REKLAMA

Danie, a nie ideologia czyli rzecz o hummusie

Otwarta Kuchnia
Data emisji:
2023-05-15 19:20
Audycja:
Czas trwania:
09:09 min.
Udostępnij:

13 maja przypada Międzynarodowy Dzień Hummusu. Kremowa pasta z ciecierzycy, bliskowschodni klasyk. Współcześnie bardzo popularna wśród osób nie jedzących mięsa i produktów odzwierzęcych stała się pewnym powszechnym symbolem wegan i wegetarian, a niejeden zakrzyknąłby pewnie, że i symbolem modnej, lewicującej młodzieży... Rozwiń »
A przecież danie to stare nieomal jak ludzkość! I gdzie się nie pojawi wywołuje emocje. Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu

Rozwiń » Dzień dobry, dobry wieczór państwu Paulina Nawrocka. Witam i zapraszam do otwartej kuchni ostatnia audycja dość cyklicznie poświęcona jest sezonowym dobrm, bo i czas taki, że co chwilę pojawiają się nowe ekscytujące, zioła warzywa i owoce. Dziś zrobię drobny wyłom i odcinek poświęcę produktowi, który wywoływał, a u niektórych wciąż wywołuje potężne emocje produkt symbol produkt sztandar, a pewnie niektórzy powiedzieliby, nawet, że produkt ideologia będzie bowiem Szanowni Państwo o humusie, a to, dlatego że nie dalej jak w sobotę humus miał swoje święto 13 maja. Przepada międzynarodowy dzień humusu, kremowa pasta z cierzycy bliskowschodni klasek współcześnie bardzo popularna wśród osób niejedzących mięsa i produktów od zwierzęcych stała się pewnym powszechnym symbolem wegan i wegetarian niejeden zakrzyknąłby, pewnie, że jej symbolem modnej lewicującej młodzieży, a przecież danie to stare nieomal jak ludzkość, czym właściwie jest humus, najprościej chyba określić to danie mianem pasty zimnej przekąski robionej z ugotowanej przetartej ciecicierzycy czosnku pasty sezamowej, czyli ta chini oliwy soku z cytryny i przypraw przede wszystkim kminnu rzymskiego humus jest elementem dumy kulturowej bliskiego Wschodu. Zarazem dzieli i jednoczy cały region jest daniem wszystkich, ale nie należy do nikogo czy raczej nie wiadomo, do kogo należeć powinien, o ile powinien dyskusja o jego pochodzeniu potrafią być zarzewiem naprawdę poważnych konfliktów wg legendy humus został wymyślony przez suta na Saladyna w czasach wypraw krzyżowych pierwsze ziarna cierzyce znaleziono w Jerychu, które znajduje się dziś na terenie autonomii Palestyńskiej. Zdaniem archeologów cierzyca była znana na bliskim Wschodzie już na długo przed tym nim Chińczycy poznali ryż część historyków uważa, że humus powstał w stolicy Syrii Damaszku. Czerwona glinia na miseczka, w której tradycyjnie przygotowuje się i serwuje humus pochodzi właśnie z tego kraju od lat humus jest przedmiotem tzw kulinarnej wojny między Libanem, a Izraelem. W tle dużo poważniejszych polityczno militarnych rozgrywek wysuwa się spór o pochodzenie humusu i sen z tych dyskusji jest mniej więcej, taki jak pytanie, czy wódka powstała w Polsce w Rosji? Czy w Ukrainie Izrael? To kraj, w którym spożywa i eksportuje się humusu najwięcej oskarżany jest jednak m.in. przez Liban o przywłaszczenie sobie nazwę własnej produktu Libańczycy. Próbowali nawet zastrzec prawa do korzystania z nazwy humus, ale ostatecznie ten plan się nie powiódł. Konflikt, doprowadził oba kraje do wojny na rekordy najpierw w październiku 2009 roku libończycy ustali rekord ginnesa, przygotowując ponad dwutonowy talerz humusu. Izrael odpowiedział kilka miesięcy, później w 2010 ich humu zważył 4 tony, a talerz miał 6,5 m średnicy akcja również spowodowała reakcję i Libańczycy wykonali humus, który ważył 10 ton w maju 2010 roku do przygotowania tego talerza. Wykorzystali 7 ton pasty z cierzycy 2 tony tachini, sok z 2 ton cytryn i 70 kg oliwy z oliwek rekord ustanowiony przez Libańczyków jest wciąż aktualnym rekordem Guinessa w tej kategorii w 2015 roku Izraelczycy podjęli jeszcze 1 próbę pobicia tego rekordu, ale ich osiągnięcie nie zostało oficjalne uznane przez sędziów kiinessa na planowano wówczas przygotowanie bagatelka ton. 15 jeśli ten temat konfliktu bliskows wschodniego o tym razem kulinarnym zabarwieniu państwa ciekawi to bardzo polecam dokument MAK humus na ttwor, czyli rób humus niewojnę australijskiego, reżysera trabora Grahama, który ukazuje tak naprawdę kulisy tego konfliktu. Sporo jest tam dysput o pochodzeniu humusu różnych historycznych tropów, no bo również konflikt palestyńsko izraelskie o temat humusu zahaczam w obu krajach. To bardzo popularny posiłek Palestyńczycy uważają, że humus to ważny element ich kultury i został przez Izraelczyków zagrabiony historycznie tuż po drugiej wojnie światowej nowo przybyli mieszkańcy Izraela nie jedli lokalnego jedzenia m.in. ze względów politycznych. Twierdzono, że próbowanie palestyńskich dań będzie w pewnym stopniu potwierdzeniem przynależności Palestyńczyków do ziemi, od której zostali odsunięci dopiero w późnych latach pięćdziesiątych zaczęto poddawać humus izraelskim żołnierzom w stołówkach dla starszych imigrantów z Europy przyzwyczajonych do tzw tradycyjnej kuchni żydowskiej nie była to codzienna potrawa. To raczej młodzi życi już urozeni w Izraelu humus bardziej polubili i stworzenie modę na jego jedzenie współcześnie w Izraelu humus można zjeść na każdym kroku mnóstwo jest lokali serwujących tylko humos zwanych humusia. Pastę serwuje się tam najczęściej rozsmarowaną na talerzu z jajkiem kiszonkami i z kawałkiem pitek humusów jest w sumie tyle, ile gustów niektórzy wolą głos dużą ilością tachiny inni nie lubią czosnu. Jedni lubią gęsty lekkogrukowaty, inni raczej aksamitny i płynący kombinacji jest mnóstwo ahumus bardzo łatwo zrobić w domu, więc zachęcam państwa do eksperymentów, potrzebna jest szklanka namoczonej i ugotowanej cierzycy, albo puszka gotowej, choć tu orrtodokksi pewnie przewróciliby oczami 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy. Tyle samo samochody i 3 łyżki tachini, czyli faste z sezamu duża szybtaku minu Ząbek czosnku odrobi na soli. Wszystko blędujemy na gładko aż masa uzyska jednolitą konsystencję gęstość można wygodnie regulować dodatkiem wody lub oliwy humus wspaniale komponuje się z innymi składnikami, można robić humusy buraczkowe pomidorowe paprykowe chili spieczoną dynią nawet z suszoną śliwką czy kiszoną kapustą, bo i takie serwuje pewna słynna Polska humusija. Warto nadmienić, że humus można zrobić również z innych strączków, takich jak bubczy fasola w Grecji popularną odmianą jest fawa, czyli pasta z żółtego grochu humuz jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy, bo dostarcza wielucennych minerałów i witamin cieżyca zawiera spore ilości fosforu potasu cynku magnezu wapnia i żelaza. Żelazo zawarte w cierzycy wchłania się, co prawda gorzej niż to z produktów od zwierzęcych, ale w połączeniu z witaminą C, która znajduje się np. w cytrynie, jego przyswajalność znacznie się poprawia. Humus jest, więc świetnym daniem dla osób z anmią cieżyca ma też niski Indeks glikemicznym jedną z największych zalet jest wysoka zawartość błonnika, która sprzyja prawidłowej pracy jelit. No i na koniec trzeba jeszcze wspomnieć o białku, które w połączeniu z białkami zawartymi w produktach zbożowych pozwala dostarczać organizmowi kompletnie niezbędnych aminokwasów. No dla wegetariaan i wegen to naprawdę obowiązkowa pozycja w menu badania pokazują, że Polacy coraz chętniej po humus sięgają, bo zmniejszają ilość mięsa w diecie i szukają alternatyw przyczyn tych zmian jest kilka 44% Polaków wg badań mintel wskazuje względy zdrowotne jako te, które skłaniają ich to zmniejszania ilości spożywanego mięsa. Częstym argumentem są oczywiście przyczyny światopoglądowe. Jak wynika z raportu proweg z 2021 roku 24% polskich konsumentów identyfikuje się jako flekitarianie, czyli ludzie, którzy mięso jedzą raczej okazjonalnie dieta roślinna jest też oczywiście odpowiedzią na pogłębiające się kryzys klimatyczne menu bazujące na roślinach, mniej obciąża środowisko naturalne, a wg danych organizacji narodów Zjednoczonych do spraw wyżywienia i rolnictwa generuje o 15% mniejszą emisję gazów cieplarnianych niż przemysł mięsny jedzmy, więc humus Szanowni Państwo na zdrowie nasze i całej planety.
Otwarta kuchnia.
A chciałam państwu dzisiaj polecić z książkę, która co prawda o humusie nie jest, ale jest w niej mnóstwo wegetariańskich przepisów dla całej rodziny. Książka tak naprawdę przeznaczona trochę do gotowania z młodszymi członkami rodziny z dziećmi, ale i dorośnie znajdą w niej coś dla siebie, bo są tam wspaniałe naprawdę bardzo smakowite przepisy nadania właśnie kuchni roślinnej. To jest książka, która nazywa się dobra książka, autorką jest utalentowana kulinarnie, Marysia Przybyszewska i są tam przepisy na śniadania lampę i obiady i wszystko jest bardzo kreatywnie zrobione, więc jeśli szukają państwo inspiracji, np. do gotowania z większą ilością warzyw to będzie to zdecydowanie dobry wybór. Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: OTWARTA KUCHNIA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium 40% taniej. Radio TOK FM bez reklam, podcasty z audycji i podcasty tylko dla Subskrybentów.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA