przy niedzielnym stole Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwu zapraszam na kolejną odsłonę naszego niedzielnego magazynu Radia TOK FM jest z nami Łukasz szansę po restaurator z Podlasia dzień dobry dzień dobry witam państwa serdecznie twórca nowej odsłonie nowe, choć liczące już kilkanaście lat karczmy pod Sokołem 1 najbardziej rozpoznawalnych miejsc na Podlasiu, ale nie o tym dzisiaj będziemy rozmawiać jeśli pan pozwoli miesiąc maj to taki czas, kiedy ci, którzy są w
Rozwiń »
zgodzie z obowiązującą w obowiązującym światopoglądem katolickim wysyłają swoje dzieci do pierwszej komunii świętej co za tym idzie nie chce rozmawiać o tym rytuale tylko chce rozmawiać o tym co dzieje się później mianowicie całe rodziny spotykają się właśnie teraz już chyba częściej w restauracjach niż w domach w latach osiemdziesiątych pamiętam, że wówczas via wszyscy moi rówieśnicy mieliśmy takie przyjęcia w domu na składanych prowizorycznie stołach z 2030 osobami, które mieściły się nawet 45m, a teraz to nie do pomyślenia prawda tak jak pan wspomniał od razu przypomniały mi się moja komunia, gdzie wręcz wynosiło się meble z domu, żeby wszyscy mogli usiąść no zapraszało się tą całą rodzinę to było wyjątkowe wydarzenie pamiętam dla mnie bardzo bardzo bardzo to przeżywałem, bo dzisiaj te wspomnienia są UPS pamiętam te prezenty zegarki, które dostawałem to wszystko robią niesamowite wrażenie myślę, że dzieci, które teraz idą do komunii nas w innej sytuacji jest tego tak może pod względem całej uroczystości nie odczuwają może po względem tych prezentów nie odczuwają, bo do śmiem twierdzić, że nasze pokolenie Tax po prostu przyjmie nasze pokolenie bardziej mogło doceniać te drobiazgi teraz dzieciaki jednak mają praktycznie wszystko na wyciągnięcie ręki i ciężko jest chyba aż tak zaskoczyć zadowolić no nie popadając jakież to absurdalne, że tak powiem rzecz, jeżeli chodzi o samo wydarzenie komunijne teraz tak teraz znacznie się to zmieniło raz, że ludzie nie chcą sprowadzać tego wszystkiego do siebie do domu, bo wiadomo czym to się wiąże jak jest to obciążenie na gospodarza gospodyń domowych, która musiałaby to wszystko przygotowywać i wygląda to w ten sposób, że ludzie trzy-cztery lata przed komunią już potrafią rezerwować się w restauracjach miejsca na odbycie się przyjęcia, żeby miasto z głowy po prostu przejść dostać wszystko podane jak należy i potem wyjść zapomnieć o całym zamieszaniu to jest też trochę tak jak nie wiem dzieci idące do komunii oczekują lawiny prezentów i gwiazdki nie ma to rodzice też potrafią popaść w przesadę i organizują takie kanoniczne uczty tyle dla siebie co dla rodziny, która zjeżdża z całego kraju, a biorąc pod uwagę ten taki aspekt czasowy, bo tutaj mówimy jak to się zmieniało to jeszcze 5 lat temu tak jeszcze 5 lat temu naprawdę dochodziło do sytuacji czasem nawet przy zabawnych dla nas jako dla obserwatorów trochę z zewnątrz organizatorów tych imprez, gdzie oprócz tego, że na imprezach pan po to, czasem mama takiego dziecka idącego do komunii potrafiła w trakcie bankietu 3× zmienić kreację, żeby występować w oknach i trochę inne i tutaj no było było było tak przesadnie i też była było duże takie ciśnienie chyba na gości, którzy prześcigali się też tych prezentach takie już przysłowiowe składy, gdzie jeszcze pojawiały niesamowite laptopy i Bóg wie co jeszcze, ale to się zmieniło to gdzieś przysiadł wydaje mi się, że może nawet tych takich czasów pandemicznych trochę ludzie zaczęli chyba wracać do jakieś takie rozsądku i zaczęli patrzeć na to jednak jak na takie wydarzenie może bardziej i blisko rodzinne może bardziej takie skupiające się na na na tym dziecku, a nie ma tej takiej przesadnej pompy, która jest dookoła nie ukrywam wciąż pojawiają się takie komunię 6080 osób, bo no wiadomo społeczeństwo jest jednak zróżnicowane, ale znacznej mierze teraz takie przyjęcia to jest kilkanaście do 20 osób w najbliższej rodziny i troszkę inaczej to teraz wrodzona zapytam pana otwartym tekstem ile taka zabawa kosztuje doba też sprowadza się do zabawy w niektórych regionach Polski świętuje się po komunii nie także mamy do czynienia właśnie jest namiastką wesela i podobnie wygląda w salach bankietowych niektóre sale oferują po prostu chęć niemal ze weselne takie klimaty tam wiadomo ono jest troszkę wrażeń, które podchodzą do tego bardziej jak do takiego kilkugodzinnego obiadów wtedy jest to trochę tanie przedział cenowy wydaje mi się tak od od talerzyka od jakiś tam 150 do 200zł to jest taki przynajmniej na Podlasiu standardowy przedział cenowy dobrze proszę powiedzieć czy w ludzie decydują się tylko na sale bankietowe jednak tradycyjne restauracje starają się swoje w codziennym funkcjonowaniu wydzielić miejsca, gdzie odbędzie się takie przyjęcie, a proszę pana od czas na gastronomii są, jakie są wszyscy o tym wiemy wszędzie się o tym mówi, więc każdy restaurator, który ma możliwość ma trochę miejsca jak najbardziej i każdą taką zorganizowaną grupę chętnych u siebie przyjmie, bo wiąże się to dużo łatwiejszym logistycznym przygotowaniem ma zarazem no też jakimś konkretnym wpływem, że tak powiem do do kasy, więc jak najbardziej i tak jak patrzy nawet u siebie w okolicy to nawet nieduże lokale gdzieś tam wolą NATO w niedziele zamknąć ten normalny serwis weekendowy i zamienić się taką mini salę bankietową, jakie są oczekiwania organizatorów takiego przyjęcia jeśli chodzi o mnie ni myślę że, toteż jest dość istotne też pokazuje charakter takiego takiego przyjęcia tobym panu, że w takich uroczystościach jak żyje komunie i w takich obiektach jak nasz, który jednorazowo taki komunikat może mieścić 567 nie możemy zgodzić się na coś takiego, żeby każda taka komunikat o 15 dwudziesto osobowa wybierała 100% swoje własne media, gdyż nowy z punktu widzenia logistycznego wyłożyło by się to 100%, jeżeli chodzi o kuchnie niezależnie od tego jak wielkim zapleczem technicznym dysponujemy dlatego my przygotowujemy Eni tak trochę odgórnie można powiedzieć oczywiście wszystkie wymagania odstępstwo od jedzenia alergii pokarmowych tego wszystkiego przyjmujemy załatwiamy to, ale jednak taki zarys zmieni pozwalamy sobie przygotować na z racji swojego doświadczenia branży wiemy po prostu coś się je jak się je przy tego typu imprezach i jest to w gruncie rzeczy dosyć lekkie Eni tutaj wymogiem takim nie wiem jak reszcie kraju, ale w na Podlasiu dosyć mocno pilnowany jest brak alkoholu na komuniach no oczywiście zdarzają się wyjątki, że tam ktoś gdzieś sobie to przemysł, ale w taki sposób, żeby nawet po prostu dzieci nie chcę o tym pojęcia często się odbywa dlatego Tereni też trochę inna niż te mniej typowo bankietowe weselne no tutaj nie mamy takich typowych jakiś zakąsek i dających poda alkohol raczej skupiamy się na tym, żeby ta kuchnia była lekka pasująca również dzieciom tak no są to spotkania międzypokoleniowe najczęściej, więc musimy to wypośrodkować dlatego nie ma tutaj miejsca na jakieś takie ekstrawaganckie propozycje raczej idziemy takim łatwym, że tak powiem do przyjęcia dla każdego Eni chce pan powiedzieć, że naprawdę rodziny rezygnują z imprez z alkoholem tak tak tak tak powiem, że ba praktycznie alkoholu tak jawnie wystawionego na stołach się nie spotyka, że ten sposób nie widzimy tego, ale no z racji tego, że no widzimy trochę więcej niż może może dzieciaki to tam pojawiają się jakieś inne buteleczki czasem czasem po prostu goście gdzieś tam zakręcają się koło kelnerów proszę o coś tam, że tak powiem, żeby nie chcę czekać tak to jest dobry trend to chciałem podkreślić, że niekoniecznie taka impreza musi kojarzyć nos za banki będą w Dosze pejoratywnym wydźwięku tego tego słowa się to się całkowicie zmieniło no może przy tych przyjęciach domowych jeszcze, jeżeli ktoś, kto robi podchodzić do tego inaczej nam tutaj może nawet z racji tego, że często komunii gdzieś tam na 1 sali obok siebie się spotykają to może też ludzie nie czują się na tyle swobodnie, żeby tak powiem ze sławy zaryzykować i gdzie się wychylić z tym jest pan podlaskim restauratorem, ale no tego co wiem pan dość szerokie spojrzenie na kulinaria w Polsce proszę być tak takie przyjęcie też różni się ze względu na tradycję regionalną nie wiem na Podlasiu taka komunia będzie wyglądała inaczej niż np. na Śląsku i gusty żywieniowe mamy podzielone i nie ma nie ma co ukrywać że, że Ślązak gry będzie się lepiej czuł w danym jedzeniem, a Podlasianie troszkę innym, aczkolwiek myślę, że to już nie jest aż taka różnica, że tutaj gdzieś się ujednolica się gastronomicznej biorąc pod uwagę nawet trendy takie żywieniowe bankietowych imprez i często mamy gdzieś jakiś katering nawet w Polsce wyjeżdżamy i dla nie obawiamy się tego, że zostaniemy źle przyjęci, bo przyjedziemy z czymś takim nietypowym oczywiście są regionalizmy które, które kultywujemy, które dodajemy do swojej oferty traktujemy jako taki mocne atut nasz, ale tak kuchnia bankietowe raczej się ujednolica, gdzie te trendy idą tą samą stronę czy niema pan wrażenia, że tendencja zmierza ku temu by przyjęcie komunijne stawały się bardzo kameralnym spotkaniem w ścisłym gronie rodzinnym właściwie takim obiadem, który kończy się po kilku godzinach wszyscy się rozchodzą co pan, że mogę się wypowiedzieć tak jakby z 2 stron w tym roku jestem rodzicem mojego syna Stanisława, który idzie do pierwszej komunii i w naszym wypadku objazd po komunii co będzie się 1314 osób po prostu najbliższą najbliższa rodzina, z którą mułu tak naprawdę mamy kilka okazji w roku, żeby się spotkać ze względu nawet na to w jaki i branży pracujemy i te momenty, gdzie ludzie najczęściej się spotykają są u nas momentami jest najwięcej pracujemy, więc chcemy się spotkać właśnie z tymi najbliższymi i z nimi co świętować i dlatego wydaje mi się, że ludzie, którzy gdzieś tam no zaczynają sobie traktować ten swój czas wolny tak bardzo osobiście go cenią też walą się otoczyć tymi najbliższymi mieć to taką atmosferę swobody i bliskości rodzinnej niż po prostu iść wielki bankiet dalekimi ciotkami wujkami i dziećmi, które nawet nie znają dziękuję panu bardzo za tę opowieść jak wyglądają przyjęcia komunijne w maju 2023 roku jak zmieniało się na przestrzeni lat Łukasz c po restaurator z Podlasia był z nami szef m.in. restauracji karczma pod Sokołem kłaniam się panu i do usłyszeć dziękuję bardzo, do słyszenia, a ja państwa zaproszono skrót informacji Radia TOK FM
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: PRZY NIEDZIELNYM STOLE
-
14:39 W studio: Krystyna Radkowska
-
13:24 W studio: Michalina Dudowicz
-
13:41 W studio: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
-
13:42 W studio: Katarzyna Gintrowska
-
15:00 W studio: .Michał Kowalski
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
24.09.2023 10:00 Nagłe zastępstwo52:03 W studio: Mateusz Mazzini
-
-
-
-
24.09.2023 08:00 Poranek Radia TOK FM - Weekend12:04 W studio: Olga Wanicka
-
24.09.2023 08:59 Tak rośnie jedzenie01:15:05 TYLKO W INTERNECIE
-
24.09.2023 09:00 Magazyn Filmowy „Do zobaczenia”10:36 W studio: Artur Zaborski
-
24.09.2023 09:20 Magazyn Filmowy „Do zobaczenia”15:46 W studio: Monika Frajczyk
-
24.09.2023 09:40 Magazyn Filmowy „Do zobaczenia”14:51 W studio: Jakub Gierszał
-
-
24.09.2023 13:40 Życie w Zdrowiu14:02 W studio: Michał Sutkowski
-
24.09.2023 19:00 Sprawy Różne50:18 W studio: prof. Andrzej Friszke
-
24.09.2023 14:40 Magazyn Radia TOK FM15:00 W studio: dr Agnieszka Kozak
-
24.09.2023 11:00 Magazyn Radia TOK FM09:05 W studio: prof. Bogusław Pacek
-
-
24.09.2023 11:20 Magazyn Radia TOK FM14:08 W studio: Łukasz Muszyński
-
24.09.2023 13:00 Życie w Zdrowiu22:37 W studio: prof. Robert Gasik
-
-
24.09.2023 12:00 Magazyn Radia TOK FM11:29 W studio: Adam Radoń
-
24.09.2023 12:20 Przy niedzielnym stole14:39 W studio: Krystyna Radkowska
-
24.09.2023 12:40 Jak z dzieckiem14:55 W studio: Maciej Jakubczyk
-
24.09.2023 15:40 Praca od podstaw15:15 W studio: Anna Jaglińska-Prawdzik
-
24.09.2023 15:20 Praca od podstaw14:16 W studio: Marek Szymaniak
-
24.09.2023 18:19 Twój Problem - Moja Sprawa
-
24.09.2023 17:00 Przy Niedzieli o Sporcie23:56 W studio: Marek Magiera
-
24.09.2023 17:40 Przy Niedzieli o Sporcie13:31 W studio: Jerzy Skarżyński
-
24.09.2023 16:00 U TOKtora34:32 W studio: Anna Apel , prof. Jan Styczyński
-
24.09.2023 20:00 Wywiad Pogłębiony47:03 W studio: prof. Mikołaj Cześnik
-
-
24.09.2023 18:00 Przy Niedzieli o Sporcie22:39 W studio: Marcin Gazda
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
TOK FM Premium 40% taniej. Radio TOK FM bez reklam, podcasty z audycji i podcasty tylko dla Subskrybentów.
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL