciom zawdzięczamy, że produkty ekologiczne w Polsce trafiły pod strzechy, ponieważ w każdym mieście powiatowym i jest 1 lub 2 lub 3 są sklepy sieciowe i na ich półkach można znaleźć produkty ekologiczne pani ma dwudziestoletnie doświadczenie w przechowaniu jednostek certyfikacyjnych to proszę nam teraz powiedzieć jak być oznaczone jedzenie by spełniało wymogi, o których mówimy kluczowe pytanie bardzo dziękuję, ponieważ produkty ekologiczne wspomnieliśmy dotąd muszą być opakowany w opakowaniach zamkniętych i żeby klient widział, że opakowanie jest nienaruszony i miał pewność, że jest produkt ekologiczny ale, jaką ma rozpoznać wśród masy wśród mnogości różnych produktów na półce, że ten Dżem truskawkowy z ekologicznych i Otóż temu służy od druku 2010 już 13 lat logo żywności ekologicznej albo Unii Europejskiej można powiedzieć logo rolnictwa ekologicznego Unii Europejskiej z gry zwany skrótowe euro liściem to jest jak jasna zielony prostokąt i nad którego tle znajduje się stylizowany listy z 12 unijnych gwiazdek normalnie symbol Unii Europejskiej to jest taki szajka szafirowe flaga-li z wieńcem okrągły, a tutaj mamy jasno zieloną flagę z takim stylizowanym listkiem i produkty ekologiczne w opakowaniach detalicznych muszą być znakowane tym liście to jest wymóg prawny Unii Europejskiej i teraz czy pani będzie w Finlandii czy Portugalii czy Irlandii czy Grecji i produkty ekologiczne będą oznakowane właśnie takim liście tam przy okazji dodam, że pod nim jest niezbędna adnotacja numer jednostki certyfikującej itd. itd. ale może nie wchodźmy w szczegóły, ponieważ dla klienta najważniejsze jest ten zielony list to dobrze, bo czasami są różne są certyfikaty człowiek się gubi np. przy drewnie, a pani mówi, że są jednoznaczne ładnie jednoznaczny w całej Unii Europejskiej, ponieważ standard i produkcji rolnictwie ekologicznym jest wspólny ma być wspólnotowy to jest jedno rozporządzenie, które oczywiście niejedno, bo mam swoje ścieki aktów wykonawczych, ale system jest objęty 1 regulacją i obowiązującą w całości i bezpośrednio w każdym państwie członkowskim, czyli ten standard produkcyjny jestem sam, a symbolem tego 1 standardu tej jakości, która jest pochodną sposobu wytwarzania ja symbolizuje ów euro liści po nim rozpoznajemy produkt czy dużo takich rolników, którzy znają te wymagania by uzyskać certyfikat, ale mówią mnie nie będę się w to angażował to jest taka papierologii ja, proszę bardzo, produkuje właściwie tak samo jak ten mój sąsiad, który ma certyfikat, ale bez certyfikatu będę sprzedawał napisze ekologiczne ten sprzedam czy duże jest takich rolników i tak sporo jest takich producentów, ponieważ właśnie mają za sobą dwudziestoletni nie okres szefowania jednostek certyfikujących musi jednak przyznać, że kontrole są uciążliwe dla producentów mniej nawet nie, dlatego że wymogi są bardzo trudne tylko najpilniejsze chyba dla polskiego rolnika jest prowadzenie dokumentacji, a nie ma kontroli i nie ma certyfikacji bez dokumentacji trzeba skontrolować jak i punktem wybranym okresie na ogół poprzedniego dnia poprzedzającego roku jak było prowadzone to to gospodarstwo ta produkcja, bo jak mówiłam jakość w rolnictwie ekologicznym jest pochodną sposobu wytwarzania, więc tym sposób wytwarzania musi być udokumentowany to jest bardzo uciążliwe dla polskiego rolnika, ale znaczy, że taki dziennik prowadzić tego tygodnia poszukałem tego tego dnia piłem tego tygodnia kupiłem nawozy tego tego a tego tygodnia nawozy po rozdział czy tak właśnie ma wyglądać może tak powiedzieć bardzo się spodobały pewna Polka z Anglii powiedział to musi być taki dziennik pokładowy, więc pewnego stopnia dziennik pokładowy, który składa się z różnych rejestrów jest rejestry np. działań Agrotechnicznych rejestry zakupu nasion w ekologicznych czy w ogóle materiału siewnego rejestry zabiegów ochrony roślin i firm w tych rejestrów jest w ogóle kilkanaście 20 rolnik wybiera te, które mają dla niego znaczenie ktoś, kto nie ma produkcji zwierzęcej będzie prowadził 1 rejestru związanego z utrzymywaniem zwierząt w gospodarstwie, ale rolni, którym zwierzęta musi mieć rejestr pasz oczywiście wszyscy muszą mieć rejestr zbiorów, żeby wiedzieć, jakiej ilości, chociaż orientacyjnie, jakie ilości ma w stodole po tegorocznych zbiorach, więc te próby musi prowadzić właśnie te w tę dokumentację to jest uciążliwe ale aby wracając do wątku czy dużo jest rolników, którzy mówią ja produkuję ekologicznie jak ja to nazwę jak Boga kocham nie pryskane oferta składana klientowi deklarację czy im ufać jeśli znamy tego rolnika od lat kupujemy to zapewne tak, ale ja sama mam doświadczenie, kiedy właśnie w prosiłem miałem te przysyłane jajka wiejskie od pani rolniczki, która przekazała gospodarstwo oddała za rentę i mogła zachować taką działkę przy zagrodową to oczywiście w Polsce praktykowane to jest powszechnie stosowane i jaka była świetna, ale któregoś dnia otrzymamy lekarz poczułam, że już takie fajne takie jakieś takie konwencjonalne, więc zapytałam właśnie ty czy tych rolników i okazuje się, że jak się skończy własne zapasy pasz dla tych kur to pani poszła do sklepu gminnej spółdzielni kupiła zwykłą paszą konwencjonalną i pachniało to mączką rybną, a pani tak zawsze umiera różnić to wielka jak jeśli chodzi o jajka to prawie zawsze wielka dobrze rozróżnia pomidory natychmiast rozróżniam tym czy to jest ekologiczne czy konwencjonalne, ale lekarz, który świetnym tester i bynajmniej nie chodzi tu kolor, bo kolor żółtka zależy w dużym stopniu paszy, ale ten zapach to od razu czuję jakiś taki film widziałam przed świętami wielkanocnymi jedna z telewizji komercyjnych chciał pokazać różnice jajka tryb konwencjonalnych chowu i ekologiczny i pokazano rozbito na talerzyku po Janku studentom Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie też technologia żywności czy coś takiego i oni tak 2 hali jaj oglądali no i jako te te lepsze czyli, czyli z hodowli ekologicznej pochody pokazali też hodowli konwencjonalnej to miał być dowód na to, że to naprawdę bardzo trudno rozróżnić to jest możliwe, bo świat widzimy, że większe są jakieś wielkie te żółtka albo pewnie jakaś świeższe są takie bardziej zwartej swoistej nie to jest bardzo łatwo pomylić zresztą powiem tak badania organoleptyczne, choć bardzo cenne, ale też nie zawsze dają nam właściwą odpowiedź w Niemczech w 20 lat temu było prowadzone tak taki test w przedszkolach dzieciom podawano mleko o ekologiczne od krów z chowu ekologicznego i takie mleko zwykłe UHT z kartonu i dzieci i 90% dzieci uznało lepszy smak tego mleka, do którego były przyzwyczajone ucha tego od dzieciństwa, a to mleko świeże wcale nie smakowało, więc tutaj trudno jest do Augusta się nie dyskutuje tutaj trudno mówić, ale takie badania prowadzone już więcej bieli na wielką halę i metodami, które przy całej ocenie organoleptyczne są obowiązujące, a nie coś takiego, że studentom zrobimy 4 potyczki bowiem zgodni, które jako ekologiczne, bo to nie jest profesjonalna wykonane badań znosi pani na winie chyba nie lubię tylko 1 rodzaj win to znaczy wytrawne czerwone, ale nie chodzi o to czym się pani zajmuje co znaczy wino ekologicznych czy chodzi o te zabiegi dokonywane tam winnicy, gdy winorośl la rośnie o nawożenie np. czy też chodzi o specjalny sposób jakiś produkcji wina np. czegoś nie daje lub coś się dodaje pani coś na ten temat oby obie odpowiedzi ich czy oba pytania trafnie zadanych oczywiście chodzi o i sposób prowadzenia winnicy uprawie winnicy, na które nie stosuje się nawozów, ale także nie stosuje się mniej środków ochrony roślin teraz pani zapyta, jakie to szkodniki najwięksi szarą zmorą winnic ekologicznych jest choroba liści, która się nazywa łącznika to jest choroba nękające winnice już co najmniej 200 lat proszę sobie wyobrazić, że pierwsze próby chemicznego zwalczania chorób miały miejsce jeszcze w połowie dziewiętnastego wieku było zastosowanie siarczanu miedzi przeciwko łącznikowi winorośli nic to jest chorobami prawie nie do zwalczenia zaraz zaznacza zaatakowana przez mączniaka winnica ekologiczna pada rolnik robi wszystko znaczy winiarz nie tyle winiarz co plantator winnicy robi wszystko by i zminimalizować porażenie nie dopuścić do porażenia to są terminy są także sposoby cięcia winorośli by zapewnić przejezdność dla mówimy tyle o cięciu winorośl susza pewnie pani takie słowo Łoza tu nie ma pęd czy Gałązka tylko są głos z pierwszego rzędu drugiego rzędu czy tak umiejętnie ciąć i prowadzić się nazywa fachowo prowadzić winnicę by zapewnić jej przewiew, żeby nic przeciwdziałać warunkom, w których zarodniki kiełkują na liście, więc tutaj takich szereg metod Agrotechnicznych chemii nie można zastosować w i na nas oczywiście w takiej winnicy nie stosuje się herbicydów już na ziemi tylko jest to praca mechaniczne skoro jesteśmy przy herbacie dach przy faktach powiem od razu, że rolnik ekologiczny i nie walczy z każdym chwasty w ogóle rolnik ekologiczny unika słowa zwalczanie chwastów on ogranicza zachwaszczenie kontroluje zachwaszczenie, ale nie usuwa wszystkich możliwych chwastów, bo ma świadomość, że korzenie tych roślin, które nazywamy chwastami stanowią podobnie korzenie roślin uprawnych i pożywienie czy karmy dla mikroorganizmów glebowych i bardziej zróżnicowane tym lepiej, ale wracając do winnicy i winogrona są następnie przetwarzane na wino, więc są myte są tłoczone wyciska się ten sok oczywiście tak dalej itd. maszerowanie jest cała w całe postępowanie w już winiarni i tutaj to jest chyba nawet jeszcze trochę trudniejsze tutaj już przy produkcji wina stosowany jest mnóstwo środków zupełnie innych w winiarstwa ekologicznym niż w konwencjonalnym i do tego bardzo takie szczegółowe wykazy i rolnik robiliby taka winni winiarnia jest kontrolowana pod kątem zakupu kupiła właściwe środki czy może wykazać po nich opakowania, jakiej ilości zużyła, kiedy to było stosowane to jest cała dokumentacja produkcji winiarskiej, która podlega kontroli jednostki certyfikującej, a ciekawe, w jakich krajach produkuje najwięcej wina ekologicznego w tych krajach, których konwencjonalnego, czyli Hiszpania Portugalia Włochy Francję i Niemczech także, ale mamy w Polsce kilka winiarni bardzo 4 albo 5 może może nawet 6, które produkują wina ekologiczne, ale są w Polsce bardzo drogie, bo nasza wydajność ze względów klimatycznych nie jest taka jak w południowo-zachodniej Europie, ale jednak solidnością naprawdę świetne najprościej tym sposobem od pytania o sprawy zasadnicze przeszliśmy do tak miłe rzeczy, jaką jest wina bardzo serdecznie dziękuję bardzo, dziękuję za zaproszenie za możliwość przybliżenia państwu i rolnictwa ekologicznego i jego produktów przy państwa naszym gościem była dr inż. Urszula Sołtysiak ekspert w zakresie rolnictwa żywności ekologicznej zaczął się tym zajmować w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku 1 współtwórczyni tego rolnictwa obecnie rzecznikiem polskiej Izby żywności ekologicznej jeszcze raz dziękuję dziękuję bardzo
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: WEEKEND RADIA TOK FM
-
-
42:33 W studio: Augustyn Mikos
-
-
54:42 W studio: Anna Olej-Kobus
-
51:25 W studio: Małgorzata Szadkowska , dr hab. Paulina Kramarz
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
-
-
-
-
07:37 TYLKO W INTERNECIE
-
-
-
-
-
11:58 W studio: Edyta Odyjas
-
-
-
13:00 Połączenie11:44 W studio: Mariusz Cielma
-
-
-
-
-
-
05.06.2023 23:00 Maciej Zakrocki przedstawia53:32 W studio: Jan Barcz , prof. Robert Grzeszczak
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
11:40 Kultura Osobista12:26 W studio: Anna Mizikowska
-
15:20 Światopodgląd11:17 W studio: Sonia Sobczyk-Grygiel
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!
Dostęp PremiumSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL