dzień dobry witam się z wami Kasię Staszak tematem tego odcinka zdrowej rozmowy jest wielkanocny stół wypowie się o nim dietetyczka usłyszycie o sposobach na przygotowanie nieco lżejszych wersji tradycyjnych potraw, a słynny bloger i autor kulinarnego bestsellera Michał Korkosz znany jako rozkoszny opowie nam na jakim tłuszczu najlepiej upiec ciasto w przyznam, że tradycyjne polskie wielkanocne śniadanie jest czymś co chętnie bym pominęła spotkałaby się z rodziną dopiero na
Rozwiń »
obiad nie jest to stół zastawiony tym co lubię jadać nie jest możliwe, że na śniadanie zjem zupełnie kiełbasę i mogę zjeść jajko dla mnie Wielkanoc to smak mazurków babki sernika, ale nie jest ważne co ja lubię nie dać święta to przede wszystkim okazja do spotkania z bliskimi nam ludźmi i Czasna relaks dla niektórych także na refleksję moja córka powiedziałaby, że święta, choć jeszcze prezentująca nie wiem czy was jest w domach taka tradycja, ale nie była ja akurat ten zwyczaj z niedzielnego poranka z przyjemnością mojej córce przekazałam tradycyjnie święta oznaczają długie siedzenie przy stole i to akurat raczej zdrowe, ale jednocześnie siedzenie sprzyja długim rozmowom śmianie się wspólnie wspomina New i to już ma wartość naszego zdrowia wiele badań dowiodło także badania robione w Polsce, że kontakty z innymi ludźmi obniża ryzyko depresji poprawia nastrój obniża stres i w ogóle pozytywnie wpływa na stan zdrowia bani relacje, więc niezbędne do długiego życia w dobrej formie święta są okazją do spotkań to jest wielka zaleta wiele osób inaczej niż ja bardzo lubi tradycyjne wielkanocne śniadanie szanuję to uważam, że święta nie są czasem, w którym powinniśmy się napinać walczyć ze sobą i z trudem sobie czegoś odmawiać powinniśmy spędzać takie lubimy jeść to co nam smakuje, a ja na pewno te święta dużo ciasta, ale jest podcast o zdrowiu od pewnych wątków nie uciekniemy coraz więcej osób świadomie i bez większych trudności rezygnuje z nadmiaru ciężkiego jedzenia szuka pomysłów na nowe formy na lżejsze formy dawnych dań albo przynajmniej nie chce czuć się źle po świątecznych posiłkach niektórzy z nas mają w rodzinie kogoś, kto właśnie przeszedł zawał serca, bo jestem zagrożonym wysoki poziom cholesterolu cukru oraz nadciśnienie jeśli gościmy taką osobę, która dostała lekarza zalecenie by nie objadać się zbyt ciężko i tłusto to powinniśmy coś lżejszego na naszym stole dla takiej osoby przygotować zapytałam tyczkę kliniczną doktor nauk o zdrowie Hanna z tą niską co zrobić, żeby łatwiej strawić te dobra ze świątecznego stołu święta wielkanocne są dla mnie troszkę zdrowsze niż te święta Bożego Narodzenia, ale przede wszystkim ze względu na to oraz używania takich ciężkich posiłków, bo na jada się w sumie rano czasami nawet rezygnujemy tego dnia po śniadaniu wielkanocnym z obiadu może czasem kolacji, a przy świętach Bożego Narodzenia wiadomo zaczynamy biesiadować wieczorem i ciężko nam już falisty nadmierne kalorie natomiast, jeżeli chodzi o jakość i dobór w ogóle produktów do tych dań wielkanocnych myślę, że warto wcześniej zaplanować zadania może trochę pomyśleć w jaki sposób je delikatnie zmodyfikować odświeżyć dodać i właśnie takiej lekkości świeżości lekko sterowności albo tak zrobić by te inne dania typu typowe i kiełbas mięsa wędliny były bardziej lekkostrawne, a na pewno jajka są bardzo zdrowe powinniśmy zbierać jajka ekologiczne jajka bio, jaka zerówki i trochę może zmienić dodatki do tych jajek można wybrać oczywiście mają one lepiej, żeby to był mają chociażby Zegarski, które są połowę mniej kaloryczny niż zwykły majonez, ale może to być również co Tatar ski można zrobić fajną pasta z fasoli można zrobić jakąś pastę twarożku tradycyjnego albo wiejskiego i lekko zmodyfikować oczywiście nie unikniemy różnych wędlin, chociaż myślę, że można, choć postawić na wędliny drobiowe albo na chudą wołowinę na pewno nie sięgać po wieprzowinę Szurek jest już rzeczą bardzo tradycyjną, więc tego nie zmienimy może trochę ograniczymy Śmietana albo dodajemy śmietanę ogórkową można go ewentualnie Obilić napojem roślinnym natomiast na takim wielkanocnym stole na pewno powinny znajdować się warzywa nie tylko w postaci tradycyjnej sałatki wielkanocnej też, która jest majonezem tylko po prostu były lekkie waży wasz dać to cała dać Okole Roszpunka, ale też dodać to co lubimy nasze święta, czyli chociażby rzeżuchę natkę pietruszki ta zielenina spowoduje, że my będziemy zupełnie inaczej trawy te ciężkie rzeczy ciężkie mięsa i zrezygnowałabym cóż radzę moim pacjentom, żeby nie pojawiać chleba przy świątecznym stole, bo taki jest dużo kalorii, że po co brzydko mówiąc zapychać się chlebem i dodałbym również do takiego wielkanocnego śniadania nowalijki to bardzo za nimi tęsknimy i myślę żony powoli już pojawiają się w sklepach czy na straganach rzodkiewka świeża sałata ogórek nasz taki gruntowy z tym, że pamiętajmy, żeby tych nowalijek niej na początku zaburza, iż bardzo dokładnie mecz nie podawać dzieciom kobietom w ciąży kobietom karmiącym zadbajmy też odpowiednią ilość płynów podczas takiego śniadania wielkanocnego wypijmy wcześniej 2 szklanki wody może już popijamy posiłków i później np. warto sięgnąć po różne herbaty ziołowe, które ułatwią nam dodatkowo trawienie, jeżeli chodzi o słodkie rzeczy to są święta, więc pozwólmy sobie na tradycyjne ciasta, ale może do typowego Mazurka czy do sernika dodajmy mąka orkiszowa mąka pełno ziarnistą może wymienimy źródło cukru tradycyjnego na stawie ksylitol ery Tryton albo chociażby wyrok za gaz, który ma niższy indeks glikemiczny i postaw na świeże owoce to też źródło cukru, ale dodatkowo świeżości lekkości i koniecznie nie zapomnimy o tym, żeby pójść na świąteczny spacer lekarzy dietetyków wielkanocne polskie tradycyjne śniadanie nie zachwyca starają się delikatnie zniechęcić Polaków do przejadania się wędlinami już od rana widać choćby w publikacjach ekspertów Narodowego centrum edukacji żywieniowej to jest instytucja publiczna lub je tutaj ją cytować, ponieważ wszystkie publikacje są dostępne bezpłatnie można łatwo znaleźć w internecie narodowe centrum edukacji żywieniowej wyjaśnia, że tradycyjne polskie śniadanie wielkanocne nie jest zestawem dań, które Polakom zawsze najbardziej smakowały jest to po prostu zbiór tego co o tej porze roku było kiedyś dostępne teraz przez cały rok mamy dostęp do świeżych owoców warzyw i nie ma powodu by nie stawiać ich na świątecznym stołem po drugie, śniadanie wielkanocne jak zauważają eksperci centrum było tak ogromne, bo siadali do niego wyposzczeni ludzie byli częścią tej naszej ciężko strawnych tradycji był kiedyś post poprzedzający święta, a my dzisiaj tę mniej przyjemną część pomijamy na stronie centrum czytamy w o wiele lepiej dla naszego zdrowia jest, jeżeli dania świąteczne raczej rozsądni nawiązują do tradycji niż się bezwiednie naśladują koniec cytatu dla osób, które chcą zachować tradycyjne dania, ale jednocześnie chciałyby, żeby nie były one tak ciężko strawne ekspertki eksperci centrum mają długą listę podpowiedzi np. Żurek lub biały barszcz razem gotować na wywarze warzywnym zamiast na wywarze z kiełbasy wędzonki pominąć masło za to dodać dużo aromatycznego majeranku kiełbasę wrzucić pokrojoną na plasterki zamiast dużych kawałkach zamiast jajek pod warstwą majonezu sosu tatarskiego radzą eksperci podać jajka przybrane rzeżuchą rzutki kami jako dodatek obok postawić SOS na bazie jogurtu naturalnego szczypiorku ewentualnie z dodatkiem musztardy i niewielkiej ilości majonezu jeśli chodzi o popularną w Polsce sałatką jarzynową to tutaj eksperci radzą przygotować SOS na bazie jogurtu z dodatkiem majonezu, a nie są z samego majonezu, a skoro na stole taki już sporo wędlin pieczonych mięs podpowiadają, że by przygotować pasztet nie mięsne jarskie np. soczewicy przygotowanie takiego pasztetu jak twierdzą eksperci z mniej pracochłonne i dzięki dodatkom w postaci różnych przypraw możemy uzyskać Super dobry smak, który spodoba się nawet mięsożerców jeśli chodzi o babkę drożdżową podpowiadają prostą zmianę, czyli zamiast polewania i lukrem lub czekoladą można posypać cukrem pudrem to sprawia, że zjemy w ten sposób mniej cukru eksperci centrum podają przepisy na różne alternatywne wersje majonezu np. na bazie kremu z kalafiora albo kremu z orzechów nerkowca ciekawe jest też przepis Mazurek daktyle oby te wszystkie przepisy możecie znaleźć bezpłatnym Buku tytułem zdrowa kuchnia pełna smaku na Wielkanoc albo życie ten był znaleźć jeśli piszecie w wyszukiwarce skrót Nc SZ czy narodowe centrum edukacji żywieniowej i do tego przepisy na Wielkanoc 2021 wtedy były aktualizowane a gdy zacznie podcastów gazety wyborczej wspierały się ostatnio, jakie są różnice między żurkiem barszczem białym i poleciłem sprawdzić tę różnicę i zadanie okazało się ciekawe, bo większość źródeł tłumaczy Żurek przygotowuje się na bazie zakwasu żytniego barszcz biały robi się na zakwasie pszenny, a na to nakładają się różne tradycje regionalne nasze zwyczaje rodzinne i dlatego tych wariantów zup jest cała masa i wszystko się już pomieszało poplątało i łatwo się można o to kłócić lepiej to zagadnienie głębiej wyjaśniła restauratorka Agnieszka Kręglicka w tekście dla wysokich obcasów napisała, że barszcz to nazwa rośliny dziko rosnącej na łąkach w rowach, która od wieków była podstawą zupy nazywanej właśnie barszczem ta roślina półki w cieniu stawała się bazą tej zupy, a ponieważ inna popularna kwaskowaty zupa z kiszonych buraków przyjęła nazwę barszcz czerwony to dla odróżnienia ten bardzo klasyczny zyskał przydomek biały jednocześnie istniała zupa Żur, która powstawała zakwasu z Żytniej mąki razowej, ponieważ barszcz na bazie kiszonej polne rośliny odszedł w zapomnienie, a Żur często był zabierany mlekiem śmietaną zaczął być nazywany barszczem białym i jak pisze Agnieszka Kręglicka już przedwojennych książkach kucharskich słowo barszcz odnosi się już wyłącznie do zupy na zakwasie z buraków lub mąki żytni teraz możemy przejść do mojej ulubionej części czy deserów usłyszycie zaraz rozkoszne ego, czyli Michała Korkosz sza słynnego blogera kulinarnego, którego zapytałem na czym najlepiej upiec ciasto na maśle margarynie czy oleju posłuchajcie co powiedział jest to temat rzeka i ten tłuszcz nie jest sobie równe i przepisach używamy każdego tłuszczu, chcąc osiągnąć coś innego, więc nie ma łatwej odpowiedzi ja osobiście najbardziej preferuje masła wszystkich tłuszczy względna ten wspaniały smak tym na maśle ta ustawa 63 procent tłuszcz żadnych miksów, ale jeśli bierzemy tutaj na ruszt babki, które teraz będziemy wypiekać to wybieg Batki maślane tej, która będzie puszysta lekka i duże zachowa świeżość będzie myślę na i zwiększą sztuka zrobienie babki naleją, które no nie ma tego wspaniałego smaku, ale jednak nadaje wilgotności i często sprężystości czas tam ze Starym takim ciastem chyba każdy pamięta ze starych lat c c trafiającym na ME ciastem czekoladowym kawowym, chociaż robi się na oleju jest takie bardzo sprężyste, porównując jest system masy czekoladowymi takim Braun wtedy zrobią na maśle też po prostu dnia prawda, więc możemy sobie postawić 2 rodzaje ciasta koło siebie masło olej i widzimy różnicę ku temu rano, a więc zależy chcemy osiągnąć jeśli robimy etap na maśle to zwyczaj będziemy najpierw ucierać masło z cukrem wiekami napowietrza masę wyprowadzić jak najwięcej tego elementu, który sprawi to matka będzie lekka jak ruch na nie jest łatwa sprawa ja preferuję masła, ale jednak też sięgam często po olej jeśli chce osiągnąć bardzo sprężyste ciasta inna opcja, którą od niedawna eksploruje jest majonez nieoczywiste połączenie w cieście, ale mają one są zrobione z jajek i oleju jest takim trochę trikiem kulinarnym, który pozwala na spadkowy środkową i sprężystości znów oczywiście nie mamy tego samego smaku no ale tak matka zachowa świeżość przez cały świat nawet do 6 dni co jest taką wyjątkową atrakcyjną obietnicą jeśli chodzi o przepisy świąteczne, które mają nam dostarczać przyjemności przez wieloletni i 1 już ten, który absolutnie nie toleruję i nigdy nie znajduje miejsce w mojej kuchni mają gotowanie w moich przepisach to margaryna oczywistej margarynę używa się jako takiego mniejszego następnie masła, które też może nadać tej sprężystości kilkanaście podobnych oleju, ale absolutnie tego nie kupuje czas na margarynie dla mnie mają specyficzne nieprzyjemne smak dlatego by nigdy nie polecam nikomu zastępować masło margaryną jeśli widzę przepisy, że ma swoje chcę zastąpić marker ze względu na gości Bagińskiego prawdopodobnie to przepisy będą też jaka, więc ja bym sugerował sięgnąć po inny przepis, który jest napisany myślała, że ma być przepisem wegańskim czy takie jak i masło nie będzie będzie, ale coś zastąpi nam jaka, więc raczej bym tak swobodnie nie zmienia tych składników raczej szukał innej recepturę mają interes składniki przedstawi imienne przepisy pisze się z myślą o konkrety składnikach, więc nie jest taka łatwa sprawa w poszukiwaniu inspiracji na świąteczny obiad deser kolacja zajrzyjcie koniecznie strony oraz Kośnego i pamiętajcie, że po jedzeniu wartość na spacer prawda czy mit, a czy jajka przed użyciem powinno się być nie zdecydowanie nie należy myć, jaki to jest oficjalne zalecenie Narodowego Instytutu zdrowia publicznego podobne zalecenia wydały instytucje w innych krajach apelują o rezygnację z mycia surowych jajek mięsa Wielkiej Brytanii prowadzona była nawet w telewizji kampania edukacyjna na ten temat, ponieważ doszło tam do masowych zatruć ludzie zachorowali na chorobę wywołaną przez jedną z bakterii bytujących na mniejsze naukowcy zainteresowali się tym jak do tego doszło zbadali przypadki wyniki okazały się zaskakujące bowiem źródłem zakażenia wcale nie było samo surowe mięso, ale woda, która podczas mycia drobiu pod kranem przeniosła tę bakterię na zlew blat przyrządy kuchenne, a następnie ludzie kładli tam surowe owoce warzywa jest jadali razem z tymi bakteriami i kolejną przyczyną tych zatruć były nieumyte ręce po kontakcie z takim surowym mięsem, gdzie po prostu dotykali i innych artykułów spożywczych i też zjadali w ten sposób bakterię to samo dotyczy jajek na skorupce jajek mogą być pałeczki salmonelli można usunąć tylko w procesie gotowania, więc lepiej od razu wrzucamy jajko do garnka inni się tak gotuje po kontakcie ze skorupką koniecznie myjemy ręce ciepłą wodą mydłem nie kładziemy surowych jajek na blacie bezpośrednio czasem w przepisach na czas to jest zalecenie, żeby wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej trzeba jak wcześniej wyjąć, ale powinny leżeć na blacie Mister lub na talerzu, który zaraz umyjemy skorupki jajek rozbitych też powinno od razu lądować w koszu ani na blacie, ponieważ mogą to właśnie zostać bakterie, które dotkną jakieś owoców warzyw, które zarazimy już bez gotowania i tak może też właśnie do zakażenia najgorsze co możemy zrobić to umycie jajka po zakupie takich metod jak stawić do lodówki zjadacze w kolejnych dniach, ponieważ naturalnie skorupkę jajka pokryta jest ochronną substancją, a jeśli dodamy NATO wilgoć to bakterie będą miały doskonałe warunki, żeby się namnażać to jest wszystko w dzisiejszym odcinku zdrowia rozmowy życzę wam wspaniałych świąt do usłyszenia mówi Kasia Stasiak
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: GOŚCINNIE: ZDROWA ROZMOWA PODCAST GAZETY WYBORCZEJ
-
-
30:15
-
19:40
-
19:46
-
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
27.09.2023 17:40 Wywiad Polityczny12:42 W studio: Łukasz Lipiński
-
-
27.09.2023 14:20 Połączenie08:49 W studio: dr Małgorzata Lorencka
-
27.09.2023 17:00 Wywiad Polityczny14:02 W studio: Bogdan Zdrojewski
-
-
27.09.2023 14:00 Połączenie08:44 W studio: dr hab. Maciej Bernatt
-
27.09.2023 13:40 Połączenie14:03 W studio: dr Agnieszka Łada-Konefał
-
27.09.2023 14:40 Raport Gospodarczy13:36 W studio: Aleksander Rajch
-
27.09.2023 15:40 Światopodgląd13:39 W studio: Krystian Łukasik
-
-
27.09.2023 15:45 Gościnnie: Być Rodzicem28:14 TYLKO W INTERNECIE
-
27.09.2023 16:00 Światopodgląd10:15 W studio: Maria Skóra
-
27.09.2023 19:59 Gościnnie: Polityka Insight podcast39:47 W studio: Joanna Sawicka , Wojciech Szacki
-
-
27.09.2023 16:20 Światopodgląd12:23 W studio: Wojciech Konończuk
-
27.09.2023 17:20 Wywiad Polityczny13:10 W studio: Anna Pięta
-
27.09.2023 15:20 Światopodgląd12:46 W studio: Agnieszka Filipiak
-
-
06:38 TYLKO W INTERNECIE
-
27.09.2023 16:40 Jeszcze Więcej Sportu14:55 W studio: Michał Banasiak
-
-
-
-
-
-
27.09.2023 18:50 TOK36005:16 W studio: mec. Małgorzata Kwiędacz-Palosz
-
27.09.2023 19:39 Dobry Pracodawca
-
-
-
27.09.2023 18:30 TOK36007:00 W studio: Michał Broniatowski
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
TOK FM Premium 40% taniej. Radio TOK FM bez reklam, podcasty z audycji i podcasty tylko dla Subskrybentów.
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL