REKLAMA

Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska

Przy niedzielnym stole
Data emisji:
2023-04-23 12:20
Prowadzący:
Czas trwania:
15:08 min.
Udostępnij:

Rozmówczynią Przemysława Iwańczyka była Alicja Rokicka - autorka książek i bloga ''Wegan Nerd”

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
przy niedzielnym stole w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwo z nami jest dziś pani Alicja Rokicka autorka książek, a także bloga wegan nerce kłaniam się pani Alicjo dzień dobry dzień dobry jest pani także autorką książki Italia dla zielonych, czyli roślinna kuchnia włoska i o tym dziś mówić będziemy może przy okazji zaproszę naszych słuchaczy by pisali do nas na adres dla was małpa TOK kropkę FM dla was małpa TOK kropkę FM Rozwiń » bowiem mamy dla państwa książka Alicji Rokickiej Italia dla zielonego, której dziś mówić będziemy wydany przez wydawnictwo marginesy myślę że, pisząc do nas macie państwo dużą szansę na to, żeby te pozycje mieć w swoich kulinarnych przestrzeniach jeśli chodzi o bibliotekę, a teraz, dlaczego Italia panią pytam, bo wszyscy wybierają witali jako taką kolebkę nowoczesnej i zdrowej kuchni przede wszystkim tak w ogóle kuchnia włoska jest szalenie popularna w ogóle na świecie nie tylko w Polsce co sama się przekonałam tak naprawdę, zderzając się tą książkę, ale umie tę miłość do foteli zaczęła się dość wcześnie, bo w ogóle wykształcenia jestem to brzmi bardzo lot tnie reżyserką filmów animowanych skończyłam grafikę na ASP w Krakowie, ale tam podczas przygotowywania się do studia do egzaminów jeszcze w liceum za bardzo zaczęłam interesować sztukami Iskrę sztuki i gdzieś tam ETA historia sztuki bardzo się osadza właśnie na ziemiach włoskich, a szczególnie antyk prawda i później idąc głębiej ta Włochy cały czas są na językach właśnie w sztuce, więc dla mnie to te Włochy już były obecne, odkąd pamiętam i tak naprawdę pierwsze do Włoch pojechał właśnie przed egzaminem przed pierwszym przy pierwszym rokiem studiów na SP i tu taka wycieczka tak sobie to nas bardzo panikował, bo miał pieniądze żadnych reklam kolegom nie mieliśmy właściwie żadnych planów oprócz tego, że ja widziałam chce pojechać to był właśnie takie dla mnie wtedy takie ważne ośrodki tej sztuki, więc tempo Florencja morzem, a Mediolan, które jeszcze pewnie dodałbym do tego więcej miejsc, ale my ten ten wyjazd bardzo nie zmienią, bo oprócz tego, że zobaczą wszystko toczyć się uczyłam na żywo i to mnie totalnie pochłonęło oczywiste w ilustracjach książkach mą większych architektury jest minimalnie w ogóle jest pokazana jak to wygląda rzeczywistość, jakie to wszystko monumentalne, ale nie okazało już wtedy byłam weganką i system bałam się, że właśnie to będzie taki miesiąc głodowe okazało się, że jakby zostałam tek przyjęli w ogóle przyjemnie o przyjęte z otwartymi ramionami i wszędzie właściwie nigdzie nie był problem żadnej restauracji czy po prostu w sklepach również były dużo opcji, że jedno pytanie jak już mieć wciągnęły te Włochy i postanowiła właśnie jakoś tak jeszcze bardziej głębiej z tą kuchnią włoską i przekonałem się tam zbiegiem lat, że jest bardzo roślinna, że faktycznie tych produktów, ale też naturalnie tam tradycyjnie bezmięsnych przepisów jest bardzo duża no tak zaczęła od maja przykład, że właściwie z bardzo często jest dotyczy ruchu w ciągu roku i obawiam się za tak, że nie wiedzy reszty świata państwo cały czas tylko też trochę izbach pani zdaniem wśród Włochów jest wielu wegetarian wegan czy też oni w z trudem wyobrażają sobie kuchnię bezmięsną bardzo dużo wydają się, że coraz większe jest taki widoczny ruch Wiktor kuchnia wegańska włożył też mocno się kojarzy z tym tak mnie dietom zdrowszą i system cały czas też ją łączy z dietą bezglutenową i z tego co widzę to tych produktów bez Grota oczywiście to jest ten system stereotypy są różne diety, które oczywiście mogą łączyć, ale faktycznie tych produktów bezglutenowych bardzo dużo się ostatnio pojawiła no i tych wegańskich również tych zamienników powstają dużo lokalnych firm, które robią jakieś takie zamienniki sera wędlin i wiec myślę, że pan ja w ogóle uważam, że gości po prostu bardzo lubią jeść i pracę lubią ludzi, którzy robią jest, więc to nie nie nie zwracają uwagę jak bardzo ktoś nie mięso czy nie tylko jeśli podchodzi do nich jakąś tam uśmiechem zagaduje ja nigdy nie miałam przykrej sytuacji z mojego powodu, że sankcja pozmieniać w karcie restauracji albo właśnie pomiar ciała czy coś dla mnie przygotują wręcz przeciwnie dziś miałam bardzo dużo takich pozytywnych reakcji takich właściwie bardzo przyjazne nic nic nic nie nikt nigdy pewnie nie śmiał, ale nic takiego, a więc myślę, że tak to świadomość rośnie większa no i system mówi, że ta kuchnia włoska to kiedyś przynajmniej nadpłaty kuchnia biedniejsza jest termin ucina Vera to oznacza, że kuchnia biedaków, która bardzo się właśnie te kuchnie składa ze bazie strączkowe i taki przy NBA potraw mącznych chociażby makarony, więc myślę, że oni też mają zakodowane w głowie, że mają po prostu potraw, które nie są mięsne ASA lasy co prawda, więc wydaje się, że tam faktycznie tych mięsa jeszcze skoro sporo też jej owoców morza i re, ale też bardzo dużo jest się po prostu warzyw i te lokalne potrawy są bardzo takie roślinne i przyjazne ludziom oczy tego mięsa nie wiedzą, jaką konstrukcję ma pani książkę czy ona jest oparta tylko wyłącznie receptury czy też zgłębia pani historię też kuchni włoskiej dań, które pani prezentuje, więc sporo MR do tego nie chciałam tego na powrotny pociąg chciałam bardzo zrobić taką książkę, gdzie będę siedzieć tam cielistą swoją taką wiedzą doświadczeniem, ale nie starczyłoby mięsna mięsna szefie mięsa za występ w 2 lata, a niestety wiele miejsca i książka wzięłaby drugi udka, więc faktycznie staram się też wybrać takie przepisy, które są tradycyjnie bezmięsne i Becerra gdzieś tam nogę sobie parę wyjątków w Polsce Polański, żeby zrobić takiego wersji roślinnej, ale zdecydowanie większa ilość to są takie przepisy, które tradycyjnie są bardzo lokalne i właśnie takie przyjazne ludziom, którzy tego mięsa nie jedzą, ale też staram się właśnie każdy przepis tak ozdobić jakąś anegdotkę związaną właśnie historia tego przepisu albo historia tego jak przepis poznałam, więc tak to jest skarb to książka jest taki właściwie zbiór moich ostatnich tak świadczeń i ja się zdecydowanie bardzo dobrze pisało, bo czy materiałów miał miałem przygotowane i trzeba było prostuje, a odkurzyć i pozbierać myśli taką poczytają całość, ale zdecydowanie nie jest to podręcznik w sposób tak książka Kucharska, ale takimi właśnie wskazówkami mniej więcej co można, czego można się spodziewać w tych Włoszech, a na co zwracać uwagę i też, jakie dania właśnie, jakie na, jakie dania w karcie będzie można zwracać uwagę, żeby mieć pewność że, że tak nie będzie Rosjanie masła śmietanę a, toteż jest ważne dla ludzi, którzy nie jedzą tego mięsa produktów zwierzęcych też względów zdrowotnych prawda z zysku z różnymi wracają alergiami, więc myślę, że ona też tak przydaje też niejako książka Kucharska jeszcze taka podpowiedź jak właśnie podróżować po Włoszech, o czym pani swoje sztandarowe dania, które bez, których nie wyobraża sobie pani tej książki generalnie kuchni włoskiej, o które chciałaby pani teraz powiedzieć ja ogólnie nie wyobrażam sobie życie bez pokazać ich, kiedy nie tylko książki jest taki bardzo poczciwy wypiek drożdżowy, a które, na którego można podawać kwestię zapiekać obozowiska ami albo samo pokracznie może być oprószamy solą ewentualnie takim aromatycznym rozmarynem bardzo popularna jest z ziemniakami, więc każdy z ziemniakami myślę, że jest coś co w Polsce skradnie serce niejednemu rower rodakowi Witaj w karcie bardzo, bo rzadko w ogóle kupuje chleb tak naprawdę wolę sobie właśnie upiec lokacie, a które oczywiście musi być jeszcze o odpowiednio polana oliwą z bardzo aromatyczne lekko po zdjęciu króciutka, ale zdecydowanie szukać to jest już dziś poświęconej być dużo przepisów tak naprawdę w tej książce, bo te lokacje mogą się różnić tylko dodatkami, ale też sposobem wypiekania, więc zdecydowanie Kacza jest też takiej takie danie taki taki wypiek, którego bez niej z powodzeniem w ciemno można kosztować 500 we włoszech, bo o jeszcze znów 90% zawsze jest robione na-li, więc jak będzie wegańskie zdecydowanie edukacja, a co pić co jeśli chodzi o pani perspektywy, a więc ukarać tak czuję, że oszukała pić strefy zdradziła bitwa, a i tak jak są też pytanie moja miłość warto pamiętać, że często na pizzę jest zawsze wegańskie nie dodaje do tego co zdaniem lekarz mija jak system jest taki stereotyp właśnie, że to takie ciasto drożdżowe oraz woda mąka drożdże no tak dokładnie i Sol prawda później ewentualnie oliwą podlewa i tak naprawdę we włoszech bardzo popularne są 2 pizze tam pizza Marin Margarita, czyli taka popularność serem oraz bazylią oraz Marina ara Marina ratusz spis czasem sosem pomidorowym, ale za to oregano i z kawałkami czas no nie przepraszam ja tutaj stawiam stanowczy sprzeciw zapomniała pani o typowo włoskiej pizzy z ananasem, a od rana nie pyta to jest kwestia etyki anegdotkę kawał rzeki kupuje ananas w paczce w sklepie we włoszech to trzeba podpisać zobowiązanie, że jego niepokój czy ma na PIT, które te 5 albo jak niania albo sklepu myślę, że jest zapomniał oczy, ale tak nie na żadnym owocna pizzy nie powinien się zna, ale chyba, że chyba, że może tak, chyba że dowodzą, że dokładnie, a więc PIT tak moje przepisy moim zdaniem oczywiste z Neapolu stamtąd pizza pochodzi rzeczywiście te 2 pizze są bardzo popularne, więc powiedzenie, że PiS bez sera nie PiS chce to jest obraza dla Malina ary neapolitańskiej prawda zięć, a te, które mi głupio, że nie powiedział na początku pizza mnie dobrze wychować dodaje, ale ja panią muszę zapytać, dlaczego Włosi nie umieją zupy oprócz kremu z pomidorów i oprócz garaży, które no nie wszystkim podchodzi nagle gaz płaci jest jest hiszpańskie, ale też Jan, ale też serwowane we włoszech po wielokroć to popełnia, a teraz karygodny błąd to, że to, tym bardziej nie umieją z tak czynna jest takie powiedzenie że, że zupa to jest taki niepotrzebny posiłek, ponieważ zajmuje miejsce w żołądku przed głównym daniem jest nawet trochę z tym zgadzam sama jakoś z zupami przypadną poza właśnie takim kremem pomidorowe zmysł wydaje, że to o to chodzi o tych co w kuchni włoskiej jest dość mało jeszcze kojarzę, że z okazji nowego roku jest takie zupy z dodatkiem soczewicy, ponieważ ona wygląda jest takie też dziękuję anegdota legenda, że soczewica i przypomina pieniążki, więc powinno się jeść dużo soczewicę w styczniu żeby, żeby pieniążków prawdziwych było więcej w życiu, ale faktycznie robić takich kremy czasami, gdy z dnia jest też popularnym warzywem, ale zdecydowanie nie nie przy przykuwają tyle dzięki do osób co co do innych dań szczególnie głównych albo właśnie wypieków Makara oczywiście jeszcze trochę z tym zgadzam zdecydowanie zamiast talerze zupy wolałabym jest talerz makaronu Włosi umieją za to desery prawda tiramisu pana kota tak cieszyłem z 1 strony jest też tak desery włoskie nie są aż tak popular, ale co pani z tym, ale co pani z tym zrobić, ponieważ one nie są wegańskie tak no większości nie no to wtedy już trzeba ewentualnie wybierać już do takich typowych włoskich wegańskich restauracji jest zamiennikiem, gdyby pani zechciała powiedzieć dla lat dla tych, którzy uprawiają wegańskie kulinaria po pierwsze trzeba przygotować biszkopt, która będzie bez jaj jak no i 2 w tym momencie w sklepach jest do zakupu po takie ma skarb one wegańskie one często na bazie mleka kokosowego jest wtedy jakby tych produktów takich do kupienia jest myślę, że można sobie poradzić ewentualnie ten skwerek to wasz sercowo się zamienia ze ze mną, jaką ma ze orzechów nerkowca albo ze mają tam przez kaszy jaglanej często jest do uratowania jak jest to sytuacja, więc tak, ale w tym, że to już obecnie w południe Włoch jest takie bardzo słodkie prawdę tamtych wypieków słodkich zdecydowanie więcej niż na północy stek kornet to faktycznie jest idealne, a ile coś do zacięcia dnia w przy przy przy filiżance cappuccino, ale oba te włosy tak bardzo słodcy nie są wrażenie, że mają swoje topowe desery, ale to nie jest coś takiego bardzo, że wg Polski bez deser wydaje się, że są mniej popularne niż przed istnieje francuskie Air France Francja i desery wojna jest takiego bardzo światowego mamy też po mamy 1,5 minuty chciałbym też coś uszczknąć dla siebie z tej rozmowy wybieram się na początku czerwca na tradycyjne włoskie wesele, czego mogę spodziewać się na na stole też biorąc pod uwagę, że część dań może być wegańskich myślę, że na pewno dużo jako lokalnych produktów właśnie bardzo lubią podkreślać RS to jak i produkty mają lokalne, więc będzie na wycenę na bank będzie bardzo dużo mięsa 1, ale też na pewno takich jest dużo cała lokalna waży, które delikatnie są po prostu grillowana skropione oliwą lub odstęp innym na pewno będzie dużo chleba pewno będzie bardzo bardzo dużo lokalnego wina to jestem przekonana, że mam nadzieję, że w czerwcu też będzie piękna pogoda, więc myślę że, że polskie wesele samo w sobie będzie czymś wspaniałym w ogóle być pewnie tam będzie bardzo wspaniałą chwilą, a na zjedzenie na pewno będzie też wspaniale, więc no trochę zazdroszczę tego stanu w Toskanii proszę pani być za relacje jak przyjadę połączymy się z panią wtedy sobie podyskutujemy Alicja w związku z akcji idea Galicja Rokicka była z nami autorka książek bloga wegan Nerd dziś wspominając swoją książkę książce Italia dla zielonych, czyli roślina kuchnia włoska przypomnę mamy dla państwa książkę proszę pisać do nas na adres dla was małpa TOK kropkę FM dla was małpa TOK kropkę FM dobry, jeżeli pani życie dziękuję wzajemnie naszych słuchaczy zapraszam teraz na skrót informacji Radia TOK FM Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZY NIEDZIELNYM STOLE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium 40% taniej. Radio TOK FM bez reklam, podcasty z audycji i podcasty tylko dla Subskrybentów.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA