REKLAMA

Jedz pysznie sezonowo!

Przy niedzielnym stole
Data emisji:
2023-04-30 12:20
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
13:39 min.
Udostępnij:

Rozmówczynią Przemysława Iwańczyka była Anna Zyśk - autorka książek, przepisów i profilu na Instagramie ''Jedz Pysznie''

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
przy niedzielnym stole w niedzielnym magazynie Radia TOK FM nasza stała pozycja naszego niedzielnego magazynu jeszcze raz powtórzę jest z nami pani Anna Zyśk autorka książek przepisów profilu na Instagramie jedz też nie dzień dobry dzień dobry bardzo miło o dzisiaj zachęcam panią do tego byśmy mówili o książce, którą pani stoi jedz pysznie sezonowo od razu też poczynił pewien ukłon w kierunku naszych słuchaczy jeśli chcą państwo mieć taką książkę, której autorka Rozwiń » jest dziś z nami to proszę pisać do nas na adresy dla was małpa TOK kropkę FM to książka, która ukazała się nakładem wydawnictwa Pascal to proszę teraz pani powiedziała co za książka tej książce skupiła się przede wszystkim na sezonowości na przepisach z wykorzystaniem sezonowych warzyw owoców, których tak naprawdę każdy z nas jednak trochę za mało, a więc pokazuje jak prosty sposób można przemyśleć Przemyśl lista warzyw i owoce swojej diecie wciąż jest po 120 przepisów na pyszne proste dania właśnie z wykorzystaniem warzyw owoców przemycenie ich, więc świetna opcja na również dla małych niejadków właśnie czy my mamy u nas w kraju kulturę jedzenia sezonowego pani zdaniem tak jak najbardziej możemy wówczas zauważyć teraz w tym momencie w tej już w co co roku wiosną ludzie bardzo wielkim zapałem chęcią nie mogą doczekać tych sezonowych smaków na nowalijki podcina ogórki gruntowe truskawki każdego pragnie każdy zatem tęsknię i ta sezonowość, zwłaszcza w naszym kraju wiosną jeśli chodzi o różnorodności, jakie oferuje nam Polska kuchnia, ale myślę, że trzeba iść krok dalej Polska ziemia, jakkolwiek górnolotnie to to brzmi to chyba możemy mówić o pewnym bogactwie jak najbardziej to nasze znana w naszym na naszym rynku, a na naszej ziemi możemy znaleźć naprawdę ogromną ilość świetnych jakościowo warzyw owoców i największej ilości jak najbardziej w sezonie wiosenno-letnim prawda jednak zimą mamy mamy te produkty, które możemy sięgnąć i się cieszyć tym smakiem to dlaczego pani zdaniem tak ochoczo spoglądamy w innych kierunkach kulinarnych chyba nie, doceniając do końca tego co mamy dziś niesłusznie też, bo myślę, że warto podkreślić pozycjonują polską kuchnię jako tłustą opartą na mniejsi wie no tak sięgającej sięgającą naszej historii no tak tak tak naprawdę jest, że nasza kuchnia jednak taka regionalna taka od babci prababci też kuchnia łóżka, ale jednak kiedyś taką nie była bardziej warzywna bardziej ja cię składała się zjeżył ten nie jest to dopiero z czasem pojawiło się tym czasami dobrobytu, a kiedyś jednak te nasze prababcie gotowały głównie wszy łatwo dostępnych produktów sezonowych uważa się ziemniaków już latem wykorzystujący się zdrowe warzywa kalarepy z, a więc tego tego kiedyś było więcej teraz jednak społeczeństwo razem z pogarszającą się sięga po te dostępnymi co prawda, że tego mięsa, bo więcej wiece natomiast kuchnie zagraniczne wynikają z mym przyszłości droga pani książka dzieli się na jak gdyby 2 gigantyczne rozdziały, czyli traktujące o kuchni sezonowej opartej na wiośnie lecie, a w drugiej części na jesieni zimie, dlaczego dokonała pani takiego podziału w ciężko mi było to podzielić na 4 kategorie chciałam, żeby chodziło chyba niczego nasza kula na wasz nasze płodów nie znajdziemy rolnych i jeśli chodzi o tę porę roku takich prawda chłodów może nie ma natomiast też mamy sezonowe warzywa jesienią zimą mamy ziemniaki mamy buraki mamy naprawdę marchewki papryki jesienią mamy dla szkła Jean jedynie tych warzyw jest mnóstwo natomiast zapominamy myślimy tylko o tym też sezonowości niosą wiosną wiosna lato w ocenie tych walk więzień więcej, ale zapominamy, że jednak zimą czy warzywa owoce też co mamy jabłka mamy gruszki my tak naprawdę jest coś sięgnąć tylko z tego mniej nie zachęca ich autorów książek, którzy występują na naszej antenie bez podarował to co wyszło spod pióra natomiast myślę, że 1 rzeczy warto powiedzieć nawet przytoczyć dział w całości pani sugeruje by nim czytelnik zagłębi się w poszczególne strony rozdziały przepisy receptury to przeczytał coś co ułatwi mu chyba poruszanie się w kuchni jeśli nie jeśli źle odczytałem intencje to proszę powiedzieć co pani miała na celu nie tytułuje ją pewien fragment przeczytaj, zanim zacznie gotować tak jak najbardziej jad i tak książkę już mają 3 są książką jestem już troszeczkę nauczona doświadczeniem również świadczone, prowadząc swoje kanały słyszeli jak, że wiem, jakie pojawiają się problemy podczas gotowania to, że dla mnie coś jest oczywiste nie znaczy, że dla pani Krysi będzie oczywiste prawda w związku z tym dlatego pojawia się taka opcja w poprzedniej książce i obecnie książce, żeby ułatwić nie przy każdym przepisie pisać jakieś wskazówki, które mogłyby się pojawić przy 120310. przepisie, a zebrać w 1 rozdziale, gdzie ktoś będzie, czego szukał tylko wejdzie liczy cofnie książkę na początek zobaczyć co potrzebuje ADI, jaka mogła być Monika, a czy mogę zamienić np. jogurt, a albo takie rzeczy prawda, żeby ktoś często wskazówką od razu Jasną czytelną i nie muszą się zastanawiać co ma zrobić właśnie na tej łące w skupie to bardzo precyzyjna wskazówka nie one nie mają charakteru ogólnego tylko tutaj pani te 2 wymogi wskazuje nowo w nie bacząc na to można właściwie recepturę zepsuci i to co będzie konsekwencją także czy ogólnie ogólnie przyjmuje się w kuchni też tak, że zwracamy u takie bardzo szczegóły na takie tym banki przy słodkich wypiekach natomiast przy przy takich słony rzeczach to już naprawdę bez znaczenia, ale wypieki soki jednak mają to do siebie że, że tam Monka ten typ mąki może być ważne może bardzo mocno zaważyć na przepisie w związku z tym tak ogólnie zaznaczyłam to rzeczy tym, których używam to i z tymi typami wszystko wejdzie, więc czy będzie słone czy słodkie to jest to jest bez znaczenia jednak mając na uwadze te słodkie wypieki konkretne typy zaznaczyłam, żeby nie było przypadku np. ja zrobiłam, jaki się letnie kruche ciasto na mocy 550, a ktoś użył ręki 2000 i coś poszło prawna tutaj wyszła za twarde wcześniej Czesi nie kleiło prawda no to w takim razie ruszamy z wiosną latem wszak nie ma lepszego pretekstu do takiej rozmowy niż weekend majowy długi weekend jednak od tak tych, a no właśnie zechce pani nie wiem dać kilka wskazówek porad zresztą o musi też powiedzieć, bo to jest dość istotne oprócz tradycyjnej receptury podania składników i sposobu przygotowania pani przy każdym przepisie radzi i daje wskazówki tak staram się właśnie te to moje doświadczenie robi prawda swoje, bo jednak, tworząc te kilka tysięcy nowych przepisów na swój słyszałem od reguły, na których również oczywiście zapraszam i te Kam, ponieważ prawda przepisy codziennie, więc ja widzę te pytania osób co co czy co budzi wątpliwości takich jak mówią o tym w rozdziale przeczytaj, zanim zacznie gotować tak samo jak tutaj w tej profesor skład wiosen stworzyła sobie właśnie w plik z książką, żeby nie zmienił uciekło, ale są takie rzeczy jak przepisy również wskazówki takie moje odnośnie przepisów w książce, czyli jak użyła takich składników jak mam tutaj przykład przepisu na pyszną surówkę z młodej kapusty i używamy też np. majonezu możemy użyć mają one z zysku uzyskuje, który przedstawi nam na drzwiach lodówki natomiast jak swoje poprzednie książce przygotowałem się pisma domowy majonez, który smakuje wybornie i też odsyłam tutaj z wskazówką, że może spróbować swój taki mają zrobić zrobić taką surówkę tak naprawdę ze swoimi prawami w z w oparciu to jest moja ulubiona kwestia w oparciu o składniki, które każdy ma w kuchni proszę coś polecić na na niedzielne przygotowanie jeśli obiad to być może jakiegoś dania, które zachwyci wszystkich ze składników to, że wszyscy wszyscy mają tak, żeby szukać jest niedziela Niżnik zakładam, że będzie szukał sklepu z Polakami nie sam narodowych moje książki moje przepisy opierają się głównie takich składnikach, które wszyscy mamy w domu nie cierpię przepisu ze muszę znaleźć 20 składników i 5 z nich jeździ po pół muszę przyznać pół miasta, żeby ugotować po prostu chociażby zupę, a więc mój przykład moja propozycja na lekką kolację chociażby w niedziele np. to w poniedziałek może po grillu z zupa krem już pyszna zupa krem z młodych ziemniaków wszyscy mam w domu ziemniaki myślę cebulę czosnek jakiś olej lub masło przyprawy bulion bądź władzę, bo wystarczy mocniej doprawić tylko kilka składników wystarczy tak naprawdę, żeby przygotować obłędną kremową zupę z ziemniaków, więc to jest świetna propozycja zrobić prawo powiedzieć jak jak zrobić tak co bóle i czosnek wystarczy podsmażyć na maszcie bądź na oleju dodać pokrojone drobno ziemniaki przysłaliście przez 5 minut zalać bulionem litrem bulionu lub wodą w zależności czy mamy czy mamy dostęp do po prostu ugotowanego bulionu gotować do miękkości pod koniec wystarczy tylko doprawić solą pieprzem tymiankiem zblendować i zupa jest gotowa dobrze jeśli zupę mamy jedzono to co dalej pani poleciła, a co pan jakieś właśnie wydaje się czasami pretensjonalne, ale ten weekend majowy traktujemy jako odpalenie w sensie ścisłym sezonu ligowego, a czy pani zakładali w swojej książce to, że Polacy lubią taką formę przygotowania potraw w książce strych nie skupiam się tak naprawdę na nawigowanie prawda na konkretnych sytuacjach Tutak natomiast znajdą tam też na pewno przepisy, które możemy przygotować na grillu, a już sobie szybko podjęli że, bo nie było nie był mój taki zamysł, żeby myśleć o grillowaniu natomiast są tutaj czy czy sałatki, które świetnie się sprawdzą jako leki tutaj tak np. do tej naszej tradycyjnej ucha przez każdego piął pasy świetną opcją moim zdaniem w takim właśnie grillowym wydaniu po przygotowaniu oczywiście też wcześniejsze składników w domu mogłaby być po Afrykę faszerowana przygotowana na grillu i jest taka fajna fajna warzywna warzywna obca, które możemy tak naprawdę też dodać ulubione przez siebie składniki bo, bo tutaj taki jak też zawsze mówię przepisy tylko inspiracją, gdzie jak wskazuje to co zrobiłam ja możemy dodać swoje ulubione składniki i krytyka papryka faszerowana grillowana na gry w nich przygotowane na grillu to jest bardzo fajną alternatywą na do takiej tradycyjnej kiełbasy karkówki też 1 rzecz chcę zapytać, bo zaintrygowała mnie zaintrygowała pizza narodowa wspomina ramieniem Włosi pani to wybaczą ale, ale projekt na pewno nigdy w proszę opowiedzieć oni no to jest taka wersja powiedzmy Fitbit sprawdza to wystarczająca ogromną ilość białka zrobiona ciasto ciasto na to oficer przygotowany jest twarogu farszu również jest przygotowane z twarogu ser mozzarella, a do tego sezonowe pomidory wszystko zapieczone i pizza jest naprawdę wyjątkowa Włosi nie wybaczą, ale myślę, że Polacy na pewno to jest taka książka wielopokoleniowe mam wrażenie przejść jak je w sensie, że odwołuje się pani też do receptur starszych tak tak ja ja gotuję prawda bardziej tradycyjnie, przywołując wspomnienia, które były jak gotowaliśmy razem z naszymi babciami z mamami i tutaj z moimi książkami można gotować ze swoimi dziećmi również kod jest tą z tą z poprzednimi książkami to jest moją córką, a także tutaj moi obserwatorzy również zwrócili uwagę, że cieszą się, że książkę tę książkę będą mogły przekazać później swoim dzieciom, żeby ich dzieci mogły się uczyć mogą wspomnieć te smaki u siebie w domu dziękuję pani bardzo za rozmowę na rzeź była z nami autorka książek przepisów autorka także profil na Instagramie jedz pysznie ja tylko dodam, że bezpiecznie sezonowo, czyli książkę, która wyszła pani ręki mamy dla państwa dla naszych słuchaczy proszę pisać do nas na adres lawa z opłatą kropkę FM dla was małpa TOK kropkę FM bardzo dziękuję pani rozmowę ja również bardzo dziękuję pozdrawiam naszych słuchaczy zapraszam na skrót informacji Radia TOK SA Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZY NIEDZIELNYM STOLE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium 40% taniej. Radio TOK FM bez reklam, podcasty z audycji i podcasty tylko dla Subskrybentów.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA