niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM jak co tydzień dziś z nami jest pani Katarzyna Błażejewska-Stuhr dietetyczka kliniczna przychody teczka współzałożycielka fundacji kobiety bez diety dzień dobry dzień dobry dziś porozmawiamy o białku i nie chodzi o to oddzielone od żółtka tylko, że chodzi o ten główny składnik naszego odżywiania no właśnie czym jest białko jak opisać to jest taki by budulec naszych mięśni tylko i wyłącznie czy też powinniśmy
Rozwiń »
ustanowić definicję, która znacznie szerzej pozwalałaby na nie spojrzeć w budulec jest całą pewnością dobrym określeniem białka budują nasze miejsce, ale wchodzą również w skład naszej krwi komórek układu odpornościowego różnych enzymów, więc właśnie tworzył całe nasze ciało i nie białka składają się stać małych cegiełek aminokwasów część z nich jesteśmy w stanie wyprodukować sami w naszym organizmie, a część musimy przyjąć zdjęto, ponieważ inny sposób one się nie dostaną do naszego organizmu, a mówię o tym, dlatego że istnieje taki limit tolerancji aminokwasu owej, jeżeli nasza dieta nie będzie wystarczająco urozmaicona i nie będzie dobrze zbilansowana i chociażby jednego z aminokwasu zabraknie w naszym organizmie przez to niedostępnym go zdjęto nie będziemy w stanie już przyjąć więcej tych aminokwasów w pozostałych ja pamiętam taki rysunek beczki i składającej się z desek drewnianych i wystarczy, że jedną z tych desek tylko skrócimy no to więcej wody niż wysokość tej do uczestniczki nie zmieści się bardzo w całość będzie się wydawała, więc myślę, że musimy pamiętać o tym, żeby właśnie dbać o jak największe urozmaicenie na naszym talerzu i też to jajko, którym pan wspomniał na początku i białko jaja to można nawet zapamiętać sobie to skojarzenie, ponieważ białko zawarte w jajku, ale nie białku jajka tylko w żółtku jajka jest takim białkiem wzorcowe, czyli ma ono wszystkie niezbędne dla nas aminokwasy, które powinniśmy codziennie zjadać i dobrze pani powiedziała Ott o tym, że jeśli zaniedbamy dostarczenie do naszego organizmu, choć 1 aminokwasu to nie przyjmą się inne jeśli dobrze rozumiem tę konstrukcję, a proszę być to ile tych aminokwasów możemy przyjąć jako urozmaicone one są ze względu też na dietę, gdzie szukać i generalnie produkty odzwierzęce są białkami pełnowartościowymi, czyli zawierają w sobie wszystkie niezbędne dla nas aminokwasy, ale nie znaczy, że produkty roślinne są dla nas złe czy jakoś niepełnowartościowe tylko musimy pamiętać o tym, żeby łączyć różne grupy produktów ze sobą, żeby dostarczyć sobie tych wszystkich aminokwasów i tutaj są takie 2 najważniejsze grupy, o których powinniśmy pamiętać z 1 strony są to rośliny strączkowe i orzechy, a z drugiej strony produkty zbożowe, czyli pełnoziarniste pieczywo kasze brązowy ryż czy pełnoziarnisty makaron i jeżeli my połączymy nawet niekoniecznie w 1 posiłku, ale w ciągu całego dnia te produkty to dostarczymy sobie wszystkich niezbędnych dla nas aminokwasów także, jeżeli ktoś jest wegetarianinem to pamiętajmy o tym, że i produkty zbożowe i rośliny strączkowe powinny 1 dnia znaleźć na naszym talerzu by istnieją rozmaite moi określenia proporcji poszczególnych składników naszej diety równymi Białek węglowodanów także do tłuszczy, gdyby pani zechciała określić ten model, który jest na jej najbardziej zbliżony do optymalnego i ja instynkt o Boże przepraszam, opierając się na zaleceniach Narodowego Instytutu zdrowia publicznego i norm żywienia dla populacji polskiej można powiedzieć, że białko o powinno stanowić mniej więcej 15% źródeł energii w ciągu naszej doby i jest albo niewiele albo wiele to znaczy rzeczywiście tego białka jakoś bardzo duży nie potrzebujemy i dorosła zdrowa osoba potrzebuje od 080 dramat do 1,2g białka na kilogram należnej masy ciała na dobę, ale i w różnych sytuacjach to zapotrzebowanie się nieco większej np. dzieci potrzebują 1,6g na kilogram masy ciała, ponieważ właśnie ich organizmy się rozwija wzrasta sportowcy przede wszystkim sportowcy wytrzymałością owi potrzebują tego białka jeszcze więcej i musimy też pamiętać, że po trzydziestym roku życia nasze ciało niestety troszeczkę zaczyna działać przeciwko nam to znaczy, że dochodzi do szybszego rozpadu mięśni u nas, czyli u osób po trzydziestym roku życia i żebyśmy byli w stanie utrzymać formę czy odzyskać sprawność musimy tego białka jest nieco więcej dlatego podkreślam, że osoby starsze przede wszystkim powinny mieć więcej białka w swojej diecie ze względu na to, że obserwowany u nich np. problemy z ruchem czy problemy z oddychaniem mogą brać się właśnie z tego, że rozpadają się mięśnie np. mięśnie międzyżebrowe w związku z tym trudniej jest im w sposób odpowiedni odpychać natomiast nadmiar białka nie jest specjalnie wskazane dla nas w związku z tym, że białko nie jest takim głównym źródłem energii dla nas i jeżeli zjemy tego białka za dużo to z 1 strony nasza wątroba może nie nadążyć z przekształcaniem nadmiaru azotu mocznik co może chociażby prowadzić do rozwoju kamieni nerkowych czy np. osteoporozy z drugiej strony właśnie nerki nasze będą obciążone, ponieważ muszą pozbyć się tego nawet wymiaru mocznika co również nie jest dla nas zbyt zdrowe, ale też taka taki nadmiar białka może być obciążający dla naszego enzymu, ponieważ dla naszego organizmu, ponieważ może zabraknąć enzymów, które powinny rozkładać nam właśnie to białku na aminokwasy w związku, z czym może dojść u nas do różnych nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego takich jak np. wzdęcia rozwolnienie i tu mogę podać taki bardzo konkretny przykład, w którym chyba wielu z nas się spotyka, czyli nietolerancja mleka, jeżeli ktoś nie trawi laktozy no to, bo ma za mało enzymu też doświadcza podobnych objawów co w przypadku nadmiaru białka właśnie, że nic nie rozumiem, że w kontekście tego co pani mówi niekorzystnym jest wybieranie stosowanie wszystkich diet wysokobiałkowych bo, bo taka jest moda ostatnio tak zdecydowanie jest to niekorzystne działanie i ta moda co jakiś czas wraca do nas kilka lat w takiej lub innej formie natomiast jest to potem bardzo zauważalny na izbach przyjęć w szpitalu i ze względu na ilość pacjentów, którzy właśnie albo z niewydolnością nerek albo wątroby trafiają do szpitala w co w sytuacji, kiedy ktoś z powodów nie wiem poglądy owych nie jest nie jem mięsa to działa tego białka szukać przede wszystkim jakich zamiennika ach, no przede wszystkim właśnie w roślinach strączkowych i orzecha czy powinien uzupełniać to Niewiem, stosując koncepcję Elemental Asia nie absolutnie, jeżeli chodzi o białko i i jego spożycie to badania pokazują, że zarówno wegetarianie jak wydanie spożywają wystarczającą ilość białka w takiej swojej zwykłej codziennej diecie musimy pamiętać, że to białko oprócz tego, że występuje właśnie na np. w produktach odzwierzęcych zmieni się uczy jajach to ona jest właściwie w niewielkich ilościach w każdym składniku dłużni i każdym produkcie, którym będziemy jedli, więc te cegiełek będą się układały i kilkanaście lat temu jeszcze podejrzewano, że te wszystkie aminokwasy muszą znaleźć się w 1 posiłku teraz już wiemy, że taki dobowy bilans aminokwasu wystarczy czyli, jeżeli będziemy jeść w sposób urozmaicony to będzie to z całą pewnością bezpiecznej np. możemy też zauważyć wiele takich dań kuchni jak tradycyjnych w różnych krajach na świecie czy różnych częściach świata, gdzie właśnie łączy się Strączek z produktami zbożowymi, czyli np. humus pita na bliskim Wschodzie placki kukurydziane z kukurydzą i nic z fasolką w Ameryce Południowej albo u nas np. fasolka po bretońsku, którą najczęściej ubezpieczy to dobrze, a co, kiedy mamy nietolerancję na nabiał, bo też można spotkać ludzi, którzy źle się czują po zjedzeniu jajek np. w rozmaitej formie tak rzeczywiście to się zdarza i zdarza się to również jako alergia na konkretne białka np. w takiej sytuacji no to jakby odsyłała do specjalisty dietetyka, który pomoże ułożyć taką zbilansowaną dietę, bo nie możemy zrezygnować z jakiejś 1 grupy produktów i uzupełnić ich to znaczy, jeżeli chodzi o białko to ja bym się tu nie martwiła i myślę, że można spokojnie bez jaj co chociażby pokazuje afgańska funkcjonować natomiast pamiętajmy o tym, że każda grupa produktów ma również charakterystyczne dla siebie różne składniki odżywcze inne witaminy minerały, więc im bardziej ograniczona jest nasza dieta większą uważność winniśmy przyłożyć do tego czym zastąpimy te inne składniki nie wiem pani spotkała, ale w sklepach też dostępne są np. produkty stricte proteinowe batony lody nawet itd. to też dobre źródło pani pani zdaniem czy to już wykracza poza ten kanon zdrowego odżywiania się, bo to jest sztuczne sztuczne białko najczęściej w tych preparatach są tam białka serwetką Serwatko przekazali nowe albo izolatów Białek z kroku np. albo bobu, więc tutaj sztuczności by mnie zarzucała tym produktom, ale ze stanowiłaby czy jest nam właśnie potrzebna ta większa ilość białka oraz i myślę, że warto jest sobie uświadomić, że badania pokazują, że im mniej białka jest w naszej diecie tym jesteśmy bardziej długowieczni oczywiście z zastrzeżeniem takim, że nie schodzimy poniżej dawki tej i około 1g na kilogram należnej masy ciała, więc ja bym nie przesądzała z ilością białka, ale oczywiście zdarzają się sytuacje np. wśród osób intensywnie uprawiających sport, kiedy to białko rzeczywiście jest im potrzebne większych ilościach z, ponieważ z 1 strony białko gotujemy jeszcze, a z drugiej strony również jest niezwykle ważne do przebudowy i naprawy mięśni, które ulegają takim drobnym uszkodzeniom co jest zupełnie normalne w trakcie treningów, więc takie produkty raczej zalecałabym osobom, które mają zwiększone zapotrzebowanie na białku dziękuję panie bardzo rozmowę Katarzyna Błażejewska-Stuhr dietetyczka kliniczna przychody tyczka współzałożycielka fundacji kobiety bez diety była dziś z nami w naszym cyklu przy niedzielnym stole mówi niedzielny obiad, ale my już dawno zmieniliśmy to przy niedzielnym stole także dziękuję pani bardzo za rozmowę dziękuję bardzo, naszych słuchaczy zapraszam teraz na skrót informacji
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: PRZY NIEDZIELNYM STOLE
-
14:39 W studio: Krystyna Radkowska
-
13:24 W studio: Michalina Dudowicz
-
13:41 W studio: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
-
13:42 W studio: Katarzyna Gintrowska
-
15:00 W studio: .Michał Kowalski
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
24.09.2023 10:00 Nagłe zastępstwo52:03 W studio: Mateusz Mazzini
-
-
-
24.09.2023 08:59 Tak rośnie jedzenie01:15:05 TYLKO W INTERNECIE
-
24.09.2023 09:00 Magazyn Filmowy „Do zobaczenia”10:36 W studio: Artur Zaborski
-
24.09.2023 09:20 Magazyn Filmowy „Do zobaczenia”15:46 W studio: Monika Frajczyk
-
24.09.2023 09:40 Magazyn Filmowy „Do zobaczenia”14:51 W studio: Jakub Gierszał
-
-
24.09.2023 13:40 Życie w Zdrowiu14:02 W studio: Michał Sutkowski
-
24.09.2023 19:00 Sprawy Różne50:18 W studio: prof. Andrzej Friszke
-
24.09.2023 14:40 Magazyn Radia TOK FM15:00 W studio: dr Agnieszka Kozak
-
24.09.2023 11:00 Magazyn Radia TOK FM09:05 W studio: prof. Bogusław Pacek
-
-
24.09.2023 11:20 Magazyn Radia TOK FM14:08 W studio: Łukasz Muszyński
-
24.09.2023 13:00 Życie w Zdrowiu22:37 W studio: prof. Robert Gasik
-
-
24.09.2023 12:00 Magazyn Radia TOK FM11:29 W studio: Adam Radoń
-
24.09.2023 12:20 Przy niedzielnym stole14:39 W studio: Krystyna Radkowska
-
24.09.2023 12:40 Jak z dzieckiem14:55 W studio: Maciej Jakubczyk
-
24.09.2023 15:40 Praca od podstaw15:15 W studio: Anna Jaglińska-Prawdzik
-
24.09.2023 15:20 Praca od podstaw14:16 W studio: Marek Szymaniak
-
24.09.2023 18:19 Twój Problem - Moja Sprawa
-
24.09.2023 17:00 Przy Niedzieli o Sporcie23:56 W studio: Marek Magiera
-
24.09.2023 17:40 Przy Niedzieli o Sporcie13:31 W studio: Jerzy Skarżyński
-
24.09.2023 16:00 U TOKtora34:32 W studio: Anna Apel , prof. Jan Styczyński
-
24.09.2023 20:00 Wywiad Pogłębiony47:03 W studio: prof. Mikołaj Cześnik
-
-
-
-
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
TOK FM Premium 40% taniej. Radio TOK FM bez reklam, podcasty z audycji i podcasty tylko dla Subskrybentów.
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL