Rozwiń » Dzień dobry, witam w kolejnym podkaście zdrowa rozmowa margi krasbucka z tej strony chciałam dzisiaj trochę opowiedzieć o alergiach, a właściwie o wielkiej ósemce takiej alergii pokarmowych zalicza się do nich te pokarmy, które mają taki bardzo silny potencjał alergizujący z wywołaniem groźnego wstrząsu, a na profilaktycznego włącznie. No oczywiście to wszyscy się tego bardzo boją, wiadomo ten wstrząsy, a nafilaktyczny często jest przytaczany przy uczuleniu na jad owadów. No ale niestety można go też dostać w momencie, kiedy zjemy coś, co nas bardzo silnie uczula. Alergolodzy mówią właśnie o tej wielkiej ósemce. Ja ją tutaj teraz wymienię, to jest mleko krowie białko jaja kuzaego skorupiaki, ryby orzechy, ale tak ogólnie nie tylko fistaszki, a, chociaż oczywiście no one mają bardzo duży potencjał uczulający Soja i pszenica i właściwie, o co chodzi, dlaczego, dlaczego akurat no te produkty mogą nas tak bardzo silnie uczulić. No prawda jest taka, że uczulić nas może tak naprawdę wszystko, to znaczy trzeba pamiętać o tym, że w zasadzie nie ma takiej nie wiem substancji jakiegoś związku, który nie miałby możliwości alergii, ponieważ alergia. No to jest po prostu wariactwo naszego układu odpornościowego z jakiegoś kompletnie nieznanego powodu w którymś momencie on dochodzi do wniosku, że akurat taka cząsteczka mu się nie podoba i po prostu należy ją zaatakować, wywołując cały szereg reakcji, więc uczulić nas może wszystko, no ale oczywiście są też pewne statystyki, pokazujące, co uczula nas najczęściej najbardziej no i właśnie niestety też najsilniejczęstsza jest właśnie ta alergia na białka mleka krowiego. Ona występuje szczególnie u dzieci. I to jest ciekawe, ponieważ to jest najwcześniej rozwijająca się alergia na pokarmy w ogóle w życiu człowieka. I to na co reagujemy, to są 2 frakcje biały 1 to jest kazyjna, oraz Alfa lakto albumina i beta lakto globulina to są takie no 3 jak gdyby białka, ponieważ zazwyczaj nam się wydaje, że jeśli chodzi o mleko, no to głównie nam się kojarzy z laktozą, natomiast bardzo często niestety jest też to właśnie ta kazeina. I za takie ciężkie objawy nie tylko ze strony układu pokarmowego, no bo jak coś zjemy, to głównie na układ pokarmowy reaguje różnymi sensacjami. Właśnie odpowiedzialna jest taka zeina i betalog to globulina są to niestety białka termostabilny. Co to oznacza to oznacza, że nawet, jeżeli przygotujemy takie mleko, to one po prostu nie ulegają zniszczeniu. W związku z tym no gotowanie mleka, żeby nie uczulało, oczywiście nie ma kompletnie sensu reakcję na mleko można podzielić na taką łagodną umiarkowaną. I ta łagodna no to głównie występują właśnie objawy ze strony układu pokarmowego, natomiast 60%kkcji na mleko właśnie u niemowląt, bo tak jak mówiłam, to jest dotyczy głównie małych dzieci, to są biegunki albo zaparcia, ale też problemy z suchą swędzącą skórą. Tak niepokój kolka. No takie właśnie atopowe różne zmiany na skórze, rodzice często to bardzo zgłaszają część z tych niemówlaków, ma niestety ciężką alergię na białka mleka krowiego, czyli ona jest tak silna, że prowadzi do zaburzeń wchłaniania, czyli po prostu zaburzeń w rozwoju dziecka na dziecko nie wchłania pokarmów nie rośnie u takich dzieci właśnie oprócz biegunki czy zaparć. Pojawia się też co właśnie atapowe zapalenie skóry, ale ona wtedy przebiega bardzo intensywniej w zasadzie prawie cała skóra takiego malucha jest zajęta. No mogą oczywiście do tego też dołączać. Właśnie to jest niestety bardzo częste przy tych alergiach, które są takie groźne, że to nie tylko i wyłącznie układ pokarmowy nam reaguje. Tu właściwie reaguje nam wszystko i tutaj może być taka sytuacja, że pojawiają się objawy ze strony układu oddechowego i te objawy ze strony układu oddechowego. No to oczywiście najczęściej są trudności z oddychaniem taki świszczący oddech, ale też może zareagować krtań, czyli dochodzi właśnie do tego, że dziecko takie wydaje piszczczącce charakterystyczne dźwięki. No maluch ma obturacja oskrzeli i czasem nawet z powodu alergii na mleko rozwija się astma wczesno dziecięca. No i niestety w niektórych, ale bardzo na szczęście rzadkich przypadkach może dojść do rozwoju reakcji na fiaktycznej, czyli właśnie do wstrząsu. Co z tym robić, no w przypadku takich maluchów tutaj lekarze mówią, że po zastosowaniu diety bez mlecznej lub takiego preparatu mleko zastępczego blisko 80% dzieci do trzeciego roku życia pozbywa się tego problemu. To znaczy, że w wieku przedszkolnym już zaczynają tolerować białka mleka krowiego, oczywiście w różnym zakresie często są to joguty czy kefiry, czy sery, a właśnie nie samo mleko. No dzieje się to z tego powodu, że po prostu dojrzewa na błonek jelit i on, jak gdyby się uszczelnia z czasem w związku z tym poprawia się tolerancja i w związku z tym za alergii na mleko teoretycznie można jak to się mówi wyrosnąć. Nie można niestety wyrosnąć za lekki na białko jaja kurzego, ponieważ tutaj te objawy są bardzo podobne do alergii na białka mleka, mogą być też bóle brzucha czy biegunka. Natomiast tu jest jednak taka bardzo ciekawa historia z tym białkiem jaja kurzego, że niektórzy czują się niekomfortowo uczulenie i właśnie na to białko nawet gdy ktoś obiera jajko, obok znaczy to jak gdyby pokazuje, jak silny jest to alergen, ponieważ skrajnych przypadkach można dostać wstrząsu na profilaktycznego, po wejściu do pomieszczenia, w którym ktoś jadł smazą lub obierał jajka, więc wyobraźmy sobie, jak ci ludzie w ogóle funkcjonują i żyją to naprawdę musi być dla nich ciężkie oczywiście tutaj też przy cięższych postaciach alergii. Te objawy wychodzą poza przewód pokarmowy, czyli pojawiają się symptomy atopowego zapalenia skóry czy też reakcję ze strony układu oddechowego, niestety tak jak mówiłam, uczulenie towarzyszy nam to na Białkę kurzeego przez całe życie i tymi białkami wyzwalającymi. Jak gdyby tą całą reakcję? No tutaj są 3 to jest owo ukoi owo albumina i owo transfery na to są 3 z aż 23 alergenów jajka kurzego, więc różne inne rzeczy też mogą nazj uczulać. No i niestety to samo, to znaczy są termostabilnie, czyli gdy jajko ugotujemy, to nadal nas uczulają, czy można być uczulonym na żółtko, można, ale te reakcje alergiczne występują znacznie rzadziej. No i nie są tak gwałtowne kolejna sprawa, czyli uczulenie na ryby, tutaj ryby i skorupiaki są rozdzielone, chociaż w zasadzie jak gdyby to co się dzieje, wygląda bardzo podobnie rozdzielone są z tego względu, że nie każdy, kto np. są osoby, które nie lubią ryb, ale jedzą skorupiaki, a po drugie to są zupełnie 2 różne alergeny, które wywołują reakcję. I tutaj też tak jak przy jajku sam zapach ryby może wywołać reakcję z bardzo silną alergią, czyli tutaj mamy też zaburzenia ze strony układu pokarmowego, też wymioty biegunki, bóle brzucha bardzo silne kłopoty z oddychaniem. No i niestety nawet ten wstrząs na profilaktyczne nieszczęsne mogą też pojawić się objawy w jamie ustnej. To jest i zarówno i przy rybach tak samo jest i przy skorupiakach, czyli obbrrzęg warg języka krtani, no i one muszą kończą się zazwyczaj podaniem marrenaliny. Generalnie wszystko, o czym w tej chwili mówimy, to mówimy o naprawdę groźnych alergenach, jeżeli ktoś ma silną alergię, jedną z tej ósemki, to powinien zawsze mieć pod ręką tą ampułkę strzykawkę zadrrenaliną, ponieważ no po prostu nigdy nie wiadomo, co się może wydarzyć i może być zagrożenie. Ta życia no właśnie z tymi rybami, takie, że to jest naprawdę groźny alergen, jeżeli potwierdzi się w testach, że ten pacjent uczulony jest na ryby, a jeszcze dodatkowo taki tekst prowokacji, o którym powiem, później to potwierdza, no to bezwzględnie należytych rybunikać. To w ogóle nie kombinujemy nic nie próbujemy. No i właśnie mamy przy sobie tą mampółkę ostrykawkę zadrrenaliną, jeśli chodzi o ryby, to tutaj tym bardzo silnym alergenem jest parwo albumina. I to jest białko zawarte w tkance mięśniowej ryb i to też jest alergia, niestety, z którą zmagamy się już do końca życia. Tutaj z niczego się nie wyrasta, podobnie jak uczulenie na skorupiaki orzechy orzechy, no orzechach, zawsze myślimy o tych orzeszkach ziemnych, że one są takie uczulające. Wiemy o tym bardzo często w różnych filmach, to się nam okazuje, że jeżeli ktoś dostaje jakieśstrząsu i po prostu dziwne rzeczy się z nim dzieją. No to zawsze są te orzeszki ziemne, to prawda jest, że orzeszki ziemne mają silny potencjał uczulający, natomiast to rozpowszechnienie, jak gdyby tego uczulenia, no to jest najczęstsze alergia na orzechy w Stanach i w Australii, ponieważ tam jest duża moda na jedzenie masę orzechowych orzeszków itd. do różnych produktów się je dodaje. No ale oczywiście to przechodzi do Europy w tym do Polski. No i niestety coraz więcej osób zgłasza ten problem, że ma uczulenie na orzechy, to też jest uczulenie, która absolutnie wymaga posiadania tej ampułki ostrykawki za drrenaliną, bo tu nawet niewielka ilości orzechu dodanych do czegoś no po prostu może zrobić wielką krzywdę, najczęściej po spożyciu właśnie orzechów taką osobę, która jest uczulona nowędzi podniebienie. Brzęknie język czuje się niekomfortową, ma ból brzucha czy biegunka, no i znowu niestety może też dostać wstrząsu. Co ważne, że w naszej strefie geograficznej równie często pojawia się alergia na orzech laskowe, o czym mało, kto wie i też uczulenie na pyłek Leszczyny jest u nas dość powszechne. I takie osoby, które reagują alergicznie na płek Leszczyny, mogą też reagować właśnie na orzechy Laskowy. No tutaj problem jest taki, że możemy sobie powiedzieć dobra nie orzechów laskowych, bo jakoś tak dziwnie mnie swędzi w buzi po nich, ale jest są one powszechnie dodawane do cukierków ciastek czekola 2 felków do sosów, więc niestety problem jest i jeżeli odczuwam jakieś dziwne rzeczy po zjedzeniu orzechów, to po prostu ich nie jedzmy w ogóle i też musimy na jednak dojść do tego, co tak naprawdę nas uczula. No i zostały nam jeszcze 2 rzeczy, czyli Soja i pszenica, powiem szczerze, że jeśli chodzi o tą soję, to ja byłam dosyć zdziwiona, ponieważ no wydawałoby się, że Soja jest takim, no w zasadzie produktem, który no nie ma smaku, co tam w niej uczula. No ale problem jest taki, że właśnie z powodu braku smaku. Co ja jest dodawana do wielu produktów spożywczych jako wypełniacz jest np. czego nie wiemy najczęściej w parówkach wędlinach w pasztetach i w różnych innych rzeczach, które trafiają na nasz stół. No my tej SO nie widzimy, ale nasz organizm widzi i to jest trochę tak, że jeżeli coś w nadmiarze nagle zaczyna się pojawiać w naszej diecie, czego nie było tam wcześniej i nie byliśmy przystosowani do jedzenia akurat tego produktu. No niestety ma to właśnie taki potencjał alergizujący przy alergii na soje może się pojawiać reakcja ze strony układu pokarmowego. Oczywiście, no ale najczęściej tutaj akurat są objawy skórne, czyli po prostu mamy atopowe zapalenie skóry, ponieważ taki właśnie nadwrażliwy na sobie organizm w ten sposób manifestuje ponadwrażliwość, jeśli chodzi o tą stoję w parówkach, to jak rozmawiałam z lekarzem, który badał to zjawisko, to mówił, że w niektórych parówkach. Co ja stanowi nawet 50% ich zawartości i że w zasadzie to są parówki sojowe, a nie jakiś tam nie wiem wieprzowe czy drobiowe, także to uczulenie nastoje się upowszechnia, więc jeżeli nie możemy dojść do tego, na co jesteśmy uczuleni, a wydaje nam się, że na coś jesteśmy, jeśli chodzi o jedzenie, to może to być właśnie Soja pszenica. No tutaj oczywiście temat rzeka, natomiast reakcja alergiczne na białka pszenicy, najczęściej występują takich osób, które są predysponowane genetycznie do rozwoju alergii i tu drogi, jakimi wnika ten alergen do organizmu mają bardzo duże znaczenie do tego, jakie będą objawy tej naszej alergii, zjedzenie Białek pszenicy, czyli ta droga pokarmowa może wyzwolić taką właśnie bardzo groźną afilaksję indukowaną wysiłkiem. To jest bardzo taka specyficzny rodzaj, jakby anafilaksję, ale niestety przy pszenicy zdarza się często ja trochę nie wiedziałam, o co chodzi, więc jak rozmawiałam z lekarzem. No ale co to właściwie naczelnafilakacja, czyli co no pod podbiegne i coś mi się stanie. No, więc niestety to dokładnie tak wygląda, ponieważ ta alergia jest dosyć nieprzewidywalna i właśnie to nasilenie objawów może wywoływać wysiłek fizyczne, czyli załóżmy, że mamy osobę uczuloną na pszenicę, która z jebłkę na śniadanie i następnie w drodze do pracy pobiegnie do autobusu. No i dostanie wstrząsa na profilaktycznego połączonego właśnie takiego ze spadkiem ciśnienia jest groźnie. Natomiast w drugim wariancie z jebłka na śniadanie, po czym pojedzie do pracy samochodem i nic się nie stanie i właśnie ten wysiłek fizyczny jest tzw kofaktorem nasilającym. Przebieg re reakcja na profilaktyczne i przy pszenicy. To jest bardzo takie charakterystyczne na szczęście alergia na pszenice nie jest częsta w populacji, no ale może dotyczyć nawet 20% uczulonych na pokarmy w ogóle pszenica jest też zawodowym alergenem, ponieważ wdychanie takich drobinek mąki może prowadzić do rozwoju astmy upiekarzy czy młynarzy. No osób, które często używają mąki.
Mam w rodzinie kilka osób, które na to nietolerancji laktozy się skarżą, ale w gruncie rzeczy no nie dało się tego tak do końca ustalić, jest ta nietolerancja nie ma nietolerancji. Czy to są jakieś po prostu problemy żołądkowe, które się zbiegają z jedzeniem produktów mlecznych, więc zapytałam doktora o to, co w takiej sytuacji można zrobić. No ja zaproponował taki prosty test, który sobie każdy może zrobić w domu, a ponieważ osób, które twierdzą, że mają nietolerancję laktozy, jest dużo, to sprawdźmy sobie, czyli wypijamy np. mleko, no i organizm oczywiście dostaje laktozę, ona fermentuje w jelitach i daje ten zespół przykrych objawów, które nam później dokuczają, ale od razu bierzemy suplement diety, które zawiera enzym laktazę potrzebną do rozkładu laktozy, załóżmy, że jest poprawa i objawy się nie pojawiają, czyli wypijemy jednak to mleko, czy tam kawę z mlekiem czy zjemy jogurt, bierzemy tabletkę. Jest dobrze, czyli mamy jakiś efekt, no ale oczywiście na tym nie koniec, żeby potwierdzić, że to jest nietolerancję laktozy, powinniśmy odstawić taki lek. I tym razem znowu jeszcze raz spróbować zjeść ten produkt mleczny z laktozą i zobaczyć czy te przykre dolegliwości się nasilają? Jeśli to się potwierdzi, to można założyć, że mamy nietolerancję laktozy. No i to jest najtańsze i najprostszy sposób, czyli zjadamy coś, sprawdzamy, jak to na nas działa, niestety, czasami to eksperymenty na organizmie własnym są najlepszym sposobem na dowiedzenie się w zasadzie co nam dolego. Oczywiście w momencie, kiedy nie jest to sytuacja, w której może to być dla nas bardzo groźne, no bo wtedy się nie bawmy w takie rzeczy wśród 100 osób, które mówią, że są uczulone na mleko tylko 10% tak naprawdę ma alergii na mleko też alergii na mleko jako białka mleka. No nie można na byćć w dorosłości, tak, jeżeli ktoś przez cały nie wiem, swoje życie nie miał Legii na mleko i nagle liczyć, że ma alergii na mleko. To nie tak to nie działa. No akurat ta alergia w dorosłości po prostu nie może się pojawić tak znikąd te 90% osób, które twierdzi, że ma alergię to ma zupełnie inne problemy, czyli u 30 40% ludzi jest to wspomniany niedobór laktazy, czyli nieprawidłowa tolerancja po prostu laktozy. No ale istnieją też inne zaburzenia, które występują po spożyciu mleka i np. tak może być u osób, które stosowały antybiotyki, albo miały infekcję przewodu pokarmowego i one właśnie mają takie przemijające objawy ze strony układu pokarmowego wywołane przez to, co jemy. Natomiast to znika kiedyś luzówka jelit ulega jak gdyby regeneracji i po tej antybiotykoterapii w miarę ta mikrobiota jelit ulega właściwemu odtworzeniu, no to po prostu to nasze takie nietolerancja pokarmów mlecznych z laktozą przechodzi, ale oczywiście, jeżeli ktoś trafi akurat na taki moment, to może mu się wydawać, że to już tak będzie i już mu zostanie.
Jeszcze jest kwestia alergii na gluten, ponieważ no też bardzo dużo osób twierdzi, że jest uczulonych na glutenan, żeby tak naprawdę się dowiedzieć, czy my mamy tą celiakę, czy nie mamy celiakii, bo to jest alergia na gluten, czyli celiakia, choroba drzewwna, to tak naprawdę najlepiej by było takiej osoby oznaczyć przeciwciała specjalne przeciwcia EMA one są przeciwko transglutami nazie tkankowej albo zrobić biopsję śluzówki jelita w takim badaniu gastroskopowym i zobaczyć uszkodzone kosmki jelitowe. Wtedy można postawić rozpoznanie, że to jest rzeczywiście celiakia i włączyć bardzo restrykcyjną dietę bezglutenową, która stanowi podstawę leczenia, ale niestety to nie dzieje się tak zawsze, ponieważ bardzo często okazuje się, że tych zmian w jelicie nie ma, czyli my nie mamy celiakii. Natomiast możemy mieć oczywiście nadwrażliwość na gluten i właśnie szuka się wtedy takich objawów nadwrażliwości i też w takiej sytuacji jest modyfikacja diety, która polega na wyłączeniu tego glutanu, chociaż nie zawsze to musi być tak bardzo restrykcyjne. I zawsze powinniśmy to z lekarzem skonsultować, bo naprawdę jest jakaś plaga nadwrażliwości na wszystko, więc też nie przesadzajmy w drugą stronę teraz bardzo ważna rzecz, właściwie już ostatnia, którą chciałam tutaj wam powiedzieć, czyli no co zrobić, jeżeli coś zjem, chociaż nie wiedziałam o tym, że ten produkt uczulający się znajduje akurat w tym, co właśnie zjadłam. No oczywiście, tak jak mówiłam wcześniej, jeżeli mamy bardzo silną reakcję do wstrząsu włącznie, no to musimy mieć przy sobie tą na półkę ostrykawkę. Natomiast, jeżeli przez przypadek zjemy coś uczulującego, no to podstawą takiego leczenia na szybko jest podanie leków antychistaminowych, ponieważ alergen po kontakcie z błonami śluzowymi powoduje wyrzucenie histaminy z komórek, czego efektem jest przekrwienie błony śluzowej jej obrzęk, no i jeżeli podamy taki lek antychistaminowe, no to zmniejszaono oczywiście objawy, bo tych obrzęku boimy się najbardziej także kogoś odetnie od tlenu i po prostu będzie to bardzo niebezpieczne. W drugiej kolejności stosujemy sterydy. Oczywiście, no to już nie my stosujemy tylko lekarz stosuje w przypadku alergii pokarmowej, no głównie do ustne znaczy oczywiście my możemy sobie zastosować do ustnej. Takie mamy no albo do żylny, no ale to już szpitalne leczenie, no i na trzeci miejsce jest adrenalina, czyli ten najsilniejszy lek przeciwalgiczny, a chyba, że tu jest ważne pacjent ma ciężkie objawy, czyli obrzęk Warki języka jest mu duszno jest dezorientowany. No to wtedy nie podajemy mu absolutnie mu niczego do ustnie, jeżeli widzimy, że ktoś coś zjadł i tak właśnie dziwnie się poczuł, to nawet nie próbujemy mu niczego podawać, tylko od razu robimy mu u do zastrzyk zadrrenaliny. No i jeśli złapie kontakt z rzeczywistością, to możemy się spróbować z nim jakoś dogadać i coś mu podać np. właśnie lekarz tej histaminowy czy sterydowy lek do ustny, ale to nie jest koniec w międzyczasie wzywałam pogotowie, ponieważ te leki pozwalają pacjentowi, tylko na doczekanie do przyjazdu karetki lub na transport do szpitala. To nie jest sprawa zakończona, więc pamiętajmy o tym nie chce nikogo straszyć, ale zawsze lepiej, jeżeli jesteśmy świadomi swoich różnych dolegliwości zdrowotnych. I jeżeli rzeczywiście takie silne uczulenie na pokarmy mamy, no to musimy być przygotowani na to, co robić, żeby nie doszło do jakiś przykrych sytuacji.
Prawda czy mit?
Czy to prawda, że idealnie by było sprawdzić, czy mamy alergię, czy je nie mamy po prostu jedząc coś wydawałoby się, że to jest bez sensu. Znaczy w dobie już jak gdyby testów i tego, że można sprawdzić wiele różnych rzeczy, na co jesteśmy uczulenie, na co mamy nietolerancję. No teraz taka próba po prostu jak ze średniowiecza, czyli dam ci coś zjedz, to i zobaczymy, jak się poczujesz, no nie powinna mieć w ogóle miejsca, ale okazuje się, że tzw. test prowokacji jest cały czas stosowany przy sprawdzaniu, czy mamy klasyczną alergię. I oczywiście należałoby wykonać wcześniej testy alergiczne na skórkowe lub ich odmiany, czyli takie testy natywne i to właśnie te testy są polegają na tym, że wykonuje się badanie z zastosowaniem naturalnych produktów, czyli np. mleka jajka ryb, a nie wyizolowanych alergenów. Tak jak to się robi jak się nakuwa skórę i takie testy natywne pokazują pełnię reakcji immunologicznej na bodziec, jakim jest to białko, czy sekwencjaminookwasowe, które podajemy na skórę, ponieważ tutaj też przy tych testach natywnych my nie jemy tak tylko po prostu podajemy naturalny produkt, czyli np. właśnie mleko na skórę możemy zbadać przeciwciała. To są przeciwciała klasy E takie specjalne, których liczba rośnie w organizmie osoby uczulonej na dany pokarm, ale jak rozmawiają za rgologami, no to oni mi tłumaczyli, że niestety czułość i swoistość takich testów nie jest zadowalająca i ona sięga maksymalnie 50% dlatego cały czas złotym standardem w rozpoznawaniu alergii na pokarmie jest test prowokacji, ale wykonywany pod nadzorem lekarza alergologa, ponieważ oczywiście może on skończyć się bardzo gwałtowną reakcją organizmu, więc my sami sobie tutaj niczego nie testujemy, tylko robi to lekarz zabezpieczony różnymi lekami i taki, który wie, jak zareagować w sytuacji, kiedy ten układ odpornościowy zwariuje i zacznie produkować objawy, które będą dla nas.
Groźne.
To już wszystko w dzisiejszym podkaście zdrowa rozmowa do usłyszenia za tydzień dziękuję margit. Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: GOŚCINNIE: ZDROWA ROZMOWA PODCAST GAZETY WYBORCZEJ
-
-
30:15
-
19:40
-
19:46
-
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
02.10.2023 13:00 Połączenie23:49 W studio: Tomasz Maćkowiak
-
02.10.2023 17:20 Wywiad Polityczny26:11 W studio: Szymon Gutkowski
-
02.10.2023 17:00 Wywiad Polityczny13:28 W studio: dr Katarzyna Lubnauer
-
02.10.2023 14:40 Magazyn Europejski14:50 W studio: prof. Marek Safjan
-
-
02.10.2023 14:20 Połączenie08:24 W studio: prof. Joanna Zajkowska
-
-
-
02.10.2023 13:40 Połączenie22:03 W studio: mec. Maria Ejchart
-
02.10.2023 16:00 Jest temat!10:08 W studio: Michał Suchora
-
-
02.10.2023 15:40 Jest temat!12:29 W studio: Anna Radwan
-
02.10.2023 15:50 Gościnnie: Herstorie37:32 TYLKO W INTERNECIE
-
02.10.2023 16:59 English Biz
-
-
02.10.2023 18:59 Cotygodniowe podsumowanie roku01:30:29 TYLKO W INTERNECIE
-
02.10.2023 16:20 Jest temat!12:34 W studio: Małgorzata Dąbrowska
-
-
02.10.2023 16:40 Jeszcze Więcej Sportu12:36 W studio: Adam Probosz
-
02.10.2023 22:00 Powrót do przeszłości52:43 W studio: dr Michał Przeperski
-
-
-
02.10.2023 19:10 TOK36004:00 W studio: Wawrzyniec Zakrzewski
-
-
-
02.10.2023 19:09 Audioprezentacja
-
-
02.10.2023 19:39 Digital Festival 202325:47 W studio: Aleksandra Karasińska
-
02.10.2023 19:19 Digital Festival 2023Sztuczna inteligencja ma służyć człowiekowi, ale musi podlegać regulacjom prawnym [AUDIOPREZENTACJA]24:47 W studio: Maciej Bisch
-
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
TOK FM Premium 40% taniej. Radio TOK FM bez reklam, podcasty z audycji i podcasty tylko dla Subskrybentów.
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL