nie 1221 na zegarach przy niedzielnym stole jest z nami dziś pani Katarzyna Błażejewska-Stuhr dietetyczka kliniczna psychotyczne współzałożycielka fundacji kobiety bez diety dzień dobry kłaniam się pani dzień dobry witam w poszukiwaniu samej satysfakcjonującej odpowiedzi na pytanie czy pani podoba nasz nowy dżingiel naszego zmienionego cyklu niedzielnego obiadu przeszliśmy na przy niedzielnym stole no właśnie tak zauważyłem czy usłyszałam różnicę zrobił mi się bardzo
Rozwiń »
wysoki nawet zamiast dzień dobry chciałam powiedzieć smacznego od razu, ale może jeszcze nie wszyscy siedzą przy stole architekt no 1221 myślę, że rosół bulgocze powoli natomiast muszę panią zapytać czy dopuszcza pani tylko taką prawdę, która mówi o tym, że gluten należy bądź też nie należy spożywać ostatnio popełniła pani post na ten temat tak przyczynkiem był wywiad do jednego z tygodników związane ze złą sławą glutenu ten troszkę stanęłam w jego obronie, mimo że zdarzało mi się również na konferencjach naukowych dla specjalistów odpowiadać o tym jak wspierać pacjentów przechodzeniu na dietę bezglutenową no to jednak nie wszyscy musimy na tej chce być na szczęście dlatego zachęcam wszystkich do znalezienia takiego złotego środka i odpowiedzi na to czy naprawdę musimy się tego zlewu hotelu naszej diety pozbywać z pani Novaka Djokovicia tak naczynie osobiste cechy to znakomity tenisista, który z nagród obraził się jakiś czas temu powiedział, że nie nie będzie dotykał ich za jego przykładem poszli inni, bo musi pani też przyjąć i wszyscy nasi słuchacze bardzo często niektóre trendy no są konsekwencją influencerki ich zachowań tak nawet w naszym polskim świecie sportowe również znajdziemy takich wyznawców i czy przeciwników niejedzenia glutenu natomiast ja bym, że tu zachęcała jednak do pewnej rozwagi uważności i oczywiście im ktoś ma mniejszą wiedzę wdanej dziedzinie tym łatwiej wdrażać mu takie bezkompromisowe radykalne poglądy na różne tematy nad West biorą pod uwagę różne za przeciw i mamy media etycy świadomość, że dieta bezglutenowa jest często rozwiązaniem jedynym niezbędnym dla pewnej grupy pacjentów natomiast z drugiej strony dla każdego i zdrowego człowieka czy czy nawet chorego chociażby nacje w jakiej które rzeczywiście absolutnie tego glutenu nie może jeść nawet najmniejszej ilości z wprowadzeniem takiej diety eliminacyjnej czyli, pozbywając się dosyć dużej grupy produktów spożywczych wiąże się ze sporym ryzykiem niedożywienia czy różnych problemów chociażby, jeżeli chodzi o zmiany mikrobioty jelitowej, więc tutaj zapala mi się zawsze czerwona lampka i mam poczucie, że taka uważność skupienie na diecie, gdy rezygnujemy z jakich produktów jest bardzo ryzykowne i oczywiście czasem niezbędne natomiast wymaga olbrzymiego olbrzymie uważności, bo to nie jest tak, że możemy sobie po prostu odstawić Pluta z naszej diety i być szczęśliwi, a czy nie powinno być także, eliminując jakikolwiek produkt najpierw powinniśmy zbadać czy jesteśmy na niego uczuleni czy powinniśmy go spożywać bądź też, że ma dla nas obojętne znaczenie to byłoby takie podstawowe kryterium oceny tych składników którymi jesteśmy zaprzyjaźnieni również jesteśmy obrażeni na nich Ramen no, więc właśnie myślę, że to jest najważniejsze jest mniejsze, żebyśmy jednak zaufali medycynie leżą tu myślę, że Novak Djoković z również nie tylko o kwestii glutenu pokazał, że jego z takiej współczesnej medycyny zapewni bardzo ważna jest moim zdaniem żyj i wynika z naszej pięty to będzie klucz to weź innego o innej grupy produktów spożywczych i tych to z taką dużą rozwagą i uważności pani Katarzyna uczy się słyszymy mam nadzieję, że teraz tak tak teraz idealnie się słyszymy uciekło nam troszeczkę czasów, kiedy chcieliśmy się z panią połączyć ponownie od razu zadam pytanie proszę wiedzieć objawy, jakie objawy możemy spodziewać jeśli ktoś ma nietolerancję glutenu ową i wtedy powinien być może zasięgnąć opinii specjalisty i wyeliminować produkty, które z glutenem kojarzą z 1 strony mogą to być objawy bardzo specyficzne, czyli o ze strony przewodu pokarmowego, czyli biegunki zaparcia wzdęcia, ale z drugiej strony mogą to być objawy takie nie do końca jednoznaczne czy np. częstym objawem cel, jaki jest niedożywienie pacjentów czy anemia związane z tym, że w związku z tym, że jedzą gluten, który im szkodzi dochodzi do uszkodzeń mikrokosmosu wj elitach i zaburzeń jest ani nie różnych składników odżywczych w Kiel, jeżeli czujemy podejrzewamy, że coś jest nie tak z naszych wchłanianie naszym przewodem pokarmowym czy trawieniem dobrze było udać się do specjalisty, czyli do gastrologa, który będzie mógł przeprowadzić odpowiednie badania natomiast, żeby sprawdzić ktoś ma nietolerancję glutenu ten ktoś musi lub jeść w trakcie badań i czy nie może być także przejdziemy sobie na wiec bezglutenową pójdziemy do lekarza i wtedy będziemy próbowali zdiagnozować u siebie nietolerancję, ponieważ VAT wynik wyjdzie nam fałszywie negatywne czy nietolerancja glutenu jest z taką zmorą cywilizacyjną tak jak inne choroby np. cukrzyca typu drugiego myślę, że nie moim zdaniem większym problemem jest to, że jakość pieczywa, które teraz możemy dostać w sklepie jest niższa z drugiej strony ze względu na łatwość uprawy nowych odmian pszenicy, które mają więcej glutenu i które są lepiej Air bardziej efektywne w uprawie czy w pozyskiwaniu powoduje, że po prostu tego glutenu jest w naszym pożywieniu za dużo, a poza tym przeróżne nie najbardziej wskazane dla nas korzystne dodatki pojawiają się w pieczywie i być może czasem zdarzy się także nam się wydaje, że gluten jest winny zupełnie nie on jest przyczyną naszego złego samopoczucia tylko albo jego nadmiar albo w ogóle inne składniki dodawane do pieczywa, bo często pacjenci np. jeżeli zmieniają pieczywa pszennego na żytnią albo na pełnoziarniste albo na pieczywo pszenne, ale ze starych odmian pszenicy, czyli np. skórki samo przy czy orkiszu okazuje się, że czują się do rzeczy nie jest winny sam gluten, ale być może jego większa ilość albo w ogóle inne składniki, które są w tym pieczywie czy chciałaby pani podać produkty, które mają no najwyższą zawartość glutenu i najwięcej glutenu w ogóle gluten występuje w pszenicy życie jęczmieniu i owiec bywa zanieczyszczony plutonem na, więc tutaj np. pieczywo o z biały najczęściej w ogóle pieczywo jest tym głównym źródłem glutenu w naszej diecie podobnie jak np. wyroby mączne, czyli makarony pierogi jakiś kózki i no ale tutaj właśnie wszystko zależy od odmiany zboża, którą wybierze, bo jak powiedziałam pieczywo orkiszowe również jest z pieczywem Siennym de facto Orkisz odmiana pszenicy, ale tego glutenu ma znacznie mniej po prostu my cenimy ten gluten w piekarnictwie do tego stopnia, że dążyliśmy do tego, żeby nowe odmiany pszenicy miały go więcej, więc myślę że, zanim zrezygnujemy z glutenu całkowicie Warty jest również skupić się i wybierać produkty z mąki Żytniej orkiszowej wpłat skórki samo przy i może okaże się, że to zupełnie wystarczy w imię i jeśli chodzi o tych, którzy już mają kłopot z glutenem czy to jest proces odwracalny czy czy też nie jesteśmy skazani do końca życia na to by dobrze sobie zaordynować taką dietę eliminującą ten składnik no niestety, jeżeli ktoś choruje na celiakię albo nie cel lokalne no nietolerancję glutenu to niestety z tego gluten musi zrezygnować już do końca życia, ponieważ nawet niewielkie dawki mogą wpłynąć bardzo źle na działanie ich mieli w związku z tym te osoby muszą wybierać produkty nie tylko naturalnie bezglutenowe słów przykład kasze gryczaną okryta nie ma naturalnie glutenu, ale jeszcze oznaczone symbolem przekreślonego Kłosa, czyli takie, które z pewnością w takt produkcji i nie zostały zanieczyszczone glutenem czy istnieje jakaś zależność nie wiem geograficzna spoglądamy na mapy świata, bo mapy Europy, które społeczeństwa mają największy odsetek tych, którzy glutenu nie tolerują próbuje doszukać się jakieś prawidłowości czym może być ta choroba powodowana rzeczywiście z osoby zamieszkujące Azję mają częstszą nietolerancji glutenu, a wynika z faktu, że tradycyjnie i wiecie ten gluten pojawił się rzadziej po co tam np. w porze tak jak ryż tego glutenu nie mają natomiast my też w Polsce i Europie to glutenu jesteśmy przyzwyczajeni i tanie tolerancja nie występuje ona tak bardzo często rury dotyczy nie więcej 1 do 3%, jeżeli chodzi o populacji, jeżeli chodzi o cel jak i różne inne nietolerancję glutenu maksymalnie 5% może być nadwrażliwych nagród pani Katarzyna ubolewa, ale jest dwunasta 36 za chwilę uciekło nam kilka minut mam nadzieję, że będzie jeszcze okazja, żeby ogród nie porozmawiać wszystkie związane z tym historię zgłębić dziękuję pani bardzo za rozmowę dziękuję bardzo, miłego po półkach
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: PRZY NIEDZIELNYM STOLE
-
14:39 W studio: Krystyna Radkowska
-
13:24 W studio: Michalina Dudowicz
-
13:41 W studio: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
-
13:42 W studio: Katarzyna Gintrowska
-
15:00 W studio: .Michał Kowalski
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
29.09.2023 21:59 Gościnnie: Polityka Insight podcast15:08 W studio: Joanna Sawicka
-
-
29.09.2023 19:20 Lista Przebojów TOK FM16:11
-
29.09.2023 21:39 Gościnnie: Polityka Insight podcast36:19 W studio: dr Adam Czerniak , Robert Tomaszewski
-
29.09.2023 18:59 Babel. Rzeczpospolita Multi-Kulti41:07 TYLKO W INTERNECIE
-
29.09.2023 18:30 TOK36009:54 W studio: Krzysztof Dębiec
-
29.09.2023 18:40 TOK36006:30 W studio: Kamil Syller
-
-
29.09.2023 19:10 TOK36003:33 W studio: Tomasz Setta
-
-
29.09.2023 19:40 Codzienny Mag. Motoryzacyjny11:30
-
-
-
29.09.2023 18:15 TOK36004:11 W studio: Anna Dzierzgowska
-
-
-
-
-
-
29.09.2023 22:00 Interluda52:21 W studio: prof. Wojciech Szafrański
-
-
-
-
-
-
07:35 Pod dyktando
-
-
-
11:00 Godzina Filozofów44:27 W studio: Artur Nowak , Tomasz Terlikowski
-
11:59 Pod dyktando
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
TOK FM Premium 40% taniej. Radio TOK FM bez reklam, podcasty z audycji i podcasty tylko dla Subskrybentów.
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL