REKLAMA

Sztuka Kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich

Przy niedzielnym stole
Data emisji:
2023-03-26 12:20
Prowadzący:
Czas trwania:
14:53 min.
Udostępnij:

Rozmówczynią Przemysława Iwańczyka była Jolanta Mikołajczyk - autorka książek, autorka książki 'Sztuka Kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Historia, tradycje, przepisy''

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
1222 cały rozedrgany jakość połączenia bowiem przenoszą się teraz do Zjednoczonych Emiratów arabskich tam jest Jolanta Mikołajczyk autorkę książek m.in. tej sztuce kulinarnej tego kraju historię tradycję przepisy dzień dobry czy słyszymy dzień dobre tak świetnie się słyszymy na jeśli chodzi o Zjednoczone Emiraty arabskie rozumiem, że jest przesunięcie czasowe i chciałbym zapytać w tej chwili, jaka topora w sensie kulinarnego przyzwyczajenia mieszkańców ZEA jak jak Rozwiń » mawiają do tego tradycyjnego niedzielnego posiłku, a tak teraz to raczej, że jest taki czas bardzo, a specyficzne dlatego kraju nie tylko dla tego kraju dla wszystkich wyznawców islamu, bo mamy ramadan, więc dzisiaj wszyscy wyznawcy islamu poszczą natomiast gdyby to był normalny zwykły dzień to myślę, że to jest taka pora lan uczą czyli, czyli naszego obiadu tak, a my już jesteś akurat po, a obiedzie natomiast w kolacja od Antoniego wiecie jest, więc jest troszkę się inaczej to wszystko nazywa kolacja jest obiadem Lang jest rozpoznać czy odwrotnie wieczorem dla nas jest obiad tutaj w tym kraju, a w Polsce i kolację tak, a teraz Stolarczyk no dobrze, ale też turyści również Polski przebywający na do krajów bliskiego Wschodu z reguły do nie mogą zapoznać z tradycyjną kuchnią tego kraju, a to, dlatego że serwuje się przede wszystkim kuchnie całego świata, chcąc dogodzić, zwłaszcza tym, którzy preferują opcję call inkluzji w co charakteryzuje kuchnię arabską właśnie w Zjednoczonych Emiratach no właśnie to co powiedziałem tutaj rzeczywiście człowiek, który przeleje ta tylko na wakacje mało ma okazję do tego, żeby zjeść coś bardzo to tradycyjne zresztą tych tradycyjnych tutejszych potraw irackich i chce tak naprawdę te, które może 5 może 7 w związku z tym kuchnia przedstawiana tutaj to jest również się Tuska drugiej kolejności będą chodziarze jest arabska, czyli jemeńska jakież to naleciałości Arabii Saudyjskiej Maroka z z gry z Afganistanu w związku z tym trudno powiedzieć, że kuchnia emirat czka no tutaj i rozwoju wiedzie prym, ale większość restauracji serwuje właśnie te zdania takie hinduską arabskie i mieszane, ponieważ jak słyszymy tych z takich sztandarowych dań jest 67 to to może warto o nich opowiedzieć bardzo są to proste dania, dlatego że re nie było tutaj kiedyś w ogóle z wyboru jeśli chodzi o produkty do robienia różnych dań z piątku ludem pszenica mięso daktyle lekko wielbłąda czy kozie to była podstawa tak naprawdę tych wszystkich tutejszych dań i rzeczywiście one takie tutaj w tej chwili można je w tej bardzo nielicznych restauracji jak wieść no ale Indie zarzuciły tutaj rynek swoimi przyprawami jak Polskę Iran też owoce warzywa to wszystko spowodowało, że ta kuchnia nabrała, a no innych smaków została bardzo mocno wzbogacona, a więc założono jak jest taka bardzo popularna tutaj potrawa wbijanie się nazywa, gdzie nie pójdziemy do jakiejkolwiek restauracji czy arabskiej jemeńskiej arabskiej afgańskiej, a afgańskie czy do hinduskiej pakistańskiej ta sama poprawa będzie smakował zupełnie inaczej mimo o, że jest ma te same tak naprawdę podstawowe UE i chodniki, czyli mięso ileż czy można taki sposób różnicować kuchnie właśnie iracką katarską tekturą serwuje się w Dubaju, a także włamaniem to też dość popularny kierunek ostatnio dla Polaków tutaj powiedziałem także, a wszystko zależy od tych mieszanek przypraw są np. kuchnia ta, która tutaj serwowana w Emiratach, a na pewno będzie się trochę różniła od tej, która jest serwowana w Omanie czy w Katarze czy w Bahrajnie, ale to jest tylko i wyłącznie domeną kucharzy, którzy używają załóżmy nie wiem Szafran z Iranu, a niektórzy będą używali tego szef szafranu, lecz stać się w Hiszpanii i inni Szafran ten sam, a jednak smakową się różnie i tak jest praktycznie każdą przyprawą no może oprócz soli natomiast trudno trudno naprawdę powiedzieć i określić to kuchnie i powiedzieć, że emirat, a to jest bardzo ostra, a załóżmy ma mieszkanie i nie tak nie nie ma takich myślę o możliwości, żeby w ten sposób określić tą kuchnie raczej bym powiedziała, że bardziej mi smakuje powiedzmy Późniak, która jest premiera to niż ta, której złamanie jak wyglądają przyzwyczajenia rdzennych mieszkańców emiratu to do takiego codziennego stosowania się są posiłki spożywane w domach czy też Niewiem preferują oni tryb restauracyjny czyli, czyli wychodne abstrahując od czasu, w którym teraz mamy do czynienia, kiedy mogą, kiedy religia na to pozwala miała nie mam takiego bardzo bardzo ścisłego kontaktu jeśli chodzi o emirat czeków, ponieważ ani co mieli mniejszością w swoim kraju bardzo chronią swoje rodziny i dostęp do swoich rodzin, ale co widzę na ulicach, a Air to rzeczywiście lubią wychodzić lubią wychodzić i emirat czy mężczyźni kobiety lubią spędzać czas właśnie w restauracjach land IS lubią jeść po za domem najprawdopodobniej śniadanie jedzą w domu Elle natomiast tak rzeczywiście jest widać ich mają swoje ulubione miejsca swoje ulubione restauracje, gdzie się spotykają i łatwo ich oczywiście rozpoznać po strojach, a w związku z tym tak rzeczywiście mają natomiast jeśli chodzi o czas tak jak teraz mamy ramadan zrazy najczęściej spożywają te posiłki groma swojej zapraszają swoją całą rodzinę znajomych przyjaciół no, a czyje czy wychodzą na zewnątrz myślę, że też, chociaż ja o takiej porze tak późno nie wychodzę w nocy w czasie ramadanu, więc trudno jest powiedzieć, ale na pewno tradycyjnie te posiłki głów znak le, czyli ich Star i SUV, który jedzą w domu, a często kuchnia otwarta na inne wpływy czy jednak bardzo hermetyczna tradycyjna nie dopuszczająca nie mam jakichś tendencji kulinarnych do do siebie moim zdaniem jest bardzo otwarta i oni korzystają z różnych muzeów w różnych innych kuchni tworzą swoją rzecz swoją taką własną kach o bardzo ciekawym dla mnie je przykładem jest włoska pizza, którą oni przerobili na tzw mama też, a i to też ciało to właściwie LED na tym chlebie są różne dodatki tak jak napis chce są i może być mięso warzywa i różne zioła sery smakuje to zupełnie inaczej może nie dodają tyle powiedzmy co pomidorowe go, ale wykorzystali dla miast ciężka do pizzy chleb arabski swój łazienki i takich przykładów takich różnych kombinacji jest bardzo dużo więcej oni jak najbardziej otwarci i najlepiej w ogóle widać to jak arta są otwarci na napływ różnych innych nacji właśnie poprzez restauracje w tej chwili jest bardzo dużo ludzi pracujących tu z kolei Chin i natychmiast od razu pokazują się restauracje chińskie koreańskie UE, które w swojej ofercie o tym oczywiście swoje jakieś tradycyjnych potraw mają takie miksy arabską chińskie arabską koreańskie czy się Rusko koreańskie czy śliwkę to pomówmy jeszcze w książce sztuka kulinarna Zjednoczonych Emiratów arabskich historia tradycje przepisy skupiają się przede wszystkim na na historii tak ja od czy 2005 roku zbierałam jak tylko przyjechałem to z racji tego, że ja jestem bibliotekarką, więc Lubie mieć nie wyrzucam żadnych dokumentów żadnej z gazet czynna jest takie nie jest dla mnie po prostu coś co uważam, że wszystko się może kiedyś przydać wszystko jest ważne co jest napisane to jest dokumentem i ja takich rzeczy różnych KZ nazbierała sobie bardzo złożony w momencie, kiedy zaczęli przyjeżdżać do nas nasi znajomi odwiedzin i się pytać o to tamto zdjęcia stwierdziłam, że skoro już mam tak dużo z tego materiału to fajnie jest to szybko opisać i żeby wytłumaczyć pewne rzeczy turystom znajomym rodzinie, która tu przy do nas przy przyjeżdżała no to trzeba było sięgnąć po prostu do historii tego kraju i pomimo że ten kraj ma dopiero 51 lat to jego historia to co się tutaj działo jest to bardzo starą historią i ja dlatego sięgnęłam po prostu, żeby wytłumaczyć, skąd przy właśnie je tutaj tak popularna potrawa ja nie wiem jak Brian ani czy hala Chile, skąd się wzięło, skąd to przyszło przecież ani tego tutaj nie mieli skąd, czyli te jajka tutaj się pojawiły, tak więc w związku z tym powoli zbył mając bardzo dużą bazę już materiałów do napisania takiej pozycji zresztą tak samo jak i biżuterii czy perfumach, a udało mi się chorzy mam nadzieję dość interesujący materiał książkę, która pozwala zrozumieć pewne tutaj zachowania i życie w ogóle tutejsze poprzez właśnie ufnie poprzez smaki czy w Polsce są miejsca duch, w których można choćby zobaczyć popróbować namiastki tej kuchni irackiej szczerze mówiąc już tak rzadka w Polsce, że nie wiem PL natomiast wiem, bo sama spotykałam, że są już takie same przyprawy w Polsce, jaki tu, czyli miks różne tak to do różnych potraw do Kuszczaka z mięsa ryby i są takie dane czy trawy tych samych firm co i tutaj możemy kupić zresztą sama z niej skorzystam, bo stworzyć jakąś mieszankę samodzielnie no no jak fajna zabawa, ale skoro są już gotowe to wolę się opierać już na sprawdzonych przepisach i w Polsce jest natomiast szczerze mówiąc jeśli chodzi o kulinarną stronę to bym powiedziała tak Polsce na pewno mamy teraz już wszystko to co jest i tu w Emiratach może oprócz tych 57 potraw typowo duńskich tego obszaru znów, które wymagają specyficznego gotowania długiego gotowania w wykopanym dole jak na pustyni i może tego nie ma, ale myślę, że każdy znajdzie też te smaki i restauracjach w Polsce Jolanta Mikołajczyk autorkę książek m.in. tej, która nosi tytuł sztuka kulinarna Zjednoczonych Emiratów arabskich historia tradycje przepisy były dziś z nami w naszym cyklu niedzielną bardzo dziękuję za rozmowę dziękuję bardzo, naszych słuchaczy zapraszam teraz na informację dochodzi 1237 po nich nasz stały cykl jak z dzieckiem tym razem mówić będziemy o konkursie literackim piórko 2023 Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZY NIEDZIELNYM STOLE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA