REKLAMA

Zdrowszy grill, czyli majówka bez wyrzutów sumienia

Weekendowy Poranek Radia TOK FM
Data emisji:
2023-04-30 07:40
Prowadzący:
Czas trwania:
16:19 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
słuchają państwo poranka Radia TOK FM takiego majątkowego Karolina Głowacka przy mikrofonie z nami jest teraz dr Damian parol dietetyk autor bloga, na którym w 2 Włoszczowa źródła naukowe informuje o zawiłościach dietetyki właśnie dzień dobry zmianie część jest dobre wiadomo, że w weekend szczególnie długi nieco sobie odpuszczamy ale, żeby nie przesadzić w tym odpuszczanie to właśnie postanowiliśmy zaprosić do rozmowy, żeby dowiedzieć się przede wszystkim czy uda Rozwiń » się zrobić zdrowszego grilla ten generalnie da się trzęsienia ta tak nawet da się zrobić taką rolę bardzo zdrowego grilla przejmie pod kątem takim kalorycznych zaznaczy jeśli na tym grillu położymy czy to pierś kurczaka jakąś tam w woli wie, żeby też fajny pod marzyło, że pot spod królowa oczek dziś to jesteśmy jesteśmy na diecie wegetariańskiej do tego jakieś się warzywa grillowane to może być to bardzo zdrowe, a posiłek po takim względem dietetycznym natomiast cały czas musimy pamiętać o tym, że wszystko co będziemy robić nad ogniem to niestety będzie w pewnym stopniu rakotwórcze te wszystkie substancje, które wydzielają podczas spalania węgla no nie będą nam niestety służyć na i tym gorzej będzie jeśli na takim wielu pojawi się np. jakaś kiełbaska, która sama w sobie niestety będzie sprzyjać na zmianom nowotworowym, a tutaj chodzi przede wszystkim nowotwory jelita grubego, a jeszcze dodatkowo będziemy właśnie ją piekli nad ogniem no to pogorszy tylko sprawę i tutaj to zupełnie poza tym, że jest to też produkt wysokokaloryczne i na taki powiedzmy niezbyt niezbyt fit na to właśnie mamy te kwestie związane z nowotworami, ale to co takiego się dzieje w tej kiełbasę, która właśnie jest nie otoczona na grillu w tym dymem np. tak albo jak mówił nad ogniem ona nam troszeczkę lekko Węglina co w tym takiego złego właśnie niestety substancje, które w tym czasie powstają są substancje, które mogą sprzyjać zmianom wewnątrz naszych komórek, które zwiększają ryzyko pojawienia się nowotworu i mimo że nam generalny ten objąć dobrze kojarzy, bo no są miłe skojarzenia po prostu często już nawet z dzieciństwa i być może takie wręcz batalistyczne skojarzenia z ogniem, który nam się z bezpieczeństwem kojarzył albo romantyczne tak romantyczne romantyzmem itd. zamiast takie substancje powstają jeszcze ileś lat temu, kiedy bezpieczeństwo żywności nie było na tak wysokim poziomie dzisiaj no to np. dobrze upieczone mięso było bezpieczniejsze i w tym sensie zdrowsza, bo nie mogą być źródłem jakiegoś zakażenia obu są mniejsze na to szansa na dzisiaj, kiedy na to ryzyko, że zatruje jakąś nieświeżą kiełbaską coś takiego jest jednak dosyć małe na to ryzyko, że właśnie na na razie myślę to substancja na potencjale rakotwórczym no zdecydowanie przeważa ile jest tego na unikat i tutaj też może od razu jakąś taką poradę na sprzedać to ceny strony jeśli mamy szkody grilla gazowego to będzie to lepszy wybór niż takie panowanie nad węglem, a to zdecydowanie lepszy wybór, ale nie dysponujemy takim grillem to nawet użycie takiej tacki aluminiowej już będzie tutaj zmniejsza to ekspozycja na jedzenie, które jemy na, a właśnie te substancje, które się ulatniają z tego z tego żaru tego z tym dymami osadzają się na naszych produktach spożywczych to właśnie mówi się szerzej produktach spożywczych czy kłopotem potencjalnym są właśnie tylko kiełbaski grilla nie karkówki tego typu rzeczy jeśli np. pobiera sobie za bardzo nie bakłażana kukurydza i ona też będzie taka już lekko czarna VIP na powierzchnię to też jest niebezpieczna no niestety tak nie jest tak co prawda jeśli chodzi o mięso to tych substancji same w sobie powstaje więcej jeśli chodzi o mięso, które jest przetworzone to ono już samo w sobie może sprzyjać nowotworom, więc właśnie dokładamy to jeszcze temu grillowaniem, a chodzi o warzywa no to mamy tylko wyłącznie to co ma się nami na osadził na takim i takim produkcie w czasie grillowania, więc jest to znacznie bezpieczniejsza no ale niestety nadal nadal to ryzyko astmy to powiedzmy, że użyliśmy tacki, że jesteśmy ostrożniejsi jeśli chodzi o poziom właśnie przejawiania naszych naszych potraw myślę, że drugim elementem, który trochę niedoceniany jako potencjalne by zagrożenia takich majątkowych szaleństw to są napoje, bo to jakoś patrzymy na nie mam wrażenie z drugim rzędzie, że bardziej widzimy np. kaloryczność czekającą 3 tłuszczem właśnie takiej kiełbaski, a jak obok stoi napój słodzony to trochę mniej o tym pamięta tymczasem chyba można wypić niemalże tyle samo kalorii co co zjeść nie niestety tak niestety płynne kalorie mają to do siebie, że nawet jeśli nie jest jakoś specjalnie dużo to one zupełnie w zasadzie pomijają nasze mechanizm sytości to znaczy jak wiemy to taką właśnie kiełbaskę to ona będzie dosyć kaloryczna, ale na generalnie nas nasyci będziemy się czuli najedzeni natomiast jeśli wypijemy sobie 2 szklanki coli to praktycznie tego nie zauważymy i nawet jeśli w tej okolicy kalorii będzie znacznie mniej to będą takie właśnie kalorie zupełnie przez nas pominięte nie to jest największe niebezpieczeństwo właśnie słodzonych napojów, a często jeszcze gorzej jest jeśli do tego dochodzi alkohol balkon sam w sobie jest kaloryczny i często właśnie robią sobie drinka ze słodzonego napoju i alkoholu albo po prostu pijemy piwo, które z 1 strony samo w sobie jest relatywnie kaloryczne klucz do tego oczywiście zawiera alkohol no i jeszcze niestety ten alkohol ma to do siebie, że nie wzmaga apetyt i sprawia nam, że jeśli mieliśmy twarde postanowienia, że będziemy na diecie i na tym grillu no nie wiemy nic więcej niż sobie założyliśmy to prawdopodobnie około 0203. piwa NATO założenie po prostu określenie i to będziemy po prostu trzymać swoich własnych założeń teraz powiedz tak na ile można sobie właśnie odpuszczać takie weekendy jak chociażby majówkę jestem przekonana, że wielu naszych słuchaczy jest w tym momencie wręcz zirytowanych naszą rozmową, że dajcie Święty spokój dajcie nam odpocząć, chociaż raz na jakiś czas się wyluzować trzymał np. dietę zdrowo się o drzewie przez większą część roku no raz na jakiś czas mogę chyba sobie trochę odpuścić jak na to patrzeć jako dietetyk własnych usług czy jeśli ktoś trzyma dietę przez większość roku naprawdę tak, aby na nie jest to zdrowa dieta, która sprzyja utrzymaniu takiej masy ciała, jaka ta osoba chce trzymać no to oczywiście majówka nawet taka wyjątkowo długa jak w tym roku tutaj tego nie zniszczy trochę gorzej jest przed zasobami, które próbują utrzymać dieta, ale niestety taka okazja za okazją na weekend weekendem no łamią postanowienia tej swojej diety na i z 1 strony mogą być przez relatywnie dużo czasu na więcej przez większość tego dnia są na diecie, a z drugiej strony barykady są na tyle destrukcyjny dla tej GT, że niestety tutaj mu dochodzi do kompensacji tych kalorii, które tę osobę chciały zaoszczędzić w tygodniu ma tutaj jeśli ktoś boryka z czymś takim widzieć, że nowa dieta dobrze wychodzi od poniedziałku do piątku w ten to już nie bardzo no to jest sprawa, nad którą warto zastanowić i często na paradoksalnie największym błędem na jest trzymanie zbyt restrykcyjnej poglądem takim ilościowym, czyli kalorycznym wiązanym jakościowym, czyli tego co na to sobie pozwalamy nie podjęty teraz jest po prostu jest zbyt restrykcyjna, a bardzo nas męczy nie potem Łykend to możemy tylko wyłącznie o tym, żeby całkowicie odpuścić klapą najlepiej zupełnie drugą stronę następcą na 101 my my doprowadza do takiego przejadanie się właśnie w takim momencie na rozwiązanie może być z wręcz to na luzowanie dietę podawanie sobie na jedzenie większej ilości kalorii to proszenie w tej diecie też produktów, które może nie są takie Super zdrowa, ale nam po prostu smakują ważnym elementem naszego ne funkcjonowania i może się okazać, że taką to już da się wtedy trzymać w weekend co prawda może to efekt nie będzie na tak dobry jak było, gdybyśmy trzymali Tomasz pięciodniową dietę przez 7 dni, ale jednak w dłuższej perspektywie będzie i uda nam się po prostu realizować to dieta, a nie mieć prostą fajne założenia, które się sprawdzają przez 5 dni, aby weekend niestety idą totalnie Podstawka jak w ogóle liczyć się ten bilans kaloryczny dobowo tygodniowo jak to właśnie robić nowe wydawałoby się, że skoro dałam rady od poniedziałku do piątku to wygrała tam kilkaset kalorii powiedzmy zaoszczędziła łącznie wszyscy 5 dni, a to mówi o tym, że to jednak ma znaczenie też w taki w dłuższej perspektywie tak tak i u zwykle liczymy kalorie na 1 dzień, bo po prostu jest to operacyjnie najłatwiejsza i taki najbardziej sensowna się wydaje natomiast wiemy to, że ten bilans tygodniowy na również jest bardzo ważny, bo to nie jest tak, że nasz organizm nie po 24 godzinach w jaki sposób się recytuje czy coś takiego i to co stracił stracił tak to co momentalnie przeszło to przyszło, ale my się rozlicza tylko takich kart jeszcze 4 godziny tylko oczywiście rozlicza się znacznie dłuższej perspektywie trudno nie da się nadać początku końca tak 100%, bo noce bardzo bardzo płynne natomiast sensownym podziałem jest taki podział na tydzień warto też taki cykl, w którym funkcjonujemy i w którym te nie są powtarzalne tak mamy te dni na robocze, które często się odżywiamy inaczej mamy te dni weekendowe, których też troszeczkę inaczej od Rzymian, więc warto jest spożyć przynajmniej perspektywę tygodnia atak naprawdę można było i dłuższe okresy na brać pod uwagę, czyli wracając do ustawiania sobie tej diety można np. ją robić mniej restrykcyjną mniej męczącą nas psychicznie np. dorzucić trochę aktywności fizycznej, bo tutaj zasadniczo chodzi o ten bilans kaloryczny ujemne więcej przejdziemy dłuższy kawałek na złotej tabliczka czekolady nas nie zabije tak zdecydowanie aktywność fizyczna odgrywa tutaj dużą rolę na i rzeczywiście większa aktywność fizyczna zazwyczaj sprzyja lepszemu i utrzymaniu zdrowej masy ciała są też badania, które pokazują, że przynajmniej do pewnego poziomu aktywność fizyczna wiąże się z lepszym i lepszy mechanizmami głodu sytości, że po prostu stajemy się bardziej precyzyjni w tym zjadanie odpowiedniej ilości kalorii na co jeszcze zależy nam na tym, żeby utrzymać masę ciała to się bardzo bardzo przydaje, a tylko, że też szkodzi aktywność fizyczną to trzeba pamiętać, że ona bywa przecenia co znaczy tyle osób uważa, że jeśli np. trenuje 3× w tygodniu to może jest zdecydowanie więcej niższe, kiedy nie trenowało, a w praktyce się okazuje, że to jest o 510% w sumie więcej kalorii na niż potrzebowali wcześniej, więc nie są to jakieś diametralne różnice i też może na tym sparzyć jeśli jesteśmy co tego zbyt optymistyczni jeśli chodzi na koniec zapytam o te kwestie związane z potencjalną właśnie roku twórczością narażaniem się na ryzyko nowotworów na to znowu ta kwestia częstotliwości jeśli raz na jakiś czas właśnie pozwolę sobie na to z węgla ono kiełbaskę z ogniska, bo lubię jak tutaj to ryzyko liczyć jednak Baska okej 10 okej Dzięby 30 rocznie to już za dużo czy to się da w ogóle jakikolwiek sposób wyliczyć dniu mam te rekomendacje dotyczące tego przetworzonego mięsa które, bo są najbardziej oficjalne, bo są stworzone przez WHO mówią o spożyciu ów wciągu tygodnia, a i nie chcę teraz powiedzieć dokładnej liczby nie są mi pewien, ale jest dolne kilkaset gramów tego typu na tego typu mięsa na w ciągu w ciągu tygodnia, więc jeśli właśnie raz w roku nie nam w czasie majówki zjemy sobie kilka kiełbasek to na pewno więcej stania natomiast bardziej chodzi o to, żeby nie było po prostu regula regularnym elementem naszej dietę jeśli codziennie na naszych kanapach no to jakaś wędlina jest nowym pod marką kości o łaskę i zjeść np. na kolację no to dobrze byłoby to ograniczyć je rzeczywiście skupić się bardziej na tym co robimy rutynowo, a nie co jest jakimś tam odświętnym posiłkiem, który musi być tak zdrowy jak nasze codzienne posiłki wobec tekst ciekawości osobiście jak patrzeć na jedzenie Tomasz taką fiksację właśnie przelicza od razu wszystko na kalorie tłuszcze trans trans tego typu rzeczy czy potrafisz nie wiem tak swobodnie cieszyć jedzeniem potrafi cieszyć jedzeniem plamy mam taką nadzieję, ale myślę, że to jest skrzywienie zawodowe, że ja widzę tak chory, który de są jej podchodzą na pewno tego inaczej niż podchodziłem w tym też, zanim zaczęła studiować dietetykę i posiada co się zmienia w człowieku watek jeśli są państwo zaciekawieni media etyką taką właśnie na poważnie podkreślam to, bo duże jest różnych różnej jakości treści w internecie bardzo państwu polecam blog dr Damiana Parola na ten temat tam są właśnie zawsze źródła naukowe ojca życzymy państwu zdrowej sytej smacznej majówki tak, bo powiemy nie taki smacznej i smaczne i właśnie i proszę potem na spacerek delikatne dr Damian parol dietetyk był z nami dziękuję serdecznie dziękuję bardzo Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WEEKENDOWY PORANEK RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium 40% taniej. Radio TOK FM bez reklam, podcasty z audycji i podcasty tylko dla Subskrybentów.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA