dzień dobry jak zwykle po godzinie siedemnastej witają się z państwem poczytalni przy mikrofonie Katarzyna Murawska razem ze mną studio jest Martyna Osiecka dzień dobry, a na łączach Paulina Nawrocka dzień dobry Karolina łacińska dzień dobry i Małgorzata Połczyńska dzień dobry i zaczynamy od spotkania z wędrówką tusz książką Bartka Sabelli to jest reportaż wydany świeżo wydanym do premiera jest na dniach przez wydawnictwo czarne istota reportaż, w którym miejscu w
Rozwiń »
całym 2 kilkanaście historii 11 opowiadań sytuacji zwierząt przede wszystkim zwierząt, chociaż się nie tylko zwierząt hodowlanych i tego jakich warunkach jak dzisiaj funkcjonuje przemysłowa hodowla zwierząt, które trafiają w ogóle produktów, które trafiają do nas sen na talerze mamy historię, zaczynając od tego jak produkowane są jajka co się dzieje na tych kar ferm kurzych przez sem te historie kur świnie czy krów, ale też autor zastanawia się podejmuje problem związany z produkcją mleka np. albo sięga po sprawy, która wydawała mi się np. już zapomniana to jest ten produkcja futer zwierzęcych albo kwestia zwierząt c, które są hodowane w celach nabory laboratoryjnych także jest to bardzo kompleksowo w moim odbiorze książka natomiast ja ze czytając zastanawiałem się chciałam zacząć od pytania do was jak myślicie do kogo i dla kogo ta książka może być boja trochę miałem problem ze z UE, a odpowiedzią na NATO pytanie, które sobie postawiłam w połowie lektury to może Martyna moje zdanie jest książka typu wszystko co chcielibyście widzieć i nie chcielibyście wiedzieć o produkcji mięsa mleka jajek i non naszego codziennego jedzenia tak naprawdę i wydaje mi się, że ona jest najbardziej kierowana do ludzi, którzy się wahają chcą się, więc więcej dowiedzieć, bo daje na samym wstępie pisze Bartek Sabela to są zebranej reportaży, które pisał na przestrzeni miesięcy jest nawet lat czy inne to są informacje, które ja trochę kojarzyła, gdy tam komisji faktycznie Białorusi czy to właśnie w tekstach tabeli czy też innych dziennikarzy i tutaj to wszystko mamy skoncentrowane, żeby to jest ile to jest około 300 stron 300 stron no z 1 strony naszego bezpieczeństwa, ale z drugiej strony to jest coś, o czym my też rozmawiałyśmy jeszcze zanim zaczęłam się audycja jestem na korytarzach Radia, że to co z czym mija 1% jestem sama kwestia właśnie z kwestiami klimatycznymi, czyli problem jest wrzucane bezpośrednio na nas indywidualnie to znaczy z 1 strony bardzo sobie co jest ważne pokazuje ile jest cierpienia tych fermach i to firmy to jest zabijanie już przed samym początku w przypadku kurczaków, kiedy są trujące na tę elitarną właśnie przez wykorzystywanie krów po prostu tak do samego sedna, ale wraz z ulicą wręcz wyciskane strun lekka, ale z drugiej strony mi trochę brakło tego właśnie wątku, jakby przepisy mogły wpłynąć bez patrzenia na to, żeby to w jaki sposób ukrócić, bo znowu wracamy do tego momentu, kiedy wszystko opiera się na naszej indywidualnej decyzji kupujemy jajka czy kupujemy mięso sumiennego, ale też pamiętajmy, że no niestety aktualnie kupienie toaleta jest tańsze niż kupienie dobrych jakościowo marzy co jest problemem po prostu wielopoziomowym i nie wydaje się, że rozwiązanie nie jest łatwe na tyle łatwe, żeby po prostu zrezygnować całkowicie dla większości rodzin jesteśmy wydaje się trochę bardziej komfortowej sytuacji moment, żeby móc podjąć taką decyzję chcę powiedzieć, że ta książka obezwładnia nie daje rozwiązań tak zresztą sam Bartek nie piszę tutaj zaczęta jest już, która jest jego zdania Jelenia i jest cytować co dziewczyna o tym na Alicję my chętnie jak Malina na wrotkach, że to jest kwestia po prostu na odwołania do naszego humanitaryzmu no i etyki i kwestie, które stoją trochę u podstaw tych decyzji książka jest dla każdego, kto znajdzie się przestrzeń, żeby się skonfrontować z tym i to wybrzmiewa już tak dobre w tym samym początku ja uważam, że jest bardzo ważna książka i że to jest taki temat, którego prędzej czy później no nie będziemy mogli unikać jak różne kwestie ekonomiczne rozumiem kwestie zrzucenia odpowiedzialności ale jakby właśnie na tej poziom na tym poziomie taki takiego bycia człowiekiem jak właściwie, dlaczego robimy i czy wiedząc to wszystko czy mając świadomość nadal podejmuje te same decyzje, mimo że miasto 3× tańszy odważy po prostu Karina Korczyńska powiem wam, że bardzo się zdziwiłam, gdy w waszym zdaniem mówię do Kasi do Martyny, bo jest w ogóle nie mam poczucia, że to jest o indywidualnych wyborach książę na początku powiem, że jest na pewno z bardzo ważna pozycja tak tak to odbieram dla każdego dla osób, które czują, że mają zrobią na ten temat jak i dla osób, które nie odrzucają od siebie myślę, że mogłyby zmienić swoje nawyki żywieniowe nie tylko nawyki żywieniowe czasem nawyki żywieniowe zmieniamy myśląc o naszym zdrowiu jest coraz większą świadomość tego, że mięso i produkty odzwierzęce wcale nie są świetne, dlatego że funkcjonujemy wcale nie zapewniają nam wszystkich składników, których oczekiwalibyśmy od jedzenia, a dodatkowo dostajemy od nich jakieś bonusy, których niekoniecznie byśmy chcieli np. wpływają na choroby nowotworowe i w tej książce oczywiście to jest dużo naszych indywidualnych wyborach, ale jestem z to co bardzo cenię w tej książce żona nie jest tylko cierpienie ono jest w przemyśle ona jest w prawodawstwie i braku skutecznego egzekwowania prawa, które się umówiliśmy wiele lat temu o wadliwym prawodawstwie Januszka powiedziałam o tym, że fermy drobiarskie są w my mają specjalny tryb, który pozwala na zakładanie ich na obszarach natura 2000 jest dla mnie duże zaskoczenie i takich zaskoczeń w tej książce dla mnie było o wiele więcej i nie mam poczucia oczywiście nie ma nie ma to jedno jakiegoś konkretnego rozwiązania, ale mam wrażenie, że te wszystkie patologie, które pokazane w tej książce Bartka Sapeli one do 10 czytamy jak to funkcjonuje właściwie ani na poziomie losu zwierząt ich cierpienia tego jak to jest przedstawiane w kampanii marketingowych, jakie ogromne pieniądze są montowane kto, żebyśmy jedli mięso ani ich życie zwierząt nie jest dobrze dobrze się nie dba o życie zwierząt o ich jakość no po prostu też pokaz pokazuje to apele w tej książce, że właściwie myśląc o o jedzeniu zwierząt i o jedzeniu mięsa produktów odzwierzęcych praktycznie jest to niemożliwe, ale te jak myślimy o samym samych konsekwencjach dla obszarów, na których znajdują się te farmy dla ich mieszkaniu w kwestii zdrowotnych gdzieś między wierszami Karina to może tak do tego w wrócimy, bo z Czech z czekają już informacje Radia TOK FM dokładnie więc, żebyśmy inne nie nie robili tzw. przerwał wrócimy zaraz po skrócie informacji rozmawiamy o książce wędrówka tusz w składzie Martyna Osiecka Paulina Nawrocka Małgorzata Połczyńska Karolina Kaczyńska Katarzyna Murawska to usłyszenia za kilka minut poczytalni wracają po serwisie informacyjnym wracamy z książką wędrówka tusz Bartka tabeli w składzie rozmawiamy oni w składzie Martyna Osiecka Karolina łacińska Paulina Nawrocka Małgorzata Łuczyńska i Katarzyna Murawska rozmawialiśmy i zadałam pytanie w poprzedniej części naszej rozmowy to dla kogo do kogo i potrzebuje ad vocem odpowiedzieć sobie Karolina o tym dlaczego i dlaczego zadałem pytanie ja i czy ów czy te indywidualne wybory faktycznie mają tak duże znaczenie ja z NATO pytanie było dla mnie ważne, dlatego że mają jakieś przekonania o tym, że ta książka, że po nią i pod reportaże i pewnie bardziej sięgają osoby, które już są przekonane i które poddają w wątpliwość może nawet 1 mięso ne, ale poddaje wątpliwość to co robią natomiast z jakąś obawą myślą o tym, że to nie jest lekturę, która wywoła jakiś szerokie poruszenie dlatego też, że jedzenie i mówienia o wegetarianizm miał o jedzeniu niejedzenie mięsa jest bardzo upolitycznione mam wrażenie w naszym kraju społeczeństwie i i trudno jestem z tej polityczności przejść to nawet wątków, których te wspomniała się pod koniec poprzedniej części to jest kwestii zdrowotnych, które swoją drogą mniejszym stopniu Sabela omawia w tej książce natomiast zgadzam się, że on nie zostawia nas z koniecznością podejmowania indywidualnych decyzji tylko pokazuje jak ważne jak i istotne są procedury, które są tak dla mnie dla mnie też było zaskoczenie mówi o tym, że regulacje różne są natomiast te jak bardzo są egzekwowane jak wiele jeszcze luk w w tych procedurach tam jest, ale chciałem teraz oddać głos Małgorzacie Połczyńskiej i Gosia to po jak jak jak sobie, że to czytało uczty sen z podobnymi wątpliwościami tymi obawami to i tak pierwsza rzecz uważam, że ta książka jest totalnie dla każdego znaczy 1 podchodziłem trochę takiej zasadzie że, ponieważ tematy te opisywane są w miarę znane, że średni będzie to taka lektura, która pewnie przypomni, jakie dane, jakie statystyki jakieś fakty, ale nie wywoła może jakiegoś ogromnego wrażenia, a to nieprawda po pierwsze po pierwsze, dlatego że jest po prostu bardzo dobrze napisana pod takim kątem warsztatowym i się po prostu dobrze czyta to znaczy tam nie ma mimo wielu wielu informacji jej one są przekazywane w taki sposób, że ja to naprawdę Pomykała i nie miałam jakiegoś poczucia przesytu Unii może część pewnie większa część to rzeczywiście są rzeczy, o których wiem, ale nie zmienia to też faktu, że zdarzają się rzeczy bardziej może już trochę z pogranicza jakiś ciekawostek, które system dokładają cegiełki do do jakichś fundamentów mojej wiedzy, jeżeli chodzi o sytuacji zwierząt myślę, że też dla osób, które po prostu nie mają jakoś tej wiedzy uporządkowanej nie mają jej zbyt dużej może to być no bardzo dobra lektura i bardzo ją polecam druga rzecz mam mimo wszystko tak jak wysłuchałam poczucie, że to jest w miarę kompleksowe książka znaczy mam poczucie, że Sabela pisze naprawdę wielu rzeczach i wiele tych rzeczy się przebija, chociaż może rzeczywiście nie jest to także nimi jakoś bombarduje w związku z tym inni tak jak mówił szczerze, że w rzece tutaj zwracam się do gaz do kasy idea Martynę, że jest to bardziej coś o indywidualnych wyborach niż o systemowych kwestiach jakoś tej renty dla modeli działam, więc cechy dobrze detektor efektów tej imprezy odwracamy bardziej przykre jednak do tego co co powiedziała Karolina to znaczy dla mnie to jest przedstawienie naszego świata naszego przede wszystkim Zachodniego świata, bo kraje południa odstają od tego choćby w kontekście też opisywanego tutaj głodu natomiast to pokazuje jak po prostu bogate społeczeństwa zdominowały naszą planetę i do jakich problemów to prowadzi wieloaspektowo i wielopoziomowa i ta jest prawie wszystko to znaczy nawet te kwestie zdrowotne też pojawiają znaczy za bilet też przy omawianiu kwestii dotyczących mleka mięsa ryb konsultuje się z teczkami z osobami, które specjalizują się w tematach zdrowego odżywiania i pyta o różne mity typu odwieczna walka zwolenników i przeciwników picia mleka albo pyta o kwestie związane z z 1 strony zapotrzebowaniem teoretycznie ludzkiego organizmu na tłuszcze ryb, a z drugiej strony jednak obawę związaną z tym, że te ryby są mocno zanieczyszczone, więc ja mam poczucie, że naprawdę to jest lektura dla każdego i jednocześnie dzięki temu w jaki sposób jest napisana to to naprawdę się dobrze czyta plus, jeżeli chodzi właśnie te kwestie prawne to tych rzeczy związanych z prawem też jest mnóstwo i też pojawiają się tropy, po które można ewentualnie sięgnąć, jeżeli chcecie dowiedzieć czegoś jeszcze więcej albo pogłębić jakąś wiedzę albo ją może utrwalić typu np. tutaj polecam, chociaż to jest na pewno trudniejsza, która pod kątem po prostu takiej konstrukcji szczegółów prawnych, ale jeżeli chodzi o to jak funkcjonuje Unia europejska, jeżeli mówimy o kwestii przepisów albo też braku przepisów albo takich politykach które, gdyby utrwalają obecny system my też Sabela tutaj wywołuje Sylwia Spurek i ona też popełnił np. publikacje brud krew i ze włącz myślenie bądź zmianą gdzie, gdzie też można się dowiedzieć wielu szczegółów na temat tego, dlaczego żyjemy nadal w takiej rzeczywistości ani innej żadnej zmiany na większą skalę nie są podejmowane może wszystko pokazuje że, że po prostu taki system, jakim obecnie żyjemy tą prostą drogą prowadzi do zwiększenia kryzysu klimatycznego nierówności et Cetera ja mam takie poczucie, że ta książka jest bardzo ważna właśnie, dlatego że tak systematyzuje wszystko opatrzone wiadomo tak bardzo wielu stron ja pamiętam myślę, że warto nadmienić, że niektóre z tych tekstów, które są większość już były publikowane były np. publikowane w piśmie właśnie reportaż o kurzych fermach reportaż o przemysłowej hodowli bydła o mleku i każda z tych tekstów wtedy, kiedy się ukazywał pamiętam robi na mnie piorunujące wrażenie i niemożliwa np. po raz drugi to co dalej było piorunujące wrażenie i był świetnie wszystko jest w tym 1 książce inne zebrane i ja po prostu cały czas myślę sobie w tej mojej takiej perspektywy osoby zainteresowanej może nawet trochę bardziej niż normalnie tematem jedzenia tematem przemian w historii jedzenia jak to jest stosunkowo świeża sprawa naprawdę przez Niewiem setki lat gdzieś jedliśmy to mięso w sposób zrównoważony i tak naprawdę przez ostatnie 70 lat zaczęliśmy cały jakiś taki przemysł zbrodni, bo po prostu patrząc na to jak to wygląda to trudne już jest takich słów do tego, żeby produkować tanie mięso absurdalnych ilościach i był taki też ciekawy motyw związany z tym, że właśnie niektóre z tych tekstów były pisane 3 lata temu i autor chciał aktualizować my pewne kwestie okazało się, że ceny co się właściwie nie zmieniły przez 3 lata podczas, których zdrożało wszystko 300400% inflacja szalała ze względu na nie wiem pandemie wojnę itd. no i i wydaje mi się, że nie uświadamiają sobie tylko tego ludzie, którzy nie chcą, bo to jest po prostu no nie wiem mało istotne na co dzień to trzeba o tym mówić dużo głośno i tak jak na apeluje albo za dobre do wykorzystywania politycznego tak np. że naprawdę patrząc na czarno na białym nadane na informację ile możemy nawet czysto ekonomiczne ile możemy wyprodukować nie wiem białka pochodzenia roślinnego na takim obszarze areale, a mięsa z tego samego białka 4× mniej sensu białka zwierzęcego i że to się po prostu zwyczajnie już nie opłaca z punktu widzenia świata i że miasto powinno być np. opodatkowane tak samo jak nie wiem papierosy alkohol punkt widzenia szkodliwości te albo region też tutaj nie człowiek dużo wiele rzeczy wie, ale jak widzi w 1 miejscu markę okej w piątek wrażenie, że w mojej bańce takiej też kulinarnej odniósł się staje jak informował, że raczej nikt z tych takich Niewiem osób, które chcą w jaki sposób kreować trendy raczej przepisu kotleta nie pokaże teraz wszyscy gotują wegańską rośliny fajnie tylko nadal cała Polska ogląda zupełnie inne wideo np. przepis od lat jest jednym z najpopularniejszych kraj możemy tego wpisu nie dostrzegł no tutaj chodzi na inny wątek, który warte są, ale pokazał, czyli tzw. czyste mięso to jest mięso hodowane za pomocą są no i inżynierii komórkowej w laboratorium, które powstaje bez cierpienia dosłownie w probówce rocznie w probówce Szal na salce powstaje kotlet czytam inne inny fragment jakiś mięsny, który chcielibyśmy podać i to faktycznie dla mnie to był jeden z najciekawszych wątków tej części jest to bardzo ciekawa bardzo innowacyjne odpowiedź, ale z drugiej strony np. Włosi bodajże w tym tygodniu zapowiedzieli, że będą próbować całkowicie zakazać sprzedaży takiego mięsa jeśli ona kiedykolwiek trafi i jakby argumentują to obroną dziedzictwa kulinarnego w tym momencie, więc myślę, że opory będą, ale jest to uważa jedna z najciekawszych możliwych alternatyw jeśli właśnie nie całkowita rezygnacja z jedzenia mięsa i Ależ ja tylko do Wolina zwracają jednak dosłownie uznają działalność pamiętam gdzie, ale znam argumenty to no to jest cały czas sama dyskusja tak jak nie wiem 100 lat temu praca dzieci była normą z tych bulwersować dlatego mamy zakazy władza dzisiaj już nikt tak na to nie patrzy myślę, że ma z miastem hodowanych Przemysłowo będzie tak samo chciał 2 kwestie właśnie w odniesieniu do do tego co właśnie dziewczyny powiedziały światy z 1 strony kwestia właśnie innych rozwiązań alternatyw i to też wydaje mi się cenne bardzo w tej książce, że Sabela stara się pokazać właśnie alternatywne możliwości rozwiązań czy to jest właśnie to czyste mięso i po prostu rozważa jego morze możliwości go korzystania z niego czy w przypadku wykorzystywania laboratoryjnego zwierząt odchodzenie od tego jak i w jakiej perspektywie, kiedy to jest możliwe jeszcze Paulina powiedział wcześniej o tym że, że to przyszło do nas szybko i faktycznie to jest raptem kilkadziesiąt lat, kiedy UE na masową skalę zaczęliśmy produkować, a nie hodować niechęć w współżycia ze zwierzętami i te dane, które w, których bardzo dużo one nie nie jest ich dużo, a nie przytłaczają w tej książce wzajemnie nie przekraczały, gdyż pokazują dynamikę wzrostu, a z drugiej strony odpowiedzi zwolenników pozostawania przy takim tradycyjnym jedzeniu mięsa no właśnie są te są odwołania do tradycji cieszmy się wydało jakoś niespójne z 1 strony prezydent ten dynamiczny wzrost np. na przestrzeni kilkudziesięciu lat argumentowanie, zanim za pozostawaniem przy mięsie to są argumenty związane z tradycją porządkiem żywieniowym nowo tu wieść o tym market, gdzie projektu maszt Przemysłowo hodowane mięso w tysiącach sztuk po prostu absolutnie naprawdę obozowych warunkach, ale sprzedawane wizją bardzo krótki karmione naprawy jak twoja prababka po prostu na łące na Podlasiu no i dajmy takie dodajmy, że jeszcze na marketing to nie jest tylko to, że on istnieje, ale są pompowane ogromne pieniądze, które tworzą nam pewną wizję teraz tradycyjna jeść mięsa to to też jest pokazane w książce tabeli, a chciał jeszcze zwrócić uwagę na takie 2 kwestie jest pierwsza to to, że mi się bardzo ma w tej książce, że ona jest kompleksowa, ale że jednak cierpienie zwierząt jest naprawdę na mocnej pozycji tak nie jest jakby 1 wątek dyskusji tylko w ogóle zastanówmy się w jaki sposób my tak my tak przedmiotowo zaczęliśmy traktować zwierzęta co na to wpłynęło i i jak i jak to może się utrzymywać i nie możemy na to nie zwracać uwagi i to co wydaje mi się tutaj bardzo ciekawe to jak zabawa pokazuje język, który tworzy nam rzeczywistość oprócz tego, że właśnie pokazuje różne chwyty marketingowe kreowanie pewnych wizji to też będziemy takie zderzenie z ze światem przemysłu mięsnego produktów zwierzęcych, który ma bardzo określony język, który sprowadza zwierzęta do przedmiotu takiego produktu a kiedy faktycznie zatrzymujemy się i zabrał się z nami zatrzymuje pokazuje co tam się dzieje widzimy cierpienie tortury i warunki, których naprawdę ciężko powiedzieć, że to jest okej no i wydaje się, że cała ta argumentacja dotycząca tradycji dotycząca tego, że zwierzęta są nam podległe w niektórych przecież się będą odbywać dobili do różnych filozofów na przestrzeni wieków naprawdę to jest to jest coś tu musimy co wielu z nas musi sobie powtarzać, żeby patrząc na to cierpienie i NATO faktycznie się dzieje w chowie przemysłowym, żeby na to zgodzić powiedzieć Okaj to nie jest sprawa pytanie jeszcze więcej i odpowiedzi w książce, którą właśnie omawialiśmy Bartek Sabela wędrówka tusz wydawnictwo czarne książka świeża dopiero wchodzi do księgarni, a rozmawialiśmy w składzie Martyna Osiecka dziękuję Karolina łacińska dziękuję Paulina Nawrocka dziękuję Małgorzata Połczyńska dziękuję zapraszam oczywiście na kolejną często to jest właśnie jeszcze narzędzia część wie, więc po serwisie informacyjnym trzecia część audycji poczytalni się też z państwem żegnam Katarzyna Murawska
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: POCZYTALNI
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
05.06.2023 17:20 Wywiad Polityczny27:20 W studio: Patryk Michalski , Roman Imielski
-
05.06.2023 14:00 Połączenie11:15 W studio: Piotr Andrusieczko
-
05.06.2023 15:45 Gościnnie: Wysokie Obcasy49:40 TYLKO W INTERNECIE
-
05.06.2023 17:00 Wywiad Polityczny15:23 W studio: Jan Grabiec
-
05.06.2023 14:40 Magazyn Europejski16:16 W studio: Andrzej Halicki
-
05.06.2023 14:20 Połączenie08:31 W studio: Anna Słojewska
-
-
05.06.2023 16:59 English Biz23:11 TYLKO W INTERNECIE
-
05.06.2023 18:59 Cotygodniowe podsumowanie roku01:14:14 TYLKO W INTERNECIE
-
05.06.2023 16:00 Jest temat!10:26 W studio: Antonina Majchrzak
-
05.06.2023 15:20 Jest temat!25:51 W studio: dr Helena Chmielewska-Szlajfer
-
05.06.2023 16:20 Jest temat!13:04 W studio: Justyna Drath
-
-
-
-
-
05.06.2023 18:40 TOK36007:45 W studio: Piotr Kuźma
-
-
-
-
05.06.2023 19:00 TOK36004:26 W studio: Agnieszka Radwańska , Przemysław Pozowski , Szymon Kępka
-
07:37 TYLKO W INTERNECIE
-
-
-
05.06.2023 19:00 TOK36007:18 W studio: Łukasz Wojtasik
-
-
-
-
-
05.06.2023 21:18 Twój Problem - Moja Sprawa
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!
Dostęp PremiumSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL