REKLAMA

Kołacze Zygmunta III Wazy, baby i mazurki - czyli tradycyjna kuchnia wielkanocna

Świąteczny Poranek Radia TOK FM
Data emisji:
2023-04-09 07:40
Prowadzący:
Czas trwania:
15:50 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
świąteczny poranek Radia TOK SA związki dzień dobry ponownie mamy jeszcze wczesną porę ale kto wie może już w niektórych państwach domów zaczęły się przygotowania do wielkanocnego śniadania i to znaczy jeśli chodzi o produkty ciasta zapewne powstały wcześniej, ale teraz trzeba przygotować stół ładnie nakryć w wielu domach ważnym punktem takiego stołu będzie pewnie koszyczek ze święconką czy wiemy, skąd ten obyczaj samo śniadanie wielkanocne nawiązuje do Ewangelii Rozwiń » wg Świętego Jana, w której czytamy że, gdy zaświtał ranek zmartwychwstały Jezus pojawił się nad jeziorem Tyberiadzkim kilku spośród apostołów wracał właśnie nocnego połowu, kiedy przybyli do brzegu zauważyli przygotowaną na ogół rybę oraz chleb, a po przyniesieniu przygotowania złowionych ryb zjedli z panem Jezusem posiłek w ale już co jest na naszych stołach, skąd wzięły zatem te pasztety szynki kiełbasy to nam wyjaśni nasz gość, którym jest pan prof. Jarosław Dumanowski Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu dzień dobry dzień dobry to właśnie tam ryba chleb, a my w nawiązaniu przynajmniej w właśnie w tej roli do tamtej tradycji no ostro powiedziałbym w porównaniu z tamtym posiłkiem wigilijnym, skąd się do krajowej w naszej tradycji czy polskiej czy północnoeuropejskim Wielkanoc jest zaprzeczeniem Polsce jest właśnie odpowiedział na długi czas kiedy, gdzie Bogacz u nas jednak ograć Jedi rybę i chleb, a większość na produkty zbożowe warzywa i sianie kiedyś tak było tak fajnie wszyscy przestrzegamy postu czasami nam ten kulinarny liniowy rytualny sens posiłku wielkanocnego umyka i 40 dni wielkiego postu, więc Wielkanoc największe święto w roku największe religijne, bo dzisiaj trochę może bardziej chwilami myślimy o prezentach na Boże Narodzenie każda i ten cały konwencji szał ligi to świąteczny, a nam przesłania tutaj zapominamy o dawnym religijnym sensie wielkanocnym, ale po długim okresie wyrzeczeń opuszczeniu po oczekiwaniu na zmartwychwstanie nadchodzi uczta uczta, która Ano ma pewne ograniczenia, bo ona przychodzi z tradycyjnego punktu widzenia niezbyt dobrym momencie, jeżeli chodzi o zaopatrzenie żywność no właśnie studniach zacząć szaleństwo ku właśnie takie śniadaniowe tymczasem no jesteśmy na przednówku tak w no właśnie może niezupełnie przestrzennego osiedla chyba troszeczkę później później da już później kiedy, kiedy już rozwozi się kończyło już już już naprawdę było znacznie cieplej, ale naprawdę nie było co jeść i skończyły się zapasy natomiast w takim tradycyjnym systemie produkcji żywności to mamy dużo jedzenia, jeżeli polsko po zbiorach możliwa i po uboju i konserwacji współ, bo zwierząt i konserwacji mięsa zostaje teraz przychodzi ten moment w lutym marcu, kiedy jest wielki po długiej 40 dni i to nie są kiełbasy szynki jakieś suszonymi sama rymowane, a najczęściej na jej dzień po prostu jeść soli Łączany PKS leszcz kanclerz PK 6 siadają przechować do no marca kwietnia w zależności, kiedy ta Wielkanoc wypada przypada i teraz w tym momencie, kiedy jest Wielkanoc to nie było świeżego mięsa na dużych rzeźni zwierząt stąd oprócz tej szynki wędzonki kiełbasy to nam zostało procencie nie musimy tak chcieli moglibyśmy mieć świeże mięso, ale coś nam każe cieszyć się zapachem wędzone dymem prawda dzień tego nie minie sami, bo uważamy, że to jest wspaniałe, że nie zdając sobie z tego sprawy ta historia nas jednak jakoś określa rada zmusza nas czegoś, a dawniej dodatkową no oprócz drobiu i generalnie dostępne były tylko zwierzęta bardzo młode stąd często na Wielkanoc baranek jak nie kto jeszcze skojarzenie tak staram się Boży i całą symboliką czy obrazami nowego testamentu i proszę akurat prosiaka nie mogą być nowym same mecze w ogóle rzadko jest mięso w nowym testamencie rada przykład z rybą i z bardzo etatystyczne no właśnie, ale czy to jest także pamiętam akurat kiedyś przy okazji świąt właśnie Bożego Narodzenia, o których pan wspomniał rozmawialiśmy o tej tradycji wielka znaczy wigilijnej dalej i właśnie przy okazji zresztą po raz kolejny obalony został tradycyjnego karpia, który właśnie wcale tradycyjny nie był, nawet jeżeli oczywiście no kara ta ryba pojawiała się na stołach to to jej tradycyjną ość w taki w funkcjonowaniu w każdym polskim domu głównie została może potwierdzona Jeślinie narodzona w czasach w czasach PRL-u, kiedy po prostu dary była w miarę dostępna w 3 właśnie oczywiście i innych problemach zaopatrzeniowych czy to co jemy na śniadanie wielkanocne jest efektem jakiejś wielowiekowej tradycji poza tym co jak pan już sam dobrze nam przedstawił poza tym pewne emeryt, który wynikał trochę po prostu z kalendarza c wynika z kalendarza dziś nie wynika z kalendarza by się wyswobodzić od sezonowości dzisiaj sezonowość tora, czyli takie hasło brata ekologiczne to coś co co robimy staramy się robić w jakim celu często na myśl, że tak jak najbardziej, gdybyśmy zamknęli na jakieś dawne mini nawet setek lat znajdziemy wiele bardzo podobnych charakterystycznych takich samych rzeczy np. mamy takie w miarę dokładnym ni Zygmunta trzeciego wazy 16003001. rocznika 2400 lat temu no tam mamy taki punkt potrzeby nasz, więc one, czyli święconka to jest coś prawie dokładnie, chociaż kupcie, ale obfite wyliczenie tego zrobić więcej niż szynka chyba 12 wielkich szynek takich bądź skrzynek nie klasyków nie kawałeczki tylko wielkich od wieprzowiny kością chleba i 60 nie ile było 12 kopia, czyli 720 jaj prastarej coś tam jest jeszcze parę rzeczy, ale że jagnięta dużo różnych rodzajów Niemcy w zależności od bogactwa kogoś tak oczywiście miało ono kilkadziesiąt równie fajne rzeczy się sam tego nie od, ale na rzecz noszoną dzienne człowiek starał się ten raz 2× w roku kawałek nie jest wtedy wtedy zjeść przy tym często były to te tereny dzwonki bardzo często żyłek Kožulj był mu to było jedzenie w zasadzie codzienne tak, gdyż różniło wielkiego postu o tym, że w poście był sam Żur ktoś bogatszy Tuska wałkiem szybciej, a Wielkanoc z jajkiem i mięsem kiełbasą to jakieś ciekawe, bo się doszukujemy być może słusznie jakiejś symboliki wiosny ponadnarodowego życia tak sankach, a zapominamy, że w dawnym polskim katolickim poście i jajka masło baranek z masła kata 17 wieku oraz paszy, czego oprócz baranek z masła czy państwo banków masowo świat i warunków to tutaj masło i jajka i w ogóle nawiąże zabronione w czasie postu więc, a więc, więc Wielkanoc to nie tylko mięso nabiał i przyszło nam coś bardzo ważnego jak mawiał to, że da się, czego was jest taki punkt i potrzeby Nakła czy wielkanocne kołacze czy wino ciasto najczęściej teściowe skały młodzi najczęściej okrągłe, choć mamy tam kwadratowe oczy i w tej właśnie powstaje coś co nazywamy babą babą, która szybko została skojarzona z Wielkanocą najpierw taka badano Sianowa żółta, ale właśnie ciasto z jajami masłem często serem to symbol Wielkanocy coś co można było jeść wreszcie w czasie święta dzisiaj się nazbierało przez 40 dni życia przykładnie kościół zresztą, więc można było można wyborczo służyć chyba wydatek koła czy Wielkanocy urzędnika trzeciego wazy nie w tym spisie takim pisze o takich rachunkach, ale nie tak dawno chyba 2 lata temu opublikowaliśmy taką książkę zbiór dla kuchmistrza, gdzie m.in. są przepisy żony u mistrza Zygmunta trzeciego wazy i ona opisuje tam prawników Misiowa koła kilo lecznica pęka coś też ciągle jeszcze, gdzie mecze typowego u nas, zwłaszcza na Wschodzie Polski dla Wielkanoc w no właśnie tym natomiast nie wiem czy to jest regionalne znalazłem taką informację sam jest smakoszem mazurków, że to po to, najprawdopodobniej pochodzi ze Wschodu, że dotarł do Polski wraz z Turkami, ale niektórzy mówią, którzy prawdopodobnie uważają, że to ja Mazurek musi być nasz twierdzą że, że to pochodzi od słowa Mazur, czyli dawny mieszkaniec Mazowsza są też może niektórych kont fundować, bo mamy raczej inne skojarzenia ze słowem Mazur raczej trochę na północ Mazowsza w każdym razie mówię o tym między nie dlatego żeby, żeby zapytać pana, bo ciągle zastanawiamy się nad tym co jest właśnie tradycyjne takie właśnie polskie z kraju nad Wisłą, a co co co jest efektem pewnych naturalnych przecież przez wieki kontaktów wymieszania różnych kultur wspominali przecież przez pana Zygmunt trzeci waza to owszem, klub Polski, ale też król Szwecji dynastii Wazów na dodatek no był był po kądzieli wnukiem Zygmunta starego alei królowej bony no, więc w, jakim sensie można powiedzieć miał i włoskie korzenie mamy mamy właśnie takie przekonanie, że to wielkanocne nasze jedzenie jest takie tu stąd czy czy czy trochę też jest właśnie wymiesza dość, że przekonanie Money została, bo to jest jednak kwestia niewiary emocji blisko co robimy i jest dla nas ważnym często nasze natomiast na pytanie jak długo na to metrykę historia jedzenia tak jak każda historia zmienia na zawsze wszystko się mieszano po pierwsze, wychodzi to o zwyczaju chrześcijańskiego, a po drugie, przeciwstawienie postu świętowania taki kontrast ta ocena co wojna postu skalna ten młody w całej sztuce literaturze jest też bardzo katolickiego ten kontrast między czasem, kiedy głoduje umawiamy się potem bawimy się opowiadamy się świętujemy także przez jedzenie, czyli mięso tłuszcz i i te słodycze z jajami mlekiem śmietaną, a natomiast nadaliśmy im pewne formy z Mazurkiem no dawnych bardzo dawnych tekstach tego nie widzę ba pojawia się dosyć wcześnie przyczyną wdzięczność pierwsza połowa siedemnastego wieku pojawia się jako słowo, a wcześniej, a wcześniej funkcjonuje jako pewien czy tego nękanego Kołacza i myślę, że ciekawy ciekawą kwestią jest tu kajmak czy przy czym to co się do tego Mazurka dodaje jednak jakiś nie jakiś taki szlak wschodni orientalny czy jest, ale no pewnych rzeczy nie wie nie wiemy w tym w tym zbiorze zakup mistrza w tym w tym tekście siedemnastego wieku będzie pani kuchmistrz owa z 16003003. roku już 8 dziś dla trzeciego opisuje kołaczy ona opisuje też coś się nazwa Camden laty i co to znaczy nie wiem dziś dzień, chociaż pan kilka miesięcy na tym 1 słówkiem święciłem, ale to jest coś takiego Cup od lat filiżanka gotowanego mleka coś co dziś Włoch przygotowanego lekarz cukrem i wtedy widzimy, że ten kraj MAK skądinąd późno rzecz na 19 była 18 wiek, że ten kraj ma także jakieś tam o włoskich czy morskiej korzenie tak jak wiele złotych czy tak jak chce kierownictwo lub ciast i to jeszcze w jednym z artykułów pisze pan obaw jest szafranem dalibóg przyszło nas chyba rośnie szansa na nie rośnie rzeczywiście chyba nie, chociaż były tak rycerskich się niedawno zupełnie niedawno, bo klimacie zmienia są pewne miejsca dobre rozwiązanie bardzo się opłaca, ale to właśnie Karwowska nagle przez wieki uważam, że szansę też polskiego tarczy nowo w końcu czy czy nie przy pierwszej polskiej czy coś co im co jest pierwszym albo albo nie wiem ono czymś innym egzotycznym po prostu uznajemy, że to jest nasze i bardzo długo uznawano, że kuchnia Polska to jest taka bardzo ostra oparta na egzotycznych przyprawach, a zwłaszcza takich orientalnych i tak od siedemnastego szesnastego wieku autorzy książek kucharskich piszą tak, że niebezpiecznie Szafran nie po polsku trzeba po tak normalnie to naszym, czyli takich za liczne, a jeśli nie wieczna uwielbiam ten smak małego pilnika ach, mamy go jakiś tatarskim dziejów cukrzycy zapomnianego tak w takich w takich ostrych zestawieniach słodko słodko pikantnych, które są już wielka nocy są wielka 19 wieku mamy opisy jakiś tam pieczeni farszu itd. to one są takie archaiczne też do tylko wtedy dodaje się do mięsa cynamonu imbiru czegoś słodkiego dzisiaj to już raczej raczej odeszliśmy mostek o tak jak odchodzimy trochę od może powiem wprost obżarstwa świątecznego no ale to nie jest Kennedy w przynajmniej by powinniśmy trochę się miarkować, ale teraz po tym, oraz smakowania myślę, że niektórzy jeszcze bardziej ochoczo przystąpią do dzisiejszego świątecznego śniadania pan również życzę smacznego wszystkiego dobrego bardzo dziękuję za rozmowę pan profesor miał bardzo wąskiej Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu nasz gość dziękuję do miłego Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: ŚWIĄTECZNY PORANEK RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium 40% taniej. Radio TOK FM bez reklam, podcasty z audycji i podcasty tylko dla Subskrybentów.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA